سلاطین "سکه"!
ماجرای "سلطان سکه" ابعاد تازهای پیدا کرده است. حالا موضوع روشنتر شده است و تفاوتهایی با روایت اولیه دارد. سردار حسین رحیمی فرمانده انتظامی پایتخت در خصوص دستگیری سلطان سکه و حواشی ایجاد شده درباره اینکه ۲ تن سکه، چه شده است، گفت: «سلطان سکه که در اصل دلال اصلی بازار سکه بوده در هنگام دستگیری هیچ سکهای به همراه نداشته است.»
ماجرای "سلطان سکه" ابعاد تازهای پیدا کرده است. حالا موضوع روشنتر شده است و تفاوتهایی با روایت اولیه دارد. سردار حسین رحیمی فرمانده انتظامی پایتخت در خصوص دستگیری سلطان سکه و حواشی ایجاد شده درباره اینکه ۲ تن سکه، چه شده است، گفت: «سلطان سکه که در اصل دلال اصلی بازار سکه بوده در هنگام دستگیری هیچ سکهای به همراه نداشته است.»
به گزارش فرارو، این مقام ارشد پلیس افزود: «چرخش مالی این فرد و نفرات همراهش در طول سال بالغ بر ۲ تن سکه بوده؛ سلطان سکه و نوچههایش از سطح بازار سکهها را خریداری میکردند و هر موقع که دلشان میخواست با قیمت مورد نظر در بازار توزیع میکردند.»
روز سیزدهم تیر ماه سردار رحیمی اعلام کرد که فردی ۵۸ ساله و سابقه دار بازداشت شده است که در مدت کوتاهی حدود دو تن سکه از بازار جمع آوری کرده است. این فرد مشهور به سلطان سکه در رسانهها شد. براساس اطلاعات اولیه او سکهها را سال گذشته از بازار خریداری کرده است.
رئیس پلیس تهران درباره نحوه جمع آوری این سکه ها گفت: "این فرد به نوچههای خود دستور داده بود در بازار تهران به راه افتاده و بدون توجه به قیمت روز سکه، تمام سکههای موجود را بخرند تا در روزهای آینده خودش تعیین کننده نرخ سکه باشد." بنابر اعلام پلیس، "سلطان سکه" پیش از این هم به عنوان دلال سکه دستگیر شده بود و پسر او هم اکنون با قید ضمانت آزاد است. در روزهای گذشته شایعات فراوانی درباره "سلطان سکه" منتشر شده بود از جمله اینکه گفته میشد او در هنگام فرار از کشور در یکی از مرزها وهمراه با سکه هایش دستگیر شده است!
تاکنون هویت "سلطان سکه" افشا نشده است. پیش از این اما رکورد خرید سکه توسط یک جوان ۳۱ ساله تعلق داشت. حداقل رکوردی که از سوی مقامات اعلام شده بود.
اوایل تیرماه و زمانی که قیمت سکه به شدت افزایش یافته بود رییس سازمان بازرسی کل کشور اعلام کرد یک شهروند در طرح پیش فروش سکه ۳۸ هزار و ۲۵۰ سکه خریداری کرده است. ناصر سراج در آن مقطع گفت: «این فرد برای خرید این سکهها بیش از ۵۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان پول پرداخت کرده است.» در واقع او سلطان جوان سکه بود.
سازمان بازرسی کل کشور پیش از آن نیز اعلام کرد که در طرح پیش فروش سکه بانک مرکزی پنجاه نفر در مجموع ۳۸۰ هزار سکه طلا خریدهاند. بر این اساس سود هر سکه برای خریدار یک میلیون تومان اعلام شد. ناصر سراج از دولت انتقاد کرد و گفت: "ما در رابطه با فروش و عرضه باید تدبیری اتخاذ کنیم و سختیهایی را در نظر بگیریم که هرکسی پول دارد نتواند وارد بازار شود و هرکاری خواست در ارتباط با اقتصاد کشور انجام دهد.
" البته در خبری دیگری بهگفته رئیس پلیس تهران بزرگ دو نفر که اقدام به خرید ۱۷۰ میلیارد تومان سکه کرده بودند و همچنین از دهها مالباخته کلاهبرداری و سپس به شهرهای شمالی کشور متواری شده بودند، شناسایی و حدود دو هفته گذشته دستگیر شدند. از این افراد حدود ۲۰ کیلو سکه و مقداری طلا کشف شد، که این رقم قابل مقایسه با دوتن سکه نیست.
براساس گزارشها وزن هر سکه طلا (امامی) حدود ۸ گرم و ۱۳۶ سوت است. دو تن طلا معادل ۲۴۵ هزار و ۸۲۱ تمام سکه است.با قیمت کنونی سکه ارزش دو تن سکه حدود ۷۵۰میلیارد تومان است. با این حال تعداد کل سکههای ثبت نام شده در طرح پیش فروش بانک مرکزی حدود ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار اعلام شده است. حتی اگر سکه های سلطان پیر و جوان سکه، و دیگر تاجران دستگیر شده در این زمینه را محاسبه کنیم به 500هزار قطعه سکه هم نمی رسد. سوال این است، باقی هفت میلیون سکه توسط چه کسانی خریداری شده اند. حتما سلاطین بزرگتری هم وجود دارند.
