برنج نکاشته و زمین سوخته
شهرستان لنجان یکی از مناطقی است که برنج آن شهره خاص و عام است و علیرغم پیوند دیرینه این محصول بافرهنگ و معیشت مردم منطقه، کشاورزان لنجانی به خاطر کمبود آب در منطقه حاضر شدند کشت برنج خود را کنار بگذارند.
شهرستان لنجان یکی از مناطقی است که برنج آن شهره خاص و عام است و علیرغم پیوند دیرینه این محصول بافرهنگ و معیشت مردم منطقه، کشاورزان لنجانی به خاطر کمبود آب در منطقه حاضر شدند کشت برنج خود را کنار بگذارند.
به گزارش خبرگزاری فارس از لنجان، مدت زیادی است که کشور ایران با مشکلات کمآبی دست و پنجه نرم میکند، مشکلی که میتوان با مدیریت صحیح و جهادی مرتفع شده و نگرانیهای در این حوزه پایان یابد.
عدم کشت برنج در کشور به غیر از استانهای شمالی، تصمیمی بود که برای حل مشکلات کمآبی در استانهایی نظیر اصفهان گرفته شد، اما این قانون پایان کار نبود چراکه باید در کنار منع کردن کشاورزان از کشت برنج، برای معیشت جایگزین این قشر زحمتکش برنامهریزی میشد، حال چه با کشت جایگزین و یا پرداخت خسارت مقطعی به کشاورزان.
نجابت کشاورزان لنجان بیپاسخ ماند
شهرستان لنجان یکی از مناطقی است که برنج آن شهره خاص و عام است و علیرغم پیوند دیرینه این محصول بافرهنگ و معیشت مردم منطقه، کشاورزان لنجانی به خاطر کمبود آب در منطقه حاضر شدند کشت برنج خود را کنار بگذارند.
دعوت مردم به عدم کشت برنج در همان ابتدای کار که با حضور مهرعلیزاده استاندار اصفهان در شهرهایی نظیر مبارکه، لنجان و فلاورجان همراه بود، موجی از دلگرمی را برای کشاورزان به دنبال داشت، دلگرمی که دیری نپایید.
ابراهیم مرادیان در گفتوگو با خبرنگار فارس در لنجان بابیان اینکه نجابت کشاورزان لنجان بیپاسخ ماند، اظهار کرد: علیرغم این که شاهد کاهش 90 درصدی کشت برنج در شهرستان لنجان بودیم، اما این اقدام فداکارانه کشاورزان لنجان بیپاسخ ماند و تاکنون خسارتی به آنان پرداختنشده است.
وی با تأکید براینکه کشاورزان لنجان به خاطر مصالح کشور و حفظ آرامش عمومی اعتراضات خود را عمومی نکردهاند، خاطرنشان کرد: چرا مسؤولان ذیربط به نیازهای اولیه این کشاورزان پاسخ نمیدهند و پرداخت خسارت به کشاورزان را صرفا به شرق اصفهان اختصاص دادهاند.
بازرس صنف کشاورزان استان اصفهان متذکر شد: بسیاری از کشاورزان شهرستان لنجان به خاطر اینکه قوت غالبشان همین کشت برنج بود با شرایط نامساعد اقتصادی در خانوادههایشان روبهرو هستند، موضوعی که مشکلات زیادی را برای این قشر به وجود آورده است.
شاید در این میان جهاد کشاورزی میتوانست با پیشبینی چنین شرایط نامساعدی درزمینه کمآبی بخش عظیمی از مشکلات کشاورزان را مرتفع کند و با ارائه دلایل کارشناسی شده و ترغیب کشاورزان به کشت جایگزین و ارائه تسهیلات به این قشر، مشکلات معیشتی آنان را مرتفع کند.
جای تامل است که در ششم شهریور سال گذشته علیرغم وجود قانون منع کشت برنج در استان اصفهان طرح تجهیز و یکپارچهسازی اراضی کشاورزی لنجان به بهرهبرداری رسید و در این بین مردم لنجان شاهد رژه مسؤولان ذیربط در کنار زمینهای شالیزار بودند.
فلسفه وجودی برخی ادارات در عمل روشن نیست
بهرهبرداری از چنین طرحهایی از یک طرف امید را در دل کشاورزان منطقه زنده کرد و از طرف دیگر تناقضهایی را برای کشاورزان پاییندست به وجود آورد با این تعبیر که چرا آب فقط برای ما وجود ندارد.
برای یافتن پاسخ برخی از پرسشهای با همتعلی انصاری رئیس جهاد کشاورزی شهرستان لنجان ارتباط گرفته شد که در کمال تعجب وی خود را پاسخگو ندانسته و خبرنگار فارس را به سمت دیگر نهادها سوق دادند.
عدم پاسخگویی مسؤولان شهرستان لنجان در خصوص مشکلات کشاورزان و پاسکاری بین دیگر نهادها، یک سؤال اساسی به وجود آورده است و آن اینکه فلسفه وجود این اداره و نهادهای دیگر از این دست در شهرستان لنجان چیست؟
جهاد کشاورزی به خانهتکانی نیاز دارد
مهدی صفرخانلو در این خصوص و در گفتوگو با خبرنگار فارس در لنجان اظهار کرد: تمام نمایندگان استان اصفهان علیه برنجکاری در شهرستان لنجان صحبت کردند، اما هیچکدام این افراد در خصوص کاهش 67 درصدی کشت برنج در این منطقه نظری ندادهاند.
وی با بیان اینکه تمام تلاش خود را برای توجیه کشاورزان برای عدم کشت برنج انجام دادیم، متذکر شد: در برخی از موارد حتی شاهد آن هستیم که مسؤولان صنف کشاورزی در زمینهای زراعی خود در خصوص کشت جایگزین ورود پیداکردهاند که این روش به کل شهرستان لنجان تعمیم داده خواهد شد.
فرماندار لنجان با اشاره به مشکلات کمآبی در استان اصفهان و لزوم تغییر الگوی کشت در شهرستانهای همجوار متذکر شد: به کشاورزانی که برای دریافت آب از رودخانه به ما مراجعه میکنند میگوییم شما که خودتان در منزل خود با قطعی موقت آب شرب و برق مواجه هستید، دیگر چه انتظاری برای دریافت آب برای کشاورزی دارید.
وی با تأکید براینکه باید رفاه و مشکلات اقتصادی قشر زحمتکش کشاورز مرتفع شود، تصریح کرد: تاکنون خسارتی به کشاورزان لنجانی پرداختنشده است، کشاورزانی که با کشت نکردن برنج با مشکلات عدیده اقتصادی دستوپنجه نرم میکنند.
صفرخانلو در پاسخ به این سؤال که چرا جهاد کشاورزی بدون در نظر گرفتن قانون منع کشت برنج در استان اصفهان اقدام به تسطیح اراضی کشاورزی در بالادست رودخانه زایندهرود کرده است، پاسخ داد: مدتهاست که از اداره جهاد کشاورزی شهرستان برنامه 3 ساله آینده این مجموعه را درخواست کردهایم که با کمال تعجب هیچ پاسخ مشخصی دریافت نکردهایم و گویا این مجموعه به خانهتکانی نیاز دارد.
شاید حل مشکلات کشاورزان استان اصفهان نیازمند یک نگاه ملی باشد، که ضروری است نمایندگان استان اصفهان در این خصوص مطالبه گری کنند و نتایج آن را از طریق رسانهها به اطلاع مخاطبان برسانند تا پیش از بهرهبرداریهای سیاسی، خواستههای به حق مردم حل شده و به حاشیه نرود.