بررسی علمی و طب سنتی گوشت گوسفندی
خواص و مضرات گوشت گوسفندی | فواید بینظیر و هشدارهای مهم مصرف
گوشت گوسفندی یکی از خوشطعمترین و مغذیترین گوشتهاست که در طب سنتی و پزشکی مدرن جایگاه ویژهای دارد. اگرچه فواید زیادی برای سلامت دارد، اما مصرف بیرویه آن میتواند خطراتی جدی ایجاد کند. در ادامه با خواص، مضرات، طبع، کالری و نکات مهم مصرف گوشت گوسفندی آشنا میشوید.

اصفهان امروز_ هاجر خانی: گوشت گوسفندی، یکی از محبوبترین گوشتها در سفره ایرانیها، سرشار از مواد مغذی از جمله پروتئین، آهن، روی، ویتامینهای گروه B و سلنیوم است. این گوشت که طبعی گرم و تر دارد، هم در طب سنتی و هم در تغذیه مدرن مورد توجه قرار گرفته است. در این مطلب از «اصفهان امروز» به بررسی کامل خواص، مضرات، ارزش غذایی، مصلحات و افراد منعشده از مصرف گوشت گوسفندی پرداختهایم.
گوشت گوسفند
گوشت گوسفند یا گوشت بره به گوشتی گفته میشود که از گوسفند اهلی به دست میآید. گوشت گوسفند یک ساله گوشت بره و گوشت گوسفند بالای یک سال گوشت گوسفند نامیده میشود.
طبع، کالری و ارزش غذایی گوشت گوسفند
طبع گوشت گوسفندی چیست؟
در طب سنتی، طبع گوشت گوسفندی «گرم و تر» معرفی شده است. همین ویژگی آن را برای افراد سردمزاج و دارای ضعف بدنی مناسب کرده است. گوشت گوسفند نر و ماده از نظر طبع تفاوت خاصی ندارند اما گوشت ماده نرمتر و مغذیتر شناخته میشود.
مصلح گوشت گوسفند چیست؟
برای متعادلسازی طبع گرم گوشت گوسفند، مصرف آن با سبزیجاتی مثل گشنیز، مرزه یا سماق توصیه میشود.
کالری گوشت گوسفند
نوع مصرف کالری در هر ۱۰۰ گرم
-
خام ۲۷۹ کیلوکالری
-
پخته ۲۹۰ کیلوکالری
-
کبابی ۲۹۷ کیلوکالری
ارزش غذایی گوشت گوسفند
تشکیل دهنده اصلی | مقدار در100 گرم |
---|---|
انرژی (کالری) | 279 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 0.00 گرم |
پروتئین | 17.18 گرم |
چربی | 22.75 گرم |
آب | 59.55 گرم |
کلسترول | 72.00 میلی گرم |
نام ویتامین | مقدار در 100 گرم |
---|---|
تیامین (B1) | 0.12 میلی گرم |
ریبوفلاوین (B2) | 0.21 میلی گرم |
نیاسین (B3) | 6.48 میلی گرم |
پانتوتنیک اسید (B5) | 0.64 میلی گرم |
ویتامین B6 | 0.14 میلی گرم |
فولات (B9) | 18.00میکروگرم |
ویتامین B12 | 2.07 میلی گرم |
نام ماده معدنی | مقدار در 100 گرم |
---|---|
کلسیم | 14.00 میلی گرم |
آهن | 1.66 میلی گرم |
منیزیم | 22.00 میلی گرم |
فسفر | 159.00 میلی گرم |
پتاسیم | 226.00 میلی گرم |
سدیم | 59.00 میلی گرم |
روی | 2.65 میلی گرم |
مس | 0.11 میلی گرم |
منگنز | 0.02 میلی گرم |
سلنیم | 19.40 میکروگرم |
خواص بینظیر گوشت گوسفندی برای بدن
خواص عمومی
-
تقویت سیستم ایمنی به دلیل وجود سلنیوم
-
بهبود سطح انرژی و کاهش خستگی
-
کمک به ساخت عضله و تقویت بنیه
-
مفید برای کاهش وزن به دلیل چربی سالم و سیرکنندگی بالا
خواص برای مردان
-
افزایش قوای جنسی با دو اسید آمینه کارنیتین و آرژنین
-
بهبود عملکرد نعوظ و خونرسانی اندامهای جنسی
خواص برای کودکان
-
کمک به رشد قدی و جسمی
-
جلوگیری از اوتیسم به دلیل وجود امگا ۳ و B12
خواص برای معده و گوارش
-
کمک به هضم بهتر غذا
-
کاهش نفخ و سوءهاضمه
-
جلوگیری از التهاب معده
تاثیر بر پوست و مو
-
حفظ سلامت پوست با کمک ویتامین B، سلنیوم و کولین
-
جلوگیری از سفید شدن زودرس مو
سایر خواص گوشت گوسفندی
-
خواص گوشت گوسفند کبابی شامل حفظ مواد مغذی و افزایش انرژی است.
