پیشرفت کشاورزی اصفهان در شاخص‌های مختلف

استاندار اصفهان گفت: با وجود برخی مشکلات همچون کم آبی با تلاش های جهادی شکل گرفته شاهد پیشرفت کشاورزی استان در تمامی شاخص ها هستیم.

پیشرفت کشاورزی اصفهان در شاخص‌های مختلف

مراسم روز مزرعه با حضور استاندار، محققان، مروجان و کشاورزان پیشرو استان اصفهان برگزار شد.
روز مزرعه در راستای نمایش دستاوردهای محققان مراکز علمی، تحقیقاتی کشاورزی و متخصصان فنی اجرایی و ترویجی برای افزایش توانمندی کشاورزان در زمینه افزایش راندمان تولید با استفاده از روش صحیح تولید پایدار همراه با بیشترین دقت برای تامین غذای سالم جامعه است.
در این برنامه، محققان و کشاورزان با حضور در مزارع تحقیقی و ترویجی از آخرین یافته‌های علمی کشاورزی در زمینه عملیات کاشت، داشت و برداشت که توسط مهندسان کشاورزی ارائه شد، اطلاع پیدا کردند.

رسول زرگرپور استاندار اصفهان در مراسم روز مزرعه با اشاره به ظرفیت‌های فراوان بخش صنعت و گردشگری استان اضافه کرد: استان اصفهان با داشتن حدود 400 هزار هکتار زمین کشاورزی مرغوب و تولید سالیانه بیش از شش میلیون تن محصولات کشاورزی توانسته نقش تاثیرگذاری در سطح کشور ایفا کند.

وی گفت: با تلاش متخصصان و کارشناسان بخش کشاورزی استان و با تکیه بر تجربه و مهارت بالای کشاورزان استان شاهد این هستیم که با وجود از رده خارج شدن حدود 25 درصد از اراضی استان در بحث کشاورزی به دلیل کم آبی، میزان تولیدات محصولات کشاورزی استان همچنان بدون هیچ گونه کاهشی است، این موضوع به خوبی نشان می‌دهد که برنامه‌های ترویجی در بخش کشاورزی، رعایت الگوی کشت و مواردی از این قبیل تاثیر خوبی بر رشد کشاورزی استان داشته است.

زرگرپور عنوان کرد: کشاورزی استان در سایه صنعت و گردشگری قرار گرفته و این موضوع می‌تواند باعث کم توجهی به این بخش شود، لذا همه مسئولان استان و دست اندرکاران بخش باید تلاش کنند تا بخش کشاورزی به جایگاه والاتری دست یابد، نام‌گذاری روز مزرعه و مواردی از این دست نیز در راستای اجرای این هدف انجام می‌شود.

وی با اعلام اینکه 11 درصد از اشتغال استان متعلق به بخش کشاورزی است، تاکید کرد: بیش از هشت درصد تولید ناخالص ملی استان مربوط به بخش کشاورزی است و این نشان از اهمیت این بخش است.

استاندار اصفهان با زنده و پویا خواندن کشاورزی در استان، اضافه کرد: همان‌گونه که موفقیت‌های فراوان استان در سطح ملی تاثیرگذار است، چالش‌های اصفهان نیز مسائلی ملی هستند و نیاز به رسیدگی دقیق دارند، مشکل آب یکی از این چالش‌ها است.

وی ادامه داد: تجربه ثابت می‌کند چالش‌های گوناگون از طریق اقدامات علمی و کارشناسی و فرآیندهای علمی بسیار راحت‌تر برطرف می‌شوند، بر همین اساس پژوهش و تحقیقات از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار بوده و توجه به آن از ضروریات است.

آقای دکتر رسول زرگرپور تاکید کرد: امروز اگر در استان اصفهان مشکل آب داریم، باید در بخش تحقیقات کشاورزی با جدیت بیشتری حرکت کنیم، متاسفانه بودجه تحقیقات کشاورزی بسیار کم است و این میزان بودجه در این بخش زیبنده استان اصفهان با این وسعت و مشکلات مختلف نیست.

وی خواستار افزایش چندین برابری اعتبارات تحقیقات بخش کشاورزی شد و ادامه داد: امروز رقم‌هایی از گندم با تلاش محققان و متخصصان ما وجود دارد که می‌توانند در آب‌های با شوری بسیار بالا نیز رشد کنند و در صورتی که چنین طرح‌هایی در سطح استان عملیاتی شوند بسیاری از مشکلات برطرف می‌شود.

استاندار اصفهان اضافه کرد: در دولت تدبیر و امید، دو هزار و 137 پروژه بخش کشاورزی در استان با هشت هزار و 700 میلیارد ریال اعتبار به بهره‌برداری رسید که نشان از موفقیت این بخش در سطح استان است.

