آفتاب شرق اصفهان برمدار تولید

بازدید معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان محیط‌زیست از نیروگاه خورشیدی 600 مگاواتی فولاد مبارکه در پنجشنبه یازدهم بهمن‌ماه امسال از اقداماتی بود که با اهدافی نظیر بررسی عملکرد پروژه‌های انرژی تجدید پذیر، ارزیابی تأثیرات زیست‌محیطی و تشویق به توسعه بیشتر این نوع پروژه‌ها در کشور به انجام رسید .

آفتاب شرق اصفهان برمدار تولید

بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی متمرکز کشور با عنوان  آفتاب شرق که اعلام می‌شود۴۰ مگاوات از ظرفیت این نیروگاه وارد شبکه برق شده است و تا پایان سال به ۱۲۰ مگاوات خواهد رسید.

قابل‌ذکر است مطالعات تأسیس این نیروگاه خورشیدی در شرق اصفهان در  وسعت یک‌هزار و ۲۰۰ هکتار ،در بهمن‌ماه سال 1401آغاز و به‌عنوان بیست و پنجمین نیروگاه بزرگ‌مقیاس خورشیدی دنیا با رویکرد مدیریت سازمان و الزامات حرکت در مسیر تولید فولاد سبز موردنظر واقع شد.

  و پس از برگزاری مناقصه و انتخاب پیمانکار، عملیات اجرایی آن از سال  1402 با سرمایه‌گذاری اولیه ۱۶۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریالی مجتمع فولاد مبارکه و با استفاده از پیمانکاران داخلی آغاز گردید.

 

 در حال حاضر نیز ۲۰ مگاوات از این نیروگاه در مدار تولید قرارگرفته است و قرار است به‌زودی ظرفیت کشور را درزمینهٔ نیروگاه‌های خورشیدی به دو برابر برساند.

این‌چنین که از سال ۱۳۹۲ تاکنون حدود ۵۹۵ مگاوات نیروگاه خورشیدی در کشور احداث‌شده است که با اضافه شدن ظرفیت ۶۰۰ مگاواتی انرژی تجدید پذیر فولاد مبارکه، ظرفیت کشور در حوزه نیروگاه خورشیدی به‌طور یکجا دو برابر، خواهد شد.

 

یک نیروگاه 600 مگاواتی با مزایای بیشمار

بنا به گفته رئیس سازمان محیط‌زیست استفاده از انرژی‌های پاک به‌ویژه خورشیدی از رویکردهای دولت چهاردهم است و بهره‌برداری از نیروگاه‌های خورشیدی باعث کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی و انتشار گازهای گلخانه‌ای می‌شود.

انصاری در بازدید اخیر از نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه ضمن تقدیر از تلاش‌های صورت گرفته برای پاسخ به ناترازی انرژی و توسعه سبد انرژی پاک به‌ویژه انرژی خورشیدی ابراز امیدواری کرد نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی فولاد مبارکه تا سال آینده به بهره‌برداری کامل برسد وتاکید کرد: تأسیس نیروگاه خورشیدی توسط فولاد مبارکه تأثیرات قابل‌توجهی بر مصرف انرژی تأثیرات مثبتی بر رفع ناترازی انرژی در کشور و به‌ویژه در صنایع بزرگ مانند فولاد داشته باشد.

واقعیت آن است باوجود محدودیت‌های فراوان چند سال گذشته درزمینهٔ برق و گاز در کشور و عواقب ناخوشایند ناشی از آن برای تولید ،صنایع و کارخانه‌های بزرگی هم اقداماتی را درجهت سرمایه‌گذاری حوزه انرژی کرده‌اند که با توجه به آلاینده‌ها و  ظرفیت‌های بالای کشور در حوزه انرژی خورشیدی کشور ،استفاده از نیروگاه‌های خورشیدی در اولویت است.

در این راستا  فولاد مبارکه به‌عنوان شرکتی پیشرو در این حوزه با تشکیل سبد انرژی فسیلی (سیکل ترکیبی) و تجدید پذیر (بادی و خورشیدی) اقدام به سرمایه‌گذاری برای احداث یک نیروگاه خورشیدی  متمایزی کرد که مزایای فراوانی را به دنبال دارد.

این پروژه ازنظر حجم، بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی کشور محسوب می‌شود. ظرفیت بیشترِ نیروگاه‌های خورشیدی که پیش‌ازاین در کشور وجود داشته‌اند ۱۰ تا ۱۲ مگاوات بوده که به پست‌های ۲۰ کیلوولتی متصل می‌شده‌اند؛ درحالی‌که نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی به پست‌های ۶۳ و ۴۰۰ کیلوولتیِ اختصاصی متصل می‌شود و این اتفاق نیز برای اولین مرتبه در کشور با استفاده از پنل‌های دورو که منطبق بر آخرین تکنولوژی روز دنیاست، به وقوع می رسد.

