منظر سی و سه پل هر روز آشفتهتر میشود
پل تاریخی سی و سه پل که از بناهای مهم تاریخی ایران و نمادی برای شهر تاریخی اصفهان محسوب میشود، در سالهای گذشته با مشکلاتی در منظر و مرمت روبرو بوده است.
پل تاریخی سی و سه پل که از بناهای مهم تاریخی ایران و نمادی برای شهر تاریخی اصفهان محسوب میشود، در سالهای گذشته با مشکلاتی در منظر و مرمت روبرو بوده است.
به گزارش ایلنا، دههی گذشته، بدترین سالها برای سی و سه پل بوده. از یکسو خشکیِ زایندهرود حیات طبیعی را از این پل تاریخی گرفته و از سوی دیگر ترکها بر پیکرهی آن ایجاد شده و درکنار این دو، دیوارنویسیهایی که هر روز بر تعدادشان افزوده میشود، به شدت به منظر این نماد مهم شهری آسیب رسانده است.
اما شیوهی پاکسازی دیوار نویسیهای سی و سه پل فقط اینگونه بوده که روی نوشتهها رنگ خورده است. این شیوهی غیراصولی نهتنها مشکلی را حل نکرده، بلکه بر شدتِ آن نیز افزوده است.
شکستگی سنگها، وجود ترکها روی سقف، آجرهای شوره زده و از بین رفتن ملاتها از دیگر مواردی است که باید هرچه زودتر مورد بررسی و اقدامات ضروری قرار گیرد. این وضعیت چندین سال است که ادامه دارد، و به نظر میرسد که ارادهای برای پاکسازی آن در مسئولان سازمان میراث فرهنگی وجود ندارد.
علیمحمد فصیحی (مسئول پایش پلهای تاریخی استان اصفهان) در گفتگو با خبرنگار ایلنا، در اینباره گفت: قبل از هر اقدام حفاظتی و مرمتی در سی و سه پل نیاز است تا ابتدا فرهنگسازی مناسبی در این زمینه انجام شود. تا زمانی که فرهنگ آن وجود ندارد و مردم به این شکل روی پل دیوارنویسی انجام میدهند، هرچه میراث فرهنگی تیم حفاظتی در منطقه بگذارد بازهم این گرفتاریها و مشکلات وجود دارد. ما میتوانیم با یک فرهنگسازی مناسب، به سمتی برویم که وضعیت پل را از وضعیت فعلی نجات دهیم.
او ادامه داد: ما هر ساله مبلغی مشخص میکنیم و با نیروهای امانی میرویم تا دیوارنویسیها را پاک کنیم. البته درصدد هستیم که تابلوهای راهنمایی را در اطراف پل نصب کنیم تا برای مردم هشدار و زنگ خطری باشد.
مسئول پایش پلهای تاریخی استان اصفهان دربارهی ترکخوردگیهای پل نیز اضافه کرد: ما مرتباً سی و سه پل را پایش میکنیم و اگر ترکی رؤیت شود با شاهدگذاری و همچنین بررسیهای دورهای مناسب ارزیابی میکنیم که آیا این ترکها در حال حرکت هستند یا نه؟ خوشبختانه حرکتی روی سی و سه پل دیده نشده. حتی بعد از آن که مترو کشیده شد، حرکتی در پل دیده نشد. اگر اتفاقی رخ دهد بلافاصله اقدامات حفاظتی و مرمتی آغاز میشود و خوشبختانه تا به این لحظه مسئلهای به صورت جدی مشاهده نشده است.
او ادامه داد: ضلع غربی پل کمی شکل غیرمتعارف به خود گرفته که مربوط به مرمتهای دهههای گذشته است و در مرمتهای جدید نیز به همان شکل قدیم باقی مانده است.
او به این سؤال که جاگذاری درِ آهنی مغایر قوانین عرصهی بناست، پاسخ داد و گفت: قبلاً به جای این در، یک درِ چوبی قرار داشت و چون به این در آسیب رسید و مورد تعرض قرار گرفت؛ این در آهنی را به عنوان یک در حفاظتی در آنجا قرار دادیم که انشالا به زودی با یک در بهتر تعویض خواهد شد.
فصیحی در پاسخ به این سؤال که آیا وضعیت عبور و مرور مردم کنترلشدهتر خواهد شد یا نه؟ بیان داشت: به هر حال بر روی سی و سه پل به عنوان یکی از شریانهای مهم شهری، باید عبور و مرور انجام شود. خب عدهای بر این قائل هستند که عبور و مرور روی این پل باید حذف شود ولی واقعیت این است که نمیشود شریان اصلی شهر را از عبور و مرور خالی کرد. پس بهترین راه همین است که در مواجه با آسیبهای احتمالیِ عبور و مرور، ایمنسازی انجام شود وحفاظت صورت بگیرد.
او درخصوص حصاری که قرار است روی سیوسهپل کشیده شود، گفت: چندان با کلمهی حصارکشی موافق نیستم و بهجای آن باید لفظ حفاظت را بکار برد چون از حیث ایمنسازی مناسبتر است. طرحهای مختلفی که طی سالهای اخیر روی آنها کار شده بود، مورد بررسی قرار گرفت و سرانجام از بین اینها، ما به سیستم کابلی رسیدیم. ابتدا به صورت نمونه طرح را پیاده کردیم و سپس این طرح در شورای فنی تصویب شد و به زودی وارد فاز عملیاتی خواهد شد.
او دربارهی وضعیت اعتباراتی که صرف مرمت و حفاظت از پل میشود، اظهار کرد: بحث کمبود بودجه در حوزهی مرمت همیشه وجود داشته است. اما در بحث بودجه چندان ورود نمیکنم. اهمیت موضوع در این است که مرمت یک بنای تاریخی یک بحث مداوم است و تمامی ندارد و بناهای تاریخی هر ساله احتیاج به حفاظت و مرمت دارند.