«اصفهان امروز» در پرونده ای طرح جدید جمعآوری پسماند تر را پس از یک سال بررسي می کند
دشواری شهروندان در ماجرای زبالهها
طرح جدید جمعآوری پسماند تر در اصفهان از چهارم تیرماه سال گذشته اجرا شد، طرحی که در آن شهرداری اصفهان تصمیم به تغییر روند جمعآوری پسماندهای تر گرفت، اما اجرای این طرح هنوز هم بعد از گذشت یک سال با گلایههای شهروندان همراه است.
طرح جدید جمعآوری پسماند تر در اصفهان از چهارم تیرماه سال گذشته اجرا شد، طرحی که در آن شهرداری اصفهان تصمیم به تغییر روند جمعآوری پسماندهای تر گرفت، اما اجرای این طرح هنوز هم بعد از گذشت یک سال با گلایههای شهروندان همراه است.
به گزارش اصفهان امروز، در این طرح برنامهریزی نامناسب سبب انباشتهشدن زبالهها در برخی محلههای شهر شده و چهره آن را زشت کرده، همچنین در روزهای گرم تابستان بوی نامطلوب زبالهها در فضای برخی کوچهها به مشام میرسد از سوی دیگر، نزدیک به دو دهه طرح جمعآوری پسماند بر اساس برنامه زمانبندی روزهای زوج و فرد تقویم در مناطق ۱۵ گانه سطح شهر اجرا میشد که این روند برای ساکنان مناطق مختلف شهر عادی به نظر میرسید و کمتر کیسههای زباله خارج از ساعات و روز مقرر در کوچهها و محلات گذاشته میشد.
اما با وجود این روند، مدیریت شهری باهدف بهبود شرایط کاری پاکبانان در قراردادهای جدید تصمیم به تغییر فرایند جمعآوری پسماند گرفت، بهگونهای که این تقویم از ماه به هفته تبدیل شد تا برایناساس روزهای جمعه، روز تعطیلی نیروهای خدمات شهری و پاکبانان باشد.
طرح جدید شهرداری اصفهان برای جمعآوری زباله چه بود؟
سال گذشته ابوالفضل قربانی نایبرئیس شورای اسلامی شهر اصفهان در خصوص طرح جدید شهرداری اصفهان برای جمعآوری پسماند تر، اظهار کرده است: تحقق این برنامه نیازمند فرهنگسازی و آموزش به شهروندان است و طرح جدید منجر به تعدیلنیرو، کاهش هزینه و کاهش پرداختی به کارکنان نمیشود و با ارائه این نوع خدمات قصد کاهش نوع خدمت در حوزه خدمات شهری به شهروندان را نداریم.
او به شهروندان تذکر داده است که در برنامه جدید اگر شهروندان زبالههای شهری را غیر از ساعتهای مقرر بیرون بگذارند دیگر جمعآوری نمیشود و در طرح جدید جمعآوری پسماند تر، زبالهها بهجای روزهای زوج و فرد تقویمی طبق روزهای زوج و فرد هفته جمعآوری میشود.
اگر شهروندان زبالههای شهری را غیر از ساعتهای مقرر بیرون بگذارند دیگر جمعآوری نمیشودنایبرئیس شورای اسلامی شهر اصفهان سال گذشته در تشریح این طرح اظهار کرده است: در طرح جدید، تعداد روزهای جمعآوری زبالههای شهری تفاوت چندانی با طرح قبل ندارد، علاوه بر اینکه در ششماهه اول سال جمعآوری زبالههای شهری برای روز سی ویکم هر ماه تکلیف نامشخصی داشت، در شرایط فعلی وضعیت این موضوع مشخص شده است و تنها روزهای جمعه زباله جمعآوری نمیشود.
قربانی تأکید کرده است: در حال حاضر میزان تولید زبالهها در شهر از حد استاندار بالاتر است، استاندارد تولید روزانه زباله در دنیا برای هر نفر حدود ۱۰۰ گرم است، درحالیکه این رقم در شهر اصفهان برای هر نفر حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ گرم در روز است.