-
تقویت بدن انسان و رشد بهتر کودکان از خواص گوشت گوسفند ماده می باشد زیرا این نوع گوشت سرشار از انواع پروتئین ها، مواد معدنی، فسفر، روی و سلنیوم و ویتامین های مفید می باشد.
-
تقویت قوای جنسی، گرم کردن بدن، افزایش انرژی، مفید برای افراد سردمزاج و کمک به درمان کم خونی از خواص گوشت گوسفندی در طب سنتی می باشد.
-
گوشت گوسفند حاوی آنتی اکسیدان فراوان به نام سلنیوم است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود و به مقابله بهتر با بیماری ها و باکتری ها کمک می کند.
-
مصرف گوشت گوسفند باعث می شود تا سوخت و ساز بدن شما زیاد شده و کالری بسوزانید. همچنین چربی این نوع گوشت کم است که مصرف آن به کنترل وزن کمک می کند.
-
فسفر موجود در گوشت گوسفند برای سلامت و تقویت استخوان ها مفید است.
-
کولین و سلنیوم موجود در گوشت گوسفند باعث می شود تا از حملات سلول های سرطانی در بدن پیشگیری کند.
-
گوشت گوسفند منبع غنی پروتئین است که برای عضله سازی مفید بوده و همچنین پروتئین باعث گوارش بهتر و تقویت بنیه بدن می شود.
-
مصرف این نوع گوشت باعث جلوگیری از ابتلا به کم خونی می شود زیرا گلبول های قرمز خون را افزایش می دهد.
-
پتاسیم موجود در آن باعث کاهش فشار خون می شود.
-
گوشت گوسفند دارای ویتامین های گروه ب ، کولین و سلنیوم است که باعث می شود تا سلامت پوست شما حفظ شود.
-
فسفر موجود در گوشت قرمز برای فعالیت های مغزی بسیار مفید است.
-
آهن موجود در گوشت قرمز به کاهش درد های دوران قاعدگی کمک می کند.
مضرات و محدودیتهای مصرف گوشت گوسفندی
- مصرف زیاد گوشت قرمز می تواند باعث بروز نارسایی کلیوی در انسان شود.
-
گوشت منجمد گوسفندی هیچ سودی ندارد و مصرف آن می تواند در طولانی مدت موجب بروز بیماری هایی مانند رماتیسم، ام اس، ناراحتی های پوستی مثل تیرگی پوست و سفید شدن زودرس موها شود.
-
استفاده نامتعادل از گوشت قرمز برای مردان باعث افزایش شانس ابتلا به سرطان پروستات می شود.
-
مصرف بیش از حد گوشت قرمز می تواند باعث مشکلات و بیماری هایی مثل افزایش کلسترول ، فشار خون ، نقرس و … شود.
چه کسانی باید گوشت گوسفند را محدود کنند؟
-
دیابتیها
-
بیماران کلیوی
-
افراد مبتلا به سرطان
-
افراد مبتلا به نقرس
-
افراد مبتلا به فشار خون بالا
-
افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و عروقی
-
افراد مبتلا به بیماریهای گوارشی مانند زخم معده
-
افراد با رژیمهای خاص مانند رژیمهای گیاهخواری
پرسش های متدول
آیا چربی گوشت گوسفند مضر است؟
خیر، چربی گوشت گوسفند از نوع سالم بوده و در دفع کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) نقش دارد.
مصرف زیاد گوشت گوسفند چه بیماریهایی ایجاد میکند؟
دیابت، بیماریهای کلیوی، نقرس، فشار خون بالا و مشکلات قلبی.
سخن آخر
گوشت گوسفندی غذایی مغذی، مفید و محبوب است، اما باید به میزان و شیوه مصرف آن توجه شود. با رعایت اصول طب سنتی، استفاده از مصلحات و پرهیز در شرایط خاص، میتوان از خواص بینظیر این گوشت بهرهمند شد. اگر درباره مصرف گوشت گوسفند پرسشی دارید، خوشحال میشویم آن را در بخش نظرات با ما مطرح کنید.