سلاطینی که در سکوت سودهای کلان می برند. اوایل تیر ماه سال گذشته تمام سکه طلا (طرح جدید) بیش از یک میلیون و و دویست هزار تومان بود. با گذشت حدود یک سال قیمت همین سکه اخیرا به بالای سه میلیون تومان هم رسید.
شایعه درباره خانواده حسینی
هویت سلاطین سکه ناشناس مانده است، با این حال در روزهای گذشته شایعاتی در فضا مجازی منتشر شد که سلطان جوان سکه از خانواده ای سرشناس است.
گفته می شد این فرد ۳۱ ساله همسر فاطمه حسینی نماینده مردم تهران در مجلس است. فاطمه حسینی دختر صفدر حسینی اقتصاددان و سیاستمدار اصلاح طلب است. صفدر حسینی دو سال پیش در ماجرای حقوقهای نجومی نامش در افکار عمومی مطرح شد.
او که مدیر عامل صندوق توسعه ملی بود متهم به دریافت حقوق نجومی شد. صفدر حسینی بر اثر فشار افکار عمومی مجبور به استعفا شد. آن زمان فاطمه حسینی دختر او در اولین نطق خود در مجلس شورای اسلامی از حملات به پدرش انتقاد کرد که بازتاب بسیار منفیای در رسانهها داشت.
این پیش زمینه باعث شد که شایعه جدید درباره خریدار کلان سکه در بازار باور پذیر شود. اما فاطمه حسینی در بیانیهای ضمن تکذیب خرید سکه از جانب خودش یا خانوادهاش از بانک مرکزی درخواست کرد تا اگر سندی مبنی بر خرید سکه توسط خود یا نزدیکانش وجود دارد آن را در اختیار رسانه ها قرار بدهد.
پس از این نامه، سید محمود احمدی، دبیر کل بانک مرکزی به نامه سیده فاطمه حسینی نماینده تهران درباره شایعات اخیر پاسخ داد. او در پاسخ خود به حسینی نوشت: "برابر بررسی انجام شده نام حضرتعالی و سایر بستگان که در این نامه از آنها اسم برده شده است، در ردیف کسانی که سکه پیش خرید کرده اند، وجود ندارد.
" بانک مرکزی شایعات پیرامون خانواده حسینی را "کذب" و "غیرواقعی" خواند.
ماجرای عجیب کارت ملی اجاره ای
اما یکی از سوالهای مهم این است که چگونه یک فرد میتواند هزاران سکه بخرد و شناسایی نشود. این جاست که باز هم قصه "شناسنامه فروشی" مطرح شده است. بیش از یک سال پیش وقتی که جزئیات تازهای از اختلاس در صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه منتشر شد، جبار کوچکینژاد رئیس کمیته تحقیق و تفحص از این صندوق گفت: «متخلفان شرکتهای صوری را به نام برخی افراد کارتنخواب ایجاد و اقدام به دریافت وام کردند.» حالا فرمانده پلیس تهران نیز چندی پیش اظهار کرد "تعدادی از صرافیها کارت ملی حدود ۱۸۰۰ تن را که بیشترشان معتاد و بیکار بودند، اجاره کرده و با این کارتها حدود دو میلیارد دلار ارز به نرخ دولتی دریافت کردند.
" نرخ اجاره کارتها به گفته رحیمی روزانه ۳۰ تا ۵۰ هزار تومان بوده است. ظاهرا این پدیده در بازار سکه نیز وجود دارد. روزنامه ایران به نقل از یکی از فروشندگان بازار سکه گزارش داد: "در اوج نوسانات بازار سکه پدیدهای به نام اجاره کارت ملی در بازار باب شده بود" به گفته این فروشنده سکه و طلا، طبق قانون تمام فروشندگان در ازای دریافت کارت ملی اقدام به فروش سکه میکنند و عدهای کارت ملی خود را روزانه ۳۰ هزار تا ۴۰ هزار تومان اجاره میدادند.
عبادالله محمدولی رئیس اتحادیه تولیدکنندگان طلا در بازار تهران هم موضوع کارت ملی اجارهای در بازار سکه و طلا را تائید کرده و گفت: «برخی کارت ملی را روزانه در ازای مبلغی که تا ۴۰ هزار تومان هم میرسید اجاره میدادند تا خریداران عمده براحتی بتوانند خرید کنند.»