همچنین جلوگیری از انتشار یک‌میلیون تن دی‌اکسید کربن در سال ،مهم‌ترین مزیت چنین نیروگاهی است که قطعاً تأثیر قابل‌توجهی در کاهش آلایندگی در مقایسه با نیروگاه‌های باراندمان پایین با همین ظرفیت را دارد.

علاوه برآنکه از دیگر ویژگی‌های نیروگاه‌های خورشیدی فولاد مبارکه تولید بیشترین برق دراین  نیروگاه در زمان پیک مصرف برق در روز‌های تابستان است  که با راه‌اندازی کامل آن در زمان پیک مصرف، فولاد مبارکه می‌تواند ۳۰ درصد از برق موردنیاز خود را از طریق انرژی تجدید پذیر خورشیدی تأمین کند و مورد دیگر، جابه‌جایی افزون ‌بر ۹۰۰ هزار صفحه خورشیدی در راستای حرکت خورشید در طول روزاست که منجر به افزایش راندمان نیروگاه می‌شود.

 

تا پایان سال آینده کل ۶۰۰ مگاوات وارد مدار می‌شود

 

وحالا با توجه به مزایا ویژگی‌های اشاره شده چنین پروژه بزرگی بحث اصلی زمان پایانی  بهره برداری کامل از این نیروگاه انرژی خورشیدی است .

آن‌گونه که مدیران شرکت فولاد مبارکه اعلام کرده‌اند فاز اول این نیروگاه با همکاری شرکت صنایع نیرو و انرژی پاک فولاد (صناپ) و شرکت مپنا توسعه ۳ در حال بهره‌برداری است و بهره‌برداری کامل از این پروژه با سرمایه‌گذاری ۲۰ هزار میلیارد تومان توسط فولاد مبارکه انجام خواهد شد.

در این حال فعلاً ظرفیت نصب‌شده در این نیروگاه حدود ۴۰ مگاوات است .

طیب نیا مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه بیان کرد: در حال حاضر بخش اول این پروژه به میزان ۲۰ مگاوات بهره‌برداری شده و برق تولیدی آن به شبکه برق سراسری متصل شده است. که با توجه به اینکه ظرفیت فعلی سایر نیروگاه کشور حدود ۱۰ تا ۱۵ مگاوات است، این نیروگاه با همین شرایط به بزرگ‌ترین نیروگاه انرژی خورشیدی کشور تبدیل‌شده است. همچنین مقرر است تا پایان سال جاری ۱۲۰ مگاوات وارد مدار شود.

این مسئول گفت :برنامه‌ریزی اجرای کل پروژه ۳۰ ماه در نظر گرفته‌شده است؛ به‌نحوی‌که طبق برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده تا پایان سال آینده کل ۶۰۰ مگاوات وارد مدار شود. اگرچه برای تحقق این پروژه در موعد مقرر بسیاری از موارد دیگر از قبیل حمل‌ونقل، اسکان کارکنان سایت و سایر موارد می‌تواند به مشکلاتی برای اجرای به‌موقع مبدل شوند؛ اما امیدواریم به‌موقع بتوانیم تمامی فاز‌ها را به سرانجام برسانیم.

 طیب‌نیا تصریح کرد: نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه پس از بهره‌برداری این قابلیت را دارد که در زمان اوج تولید، معادل یک‌پنجم ظرفیت بزرگ‌ترین نیروگاه ایران یعنی نیروگاه سیکل ترکیبی دماوند انرژی تولید کند؛ درنتیجه، می‌تواند در توسعه اقتصادی و زیست‌محیطی کشور و تسهیل مسیر شرکت در دست‌یابی به فولاد سبز نقش مهمی را ایفا کند.

 

 

یک الگوی نوین برای تأمین انرژی

رفع ناترازی انرژی دروهله نخست و تسهیل در مدیریت بار ،کاهش هزینه‌ها ، پیشرفت در ظرفیت‌های تولید انرژی و درنهایت تقویت اقدامات محیط زیستی درجهت کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و آلودگی محیط‌زیست از بارزترین عملکردهای نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه در شهر و استانی است که جزو آلاینده‌ترین‌های کشور محسوب می‌شود.

اما آنچه دربلند مدت از رهگذر چنین عزمی ،نصیب کشور خواهد شد ایجاد الگویی نوین برای صنعت کشور درزمینهٔ استفاده از انرژی‌های تجدید پذیر و کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی  است به‌طوری‌که از دغدغه پایان انرژی‌های فسیلی کاسته ویک الگوی پایدار تأمین انرژی در کشور، نهادینه

 

ارسال نظر

اخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار