خواص گوجهفرنگی برای بدن | معجزهای طبیعی برای پوست، قلب و بینایی
گوجهفرنگی میوهای سرشار از آنتیاکسیدان و ویتامین است که میتواند از قلب و پوست شما محافظت کند، اما مصرف نادرست آن عوارضی هم دارد.اطلاعاتی از خواص و مضرات، کالری و ارزش غذایی و مصلح گوچه فرنگی را می خوانید.

اصفهان امروز_ هاجر خانی: گوجهفرنگی ( به انگلیسی Tomato) یکی از میوههای خوشطعم و پرخاصیت است که با رنگ قرمز و بافت آبدار خود در بسیاری از غذاها و سالادها مورد استفاده قرار میگیرد. این میوه سرشار از ویتامینهای A، C، K و انواع ویتامینهای گروه B است. همچنین، مواد معدنی همچون پتاسیم، منگنز، منیزیم، مس و فسفر نیز در گوجهفرنگی به وفور یافت میشود.
آیا میدانستید گوجهفرنگی با وجود تمام خواص شگفتانگیزش، ممکن است برای برخی افراد خطرناک باشد؟ این میوه پرطرفدار که مهمان همیشگی سفرههای ماست، علاوه بر تقویت پوست، قلب و استخوانها، ممکن است باعث رفلاکس معده یا حتی آلرژی شود! در ادامه با تمام نکات مفید و هشداردهنده گوجهفرنگی آشنا شوید.
بیشتر بخوانید:
گوجه فرنگی چیست؟
گوجهفرنگی یا بادمجان رومی با نام علمی Solanum lycopersicum، گیاهی از خانواده Solanaceae (همخانواده بادمجان و فلفل) است. اگرچه در آشپزی بهعنوان سبزیجات دستهبندی میشود، اما از منظر گیاهشناسی به دلیل داشتن دانه، نوعی میوه محسوب میشود.
طبع گوجهفرنگی در طب سنتی
در طب سنتی ایرانی، طبع گوجهفرنگی سرد و مرطوب است. به همین دلیل مصرف آن برای افرادی با مزاج گرم و خشک (صفراوی) و دموی (گرم و تر) توصیه میشود. البته طبع گوجهفرنگی پخته، معتدلتر است؛ چون بخشی از سردی آن در فرآیند پخت کاهش مییابد.
مصلح گوجهفرنگی چیست؟
برای کاهش عوارض احتمالی گوجهفرنگی، مصرف آن همراه با پیاز، زنجبیل یا روغنزیتون توصیه میشود. این ترکیبات طبع گوجهفرنگی را تعدیل کرده و به هضم بهتر آن کمک میکنند.
کالری گوجهفرنگی چقدر است؟
میزان کالری گوجهفرنگی به روش مصرف آن بستگی دارد:
حالت مصرف | کالری در هر 100 گرم |
---|---|
گوجه فرنگی خام | 18 کیلوکالری |
گوجه فرنگی پخته | 18 کیلوکالری |
گوجه خشکشده در آفتاب | 258 کیلوکالری |
جدول ارزش غذایی گوجهفرنگی خام
ماده مغذی | مقدار در 100 گرم |
---|---|
انرژی | 18 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 3.89 گرم |
پروتئین | 0.88 گرم |
چربی | 0.20 گرم |
آب | 94.52 گرم |
فیبر | 1.20 گرم |
قند | 2.63 گرم |
ویتامینهای موجود در گوجهفرنگی
ویتامین | مقدار در 100 گرم |
---|---|
ویتامین A | 42 میکروگرم |
ویتامین E | 0.54 میلیگرم |
ویتامین K | 7.90 میکروگرم |
ویتامین C | 13.70 میلیگرم |
B1 (تیامین) | 0.04 میلیگرم |
B2 (ریبوفلاوین) | 0.02 میلیگرم |
B3 (نیاسین) | 0.59 میلیگرم |
B4 (کولین) | 6.70 میلیگرم |
B5 (پانتوتنیک اسید) | 0.09 میلیگرم |
B6 | 0.08 میلیگرم |
B9 (فولات) | 15 میکروگرم |
مواد معدنی گوجهفرنگی
ماده معدنی | مقدار در 100 گرم |
---|---|
کلسیم | 10 میلیگرم |
آهن | 0.27 میلیگرم |
منیزیم | 11 میلیگرم |
فسفر | 24 میلیگرم |
پتاسیم | 237 میلیگرم |
سدیم | 5 میلیگرم |
روی | 0.17 میلیگرم |
مس | 0.06 میلیگرم |
منگنز | 0.11 میلیگرم |
خواص شگفتانگیز گوجهفرنگی
-
پیشگیری از سرطان رحم: به لطف لیکوپن، خطر ابتلا به سرطانهای زنانه مانند رحم کاهش مییابد.
-
سلامت پروستات: لیکوپن به محافظت از سلولهای پروستات کمک میکند.
-
کمخونی: وجود ویتامین C در جذب بهتر آهن مؤثر است.
-
کاهش وزن: فیبر بالا و کالری پایین باعث احساس سیری طولانیتر میشود.
-
کمک به اختلال نعوظ: لیکوپن با بهبود جریان خون، عملکرد جنسی را ارتقا میدهد.
