کنسروسازی، صنعتی رو به افول
صنعت صید، صیادی و تولید کنسرو ماهی در کشور و استان اصفهان با چالشهایی مواجه است که ادامه فعالیت در این عرصه را برای فعالان آن، دشور کرده است.
صنعت صید، صیادی و تولید کنسرو ماهی در کشور و استان اصفهان با چالشهایی مواجه است که ادامه فعالیت در این عرصه را برای فعالان آن، دشور کرده است.
به گزارش ایمنا ، وقتی سخن از تولید ملی و حمایت از کالای ایرانی میشود، شاید ذهنها به سوی محصولاتی همچون لوازم خانگی یا خودروسازی برود، اما تولید دنیایی متنوع از محصولات را شامل میشود که شمارش همه انواع آنها دشوار است.
فعالان صنعتی و کارآفرینان در هرگوشه از خاک پهناور ایران، در بخشهای مختلف محصولاتی را تولید میکنند که بسیاری از آنها در نوع خود کمنظیر یا بینظیر هستند.
شاید برخی گمان کنند فعالیت در بخشهای خاصی همچون صید و پرورش آبزیان مختص مناطق جنوبی و شمالی کشور است که به لحاظ موقیعت جغرافیایی و استقرار در کنار دریاها، شرایط مناسبی برای این منظور دارند، اما این همه واقعیت نیست.
تلاش اصفهانیها در بازار تولید ماهی کشور
مجتبی فوقی، مدیر شیلات و امور آبزیان استان اصفهان با اشاره به جایگاه این استان در تولید ماهی و سایر آبزیان، تصریح میکند: کشور ایران دارای ۲۷۰۰ کیلومتر خط ساحلی است که زمینه بسیار مناسبی برای صید انواع ماهی است.
وی میگوید: از حدود دو دهه گذشته در کنار صید ماهی از سواحل شمالی و جنوبی کشور، در بعضی استانها نیز مراکز پرورش ماهی ایجاد شده است.
مدیر شیلات و امور آبزیان استان اصفهان با بیان اینکه اصفهان در یکی از خشکترین مناطق کشور واقع شده است، می افزاید: باوجود مشکلاتی نظیر کمآبی و خشکسالی در این استان، سالانه ۷۳۰۰ تن انواع ماهیهای پرورشی در این استان تولید میشود.
مصرف ماهی در کشور کمتر از میانگین جهانی
این سخنان در حالی است که شهره مسائلی، مشاور رییس سازمان جهادکشاورزی استان اصفهان تصریح میکند: در سالیان اخیر میزان تولید آبزیان در استان اصفهان افزایش یافته و ۶۰ درصد قزلآلای تولیدی در این استان به تهران صادر میشود.
وی سرانه اندک مصرف آبزیان در این استان را از چالشهای فراروی صنعت شیلات اصفهان میداند که در نهایت منجر به ایراد صدماتی به سلامت افراد میشود: سرانه مصرف ماهی در ایران ۸.۵ کیلوگرم در سال است که استان اصفهان نیز تقریبا در همین مقدار است در حالی که این میزان در جهان ۱۸.۹ کیلوگرم است.
براساس اعلام سامانه مدیریت شیلات استان اصفهان این استان دارای ۲۲ شهرستان، ۸۱ شهر، ۴۳ بخش و ۱۲۱ دهستان است که علاوه بر دارا بودن ۴۰۲۹ چشمه دائمی و ۸۶۰ چشمه فصلی و ۴۸۵۶ رشته قنات دایر و در جریان و ۱۰۱۵ رشته قنات بایر و دارای ۲۷ هزار و ۵۵۹حلقه چاه بوده؛ شهرستان فریدن، فریدونشهر، چادگان، خوانسار، گلپایگان، نطنز، سمیرم و شهرضا و ... با وجود منابع آبی خرد و کلان امکانات وسیع و مطلوبی جهت پرورش عمده ماهیان سردآبی و به صورت محدود در بعضی از آنها تولید ماهیان گرمابی وجود دارد.