وی در ادامه با اشاره به برخی دستاوردهای استان در بخش کشاورزی در دولت تدبیر و امید عنوان کرد: شاهد رشد 71 درصدی اجرای طرح‌های پژوهشی در دوره چهار ساله اخیر نسبت به دوره چهار ساله گذشته هستیم به نحوی که از 70 پروژه به 120 پروژه رسیدیم، در بخش تولید محصولات گلخانه‌ای نیز با رشد 42 درصدی در سطح و تولید محصولات گلخانه‌ای در چهار سال اخیر نسبت به مدت مشابه روبرو بودیم و استان اصفهان توانست در تولید محصولات گلخانه ای از 167 هزار تن تولید به 235 هزار تن برسد و موفق به کسب رتبه دوم کشور شدیم.

آقای دکتر رسول زرگرپور تاکید کرد: شاهد رشد 53 درصدی در اجرای شیوه‌های نوین آبیاری در دوره چهار ساله اخیر نسبت به دوره چهار ساله گذشته هستیم، موضوعی که در شرایط امروز استان می‌تواند اقدامی مهم و اساسی باشد.

وی در پایان با تبریک روز مزرعه از تلاش تمامی کشاورزان، کارشناسان و متخصصان بخش تشکر و عملکرد بخش کشاورزی استان را بسیار خوب ارزیابی نمود.

*موفقیت‌های چشمگیر بخش کشاورزی استان اصفهان

در ادامه این مراسم، محسن کریمیان رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در مراسم روز مزرعه با تبریک این روز اظهار کرد: روز مزرعه نام‌گذاری شد تا یادمان بماند تحقیق و پژوهش در مزرعه و استفاده از روش‌های نوین کشت از اولویت‌ها باشد.

وی ادامه داد: خوشبختانه اقدامات خوبی در این بخش در حال انجام است اما نباید با تکیه براین پیشرفت‌ها از حرکت باز ایستاد، شرایط اقلیمی همواره در حال تغییر است و در این وضعیت نیاز به استفاده از ارقام جدید و سازگار با شرایط ضروری است، برای نمونه کشت نشایی چغندر قند را به پاییز منتقل کردیم که این موضوع باعث صرفه‌جویی در مصرف آب می‌شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان تصریح کرد: در چهار ساله اخیر اقدامات بسیار خوبی در بخش کشاورزی استان شکل گرفته و باعث موفقیت بخش شده است، برای نمونه در زمینه تولید گوشت قرمز از 217هزار تن در چهار سال گذشته به 258 هزار تن رسیدیم و با رشد 19 درصدی تولید این محصول طی چهار سال اخیر روبرو بوده‌ایم.

وی در ادامه با بیان اینکه استان اصفهان در زمینه تولید شیر در جایگاه نخست کشور قرار دارد، عنوان کرد: تولید شیر استان از سه میلیون و 400 هزار تن در چهار سال قبل به چهار و نیم میلیون تن در شرایط کنونی رسیده و با رشد 32 درصدی در این بخش روبرو هستیم که اتفاقی خوب است.

کریمیان با اشاره به آخرین وضعیت تولید مرغ در سطح استان اظهار کرد: میزان تولید مرغ استان از 566 هزار تن در چهار سال گذشته به 630 هزار تن در شرایط کنونی افزایش یافته است ، از طرفی از وارد کننده مرغ به صادر کننده در این بخش تبدیل شده‌ایم که نشان از برنامه‌ریزی و موفقیت در این بخش دارد. در تولید انواع ماهی نیز از 18 هزار تن به 21 هزار تن در این مدت دست یافته‌ایم و شاهد رشد خوبی در این بخش هستیم.

وی گفت: در مجموع در زمینه تولیدات دامی استان از 4.5 میلیون تن تولید به 5.8 میلیون تن دست یافته‌ایم و با رشد 27 درصدی در این موضوع روبرو هستیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در ادامه با اشاره به برخی موفقیت‌ها در بخش زراعت استان، اضافه کرد: به دلیل مشکلات کم آبی در حدود 36 درصد از منابع آبی خود را از دست دادیم، با این وجود از میزان تولید سه میلیون و 190 هزار تن در چهار سال قبل به سه میلیون و 355 هزار تن در حال حاضر رسیده‌ایم که رشد پنج درصدی در تولید محصولات زراعی استان را نشان می‌دهد.

وی افزود: در زمینه تولید محصولات باغی با رشد 28 درصدی در دوره چهار ساله اخیر نسبت به چهار ساله قبل از آن روبرو هستیم به گونه‌ای که از یک میلیون و 755 هزار تن به دو میلیون 247 هزار تن رسیده‌ایم.

