بامداد امروز تصاویری از جاریشدن زایندهرود در بستر رودخانه در فضای مجازی منتشر شد. زایندهرود که در سکوت خبری پا به شهر اصفهان گذاشت هنوز به پلهای تاریخی نرسیده است.
صبح امروز جریان رودخانه بهآرامی از بیشه ناژوان عبور کرد و به پل مارنان رسید و نرم نرم به سمت سی و سه پل جاری شد.
به گفته مسئولان این میزان آب قرار است تنها برای نجات درختان خزانزده و فضای سبز اصفهان استفاده شود. ۱۶ هزار هکتار باغ و درختان شهر اصفهان تحت تنش آبی و دما قرار دارند و دچار خزان زودرس شدهاند.
مدیر بهرهبرداری و نگهداری از تأسیسات شرکت آب منطقهای اصفهان در این زمینه گفت: باتوجهبه گرمای بیسابقه اخیر، آب حداقلی در انهار سنتی و بستر رودخانه زایندهرود در محدوده بیشه ناژوان برای نجات درختان کهنسال و فضای سبز جاری شد.
به گزارش اصفهان امروز و به نقل از روابطعمومی شرکت آب منطقهای اصفهان، افشین رضایی مدیر بهرهبرداری و نگهداری از تأسیسات شرکت آب منطقهای اصفهان اظهار داشت: باتوجهبه گرمای بیسابقه اخیر از سرریز انتهای کانال نکوآباد در منطقه درچه به مدت محدود آب حداقلی برای نجات درختان کهنسال ناژوان و فضای سبز وارد بستر رودخانه زایندهرود و مادیها و انهار سنتی خواهد شد.
او خاطرنشان کرد: این آب باهدف اصلی تغذیه بیشه ناژوان و مادیها بوده و اندکی از آن از محدوده ناژوان به سمت مرکز شهر جاری شده است.
پارک جنگلی ناژوان با وسعتی حدود یک هزار و ۲۰۰ هکتار یکی از مهمترین ریههای تنفسی شهر و آثار طبیعی واقع در غرب اصفهان است که رودخانه زایندهرود از میان آن عبور میکند.
رضایی با بیان اینکه آب رهاسازی شده صرفاً سرریز کانال چپ نکوآباد است، گفت: آب از سد زایندهرود به مدت ۱۰ روز برای باغات غرب افزایشیافته بود و طبق برنامهریزی از بامداد امروز کاهش یافت.
از ابتدای سال آبی جاری تاکنون در راستای حمایت از کشاورزان، ۳۸۱ میلیون مترمکعب رهاسازی آب برای کشاورزی از سد چم آسمان اصفهان صورتگرفته است.
در راستای تأمین آب باغها و درختان غرب اصفهان، خروجی سد زایندهرود از سیام تیرماه بازگشایی شده و در پی آن، آب در کانالهای منشعب آب کشاورزی مناطق غربی جریان پیدا کرد و بر اساس سهمیه مصوب شده توسط کارگروه سازگار با کمآبی، جریان آب در کانالهای مذکور به مدت ۱۰ روز ادامه دارد.
تا پایان شهریورماه نیز در دو نوبت دیگر رهاسازی آب برای غرب اصفهان انجام میشود.
خزان درختان در تابستان گرم اصفهان
با چرخی در پارکها و بوستانهای اصفهان بهوضوح میتوان خزان زودرس درختان را مشاهده کرد. درختانی که در تابستان گرم اصفهان دچار تنش آبی شدهاند و برگریزان آنها آغاز شده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان در این زمینه گفت: ۱۶ هزار هکتار باغ و درختان شهر اصفهان تحت تنش آبی و دما قرار دارند و دچار خزان زودرس شدند.
منصور شیشهفروش با اشاره به اینکه فضای سبز شهر اصفهان و باغات اطراف آن تابستان امسال دچار خزان زودرس شدند، اظهار داشت: درختان کهن در نوار زایندهرود و اطراف مادیها (نَهر) به دلیل نبود جریان آب در حال خشکشدن هستند.
آبرسانی با تانکر جوابگو نیست
مدیرکل مدیریت بحران استانداری گفت: آبرسانی به درختان با تانکر جواب نمیدهد؛ زیرا بسیاری از چاههای آب کیفیت خود را از دست دادند و برای درختان مناسب نیست و به همین دلیل دچار تنش آبی شدند.
او گفت: حدود ۱۶ هزار هکتار باغ و درختان شهر اصفهان تحت تنش هستند که لازم است شرکت آب و فاضلاب برای تأمین آب موردنیاز درختان اقدام کند.
شیشهفروش ادامه داد: ضرورت دارد وزارت نیرو برای احیای زایندهرود برنامه مشخصی اعلام و بهصورت ویژه برای رفع کمبود آب شرب اصفهان اقدام کند.
او با بیان اینکه هم اینک بین ۲ تا ۲.۵ مترمکعب کمبود آب شرب در سامانه آبرسانی اصفهان بزرگ داریم، افزود: وزارت نیرو لازم است بهصورت خاص مسئله کمبود آب شرب اصفهان را دنبال کرده و با تأمین اعتبارات به تکمیل سامانهها و طرحها و حفظ فضای سبز و اشجار کمک کند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان خاطرنشان کرد: نگران تالاب بینالمللی گاوخونی هستیم؛ زیرا هماینک ۹۹ درصد آن خشک است و به کانون گردوغبار تبدیل شده، پیشتر در مورد فعالشدن آن میترسیدیم درحالیکه اکنون این اتفاق افتاده و ضروری است که در سطح ملی احیا و تأمین حقابه گاوخونی بهصورت ویژه پیگیری شود.
شیشهفروش گفت: از سازمان محیطزیست انتظار داریم؛ مانند دیگر تالابهای کشور به تالاب گاوخونی نیز توجه کند؛ ریزگردهای گاوخونی نهتنها شهرستان ورزنه که ۱۵ شهرستان استان اصفهان و چندین استان کشور را تحتتأثیر قرار خواهد داد.
او اضافه کرد: ضرورت دارد مسئولان سازمان حفاظت محیطزیست برنامه زمانبندی برای احیای تالاب تهیه کرده و حقابه تالاب را با وزارت نیرو تأمین کنند.