طرز تهیه عدس پلو مجلسی با گوشت + خواص و مضرات عدس

عدس‌پلو یکی از غذاهای ساده و در عین حال محبوب و مغذی‌ است که در دسته غذاهای نذری ویژه ماه محرم نیز قرار دارد.

عدس‌پلو یکی از غذاهای ساده و در عین حال محبوب و مغذی‌ است که در دسته غذاهای نذری ویژه ماه محرم نیز قرار دارد.

ما در این مطلب قصد داریم طرز تهیه عدس پلو مجلسی با گوشت را به دو روش به شما آموزش دهیم. و در ادامه با خواص بی‌نظیر عدس آشنا خواهید شد.

مواد لازم جهت تهیه عدس پلو مجلسی

عدس

1 پیمانه

برنج

3 پیمانه

گوشت چرخ‌کرده

300 گرم

پیاز

1 عدد

پیاز داغ (برای تزیین)

1 عدد

کشمش پلویی

1 پیمانه

زعفران

به مقدار لازم

کره

به مقدار لازم

طرز تهیه عدس پلو مجلسی با گوشت
  1. برای تهیه عدس پلو مجلسی می‌بایست ابتدا عدس را با میزان کمی آب در حدی که به اندازه یک بند انگشت آب روی عدس را بگیرید بپزید تا در نهایت بتوانید از آب حاوی مواد مغذی آن در تهیه غذا استفاده نمایید. توجه داشته باشید که نباید اجازه دهید عدس بیش‌ از ‌حد پخته شود چرا که پوست آن جدا خواهد شد و به هنگام دم کشیدن له می‌شود
  2. در این فاصله مایه گوشتی را تهیه نمایید. برای این منظور می‌توانید از دو روش بهره ببرید.
  • روش اول: به این ترتیب که بافت گوشت را درون ماهیتابه به خوبی از هم باز کنید تا مایه گوشتی یکدستی حاصل گردد. درب تابه را بگذارید و اجازه دهید گوشت با آب خارج شده از آن پخته شود. سپس پیاز داغ، نمک، فلفل، در صورت تمایل زعفران و یا زرد‌چوبه به آن بیفزایید و کمی تفت دهید.
  • روش دوم: گوشت چرخ‌شده را به همراه پیاز رنده شده، نمک، فلفل، زردچوبه یا زعفران و در صورت تمایل زیره یا تخم گشنیز طعم‌دار کنید و مقدار یک قاشق غذاخوری از مایه گوشت را در کف دست به شکل قلقلی دربیاورید. این کار را تا انتها برای حجم گوشت باقی‌مانده تکرار کنید. سپس در تابه تفت دهید. زمانی که آب گوشت جمع شد مقداری زعفران آب زده غلیظ به گوشت‌ها اضافه کنید تا رنگ و عطر بی‌نظیر زعفران به خورد گوشت‌های قلقلی برود. سپس کمی کره به تابه اضافه کنید و اجازه دهید گوشت‌ها به همراه کره کمی تفت بخورند.
  1. در این مرحله کشمش‌ها را که از قبل شستشو داده‌اید و نیم تا یک ساعت در آب خیس خورده‌اند و کاملا نم آن را گرفته‌اید با کره تفت دهید.
  2. برنج را با آب و نمک بپزید و در مرحله آخر زمانی که می‌خواهید برنج را آبکشی کنید عدس پخته شده را به برنج در حال جوشیدن بیفزایید و اجازه دهید مدت زمان کوتاهی به همراه عدس بجوشند و کاملا با یکدیگر مخلوط شوند. سپس برنج را آبکشی کنید و ته‌دیگ مورد نظر خود را (ترجیحا نان) کف قابلمه قرار دهید و برنج را لایه لایه با پاشیدن دارچین طعم‌دار کنید و در نهایت آب و روغن بدهید سپس اجازه دهید برنج به مدت 30 تا 40 دقیقه دم بکشد.
  3. مقدار مناسبی از برنج دم‌کشیده را با زعفران آب زده و کره ذوب‌شده مخلوط نمایید.
  4. عدس پلو را با پیاز داغ، مایه گوشتی و برنج زعفرانی تزیین و به صورت قالبی و یا در دیس سرو نمایید.
  5. در صورت تمایل می‌توانید پس از آبکش کردن برنج، از مایه گوشتی و کشمش به صورت لایه لایه مابین برنج به میزان مناسب بریزید.