این گفتههای عضو شورا در حالی است که همان سال گذشته مهدی بقایی معاون محیطزیست و خدمات شهری شهرداری اصفهان شهر اصفهان را جزو شهرهایی از کشور دانست که کمترین میزان تولید پسماند در روز را با حدود ۵۰۰ گرم دارد و در این باره گفته است: کلانشهرهای دیگر همچون مشهد، شیراز و تهران بیشتر از این مقدار تولید پسماند بهازای هر نفر را دارند.
لزوم انجام فعالیت فرهنگی در مورد زبالهها
یک بازنشسته ساکن محله خانه اصفهان میگوید: برنامهریزی شهرداری خوب است؛ اما برخی شهروندان رعایت نمیکنند و شبهای جمعآوری زباله را هنوز نمیدانند! این مشکلات فرهنگی است و باید رفع شود، شهرداری اصفهان باید برای فرهنگ زباله و بازیافت فرهنگسازی میکرد؛ توصیه من به همشهریانم این است که این موارد را رعایت کنند وگرنه باید منتظر افزایش و انتشار بیماریها باشیم.خانمی ساکن مجتمع لاله میگوید: متأسفانه تصاویر بدی این روزها از انباشت زباله در محله شاهد هستیم. همانطور که میبینید برخی از ساکنین هنوز زمانی که باید زبالهشان را بیرون بگذارند نمیدانند. فرهنگسازی خوبی هم نشد. بسیاری از ساکنین این منطقه از مهاجرین یا اتباع هستند باید یک فرهنگسازی در این منطقه صورت بگیرد و بعد طرحی را اجرا کنند.یکی از کسبه خیابان سروش با اشاره به حجم زبالههایی که هر روز در نزدیکی مغازهاش هست میگوید: از زمانی که این طرح اجرا شد هر روز شاهد این حجم از زباله در نزدیکی مغازهاش هست. قبلاً وضعیت تمیزی محله خیلی بهتر بود؛ اما الان یک سال هست که وضعیت به این شکل است و گاهی کیسهها پاره میشود و زبالهها در سطح پیادهرو پخش میشود. شاید واقعاً نیاز به توجیه و آموزش بیشتر شهروندان باشد.
استاندارد تولید زباله در شهر اصفهان برای هر نفر حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ گرم در روز است.نصب سطلهای زباله در مکانهای مشخصی از محلات
خانمی کارمند در منطقه خانه اصفهان میگوید: متأسفانه از یک سال قبل وضعیت بدی در شهر و بهخصوص در کوچهها داریم، روزهای جمعآوری زباله کم شده و این روزها جوابگوی این حد از تولید زباله نیست، پایان هفته سه روز تمام زباله در منزل جمع میشود و خانوادههایی که جمعیت بیشتری دارند مصرف بیشتری هم دارند و زباله بیشتری تولید میکنند و متأسفانه برخی اهالی صبحها یا هر ساعتی که فکر کنند زباله در منزل زیاد شده آنها را به کوچه یا سر خیابان منتقل میکنند، به نظرم اگر روزهای جمعآوری زباله را بیشتر کنند یا حداقل در محلهای مشخصی تعداد محدودی سطلهای بزرگ برای جمعآوری گذاشته شود تا اهالی فقط آنجا زباله بگذارند، بهتر است.
یک شهروند ساکن محله سودان میگوید: وضعیت نظافت در این محله اصلاً خوب نیست. هر زمان از روز بیایی اینجا شاهد انباشت زباله هستی. شهرداری انگار در این محله نیست یا هر چند روز یکبار پیدایش میشود. آخر هفتهها گاهی دو سه روز چند کیسهزباله گوشه این تیر برق میماند و شیرابههایش در کوچه میریزد. در این روزها هم که هوا گرم است بوی زبالههای مانده واقعاً آزاردهنده است. کاش لااقل یک مکان یا سطلی را میگذاشتند که زبالهها آنجا جمعآوری میشد.