نقش "قیمت سازها" بانک مرکزی در یک سال اخیر در چند مرحله دست به پیش فروش سکه زد. این اقدام بانک مرکزی برای کنترل نقدینگی سرگردان در اقتصاد کشور بود. نقدینگی کشور در حال حاضر حدود ۱۷۰۰ هزار میلیارد تومان گزارش شده است، رقم عجیب و بسیار بزرگ که میتواند اثرات مخرب زیادی بر اقتصاد داشته باشد.
اواخر سال گذشته این نقدینگی به بازار ارز هجوم آورد و بحران بزرگی را ایجاد کرد. در همین راستا دولت برای هدایت نقدینگی دست به حراج سکه زد، اما این اقدام هم تاثیر مثبتی نداشت. اما چرا؟ اوایل اردیبهشت ماه رییس کل بانک مرکزی اعلام کرد که «در حراجی شاهد اتفاقاتی بودیم که برای ما خوشایند نبود.» او توضیح بیشتری در مورد این اتفاقات نداد.
اما گزارشهایی از حضور افراد خاص و شناخته شده در بازار سکه منتشر شده بود. محمود احمدی دبیرکل بانک مرکزی در توضیح بیشتر از "حضور افراد قیمت ساز" گلایه کرد که "بستههای ۱۰۰ قطعهای سکه را با قیمت بالاتر میخریدند. " این اتفاق به معنای شکست اقدامات پیشگیرانه دولت بود.
اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور نیز اوایل اردیبهشت ما در اظهار نظری درباره حراج سکه گفت: "آیا فکر میکنید مردم برای پیش فروش سکه صف کشیدند؟ کل کسانی که اقدام به پیش خرید سکه کردند ۶۵ هزار نفر بودند که چند میلیون سکه خریدند. بعضی از آنها ۲۵ هزار سکه یکجا خریدند. " او افزود: "عدهای محدود ماموریتشان را در این دیدند که اگر تشخیص دادند چنین شرایطی پیش آمده کاری کنند فضای اقتصادی کشور به هم ریخته شود. " درباره اینکه چه کسانی بیشترین سکهها در پیش فروش سکه خریداری کردند گزارشهای زیادی وجود ندارد.
بهمن ماه سال گذشته هنگامی که بانک مرکزی برای کنترل تلاطم بازار ارز و سکه دست به حراج سکه در بانک گارشایی زد خبرگزاری تسنیم در گزارشی نوشت: «تمام دلالهایی که در سالن حراج حضور دارند برای یک نفر بهنام «وحید م.» سکه میخرند! یعنی یک نفر پای ثابت تمام حراجهای بانک مرکزی است که بهطور جد اصرار به خرید سکه داشت.»
آیا خرید سکه جرم است؟
با وجود تمام این مسائل، سوال مهمی در این میان وجود دارد وآن این است که آیا خرید سکه اشکالی دارد؟ چرا تلاش میشود خریداران سکه مفسد معرفی شوند؟ صادق زیباکلام در همین راستا در توئیتی نوشت: «جنبههای اخلاقی خرید هزاران سکه به کنار، جرم، اتهام یا عمل خلاف قانونی که خریدار سکه مرتکب شده، کدام است؟
آیا زمانی که دولت اقدام به فروش سکه نمود (صرف نظر از درست یا غلط بودن آن تصمیم) اعلام نمود که هر نفر یک سکه بیشتر حق ندارد بخرد؟ غم انگیز است وقتی قانون تحت تاثیر افکار عمومی قرار میگیرد.» محمود بهمنی رییس سابق بانک مرکزی نیز که حالا نماینده مجلس است از همین موضع انتقادی به دولت وارد کرده است.
به گفته او " باید مسئولان ذیربط مشخص میکردند و به هر فردی تعداد مشخصی سکه میفروختند. ما خودمان سیاستگذاری میکنیم و میخواهیم نقدینگی را جمع کنیم، اما از سوی دیگر میگوییم نیروی انتظامی این افراد را بگیر! اینها سیاستهای ضدونقیض است؛ بنابراین باید از ابتدا سیاستگذاری بهگونهای باشد که تعداد سکه مشخصی به هر شخص بفروشند تا شاهد این اتفاقات نباشیم. ".
اما قانون چه میگوید؟
بهمن کشاورز از وکلای نامدار دادگستری، در گفت و گویی درباره بازداشت "سلطان سکه" تاکید کرد "وصف کیفری برای اقدام کسی که ظرف یک یا دو سال - و یا حتی کمتر- سکه طلا به مقدار زیاد خریداری و انبار کرده وجود ندارد. " کشاورز افزود: «اگر مشخص شود که فروش این سکهها از طریق بانک به این فرد یا افراد نظیر او به نوعی توام با حیله، تزویر و محروم کردن دیگران و احیانا دریافت رشوه و مواردی از این قبیل بوده است در صورت اثبات این قضایا قابل پیگیری و تعقیب کیفری خواهد بود و در غیر این صورت چیزی برای تعقیب کیفری وجود ندارد.»