نمکی: مردم کوتاه بیایند، به مرگ‌ ۴رقمی می‌رسیم

وزیر بهداشت با اشاره به اعمال محدودیت‌های جدید کرونا در کشور از شنبه گفت: معتقدم هیچ آفتی برای اقتصاد یک کشور از تعطیلی و طولانی شدن دوره اپیدمی بیماری بدتر نیست و تعطیلی بهتر از این است که کاسبی آلوده شده، یک ماه گرفتار بیماری شود و خدایی نکرده بر اثر بیماری جان خود را از دست دهد.

دکتر سعید نمکی در جلسه با مسئولان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به نامه‌ای که به مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری تقدیم کرده است، گفت: نامه عجیب و غم‌انگیزی بود که در تاریخ این کشور ثبت خواهد شد. مقام معظم رهبری بلافاصله پیگیری کردند و جلسه در حضور ایشان تشکیل شد. در جلسه‌ ستاد مقابله با کرونا که با حضور مقام معظم رهبری برگزار شد اتفاق عجیبی افتاد، این یک سرفصل جدید در تاریخ است؛ ایشان چند تکلیف فرمودند و گفتند که مصادیق تعیین محدودیت‌ها بر عهده وزارت بهداشت است و هرچه ما اعلام کردیم بقیه باید اجرا کنند.
وی افزود: دوم هم اینکه وزارت بهداشت باید برای بیماریابی بیشتر طرح محله محور تهیه کند و چون مصوبات ستاد ملی بلاعمل می‌ماند، فرمودند قرارگاهی تشکیل شود تا مصادیق اجرایی شود و این اتفاق بلافاصله رخ داد و توانستیم در طول مدت کمتری این طرح را تدوین کنیم؛ زیرا تجربه های خوبی پیدا کرده بودیم. همانطور که در موج اول بیماری ۷۸ میلیون ایرانی را بر اساس پرونده الکترونیک سلامت غربالگری کردیم و توانستیم از این تجربه استفاده کنیم و بار بیمارستان‌ها را کاهش دهیم. با همکاری عزیزان بسیج جامعه پزشکی و دوستان هلال‌احمر طرح غربالگری مشتمل بر چند بند اصلی را تدوین کردیم.
نمکی ادامه داد: با اشاره به آغاز طرح جدید مدیریت کرونا گفت: اولین اقدام ما در این طرح آموزش مردم است، اگر اقناع عمومی ایجاد نشود و شاید ما پوشش بیمه‌ای کاملی نداشته باشیم تا خسارت مردم را جبران کند، هرچند دولت در اوج تنگدستی دارد کارهایی را می‌کند و دیشب هم بحث شد تا منابعی را برای تزریق به گروه‌های کم درآمد تهیه کنیم اما، معتقدم هیچ آفتی برای اقتصاد یک کشور از تعطیلی و طولانی شدن دوره اپیدمی بیماری بدتر نیست. این مشکل می‌تواند تمام دست‌آوردهای یک مملکت را زیر سوال ببرد. من معتقدم تعطیلی بهتر از این است که کاسبی آلوده شود و یک ماه گرفتار بیماری شود و خدایی نکرده بر اثر بیماری جان خود را از دست دهد. پس برای ما یکی از تلخ ترین موارد، مشکلات اقتصادی است اما از آن تلخ تر این است که مقام معظم رهبری با تمام غصه‌ای که برای معیشت مردم می‌خورند گفتند که بین مقوله سلامت، اقتصاد و حتی امنیت، مقوله سلامت مردم اولویت دارد و اگر دیدیم باید یکی را انتخاب کنیم، سلامت اولی‌ترین است. این فرمایش حکیمانه از فردی که در مسند رهبری و پیش از این هم ریاست جمهوری کشور را بر عهده داشته است، حرف عادی نیست و این تفکیک برخواسته از خرد است.
اعمال محدودیت‌های جدید از شنبه
شهرهای زرد کرونایی چه شهرهایی هستند؟
وزیر بهداشت ادامه داد: در این طرح دو بال را با هم مدیریت می‌کنیم که اولین آن اعمال محدودیت‌ها است که از شنبه اعمال خواهد شد. در طرح جدید شهرها را به سه گروه تقسیم کردیم، اول شهر زرد، شهری است که در آن به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر چهار بیمار بستری PCR مثبت داشته باشیم؛ یعنی یک شهر یک میلیونی باید روزی ۴۰ بیمار بستری pcr مثبت داشته باشد و ما چون می‌دانیم تعدادی از بیماران کووید۱۹ بستری ممکن است pcr مثبت نباشند و با سایر موارد بیماری برای ما محرز شود باید حدود ۵۰ درصد به موارد بیماری اضافه کنیم که یعنی ورودی بیمارستان ما روزانه حدود ۶۰ نفر می‌شود.
افزایش زمان بستری بیماران کرونا در بیمارستان
وی افزود: قبلا متوسط زمان بستری بیمارستان ۵.۵ روز بود اما امروز به دلیل چموش شدن بیماری به ۹ تا ۱۰ روز رسیده است و در این شهر به ازای یک میلیون نفر جمعیت، ۶۰ تخت آی سی یو اشغال خواهد بود و ۲۰ درصد از اینها کیس ICU هستند که به ۱۲۰ تخت هم در آنجا نیاز است؛ در حالی که حداقل باید ۳۰ درصد از تخت‌های ICU را به مریض‌های اورژانسی اختصاص دهیم.