نزاع بین همسایهها بر سر زباله گذاشتن بیوقت
یک دختر دانشجو از اهالی یک مجتمع در خانه اصفهان، میگوید: پاکبانها کوچهها را تمیز میکنند و واقعاً تلاش میکنند همه طبقات در مجتمع مسکونی ما روزهای جمعآوری زباله را میدانند، اهالی مجتمع ما بازیافت را هم جداگانه جمعآوری میکنند و مشکل خاصی برای این موضوع نداریم شاید همچون مجتمع ما کمجمعیت است و هر خانوار دو، سه و یا نهایت چهار نفر هستند؛ اما همسایههای دیگر این موضوع را رعایت نمیکنند و روزها در کوچه آشغال میگذارند حتی موضوع زباله گذاشتن باعث دعوای همسایهها هم شده و به نظر میرسد با افزایش مصرف خانوارها و تولید بیشتر زباله اگر روزهای جمعآوری زباله در آخر هفتهها بیشتر باشد کمتر شاهد این وضعیت در کوچهها باشیم.
یک شهروند ساکن محله سودان میگوید: وضعیت نظافت در این محله اصلاً خوب نیستماجرای کوچههای تمیز و انتقال زباله به خیابانهای اصلی
یک شهروند در منطقه سه (محله دروازهدولت) در کنار منزلش ایستاده او که خود را راننده اتوبوسرانی معرفی میکند، میگوید: کوچه ما خوشبختانه تمیز است و بیشتر همسایهها شبهای جمعآوری زباله را میدانند و ما هم در پارکینگ ساختمان برنامه جمعآوری زباله را روی کاغذ نوشته و نصب کردیم تا اگر همسایههای ساختمان برنامه را نمیدانند به آنها یادآوری شود.
این شهروند میافزاید: مورد دیگری که زیاد میبینم این است که متأسفانه در برخی کوچههای تمیز اهالی زبالههایشان را به سر کوچه یا لب خیابان منتقل میکنند؛ چون سر خیابانهای اصلی را با سرعت بیشتری تمیز میکنند و این خود یک مشکل است، به نظرم شهرداری باید بهجای یک روز در میان شیفتهایی داشته باشد که هر روز زباله کوچهها را جمعآوری کنند.
جمعآوری زباله از خیابانهای اصلی مهمتر از کوچههای فرعی!
یک خانم خانهدار در منطقه سه شهرداری اصفهان (دروازهدولت) میگوید: سال گذشته که شبهای جمعآوری محله تغییر کرد خیلی مشکل داشتم؛ اما بهمرور شبهای جمعآوری را بهخاطر سپردم و الان مشکلی ندارم، شبهای زوج حدود ساعت 11 زبالهها را بیرون میگذارم اما میبینم همسایهها زبالههای خود را صبحها وقتی سرکار میروند با خود میبرند و سر کوچه یا سر خیابان میگذارند! به نظرم برای شهرداری جمعآوری زباله از خیابانهای اصلی مهمتر است تا جمعآوری زباله از کوچههای فرعی باید برای تمیزی کوچهها فکری کرد، مشکل بزرگتر آخر هفته است که از شب چهارشنبه تا شنبه باید زبالهها را در منزل جمع کنیم و وقتی مهمان داریم واقعاً تولید زباله هم بیشتر میشود و نمیدانیم با زبالههای جمع شده در منزل چه کنیم کاش میشد آخر هفته هم به روال روزهای قبل جمعآوری را انجام میدادند.
