تشنگی ۴۰۰ هزار اصله درخت کهن در مسیر زاینده رود

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: خشکی رودخانه زاینده رود ۴۰۰ هزار اصله درخت قدیمی و کهن در مسیر این رودخانه را تهدید می کند و حدود ۱۱ ماه است به ریشه‌های این درختان آب نرسیده و با خزان زودرس مواجه شده‌اند.

تشنگی ۴۰۰ هزار اصله درخت کهن در مسیر زاینده رود

منصور شیشه فروش در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه میانگین بارش‌ها در سال زراعی جاری در استان بیش از ۴۰ تا ۵۰ درصد نسبت به بلندمدت کاهش داشته است، اظهار کرد: میزان‌ بارش در سرشاخه ها ۴۰ درصد و در مخازن سدها ۵۳ درصد نسبت به بلندمدت کاهش داشته است.
وی با بیان اینکه در پاییز و زمستان گذشته و بهار امسال بارش های مؤثری که تبدیل به روان آب شود نداشتیم، افزود: افزایش ۴ تا ۵ درجه‌ای دمای هوا نسبت به مدت مشابه، خشکی هوا، وزش بادهای گرم و کمبود بارش باعث شده بیش از ۹۸ درصد مساحت استان با شرایط خاص خشکسالی و کم آبی مواجه شود.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان کمبود آب در طرح آبرسانی اصفهان بزرگ را ۴.۳ متر مکعب بر ثانیه اعلام کرد و گفت: طرح آبرسانی به اصفهان بزرگ شامل ۳۸۰ روستا و ۵۷ شهر است که به علت کاهش منابع آبی، نیاز آبی در طرح آبرسانی اصفهان بزرگ وجود دارد و به همین دلیل مردم کمبود آب را احساس می کنند.
وی ادامه داد: حدود یک ماه است شاهد قطع آب در مناطق مختلف هستیم و برخی مناطق شهری با تانکر آبرسانی می شود، همچنین به ۳۱۶ روستای استان آبرسانی سیار می شود.
شیشه فروش خشکی، افت کیفیت و از مدار خارج شدن چاه های آب را از اثرات کم آبی برشمرد و افزود: در بخش شرب چاه های فلمن بدون آب است و تامین آب شرب به سختی انجام می شود، در بخش کشاورزی نیز ۱۰۰ هزار هکتار اراضی حاصلخیز به علت نبود آب و خشکی چاه‌ها و قنوات خشک شده و در برخی مناطق کیفیت آب به شدت پایین آمده و سختی آب بالا رفته است.
وی با بیان اینکه حدود ۲۰ هزار هکتار از باغات استان اصفهان نیاز به آبرسانی سیار دارند، گفت: باغات استان در معرض تنش آبی قرار دارند و دچار خزان شده اند. خشکی رودخانه زاینده رود ۴۰۰ هزار اصله درخت قدیمی و کهن در نوار حاشیه زاینده رود و مسیر این رودخانه را تهدید می کند و حدود ۱۱ ماه است به ریشه های این درختان آب نرسیده و با خزان زودرس مواجه شده اند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با بیان اینکه حدود دو میلیون هکتار از عرصه های محیط زیستی استان ۴۴ هزار رأس گونه جانوری مثل کل، بز، میش و قوچ به خاطر کمبود آب و علوفه شرایط سختی دارند، گفت: یکی از سخت ترین شرایط خشکسالی را داریم و با خشکسالی هواشناسی، کشاورزی، هیدولوژیک و ژئوهیدرولوژیک در استان مواجه هستیم.
وی با اشاره به اینکه کمبود آب باعث فعال شدن کانون های گرد و غبار در استان شده، تصریح کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون ۲۷ روز ناسالم داشتیم که علت آن گرد و غبار ناشی از خشک شدن عرصه ها و مزارع کشت نشده ای است که تبدیل به کانون های کوچک گرد و غبار شده است.
شیشه فروش نشست و فرونشست زمین به علت برداشت های بی رویه از آب های زیر زمینی و تخلیه سفره های آب زیر زمینی در مناطق مختلف را یادآور شد و گفت: یک مطالعه نشان می دهد بین ۱۵ تا ۱۸ سانتیمتر نرخ فرونشست سالیانه در برخی دشت های استان اتفاق افتاده است و به طور متوسط بیش از یک متر افت سطح آب های زیر زمینی در دشت های استان همچون دشت اصفهان، برخوار، مهیار، گلپایگان، کاشان و اردستان گزارش شده است.
وی اضافه کرد: با سازمان زمین شناسی هماهنگی انجام شده و ۲۵ دستگاه جی پی اس در مناطق مختلف استان نصب شده تا نرخ فرونشست زمین را محاسبه و اندازه گیری کنند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان به برگزاری جلسات متعدد در زمینه بحران آب استان و به طور ویژه در زمینه تأمین آب شرب اشاره و خاطرنشان کرد: جلسات مدیریت تنش آبی به صورت روزانه در شرکت آب و فاضلاب استان برگزار می شود و با انجام تله متری بر روی شبکه های توزیع، هوشمندسازی و مانیتورینگ شبکه آب، نظارت بر مخازن آب و همکاری با شرکت آب منطقه ای برای تأمین آب شرب شهروندان اقدام می کنند.
وی جداسازی آب فضای سبز از آب شرب، شناسایی و برخورد با انشعابات غیرمجاز و رفع نشت از انشعابات و شبکه‌های آسیب دیده را از دیگر اقدامات در این زمینه برشمرد و یادآور شد: ۶۰ هزار خانوار عشایر در ۳۰۰ نقطه استان استقرار دارند که آبرسانی سیار برای آنها انجام می شود.
شیشه فروش با اعلام اینکه به علت خشکی هوا، وزش بادهای گرم و اختلافات مرتع داران تاکنون ۱۰۸ هکتار از مراتع استان دچار حریق شده، گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون ۲۴ مورد حریق در استان اتفاق افتاده که ۹۰ درصد آن در شهرستان سمیرم بوده است.
وی از برگزاری جلسه اضطراری در مناطق غرب و جنوب استان برای پیشگیری از حریق خبر داد و گفت: ۷۰ تیم عملیاتی آماده و تجهیز شده اند تا در گرمای امسال از وقوع حریق در مراتع و جنگل‌های استان پیشگیری کنند.

ارسال نظر