شهرهای نارنجی و قرمز کرونا از زبان وزیر بهداشت
وزیر بهداشت همچنین در توضیح مناطق نارنجی، تاکید کرد: منطقه نارنجی منطقه‌ای است که در روز ۶ بیمار PCR مثبت به ازای هر ۱۰۰هزار نفر جمعیت داشته باشیم که در آن شهر به ازای جمعیت یک میلیون نفری۹۰۰ تخت و ۱۸۰ تخت ICU نیاز داریم. در شهر قرمز نیز ۱۰ بیمار مثبت به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت وجود دارد و در آن شهر به ازای هر یک میلیون نفر، ۱۵۰۰ تخت بستری و ۳۰۰ تخت ICU نیاز داریم، ولی ما به جرأت می‌گوییم تا کنون نگذاشتیم تا این لحظه بیماری پشت درب بیمارستان بماند، صدها بیمار افغان بدون کارت را مجانی پذیرش کردیم و نگذاشتیم قومیتی در ارجحیت باشد و این افتخار جمهوری اسلامی است که قوم ترک، لر، کرد، سنی و شیعه همه مانند هم هستند و جنسیت، سن، پول یا بی پولی برایمان مطرح نیست. هرگز نشد که به خاطر کمبود تخت و یا ونتیلاتور، سالمندی از دستگاه جدا شود تا دستگاه به فرد جوان برسد؛ در حالی که در تمام دنیا این اتفاق افتاد. بر همین اساس بود که دشمنان نتوانستند سوار موجی شوند زیرا حتی پیرزن ۱۰۳ ساله سنی در کردستان با کووید۱۹ بستری شد اما صحیح و سالم مرخص شد.
دو هفته مهلت دهیم تا ورودی بیمارستان‌ها کم شود
وی محدودیت‌های جدید را برای کمک به قطع زنجیره انتقال بیماری و تاب‌آوری نظام سلامت موثر دانست و گفت: همکاران ما باید یک نفسی بکشند. دوستان فکر می‌کردند تابستان راحتی دارند و پاییز سخت است؛ اما این سختی به هم متصل شد و اوضاع چنان نفس‌گیر شد که لحظه‌ای نتوانستیم درنگ کنیم و از همه بدتر در اصفهان روزی ۱۳ تا ۱۵ پرستارمان آلوده شده که در ماه رقم بالایی می‌شود. اینها یا باید بستری شوند و یا به قرنطینه بروند، ماهم که نیروی وارداتی نداریم، همین بچه‌ها باید کار کنند. پرسنلی که ۲۴ ساعته در لباس گرم قرار است کار کند باید تاب‌آوری او حفظ شود. هدف اصلی ما این است که دو هفته مهلت دهیم و این ورودی به بیمارستان را کم کنیم که هم مراقبت از بیمار افزایش یابد و هم فرصت استراحتی برای کادر درمان داشته باشیم.
وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه این آخرین فرصت تاب آوری نظام سلامت است، تصریح کرد: من از روز آخر دی ماه که ویروس در چین شناسایی شد دارم کار را مدیریت می‌کنم و نه از اول اسفند. ما اولین کشوری بودیم که پروازهایمان را با برخی جاها قطع کردیم و اولین کشوری بودیم که ۳۶ گیت برای ورودی و خروجی تعیین کردیم.
شنبه؛ از حیاتی‌ترین تاریخ‌ها برای مدیریت کروناست
مردم کوتاه بیایند، به مرگ‌های ۴رقمی می‌رسیم
نمکی گفت: این تاریخی که از شنبه برای محدودیت اعلام کردیم یکی از حیاتی ترین تاریخ‌ها برای مدیریت کرونا است، اگر مردم کوتاه بیایند بازی را می‌بازیم و به مرگ‌های ۴ رقمی می‌رسیم، روزی گفتم مرگ‌ها ۳ رقمی می‌شود و کسی باور نکرد. مرگ چهار رقمی یعنی اینکه به ورطه‌ای خواهیم رسید که خلاص شدن از آن دشوار است کما اینکه زمانی هم که مرگ‌ها ۳ رقمی شد ما با پکیجی از مشکلات روبرو بودیم.
با بمب ویروس مواجهیم
قاطعانه باید پای محدودیت‌ها باشیم
وی تاکید کرد: غفلت در این مقطع چه از سوی مردم و مسئولان یعنی پرتاب آخرین تیر ترکش مدیریت بیماری و ما باید قاطعانه پای محدودیت‌ها باشیم و اگر کسی تخلف کرد قاطعانه با او برخورد کنیم. کسی که بمب ویروس است باید با او مقابله شود. اگر به مقامات امنیتی بگویند کسی بمبی می‌خواهد جایی ببرد همه بر سر او می‌ریزند؛ اکنون هم با بمب ویروس مواجه هستم و قدرت سرایت ویروس ۱۰ برابر شده است و ابتلا خانوادگی شده است. عزیزان در اجرای پروتکل‌ها قاطع باشید. هرگونه کتمان و گذشت یعنی اضرار به غیر و ضرر زدن به حقوق سایر شهروندان.

ارسال نظر

اخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار