چرا تعطیلی پنجشنبه تصویب شد؟ / سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس: دستاورد بزرگی بر جای میگذاریم
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با تاکید بر اینکه ما الان از دنیا عقب افتادهایم، میگوید: اگر این تصمیم نهایی شود، ما تنها کشوری در دنیا خواهیم بود که پنجشنبه تعطیل است. کدام کشور در دنیا پنجشنبهها تعطیل است؟
مریم فکری: مصوبه اخیر کمیسیون اجتماعی مجلس، موجی از غم را بر دل بخش خصوصی را نشانده است. آنها معتقدند که با این اتفاق، حالا فاصله ما با اقتصاد دنیا ۴ روز میشود و به جای اینکه عقبماندگیها را جبران کنیم، بیشتر از دنیا عقب میمانیم.
بر همین اساس اتاق بازرگانی تهران در بیانیهای در مورد افزودن روز پنجشنبه (به جای شنبه) به تعطیلات پایان هفته عنوان کرد که تصمیمی گرفته شده که نشانه عدم باور قلبی و ذهنی به بخش خصوصی است.
در بخشی از بیانیه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران آمده است:اسباب نگرانی است که نمایندگان مردم در کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، در تازهترین تصمیم خود با بیتوجهی به پیشنهاد منطقی، کارشناسانه و مبتنی بر منافع ملی که توسط فعالان اقتصادی و صاحبان کسبوکار در مورد تعیین روز شنبه به عنوان دومین روز تعطیلات پایان هفته ارائه شده بود، در اصلاح لایحه ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری با کاهش ساعات کاری هفته از ۴۴ به ۴۰ ساعت، روزهای کاری را نیز شنبه تا چهارشنبه و تعطیلات دو روزه پایان هفته را روزهای پنجشنبه و جمعه تعیین کردند.
در این بیانیه همچنین تاکید شده است؛ تصمیم اخیر کمیسیون اجتماعی مجلس در صورت تایید نهایی و تبدیل به قانون جاری کشور، قطع ارتباط اقتصاد کشور با بازارهای بینالمللی را به چهار روز در هفته افزایش میدهد و روشن است که در شرایط تحریم و محدودیتهای خارجی و تنگناهای داخلی، ضمن تحمیل زیان مضاعفی بر اقتصاد کشور خصوصا در شرایط دشوار کنونی، نقض اکید منویات مقام معظم رهبری در دستیافت به اهداف شعار سال خواهد بود.
با این حال، خلیل بهروزیفر، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در گفتوگویی درباره دلیل مصوبه تعطیلی پنجشنبهها گفته، ما موافق تعطیلی شنبه بودیم. دلیل مربوط به فشارها به مجلس و دولت برای تعطیل نشدن روز شنبه، مربوط به مبحث تاریخی یهودیان است.
چرا پنجشنبه انتخاب شد؟
حسین گودرزی، سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس در گفتوگو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره دلیل انتخاب روز پنجشنبه و جمعه به عنوان روزهای تعطیلی، میگوید: یکبار شنبه را مصوب کردیم و پیشنهاد ارائه شده به کمیسیون بود. بعد دیدیم مقاومتهایی وجود دارد و به همین دلیل کمیسیون اصلاح کرد و قرار شد مراعا بگذاریم. به این ترتیب، دو روز در هفته را تعطیلی اعلام کنیم و بعد به تشخیص دولت، عمل شود.
وی در پاسخ به این پرسش که مقاومت از کجا وجود داشت، میافزاید: بالاخره برخی از نمایندگان مخالف بودند و احساس کردیم در مجلس رای نمیآورد و اصل موضوع، فدای فرع میشود. اصل کار خیلی مهم است. هم یک روز تعطیلی، یعنی ۵۲ روز به تعطیلات کشور اضافه میشود و هم هر ماه ۱۶ ساعت ساعت کاری کم میشود.
سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس تصریح میکند: بالاخره استانداردهای جهانی را ما باید در نظر بگیریم و نیز رفاه حال افراد و خانوادهها را. بنابراین این اصل خیلی مهم است. اما اینکه روز پنجشنبه یا شنبه تعطیل باشد، فرع داستان است.
گودرزی متذکر میشود: در روز یکشنبه پیشنهاد تعطیلی پنجشنبه و جمعه در کمیسیون رای آورد.
وی در پاسخ به این پرسش که بخش خصوصی کاملا مخالف این تصمیم است، چراکه فاصله اقتصاد کشور با دنیا ۴ روز میشود، میگوید: این پیشنهادها وجود دارد و ما قبل هم روی این موضوع نظر داشتیم.
سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس عنوان میکند: نظر ما این بود که این مصوبه را در این مجلس داشته باشیم و بعید میدانم مجلس بعدی بتواند این کار بزرگ را انجام دهد.
