بررسی قرص تامسوور
قرص تامسوور دارویی می باشد که با شل نمودن عضلات صاف اطراف مثانه و غده ی پروستات باعث آسان شدن ادرار می شود، از این رو علائم ناشی از بزرگ شدن پروستات را کاهش خواهد داد.
قرص تامسوور یا تامسولوزین دارویی است برای درمان علائم بزرگی پرستات خوش خیم و برخی موارد دیگر که در این مطلب به بررسی آن و مواد منع و مصرف، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن خواهیم پرداخت.
بررسی قرص تامسوور
داروی تامسوور که با نام تامسولوسین نیز شناخته می شود به منظور درمان پرستات بزرگ یا پروستات خوش خیم یا هایپرپلازی خوش خیم پروستات در آقایان مورد استفاده قرار می گیرد. این داور به افراد کمک می نماید تا علائم PBH مانند مشکل در شروع دفع ادرار، جریان ضعیف ادرار و حس نیاز فوری و کرات برای دفع ادرار کاهش یافته و یا کاملا از بین برود.این دارو از خانواده داروهایی می باشد که با نام بازدارنده های آلفا شناخته می گردد. این دارو نباید برای درمان فشار خون بالا استفاده شود.
عملکرد دارویی
داروی تامسوور برای کوچک کردن پروستات مصرف نمی گردد و پروستات را کوچک نخواهد کرد، اما باعث می شود تا ماهیچه های پروستات و مثانه شل شود.
روش مصرف و مقدار مصرف تامسوور
قبل از مصرف قرص تامسوور به موارد زیر توجه داشته باشید:- قبل از آغاز مصرف این دارو و قبل از هر مرتبه مصرف مجدد آن نحوه مصرف دارو را مطالعه نمایید و یا از پزشک خود در این مورد اطلاعات لازم را کسب کرده و طب دستور پزشک مصرف نمایید.
- قرص تامسوور به شکل خوراکی و با توجه به دستور پزشک اغلب موارد یک بار در طول روز و ۳۰ دقیقه بعد از صرف وعده غذایی مصرف شود. تمام دارو را به شکل کامل فرو دهید و این قرص را نجوید یا خرد نکنید و همچنین کپسول آن را باز نکنید.

- دوز مصرفی دارو با توجه به وضعیت بیمار و پاسخگویی بدن او به درمان بستگی دارد.
- در زمان شروع مصرف دارو یا زیاد شدن مقدار مصرفی و یا بعد از قطع مصرف و شروع دوباره آن ممکن است باعث افت ناگهانی فشار خون شود که این موضوع باعث سرگیجه یا بی هوش شدن خواهد شد.
- به منظور تاثیر گذاری درست دارو، این قرص را به شکل منظم مصرف نمایید و به یاد داشته باشید که تامسوور را باید در ساعت مقرر تعیین شده در روز مصرف نمایید.
- اگر چند روز پشت سر هم دارو را قطع نمودید باید قبل از شروع دوباره با پزشک خود مشورت نمایید تا بدانید دارو با دوز بالا یا پایین باید مجددا شروع شود یا همان دور قبل ادامه یابد.
- در زمان مصرف دارو امکان دارد حدود ۴ هفته طول بکشد تا علائم بیماری بهبود یابند، اگر در این مدت وضعیت بیمار وخیم شود و یا طبق روال قبل باشد باید با پزشک مشورت شود.

عوارض جانبی مصرف داروی تامسوور
در ادامه با برخی از عوارض جانبی داروی تامسوور آشنا خواهیم شد:- مشکلاتی مانند سرگیجه، سبکی سر، خواب آلودگی، آبریزش بینی یا گرفتگی بینی و مشکلات مربوط به انزال از جمله عوارض جانبی مصرف این دارو می باشند. اگر هر یک از این اثرات ادامه دار شوند و یا شدیدتر شوند باید این مورد به پزشک اطلاع داده شود.
- در زمان مصرف این دارو به منظور کاهش خطرات سقوط ناشی از سرگیجه و سبک سری باید خیلی آرام از حالت نشسته از جای خود برخیزید.
- اگر پزشک شما این دارو را برایتان تجویز نموده است، اطمینان داشته باشید که فوائد آن بیشتر از مضراتش برای شما خواهد بود. علاوه بر این باید بدانید که اغلب افرادی که از این دارو مصرف نموده اند عوارض جدی از آن تجربه نکرده اند.

- اگر در زمان مصرف مصرف عوارض جانبی جدی مانند بی هوش شدن دچار شدید باید فورا به پزشک خود اطلاع دهید.
- در زمان مصرف این دارو ندرتا ممکن است مردان دچار نعوظ دردناک یا طولانی مدت (بیشتر از ۴ ساعت) داشته باشند. اگر چنین چیزی اتفاق بیفتد باید مصرف دارو متوقف شده و به پزشک خود اطلاع دهید، در غیر اینصورت ممکن است مشکلات می تواند برای مدت طولانی تر ادامه یافته یا دائمی شود.
- بروز واکنش های آلرژیک جدی در زمان مصرف این دارو بسیار نادر می باشد. با این حال اگر واکنش آلرژیک جدی مانند علائم پوستی، خارش، تورم به ویژه در صورت، گلو و زبان، گیجی شدید و اختلالات تنفسی داشتید باید فورا با اورژانس تماس بگیرد.