-
تقویت استخوانها: گوجه پخته حاوی ویتامینهای A، C و K مفید برای استخوانهاست.
-
شفافیت پوست: منافذ پوست را میبندد، سلولهای مرده را دفع میکند و پیری پوست را به تعویق میاندازد.
-
سلامت کبد: لیکوپن از آسیب DNA جلوگیری کرده و کبد را پاکسازی میکند.
-
خاصیت ضدسرطانی: با خنثی کردن رادیکالهای آزاد، از سرطان جلوگیری میکند.
-
کاهش فشار خون: پتاسیم در گوجه باعث تعادل فشار خون میشود.
-
تقویت قلب: گوجه باعث کاهش کلسترول و تقویت سلامت قلب میشود.
-
سلامت چشم: به دلیل ویتامین A بالا، بینایی را تقویت میکند.
-
کاهش علائم دیابت: گوجه حاوی آهن، C و E است.
-
افزایش ایمنی بدن: لیکوپن عملکرد گلبولهای سفید را بهبود میبخشد.
-
ضدالتهاب قوی: با التهابهای بدن مانند آرتریت روماتوئید مبارزه میکند.
-
بهبود عملکرد مغز: آنتیاکسیدانهای گوجه خطر ابتلا به آلزایمر را نیز کاهش میدهند.
عوارض و مضرات گوجهفرنگی برای برخی افراد
-
بارداری: مصرف بیش از حد باعث رفلاکس، مشکلات کلیوی و سوزش معده میشود.
-
معده حساس: اسیدی بودن گوجه ممکن است منجر به رفلاکس اسیدی شود.
-
مشکلات کلیوی: به دلیل پتاسیم بالا برای بیماران کلیوی مضر است.
-
آلرژی: برخی افراد نسبت به گوجه آلرژی دارند که با خارش، کهیر و اگزما همراه است.
-
تضعیف سیستم ایمنی: تجمع بیش از حد لیکوپن در بدن ممکن است ایمنی را تضعیف کند.
-
تیرگی پوست: مصرف زیاد گوجه میتواند رنگ پوست را تحت تأثیر قرار دهد.
-
تشکیل سنگ کلیه: دانههای گوجه حاوی اگزالات هستند که در مقادیر زیاد میتوانند سنگساز باشند.
-
بثورات و التهاب پوستی: گوجه ممکن است در برخی افراد منجر به راش، تاول یا اگزما شود.
-
تهوع و سرگیجه: زیادهروی در مصرف آن میتواند باعث اسهال، تهوع یا سرگیجه شود.
-
التهاب چشم و لب: مصرف زیاد باعث تحریک چشم و لبها میشود.
-
افزایش ضربان قلب: گوجه بیش از حد ممکن است سیستم عصبی را تحریک کند.
پرسش های متدوال
آیا گوجهفرنگی میوه است یا سبزی؟
گوجهفرنگی به دلیل داشتن دانه، میوه محسوب میشوداما در آشپزی به عنوان سبزی مورد استفاده قرار میگیرد.
آیا گوجهفرنگی خام سالمتر است یا پخته؟
گوجهفرنگی خام سرشار از ویتامین C است اما گوجهفرنگی پخته میزان لیکوپن بیشتری دارد که یک آنتیاکسیدان قوی برای مقابله با سرطانها و بیماریهای قلبی است.
آیا گوجهفرنگی باعث اضافه وزن میشود؟
خیر. گوجهفرنگی کالری بسیار کمی دارد و سرشار از فیبر است که نه تنها باعث اضافه وزن نمیشود، بلکه به کاهش وزن نیز کمک میکند.
آیا مصرف گوجهفرنگی برای افراد دیابتی مجاز است؟
بله. برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ گزینه مناسبی است.
مصرف گوجهفرنگی برای پوست مفید است؟
بله. این نوع میوه به دلیل داشتن لیکوپن و ویتامین C، به شفافسازی پوست، کاهش چینوچروک و درمان آکنه کمک میکند.
آیا خوردن زیاد گوجهفرنگی خطر دارد؟
مصرف بیش از حد آن ممکن است موجب رفلاکس معده، تحریک مثانه، آلرژی، افزایش پتاسیم خون، یا حتی سنگ کلیه شود.
آیا گوجهفرنگی در دوران بارداری مفید است؟
بله، اما زیادهروی در آن ممکن است به علت اسیدی بودن، موجب سوزش معده یا مشکلات کلیوی شود.
بهترین زمان مصرف گوجهفرنگی چه موقع است؟
بهترین زمان استفاده آن در وعده ناهار یا شام همراه غذاست.
آیا گوجهفرنگی موجب بروز حساسیت یا آلرژی میشود؟
در برخی افراد، گوجهفرنگی میتواند باعث بروز علائم آلرژیک مانند خارش، قرمزی پوست، کهیر یا اگزما شود.
سخن آخر
در این مقاله تلاش کردیم تمام آنچه باید درباره خواص و مضرات گوجهفرنگی بدانید را با زبانی ساده و علمی بیان کنیم. همچنین با بررسی طبع، مصلح، کالری و جدول ارزش غذایی، اطلاعات جامعی در اختیار شما قرار دادیم. ممنون که تا انتها همراه «اصفهان امروز» بودید.