مصرف ماهی در شهرضا کمتر از میانگین استانی
مشاور رییس سازمان جهادکشاورزی استان اصفهان با اشاره به تحقیق انجام شده برای سنجش میزان مصرف ماهی در میان شهرستانهای استان، می گوید: ۷۴ درصد از مردم شهرستان شهرضا، گرانی را علت مصرف کم ماهی عنوان کردهاند.
مسائلی میگوید: کمتر از ۲۰ درصد مردم این شهرستان در یک ماه دو وعده غذایی ماهی مصرف میکنند، کمتر از ۱۰ درصد مردم شهرضا بیشتر قزلآلا مصرف میکنند و ماهیان پرورشی تنها در سبد غذایی پنج درصد از آنان جای دارد.
وی تصریح میکند: میانگین مصرف ماهی در شهرضا ۲.۳ کیلوگرم در سال و کمتر از میانگین استانی است، اما صنعت صید، صیادی و تولید کنسرو ماهی در کشور و استان اصفهان با چالشهایی مواجه است که ادامه فعالیت در این عرصه را برای فعالان آن، دشوار کرده است.
کنسروسازی، صنعتی رو به افول
مسئول کمیته فنی صنعت کنسرو آبزیان کشور به خبرنگار ایمنا میگوید: تقریبا ۱۳۰ کارخانه تولید کنسرو در کشور وجود دارد، اما تنها ۳۰ واحد از این کارخانجات فعال هستند و بسیاری از واحدهای فعال نیز با نصف یا کمتر از نصف ظرفیت تولید میکنند.
وی علت رکود حاکم بر این کارخانجات را مشکلات موجود در صنعت غذای کشور و صنعت کنسرو ماهی میداند از مهم ترین مشکلات صنعت کنسرو وجود معضلاتی در تأمین ماده اولیه است.
مسئول کمیته فنی صنعت کنسرو آبزیان کشور تصریح میکند: میزان صید داخلی، پاسخگوی نیاز کارخانجات نیست در حالی که صید داخلی در مقایسه با صید صنعتی در جهان، کیفیت کمتری دارد.
بختیاری ادامه میدهد: در حوزه ماهی وارداتی نیز بازار متلاطم ارز مشکلاتی را برای تولیدکنندگان این بخش ایجاد کرده و امید است دولتمردان نیز با دیدگاه بهتری فعالیتهای این بخش را بررسی کنند و گمان نکنند که ماهی یک ماده غذایی تجولاتی است.
وی تأکید میکند: لازم است همان گونه که از کالاهای استراتژیک همچون گندم حمایت میشود از ماهی و صنعت کنسروسازی نیز حمایت شود تا این کالا با قیمت مناسب در دسترس مردم قرار گیرد، اما متأسفانه در حال حاضر این گونه نیست.
مسئول کمیته فنی صنعت کنسرو آبزیان کشور میگوید: مشکلاتی همچون مالیات بر ارزش افزوده که بر محصولات سلامت محور همچون کنسرو ماهی نیز وجود دارد که یا باید حذف شود یا کاهش پیدا کند.
بختیاری اضافه میکند: در استان اصفهان نیز فعالان این بخش با مشکلاتی همانند سایر استانهای کشور مواجه هستند؛ چند کارخانه بسیار خوب در استان اصفهان وجود داشت که متأسفانه در حال حاضر فعال نیستند.
وی تصریح میکند: کارخانه «شیدان» که آخرین فنآوری جهان در تولید و بستهبندی کنسرو را در اختیار داشت، در حال حاضر تعطیل شده است.
مسئول کمیته فنی صنعت کنسرو آبزیان کشور با بیان اینکه در استان اصفهان ۱۰ کارخانه تولید کنسرو وجود داشت که یا تعطیل هستند یا با ظرفیتی کمتر، تولید میکنند، اظهار میکند: این استان در برههای از زمان بعد از استان سیستان بلوچستان که قطب صید و صیادی کشور است، بیشترین میزان تولید کنسرو را داشت، اما به دلیل مشکلاتی که عنوان شد این صنعت در این استان در حال حاضر با مشکل مواجه شده است تا جایی که در حال حاضر تنها یک کارخانه با همه ظرفیت فعالیت میکند.