گفتگو با زینب جعفری طادی به بهانه انتشار کتاب طاد
سرزمین سرسبز میان دو کوه
گفتگوی حاضر درباره طاد و کتاب طاد به قلم زینب جعفری طادی است. این کتاب در ۳ فصل و ۷۰۰ صفحه تدوین شده. است
به نام خدا
روتیتر: گفتگو با زینب جعفری طادی به بهانه انتشار کتاب طاد
تیتر: سرزمین سر که
از زینب جعفری طادی، کتاب طاد در 3 فصل و 700 صفحه منتشر شده است. این ها بهانه ای شد تا بیشتر با طاد و این کتاب آشنا بشویم. جعفری پیش از این کتاب های رژنا، فریاد بی صدای خورشید و برسد به دست سید را نیز در کارنامه کاری خود دارد. کتاب رژنا که برای تبعیض بلوچستان و زندگینامه شهدای دهه 80که به دست عبدالمالک ریگی به شهادت رسیدند نوشته شده است. کتاب فریاد بی صدای خورشید دومین کتاب نویسنده هست که در مورد خانمی نوشته شده که در اوایل انقلاب بخاطر تهمت و غیرت اعدام میشود و واقعیت دارد و کتاب سوم او برسد به دست سید در مورد خانم هایی هست که مصرف شیشه دارن و از اعتیاد زنان و مردان و کارتن خواب ها می باشد. کتاب چهارم نویسنده که موضوع اسین گفتگوست پس از 3 سال پژوهش درباره طاد از فرهنگ عامه و تاریخ شفاهی و یک رمان کوتاه از آداب رسوم ها تا واقعت ها و اتفاق ها نوشته شده است. با هم پاسخ های جعفری طادی را می خوانیم:
*شخصیت زینب جعفری طاد شبیه قهرمان کدام یک از داستانهای معروف است؟
زینب جعفری شاید تنها قهرمان قصه خودش باشد همیشه سکوت کرد زخم ها را تحمل کرد و بسیار سرکش و کنجکاو بود
* دوران کودکی و نوجوانی شما چگونه بود و چه کتابهایی در دسترس شما بود؟
هیچ کتابی جز کتاب های درسی. من یک دختر رویایی بودم. همیشه با رویاهام زندگی کردم کردم بدون حمایت.
* طاد به چه معنایی است؟ از نظر جغرافیایی در کجا قرار دارد؟
طاد به معنای سرزمین سرسبز میان دوکوه است و در لغتنامه دهخدا طاد به معنای گران از هر چیزی است. اما مکانی که آبادی که مشرف به کوه بلندی باشد یا ریشه اش به کوه باشد طاد هم ریشه اش به کوه قلعه بزی است. طاد تا قرن چهارم همان طاد بوده است. طاد به معنای کوه بلند است و اشتر گشن خواه شتر نسبت داده شده است.طبیعت این شهر دشتی و اقلیم آن معتدل خشک است. نام شهر «طاد» در متون تاریخی سدههای نخستین اسلامی بهصورت متوالی ذکر شدهاست. این موضوع نشانگر پیشینه تاریخی شهر «طاد» بهعنوان یکی از شهرهای مهم هدف گردشگری در منطقه تاریخی لنجان بزرگ است. بافت تاریخی شهر «طاد»، الگو و نمونهای کامل از زندگی روستایی در ایران قدیم است. امروزه بسیاری از ارزشهای تاریخی، معماری، فرهنگی و اقتصادی روستاهای گذشته در بافت کنونی طاد یافت میشود. بافت شهر دارای معابر و کوچههای منظم و مشخصی است، بهنحوی که مهمترین گذر تاریخی این شهر از سمت شرق به غرب بنا شدهاست، این گذر به نام «باغشاه» یا «نقاشخانه» معروف است، علاوه براین گذر دیگری در بافت تاریخی طاد وجود دارد که در این گذر عناصر ارزشمندی چون خانه تاریخی «حاجیخان»، «حمام»، «مسجد جامع»، «خانه جعفری»، «سقاخانه»، «بازارچه» قرار دارد. به جرئت میتوان گفت که بیشترین خانههای تاریخی و ارزشمند شهرستان فلاورجان در شهر طاد بنا شده که تاکنون نزدیک به چهل خانه ارزشمند در این شهر شناسایی شدهاست. این خانهها عموما متعلق به دوره قاجار بوده که تمامی آنها با مصالح خشت و ملات گل و گچ و براساس وضعیت اقلیمی منطقه ساخته شدهاند. برخی از خانههای موجود چون خانه تاریخی «جعفری» دارای تزئینات و آرایههای زیبای نقاشی، درهای چوبی نفیس و ازارههای سنگی میباشند. حمام تاریخی شهر طاد در مجاورت خانه تاریخی جعفری و مسجد جامع طاد قراردارد. این حمام از دو بخش زنانه و مردانه تشکیل میشود. این بنا با مصالح آجر در بدنه داخلی و ملاط گل آهک و سنگ در نمای بیرونی بنا شدهاست. همچنین در حال حاضر پنج برج کبوتر خانه شامل: سه برج بزرگ و دو برج کوچک در مزارع اطراف «طاد» وجود دارند. برجهای کبوترخانه با مصالح خشت و در فرم مدور و بهصورت خمرهای یا سیلندری شکل، بنا شدهاند. از دیگر آثار شاخص طاد، بنایی معروف به «مسجدی» است که بقایای از یک مسجد ایلخانی بوده و در حال حاضر بخشی از محراب آن برجای ماندهاست.