  6. نکاتی که در هنگام تهیه عدس پلو بهتر است بدانید:
  7. برای این‌که برنج خوب به عمل آید، موقع خیساندن، به آن نمک فراوان بزنید. ولی موقع پخت آب برنج را خالی کرده و یکی دو مرتبه با آب سرد بشویید تا نمک اضافه آن شسته شود، ولی نباید کاملا بدون نمک شود (کمی خوش نمک باشد.) البته این کار برای برنج آب‌کش شده است نه برنج کته و پلوپز.
  8. در صورتی که تمایل به آبکش کردن برنج نداشتید و برنج را به روش کته درست کردید باید به ازای هر پیمانه برنج یک پیمانه آب برای پخت برنج در نظر بگیرید و میزان آب عدس نیز همانطور که ذکر شد به اندازه‌ای باشد که یک بند انگشت روی عدس‌ها را بگیرد و در نهایت همان یک بند انگشت از آب عدس باقی‌مانده را به برنج اضافه کنید.
  9. استفاده از زیره و یا تخم گشنیز آسیاب شده باعث می‌شود بوی ضخم گوشت گرفته شود و کوفته‌ ریزه خوش‌مزه شود.
  10. نکته مهم در آشپزی برای بهتر شدن غذا، دقت، حوصله و مهم‌تر از آن استفاده از مواد اولیه خوب است. در مورد استفاده از زعفران، خسیس نباشید و هیچ‌وقت رنگ خوراکی را جایگزین آن نکنید. اول به این علت که زعفران خاصیت شادی‌بخش دارد و بسیار مفید است و حتما در غذاهایتان از آن استفاده کنید. علاوه بر آن رنگ خوراکی، عطر و بو و حتی رنگ زعفران را ندارد.
  11. برای ته‌دیگ، می‌توانید کمی روغن ته قابلمه ریخته و روی آن کمی کنجد بریزید و نان لواش را روی آن بگذارید. ته‌دیگ به صورت نان کنجدی درست می‌شود که بسیار خوش‌مزه است.
  12. در صورت تمایل می‌توانید از خرما، گردو و خلال پسته و بادام و یا خلال پوست پرتقال یا نارنج بسته به ذائقه خود در تهیه عدس‌پلو بهره ببرید.درباره خواص بی‌نظیر عدس چه می‌دانید؟عدس از نظر طب قدیم ایرانمعتدل و خشکاست و مانند دیگر گیاهان پوست و دانه آن دارای اثرات متضاد یکدیگر می‌باشد. یعنی پوست عدس گرم و خود عدس قابض است. به عبارت دیگر پوست آن ملین و مغز آن ضد اسهال می‌باشد
  13. عدس یکغذای کاملاست و انرژی لازم را برای کارهای بدنی برای انسان تامین می‌کند.
  14. عدسمنبع غنی پروتئین گیاهیاست؛ به طوری که هر 100 گرم عدس حاوی 9 گرم پروتئین گیاهی است.
  15. عدس حاوی اسیدهای آمینه مختلف، ویتامین‌های گوناگون از جمله ویتامینBو مواد معدنی‌ای همچون آهن، کلسیم و فسفر است.
  16. عدس منبع بسیار خوبی از فیبرهای کاهش دهنده کلسترول‌اند که نه تنها کمک به کاهش کلسترول می‌کنند بلکه خاصیت تنظیم قندخون هم دارند زیرا فیبر بالای آنها از افزایش قندخون بعد از خوردن یک وعده غذایی جلوگیری می‌کنند.
  17. عدس به علت داشتنآهن، برای رفعکم‌خونیو افزایش شیر مادران شیرده مفید است.
  18. عدس، لعاب‌دار است و به همین علت مصرف آن برایناراحتی‌های روده‌ایتوصیه می‌شود.
  19. برایدرمان زخم‌های دهان و گلوو دیفتری عدس را پخته و آب آنرا غرغره کنید.
  20. برایتقویت معده و برطرف کردن گاز معدهعدس پخته را با سرکه میل کنید.
  21. مصرف عدس درسلامتی قلبنقش به سزایی دارد. این نقش نه تنها به دلیل فیبرهای موجود در عدس بلکه به علت مقادیر قابل ملاحظه‌ای از فولات( Folate)و منیزم آن است.