موارد احتیاطی در زمان مصرف دارو
قبل از مصرف این دارو اگر نسبت به آن آلرژی دارید باید به پزشک خود اطلاع رسانی نمایید و یا با داروخانه مشورت نمایید.این دارو امکان دارد حاوی ترکیباتی غیر فعال باشد که باعث بروز حساسیت و مشکلاتی دیگر در بیمار شود. از این رو برای کسب اطلاعات بیشتر از داروساز کمک بگیرید.
قبل از مصرف این دارو تمام سوابق پزشکی بیمار و خانواده او را به پزشک اطلاع دهید، شرایطی مانند سابقه فشار خون پایین و برخی مشکلات چشمی مانند آب مروارید و گلوکوم را به اطلاع پزشک خود برسانید.
این دارو می تواند باعث گیجی، ناهشیاری و تاری دید در بیمار شود، مصرف الکل و ماری جوانا باعث شدید تر شدن ایم موارد خواهد شد، از این رو از مصرف این مواد در زمان استفاده از قرص پرهیز کرده و از انجام اموری که نیاز به هشیاری بالا دارند خودداری نمایید.
در صورت مصرف الکل یا ماری جوانا پزشک خود را در جریان قرار دهید.
قبل از انجام هر نوع عمل جراحی مثل جراحی چشم برای آب مروارید یا دیگر مشکلات، پزشک یا دندان پزشک خود را در جران قرار داده و لیست کاملی از داروهای مصرفی خود را در اختیار آن ها قرار دهید.
افراد سالمند امکان دارد حساسیت بیش تری در برابر دارو داشته باشند و عوارض جانبی آن به ویژه سرگیجه و افت فشار را داشته باشند. این مشکلات در زمان بلند شدن باعث بروز خطر سقوط خواهد شد.
مصرف این دارو در دوره بارداری یا شیر دهی باید با مشورت پزشک صورت گیرد. در صورت بارداری باید بدون مشورت با پزشک دارویی مصرف نشود.
داروی مصرفی شما برای مشکل فعلی تان تجویز شده آن را با افراد دیگر به اشتراک نگذارید.
در زمان مصرف دارو انجام تست و آزمایش های پزشکی مثل آزمایش های مربوط به پروستات و سنجش سطح فشار خون باید به شکل دوره ای انجام شود تا پزشک عوارض جانبی بدن را بررسی نماید و در صورت ابتلا به عوارض جانبی مانع از پیشرفت آن ها شود.
در صورت فراموش شدن دوز مصرفی دارو در اولین زمان به یاد آوردن آن را مصرف نمایید، ولی اگر زمان مصرف دوز بعدی نزدیک بود، نیازی به مصرف نیست و دارو را در زمان مقرر خود مصرف نمایید. مقدار دوز مصرفی را دو برابر نکنید.
داروی تامسوور را در دمای اتاق و دور از حرارت و رطوبت و همچنین دور از دسترس اطفال نگهداری نمایید. داروی تاریخ مصرف گذشته را استفاده نکنید.
تداخلات دارویی تامسوور
مصرف همزمان قرص تامسوور با برخی از داروها می تواند تاثیر داروی تامسوور را تغییر دهد یا سبب بیشتر شدن رسیک بروز عوارض جانبی دارو گردد. از این رو قبل از مصرف دارو لیستی کامل از داروهای مصرفی داروهای خود را در اختیار پزشک قرار دهید تا تصمیم گیری نماید. بدون صلاحدید پزشک داروی خود را قطع نکرده و مقدار آن را زیاد و کم نکنید.
اغلب داروهای بازدارنده آلفا به ویژه پرازوسین و ترازوسین می توانند با داروی تامسولوسین تداخل ایجاد نمایند.
اگر از داروهایی به منظور درمان اختلالت نعوظ یا داروهای درمان فشار خون ریوی مثل داروی سیلدنافیل و داروی تادالافیل استفاده می نمایید ممکن است مصرف همزمان با تامسوور باعث افت شدید فشار خون گردد و به بی هوشی یا سرگیجه بیانجامد. به منظور به حداقل رساندن این موارد پزشک باید دوز مصرفی دارو را تعیین نماید.
برخی دیگر از داروها می توانند تاثیر این دارو را در بدن کم کرده و یا از بین ببرند، از جمله این داروها می توان به داروهای ضد قارچ آزول به ویژه ایتراکونازول و کتوکونازول، بوسپرویر، کلاریترومایسین، کوبیسیستات و مهار کننده های پروتئاز اچ آی وی به ویژه لوپیناویر و ریتوناویر، همچنین داروهای ریبو سیکلیب و داروهایی از این دسته اشاره نمود.