بحران آب جایی در مناظرههای انتخاباتی ندارد
شاید تصور شود که دیپلماسی و سیاست خارجی، فرهنگ، اقتصاد و سیاست داخلی مهمترین موضوعاتی هستند که رئیسجمهور آینده باید به آنها توجه کند و برای آنها برنامه داشته باشد اما محیطزیست و در رأس آن مدیریت بحران آب برای ایران از نان شب نیز واجبتر است
بحران آب یکی از چالشهای جدی محیط زیستی و توسعة پایدار در جهان به شمار میرود که در سیاستگذاریهای کشورها نقش مهمی را ایفا میکند. منابع آب در جهان در حال محدودترشدن است. خشکسالی در کمین همه مردم جهان است و کمبود آب، در حال تبدیلشدن به اصلیترین چالش توسعه پایدار در جهان است؛ ۴۵ کشور جهان در معرض خشکسالی قرار دارند. بیش از یکچهارم جمعیت زمین از جمله مراکز جمعیتی ۱۷ کشور در معرض کمبود شدید آب قرار دارند که ۱۲ کشور از آنها در خاورمیانه و آفریقای شمالی قرار گرفته است. کشورمان از نظر بحران آب رده چهاردهم جهان را به خود اختصاص داده است و نمود این بحران همین امروز هم در فلات مرکزی ایران بهوضوح دیده میشود. اصفهان از جمله استانهایی است که بحران آب و عدم مدیریت و برنامهریزی، نقش پررنگ در چالشها و مشکلات امروز و آینده این استان پرجمعیت ایفا میکند. خشکسالی زایندهرود و تالاب گاوخونی، تنش برای تأمین آب آشامیدنی، ایجاد کانونهای گردوغبار و از همه ملموستر فرونشست زمین، نتیجه بحران آب است.
مسئله فرونشست زمین در دشت اصفهان بحرانی است، فروریزش زمین و ترکیدگی مداوم لولههای آب در نقاط مختلف کلانشهر اصفهان، نمایانشدن ترکهای بسیار بر سقف و دیوارههای بناهای تاریخی و زمینهای شهری تنها بخشی از وضعیت تراژیک فرونشست در اصفهان است که دلیل آن را باید در خشکسالی طولانیمدت، برداشت بیرویه آب از سفرههای زیرزمینی و همچنین حذف جریان مداوم آب زایندهرود جستجو کرد. بحران آب در یکی از مهمترین شهرهای ایران، اکنون زمینهساز مشکلات و چالشهای فراوانی شده است که با همین روند، آینده سیاهتر و سختتر از امروز خواهد داشت. اصفهان تنها یکی از استانهایی است که بحران آب آینده و حالش را به نابودی کشانده است، ایران از جمله کشورهایی است که در آینده با تنش آبی بیشتری روبهرو خواهد شد. واقعیت این است که همیشه محیطزیست در میان هیاهوی حزبی و جناحی انتخابات گم میشود. بیتوجهی به بحران آب و مسائل محیط زیستی را میتوان در همین انتخابات ریاستجمهوری و وعدهها و مناظرهها و گفتگوهای نامزدهای انتخاباتی مشاهده کرد. در هیچیکی از جلسات گفتگو، ردپایی از محیطزیست و بحران آب نیست درحالیکه محیطزیست میتوانست یکی از سرفصلهای مناظرات و گفتگوهای مهم کارشناسی با نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری باشد اما ردپایی از این دغدغه در هیچ یکی از برنامه های انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری دیده نمی شود اگر هم باشد در حد اشاره ای مختصر و کوتاه است.
شاید تصور شود که دیپلماسی و سیاست خارجی، فرهنگ، اقتصاد و سیاست داخلی مهمترین موضوعاتی هستند که رئیسجمهور آینده باید به آنها توجه کند و برای آنها برنامه داشته باشد اما محیطزیست و در رأس آن مدیریت بحران آب برای ایران از نان شب نیز واجبتر است کشوری که زمینی برای زراعت، صنعت و زندگی ندارد، هوایی برای نفسکشیدن ندارد و آبی برای آشامیدن مردمانش و صنعتگران و کشاورزیاش نداشته باشد عملا کشوری محدود و در انتظار نابودی است.