خیز بلند طلا

قیمت طلا در سال ۱۴۰۳ به بالاترین سطح تاریخی خود رسیده است. به‌طوری‌که تا لحظه نوشتار این متن ، قیمت سکه امامی با پنجاه‌وهفت میلیون و هشتصد و پنجاه‌هزار تومان ،بیشترین رکورد خود را کسب کرده است.

خیز بلند طلا

قیمت طلا در سال ۱۴۰۳ به بالاترین سطح تاریخی خود رسیده است. به‌طوری‌که تا لحظه نوشتار این متن ، قیمت سکه امامی با پنجاه‌وهفت میلیون و هشتصد و پنجاه‌هزار تومان ،بیشترین رکورد خود را کسب کرده است.

یک نوسان عجیب که در پاییز امسال ،منجر به افزایش ارزش دارایی سرمایه‌گذاران طلا وهچنین افزایش ریسک خرید دربازار شده و به‌طور عمده تحت تأثیر گرانی ارز در بازار آزاد قرارگرفته است. هرچند مسئولان از بی‌تأثیری ارز آزاد، سخن می‌گویند.

بااین‌وجود ،همواره در این برهه از سال ، تغییر و تحولاتی را در نرخ ارز وطلا شاهد بوده‌ایم .سال گذشته هم در همین زمان ، سکه وطلا افزایش نرخی را تجربه کرد .اما امسال،گویا گرانی در این حوزه گوی سبقت یافته و افسارگسیخته‌تر از هرزمانی می‌تازد. تا جایی که ضرب سکه‌های جدید و عرضه آن به بازار هم نتوانست قیمت‌ها را متعادل نماید.

افزایش قیمتی که مسبب آن ترکیبی از عوامل داخلی و خارجی و بر بازارهای مالی تأثیرگذار،بوده است.

از تحریم‌ها تا  بی‌ثباتی اقتصادی، و کاهش ارزش ریال در برابر دلار آمریکا که در شرایط کنونی هرکدام سهمی بسزایی رادراین مسیر ایفا کرده‌اند.

به نظر می‌رسد نخستین دلیل برای افزایش قیمت این روزهای طلا و سکه در ایران به نرخ تورمی بازمی‌گردد که  به‌طور مداوم در حال افزایش است وانگار، عزم توقف را هم ندارد .

جریانی که باعث کاهش ارزش پول ملی و افزایش تقاضا برای خرید طلا می‌شود.

یک تصمیم سنتی و البته پرثمر، از سوی مردم که به دنبال بی‌ثباتی‌های اقتصادی ، برای حفظ سرمایه خود انجام می‌دهند.با این توجیه که طلا درهرشرایط ارزش خود را حفظ می‌کند وبه عبارتی به دارنده‌اش خیانت نمی‌کند.

اما دلیل دیگر ،نوسانات ارزی است که ناشی از تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی داخلی تأثیر مستقیمی بر قیمت طلا دارد. درواقع این دو متغیر، یعنی طلا وارز به تبعیت از همدیگر پیشروی دارند.

همچنین تقاضای هیجانی وفصلی طلا نیز عاملی دیگر برای گرانی‌های در این بخش است که این اتفاق را هم با توجه به ناپایداری‌های اقتصادی و سیاسی به‌علاوه نزدیک شدن به نوروز و مناسبت‌های خاص به‌طورمعمول در این دوره از سال، شاهد می‌شویم.

در این میان شرایط اقتصادی جهانی، رکود و بحران‌های مالی بین‌المللی ، تغییرات سیاست‌های پولی مانند کاهش نرخ بهره ،تنش‌های منطقه‌ای ،بی‌ثباتی سیاسی و اقتصادی و رویدادهای بزرگ جهانی همیشه بر قیمت طلا تأثیرگذار بوده‌ و اکنون هم با توجه به عدم اطمینان و نوساناتی که  در بازارهای مالی حاکم شده است سرمایه‌گذاران به طلا به‌عنوان یک دارایی امن روی آورده و همین رفتار،موجب افزایش تقاضا و درنتیجه گرانی بیشتر درجهان وبه تبع در ایران شده است.

شایان‌ذکر است با توجه به شرایط داخلی کشور ،افزوده شدن این عوامل خارجی نیز ،گرانی را در ایران نسبت به کشورهای دیگر،تشدید کرده است.

وحالاپس از گذر یک دوره 6ماهه از صعود طلا مسئله قابل‌تأمل آن‌که قرار است گرانی آن تا چه زمان ادامه یابد؟

آیا چشم‌اندازی هم برای توقف آن وجود دارد ؟

ازنقطه‌نظر تحلیلگران این حوزه ،باوجود عدم پیش‌بینی‌های دقیق برای آینده بازار طلا اما توجه به تجربیات سال‌های گذشته نشان داده است شرایط موجود ،معمولاً ناپایدار است.

بدون شک با کاهش تورم جهانی ،رفع تنش‌های منطقه‌ای وریسک های مالی نیاز به خرید طلا هم به‌عنوان یک کالای امن کمتر شده و درنتیجه از قیمت آن‌هم کاسته می‌شود.

به علاوه ،با عبور از این هفته‌های پرهیجان وپرتقاضا مضاف بر اعمال سیاست‌هایی از سوی دولتمردان ایران درجهت کنترل تورم ، امکان کاهش نرخ طلا وجود دارد.

در این حال باوجود ناپایداری و پیچیدگی این بازار،آنچه از شرایط امروز بازارطلا ،می‌توان متصور بود با توجه به وضعیت کنونی اقتصاد ایران و نوسانات جهانی احتمال ادامه این روند ،قوی است  مگر آنکه درگیری‌ها وتنش های منطقه‌ای آرام و سیاست‌های داخلی هم درجهت ثبات این بازار قرار گیرد.

 

ارسال نظر