با افزایش جمعیت نمیتوان شهر را به روشهای قدیمی اداره کرد
یک مغازهدار و هنرمند قلمزن در منطقه سه شهرداری اصفهان (دروازهدولت) میگوید: متأسفانه کنار ما کترینگ غذافروشی است و لب باغچه خیابان زباله زیادی جمع میشود علاوه بر مشکل زباله در این محله دو مشکل مهم دیگر هم داریم که یکی نبود جای پارک است و در کوچهها ساکنان واقعاً اذیت میشوند؛ چون افرادی که به هر دلیلی اعم از کار اداری، کارمند بودن یا تفریح و سرزدن به میدان نقشجهان یا امور دیگر به میدان امام حسین میآیند خودروها را جلوی منزل ساکنان پارک میکنند و این موضوع مشکلات بسیاری برای ساکنان این منطقه ایجاد کرده است.این کاسب محله دروازهدولت ادامه میدهد: مشکل دیگر این محله باتوجهبه بافت گردشگری آن نبود سرویسهای بهداشتی است که مردم و البته گردشگران با آن روبرو هستند به نظرم شهرداری علاوه بر توجه به موضوع زباله به این موارد در بخشهای تاریخی و گردشگری شهر باید توجه کند، اصفهان باید در کشور نمونه باشد و مسئولان هنوز قدر این شهر را نمیدانند، جمعیت شهر افزایشیافته و با روشهای قدیمی نمیتوان مشکلات شهر را حل کرد باید خدمات بیشتری به ساکنان شهر داده شود، در مورد زبالهها هم اینکه سه شب زبالهها جمع نشود واقعاً شهر را از حالت خود خارج میکند حالا این زبالهها چه در منزل چه در کوچهها دپو شود این مسئله مشکلات بسیاری دارد و در تابستان هم مشکلات بیشتر است باید شهرداری برای این موضوع چارهای بیندیشد و حتی تمام شبها برنامه جمعآوری زباله را درکل شهر اجرا کند.
تکلیف زبالههای بیمارستانی چیست؟
مسئول اداری یک کلینیک بهداشت و سلامت دولتی در یکی از کوچههای فرعی منطقه سه اصفهان (دروازهدولت) که از سؤالات خبرنگار در مورد زبالههای این کلینیک سردرگم و برآشفته شده بعد از رویت کارت خبرنگاری، میگوید: کارکنان ما روزهای جمعآوری زباله را میدانند و باتوجهبه اینکه ساعت کار مرکز تا ساعت یک ظهر است نیروهای خدمه ظهرها زبالههای مرکز را در کوچه میگذارند تا همان شب جمعآوری شود!
جمعآوری زباله بهدفعات تنها در خیابانهای اصلی
صاحب یک مغازه لوازمالتحریرفروشی بر خیابان چهارباغ پایین میگوید: کاسبان اینجا هر ساعتی کنار خیابان زباله بگذارند پاکبانها تمیز میکنند و بر خیابان را شهرداری بهدفعات زیاد تمیز میکند، در خیابانهای اصلی مشکل انباشت زباله نیست؛ چون مرتب تمیز میشود هرچند یک مأمور شهرداری یکبار اخطار داد که هر زمانی که خواستید نباید زباله را بیرون بگذارید و فقط شبها و در روزهای زوج یا فردی که به هر محله اعلام شده باید انجام شود در غیر این صورت جریمه میشوید!
انتقال زباله به سر خیابانها برای جمعآوری زودتر!
یک میوهفروش در کوچههای فرعی منطقه سه (دروازهدولت) میگوید: پاکبانها صبحهای زود کوچهها را جارو میکنند البته گاهی اوقات زبالهها و آشغالها را گوشهای میگذارند و نمیبرند، بعضی از آنها هم چرخ دارند و زبالهها را با خود میبرند هرچند کنار خیابانها را بیشتر تمیز میکنند و کسبهای که داخل کوچهها هستند برای اینکه زودتر آشغالها جمع شود آنها را به کنار خیابانها میبرند تا پاکبانها زودتر جمعآوری کنند.
یک خانم خانهدار در منطقه سه (دروازهدولت) میگوید: بعضی کوچهها واقعاً زبالهدانی شده است، مردم باید رعایت کنند نباید زباله را بیوقت و یا با شیرابه بیرون بگذارند باید هرچه میتوانند را خودشان به کود تبدیل کنند و در باغچه منزلشان استفاده کنند این کار کمک بزرگی به طبیعت است؛ اما گذاشتن زباله بیوقت در کوچه باعث میشود کیسهها را گربهها پاره کنند و مشکلات بیشتر شود.