کریمیان با بیان اینکه استان اصفهان در زمینه تولیدات گلخانه ای موفق به کسب رتبه دوم در سطح کشور شده است، گفت: میزان تولید محصولات گلخانه‌ای استان از 167 هزار تن به 235 هزار تن افزایش پیدا کرده است.

وی گفت: در بخش تسهیلات نیز، از میان طرح‌های بررسی شده، یک هزار و 380 طرح مصوب شد که از این تعداد به 519 طرح تسهیلاتی بالغ بر 174 میلیارد تومان پرداخت و زمینه اشتغال بیش از یک هزار و 300 نفر فراهم شد، از طرفی برای اجرای سیستم‌های آبیاری تحت فشار سال گذشته 100 میلیارد تومان اعتبار داشتیم اما برای سال جاری 120 میلیارد تومان هدف گذاری شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان عنوان کرد: در اجرای سیستم‌های نوین آبیاری با رشد 53 درصدی نسبت به چهار سال گذشته روبرو هستیم و بیش از 107 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان به این سیستم‌ها تجهیز شده‌اند که این اقدام باعث صرفه‌جویی در بیش از یک میلیارد متر مکعب آب و افزایش راندمان آبیاری در مزارع به 46 درصد شده است.

وی با بیان اینکه شاهد رشد 21 درصدی ضریب مکانیزاسیون در استان نسبت به چهار سال گذشته هستیم، اضافه کرد: دراین مدت تعداد انبارها و سردخانه‌های استان به میزان دو برابر افزایش یافته و این موضوع به کاهش ضایعات در بخش کشاورزی کمک بسیار زیادی می‌کند.

آقای مهندس کریمیان در پایان با اعلام اینکه صادرات بخش کشاورزی استان به 300 میلیون دلار افزایش پیدا کرده است، گفت: با وجود مشکلات کم آبی و کاهش سطح زیر کشت شاهد تولید شش میلیون تن محصولات در بخش کشاورزی به صورت سالیانه هستیم که این نشان از برنامه‌ریزی مناسب و موفقیت چشمگیر کشاورزی استان دارد.

*تقویت ذخایر ژنتیکی کشاورزی در استان اصفهان

علی اصغر شهابی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان نیز در این مراسم اظهار کرد: امروز جمعیت جهان به صورت مستمر در حال افزایش است و در این شرایط و با محدودتر شدن منابع، تامین امنیت غذایی به عنوان چالشی جدی مورد توجه است.

وی افزود: امنیت غذایی پایدار نیاز به تولید پایدار دارد و تولید پایدار نیز در شرایطی بوجود می‌آید که از منابعی همچون آب و خاک به درستی استفاده شود، در بحث کشاورزی باید بر محور دانش حرکت کرد و در این جا نقش تحقیقات بیش از پیش مشخص می‌شود لذا می‌توان از تولید علم به تولید ثروت دست یافت.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان با بیان اینکه بخش کشاورزی دارای مزیت‌های فراوان است، ادامه داد: خوشبختانه در این دولت توجه ویژه‌ای به مباحث پژوهشی در بخش کشاورزی شد و اعتبارات مناسبی در اختیار ما قرار گرفت.

وی گفت: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان با 258 نیرو در 9 بخش تحقیقاتی شامل علوم زراعی و باغی، تحقیقات خاک و آب، علوم دامی، منابع طبیعی و سایر موارد مشغول فعالیت است و بیش از 16 پایگاه تحقیقاتی نیز در سطح استان داریم.

شهابی تصریح کرد: خوشبختانه اقدامات خوبی در راستای حفظ ذخایر ژنتیکی در سطح استان در چند سال گذشته شکل گرفته است به گونه‌ای که امروز بیش از 285 گونه دارویی، دو هزار و 200 نمونه بذر ژنوتیپ‌های مختلف گیاهان و انواع گونه‌ها را در مراکز مختلف متعلق به مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان نگهداری می‌کنیم.

وی عنوان کرد: در مباحث آموزشی نیز با تعاملاتی که بین مرکز تحقیقات و سایر نهادها و سازمان‌ها شکل گرفت شاهد اتفاقات خوبی بوده‌ایم، امروز حدود یک درصد دانش آموزان و دو درصد دانشجویان در بخش کشاورزی در حال تحصیل هستند که امیدواریم با اجرای برنامه‌های حمایتی این میزان افزایش یابد.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان با اعلام اینکه 700 دانشجو در 12 کد رشته به صورت تخصصی در حال فراگیری آموزش‌های کشاورزی در این مرکز هستند، ادامه داد: تولید مقالات و کتب علمی از دیگر اقدامات مفید این مرکز در راستای گسترش فعالیت‌های کشاورزی به صورت علمی است، از طرفی در حال حاضر 13 شرکت دانش بنیان در زمینه کشاورزی مشغول فعالیت هستند که جای خوشحالی و حمایت دارد.

ارسال نظر