  22. عدس به شما انرژی برای سوزاندن می‌دهد در حالی کهقندخونرا تثبیت می‌کند. فیبر قابل جذب علاوه بر تأثیرات مفید روی سیستم گوارشی و قلب، به تنظیم مقدار قندخون نیز کمک می‌کند. اگر شما مقاومت به انسولین، کاهش قندخون یا دیابت دارید، گیاهان بُنشنی مثل عدس برایتنظیم قند خونمؤثر هستند که انرژی پایداری را باعث می‌شوند
  23. آش عدس با روغن بادام برای دوران نقاهت بهترین غذاست.
  24. مصرف عدس مخصوصاً برای خانمهایی که درسنین باروری و دوران بارداریهستند و در معرضکمبود آهن هستند، گزینه بسیار مناسبی است. فراموش نکنید که کمبودآهن باعث کم خونی می‌شود کهبرای مادر خوب نیست چوننوزادبعد از به دنیا آمدن از شیر مادر تغذیه می‌کند.
  25. عدس را می توانبه عنوان مسهلهم مصرف کرد چون دارای لعاب زیادی است که در درمان ناراحتی‌های روده نیز موثر است.
  26. آرد عدس بوداده تشنگی را قطع می‌کند، معده را نیرو می‌بخشد، صفرا را خاموش و هیجان خون را فرو می‌نشاند و حرارت را خاموش می‌کند.
  27. طرز تهیه عدسی خوشمزه با سیب زمینی + خواص عدس
    مضرات عدس
  28. عدس نفاخ، دیرهضم و کاهش‌دهنده میل جنسی است.
  29. زیاده‌روی در خوردن عدس سبب غلیظ‌ شدن خون و کند شدن جریان آن در رگ‌ها می‌شود.
    عدس و گروه خون
  30. مصرف عدس برایگروه های خونیՕوBمضر بوده و مصرف آن برایگروه‌های خونیAوABسودمند می‌باشد.
  31. انتخاب و نگهداری عدس
  32. در حال حاضر عدس به صورت جعبه‌های بسته‌بند‌ی شده قابل استفاده هستند. همانند دیگر مواد غذاهایی که آنها را بصورت عمده می‌خرید، مطمئن شوید که جعبه‌های حاوی عدس کاملاً بسته باشد و از جایی تهیه کنید که فروش عمده محصول خوب دارد تا از تازگی آن مطمئن شوید. در هنگام خرید عدس بصورت عمده یا جزیی مطمئن شوید که مواد رطوبت یا حشره ندارند و عدسها سالم‌اند و شکسته نیستند.
  • عدس‌های کنسرو شده را می‌توان در سوپرمارکت‌ها پیدا کرد. بر خلاف سبزیجات کنسرو شده، که بسیاری از ارزشهای غذایی خود را از دست می‌دهند، تفاوت زیادی در ارزش غذایی عدس‌های کنسرو شده و عدسی که خود آن را می‌پزید وجود ندارد. کنسرو کردن سبزیجات ارزش غذایی آنها را کم می‌کند چون سبزیجات را باید با حرارت کم و به مدت زمان کوتاه پخت ولی در کنسرو کردن عدس، آنها را با حرارت بالا به مدت طولانی می‌پزند. از طرف دیگر حبوبات به زمان طولانی برای پخت نیاز دارند. حال شما خودتان این کار را انجام دهید یا اینکه بصورت کنسرو تهیه کنید. ما به شما کنسرهایی را پیشنهاد می‌دهیم که نمک و مواد افزودنی کمتری دارند.
  • عدس نیز مانند سایر حبوبات منبع خوبی برای رشد باکتری‌ها، حشرات و لارو محسوب می‌شود بنابراین آن را در محیطی خشک و خنک نگهداری کنید.در این صورت به مدت ۱۲ ماه قابل استفاده خواهند بود. اگر عدس‌ها را در زمان‌های مختلف می‌خرید آن‌ها را جدا از هم نگهداری کنید چون ممکن است رطوبت‌های متفاوتی داشته باشند و بنابراین مدت زمان پخت آنها با هم متفاوت است. عدس پخته در ظرفی کاملاً بسته در فریزر به مدت ۳ روز تازه می‌ماند.
ارسال نظر