اهمیت فرهنگسازی رسانهها و صداوسیما
یک خانم فرهنگی در منطقه ملک شهر اصفهان میگوید: به نظر میرسد موضوع زباله نیازمند فرهنگسازی بیشتر است، لازم است صداوسیما برنامههایی با عنوان اهمیت سلامت و ارتباط آن با زبالهها تولید کند و شهرداری هم بهجای بنرهایی که محتوای خاصی ندارد در این زمینه برنامههایی برای مردم اجرا کند تا مردم دقت بیشتری در جمعآوری زباله داشته باشند. در یک سال اخیر مشکلات بسیاری در مورد زباله داشتیم حتی در برخی کوچهها بر سر موضوع زباله گذاشتن و اینکه همسایهها زباله خود را جلوی درب منزل خود نمیگذاشتند دعوا داشتیم و معمولاً سر کوچهها یا کنار فضای سبز یا زمینهای متروک محل انباشت زباله شده است، این تصاویر واقعاً آزاردهنده شده و فضای شهر را کثیف کرده و این محلها به لانه موش، گربه و حشرات تبدیل شده است.
به نظر میرسد موضوع زباله نیازمند فرهنگسازی بیشتر است،برای نگهداشتن زباله در منزل دچار مشکل هستیم
یک خانم طراح لباس هم در منطقه ملک شهر میگوید: تابستان است و در منزل زبالهها بو میگیرد برخی خانوادهها زبالههای خود را هر ساعتی که از زباله در منزل خسته شدند بیرون میگذارند که این کار شهر را کثیف کرده و گربهها هم باعث آلودهشدن بیشتر شهر میشوند و این خود باعث انتشار بیماری خواهد بود، در بخشهایی از شهر که از میدانهای اصلی دور هستند یا داخل محلات و کوچههای فرعی نظارت و جمعآوری وضعیت خوبی ندارد البته که در خیابانهای اصلی وضعیت نظافت و جمعآوری زباله با سرعت بیشتری انجام میشود.
این خانم ادامه میدهد: کسی که بخواهد روزهای جمعآوری زباله را رعایت کند در منزل دچار مشکل است، بوی زباله خانه را پر میکند و آخر هفتهها واقعاً وضع بدی داریم، هوا گرم است و زبالهها در منزل بوی تعفن وحشتناکی میگیرد به همین دلیل است برخی خانوادهها هر ساعتی زباله را بیرون میگذارند؛ چون با این روزهای کم برای جمعآوری زباله مردم نمیدانند با زباله در منزل چه کنند؛ بهتر است روزهای جمعآوری زباله را حتی آخر هفتهها افزایش دهند یا همان یک شب در میان باشد.
گزارش میدانی اصفهان امروز نشان میدهد که هنوز در برخی از مناطق شهر طرح جمعآوری زباله بهخوبی اجرا نمیشود و شهروندان نسبت به جمعآوری زبالهها بخصوص در روزهای پایانی هفته گلایه دارند. همینطور جابهجایی ساکنین بخصوص مستأجران در برخی محلهها باعث شده روزهای جمعآوری زباله را اشتباه کنند و هر روز شاهد تعدادی زباله در محلههای شهر باشیم. از طرفی در برخی از مناطق شهر که با تراکم جمعیتی بالاتری مواجه است میزان تولید زباله بیشتر است و تقریباً هر روز با دپویی از زباله مواجهیم که شاید به فرهنگسازی بیشتر و یا تغییر رویهها در این محلهها نیاز باشد. حالا باید دید شهرداری پس از کسب تجربه یک سال از این طرح چه راه کارهایی را در ادامه خواهد اندیشید تا اصفهان همچون گذشته شهری تمیز و پاک بماند.