گودرزی تاکید میکند: این یک دستاورد بزرگ است که ۵۲ روز تعطیلات کشور بالا رود و ۴ ساعت کار هفتگی کم شود. اینها خیلی مهم است و کمنظیر است که یک روز در هفته در کشور را دو روز در هفته کنید و از ۷۶ روز به ۱۳۰ روز تعطیلات سالانه برویم. این از میانگین جهانی هم بالاتر میشود که حدود ۱۲۰ روز است.
فاصله با اقتصاد دنیا بیشتر میشود
در واکنش به این مصوبه علی شریعتی، فعال اقتصادی و عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در گفتوگو با خبرگزاری خبرآنلاین میگوید: کسانی که در بخش خصوصی کار میکنند، چه در حوزه صادرات و واردات و چه در مباحث گردشگری و به عبارتی، افرادی که با خارج از کشور کار میکنند، بهخصوص کسانی که در حوزه لجستیک و کشتیرانی هستند، یکی از مشکلاتشان، وقفهای است که بین تعطیلات دنیا (شنبه و یکشنبه) با پنجشنبه و جمعه میافتد.
وی میافزاید: همین الان خیلی از شرکتهای ما، روزهای پنجشنبه زمان کاریشان است، جمعهها نیمهوقت و شنبه تعطیل کامل هستند. این اتفاقی است که در خیلی از شرکتهای لجستیکی میافتد و این شرکتها شیفت دارند و آنلاین هستند.
شریعتی متذکر میشود: البته یک بحث مربوط به ارتباط شرکتها و ارتباط بخش خصوصی داخلی با بخش خصوصی خارجی است. یک بحث دیگر هم این است که این ارتباط نیاز به یکسری زیرساختهایی مثل گمرک، وزارتخانهها، استانداردها، آزمایشگاهها و... دارد.
وی میافزاید: از همه مهمتر این است که بههرحال ما در شرایط تحریمی، جنگی و کرونایی قرار داریم و در جایی هستیم که با عدد منفی ضریب تشکیل سرمایه و رکودی که داشتیم، حتما باید برای رونق اقتصادی و عبور از بحران تلاش کنیم و بتوانیم باعث ایجاد رشد اقتصادی شویم.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران متذکر میشود: متاسفانه به جای اینکه این اتفاق بیفتد، تصمیمات اشتباهی گرفته میشود. شما وقتی نگاه میکنید، میبینید پیشنهاد از کجا آمده است؛ از طرف چند نفر از امامصادقیها که سازمان امور استخدامی هستند و طرح را به کمیسیون اجتماعی مجلس بردهاند که هیچوقت بخش خصوصی نبودند و هیچگاه کار ایجاد نکردند و حقوق و مالیاتی پرداخت نکردند. در واقع آشنا با این مفاهیم نیستند و هیچگاه تجارت خارجی نکردند.
شریعتی تصریح میکند: این افراد بدون گرفتن نظر از جایی، این تصمیم را میگیرند. حالا نمیدانم این دستاورد است؟ ما با کسانی روبهرو هستیم که در حالی که خداوند لطف باران را در حق ما دارد، اما مدعی هستند که دریاچه ارومیه را احیا کردهاند. حالا در این شرایط، فردا هم میخواهیم به مردم خبر بدهیم که یک دستاورد داریم که باعث میشود شما استراحت کنید. آخر سر این چیست؟ وقتی بچهای نمره تک میآورد، حتی نباید بگذارید استراحت کند و باید کار کند تا عقب نیفتد.
تنها کشوری هستیم که پنجشنبه تعطیل است
او در ادامه با تاکید بر اینکه ما الان از دنیا عقب افتادهایم، میگوید: اگر این تصمیم نهایی شود، ما تنها کشوری در دنیا خواهیم بود که پنجشنبه تعطیل است. کدام کشور در دنیا پنجشنبهها تعطیل است؟
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران میافزاید: ما در یک جامعه مسلمان هستیم. اما نکته اینجاست که تمام کشورهای جهان اسلام را که نگاه کنید، برای هماهنگی با دنیا دارند تعطیلات خود را شنبه و یکشنبه میکنند. آنوقت ما آمدیم و میگوییم شنبه روز یهودیهاست. این چه ربطی دارد؟ مگر هر کسی رفت شنبه را تعطیل کرد، صهیونیست میشود؟
شریعتی تصریح میکند: حالا عاقبت این داستان چه میشود؟ فاصله ارتباط ما با دنیا ۴ روز میشود و از آن طرف هم برخی شرکتها مجبور هستند به ترکیه یا دبی بروند تا بتوانند با دنیا ارتباط داشته باشند. این میشود ماحصل کار ناپخته.
وی تاکید میکند: بخش خصوصی و اتاق بازرگانی تمام تلاش خود را میکند تا جلوی این حرکت غیرکارشناسی و بدون فکر را بگیرد؛ چراکه هزینه وحشتناکی را به روی دوش اقتصاد کشور خواهد گذاشت.
۲۲۳۲۲۵
منبع: khabaronline-1895833