*تاریخ طاد به چه دوره ای برمی گردد؟ چه آثاری در طاد وجود دارد؟
قدمت طاد به 3000هزار سال پیش به قبل از اسلام می رسد. طاد به خانه های قدیمی و برج های کبوترخانه معروف است.
*طادی ها دارای گویش خاصی هستند؟
گویش مردم طاد به لهجه اصفهان نزدیک است
*ضرب المثل ها و حکایت های خاصی وجود دارد که مخصوص طاد باشد و مشابه آن را در جای دیگر کمتر استفاده شود؟
طاد از نظر ضرب المثل و داستان ها افسانه ها زیادی را در بر دارد که همه آن ها در کتاب طاد سرزمین مادری نوشته خودم آمده است.
*طادی ها در دوره های مختلف بیشتر صاحب چه نوع حرفه و پیشه ای بوده اند؟
شغل مردم طاد در گذشته تخت کشی... گیوه چینی.. مسگری خیاطی کشاورزی دامداری قالیبافی بوده است.
* فرهنگ و ادبیات عامه طاد چقدر در این کتاب منعکس شده است؟
روی تمام بخش های فرهنگ عامه در طاد داخل کتاب آمده است و کار شده است و جمع آوری شده است.
* اگر قرار باشد تنها یک پاراگراف از کتاب طاد را انتخاب کنید، آن پاراگراف کدام است؟
تمام بند بند و پاراگراف های کتاب برای من جذاب است و بخش داستانش که همه حقیقت است و به لهجه عامیانه شهر طاد آمده واقعا برایم شیرین است
* وضعیت توسعه فرهنگی به ویژه مطالعه کتاب و کتابخوانی در طاد چگونه است؟ چه چهره های شاخصی از طاد امروز در ایران و یا حتی خارج از ایران، نقش آفرینی می کنند؟
طاد اشخاص مهمی در دوران خود داشته طبیب حاج هادی خان عبدالهی بهترین طبیب که رتبه 5پزشکی در دوره پهلوی اول را داشته حدود 1قرن بیشتر و کارگردان های محبوبی چون ابوالقاسم طالبی و پرویز شیخ طادی
*ایده کتاب طاد از کجا کلیدخورد و چه مراحلی را تا نشر طی کرد؟
ایده کتاب نظر خودم بود که برای هویتم تاریخچه ای که تاحال کسی ننوشته و گرد آوردی نشده بود من دست به قلم شوم و به مدت ٣سال پژوهشم و جمع آوری مطالب طول کشید و از هیچ کجا هیچ حمایتی نشدم و تنها کارم را به عهده گرفتم با دست های خالی و اینکه پدر و برادرم اسپانسر کارم شدند و کار من در انتشارات فرمان فلاورجان چاپ شد
*کتاب طاد دارای چند فصل و صفحه است و هر کدام به چه موضوعاتی می پردازد؟
کتاب ٣فصل و حدود 700 صفحه است. فصل اول، رمان با لهجه عامیانه شهر طاد و اتفاقات از 1000سال پیش است. فصل دوم تاریخ شفاهی شهر طاد و فصل سوم فرهنگ عامیانه شهر طاد به همراه عکس است.