جرم مشروبات الکلی و مجازات آن چیست؟
از دیدگاه شرع مصرف مشروبات الکلی حرام است و از آنجا که قانون مجازات اسلامی ایران برگرفته از فقه و شرع مقدس اسلام میباشد، مصرف مشروبات الکلی جرم بوده و مجازات دارد. علت اینکه چرا مصرف مشروبات الکلی جرم میباشد این است که علاوه بر حرام بودن مصرف آن، اثرات مخرب این ماده بر ذهن و روان افراد بوده که منجر به برهم زدن نظم جامعه خواهد شد. بنابراین تمامی امور مربوط به مواد مستی آور، از قبیل ساخت و تولید، حمل و نگهداری، خرید و فروش و سایر موارد نیز جرم محسوب میشود و در قانون مجازات اسلامی از مجازات سنگینی برخوردار است.
بر اساس ماده 702 قانون مجازات اسلامی مجازات تمامی امور مربوط به مشروبات الکلی حبس، جزای نقدی و شلاق میباشد. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با جرم مصرف مشروبات الکلی برای بار اول، حین رانندگی، حمل و نگهداری، جریمه نقدی و مجازات شرب خمر با توجه به نظرات و دانستههای بهترین وکیل کیفری اصفهان آشنا سازیم.
جرم مشروبات الکلی برای بار اول
به نقل از سایت بهترین ها در اصفهان ارتکاب جرم برای بار اول در قانون اسلام از تخفیفاتی برخوردار است که حمل مشروبات الکلی نیز از این قائده مستثنی نمیباشد. اگر فردی برای اولین بار حامل مشروبات الکلی بوده اما فاقد سوءپیشینه باشد، قاضی در مجازات وی تخفیف قائل شده و از حبس، پرداخت جریمه نقدی و یا شلاق مبرا خواهد شد. به عبارت دیگر باتوجه به تبصره 3 ماده 703 قانون مجازات، فرد حامل مشروبات الکلی برای بار اول می تواند از تخفیفات مجازات برخوردار شود اما امکان تعلیق مجازات در آن وجود ندارد.
در مورد مصرف مشروبات الکلی یا مجازات شرب خمر نیز حدود شرعی مشخص شده است و برای آن مجازات حدی در نظر گرفته میشود. با توجه به ماده 264 قانون مجازات اسلامی جرم مصرف مشروبات الکلی چه به صورت جامد و یا مایع، چه این که مست کند یا نه، خالص باشد یا مخلوطی از انواع مشروبات مختلف، منجر به مجازات حد خواهد شد.
باتوجه به این تعاریف میتوان گفت میزان مصرف و حمل مشروبات الکلی چه کم و یا زیاد، دارای حد شرعی است و مجازات آن با توجه به ماده 265، هشتاد ضربه شلاق می باشد که امکان اعمال تخفیف و یا تشدید نیز برای آن وجود ندارد. در صورتیکه فردی این عمل را چندین بار کند، با توجه به ماده 136 قانون مجازات در دفعه چهارم محکوم به اعدام میشود.
مجازات رانندگی در حالت مستی
رانندگی از جمله فعالیتهای حساس است که نیاز به هوشیاری زیادی دارد و هرگونه بیدقتی در آن میتواند منجر به ایجاد آسیب به راننده و دیگران شود. به همین دلیل قوانینی توسط قانونگذاران درهنگام رانندگی وضع شده که در یکی از این قوانین مصرف هرگونه مشروبات الکلی در حین رانندگی را به یکی از نابخشودنیترین جرایم طبقهبندی کرده است.
قانونگذاران با استفاده از دستگاههایی میزان وجود مشروبات الکلی در فرد را تشخیص داده و قادرند از طریق تست الکل و یا آزمایشات خون و ادرار نیز میزان الکل و مواد مخدر را در فرد به اثبات برسانند. به همین منظور با توجه به قوانین کشور ایران و ماده 264 و 265 قانون مجازات اسلامی، مجازات جرم مصرف مشروبات الکلی هشتاد ضربه شلاق میباشد.
همچنین با توجه به ماده 718 قانون مجازات اسلامی، اگر راننده در حالت مستی تصادف کند، علاوه بر شلاق و حبس، به پنج سال محرومیت از رانندگی نیز محکوم خواهد شد. با توجه به قانون مجازات اسلامی، جرم مصرف مشروبات الکلی و حمل آن در حین رانندگی برای افرادی که هنوز به سن قانونی نرسیدهاند، با کمک راهبردهای وکیل خبره اصفهان شامل تخفیف است.
علاوه بر این مجازات، رانندگان مست ده نمره منفی و رانندگان خودروهای سنگین نیز بیست نمره منفی به جهت مجازات شرب خمر دریافت خواهند کرد. همچنین اگر پلیس راهنمایی و رانندگی، مست بودن رانندهای را تشخیص دهد، او را به پرداخت چهارصد هزار تومان جریمه کرده و حتی ممکن است خودروی او به مدت 21 روز توقیف کند.
حمل و نگهداری مشروبات الکلی در ماشین
جرم حمل و نگهداری مشروبات الکلی در ماشین با جرم مصرف مشروبات الکلی متفاوت است. داشتن مشروب در ماشین شامل دو حالت بوده که هرکدام از آنها دارای مجازات میباشد.
- در حالت اول، فرد مشروب دستساز و یا مشروب خارجی را تنها برای مصرف خود حمل میکند.
- در حالت دوم مشروبات با هدف قاچاق به داخل و یا خارج از کشور در ماشین حمل میشوند.
مشروبهای دستساز از جمله مشروبات الکلی هستند که در داخل کشور تولید میشوند. تولید این مایع بعد از انقلاب اسلامی حتی به صورت صنعتی و کارگاهی ممنوع است. با توجه به ماده 702 قانون مجازات اسلامی فردی که انواع مشروبهای دستساز را در ماشین حمل و نگهداری میکند، به شش ماه تا یک سال حبس، 74 ضربه شلاق و پرداخت جریمه نقدی پنج برابر ارزش تجاری مشروب نگه داری شده محکوم خواهد شد.
در برخی موارد حمل و نگهداری مشروب در ماشین به منظور فروش آن است و مجازات آن طبق ماده 702 بسیار سنگین خواهد بود. قانون برای مجازات افرادی که هرگونه مشروبات الکلی را در ماشین حمل کنند هیچ تخفیفی قائل نشده است. آنها نه تنها بر شش ماه تا یک سال حبس و 74 ضربه شلاق و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان پنج برابر ارزش تجاری کالای یادشده محکوم میشوند؛ بلکه وسیله نقلیه نیز به نفع دولت ضبط خواهد شد.
جریمه نقدی حمل مشروبات الکلی چقدر است؟
بنابر ماده 702 قانون مجازات اسلامی، جریمه نقدی به عنوان یکی از مجازاتهای حمل مشروبات الکلی تعیین شده است که میزان آن بر اساس 5 برابر ارزش عرفی و تجاری آن محصول مشخص خواهد شد. همچنین، جریمه هر لیتر مشروب الکلی بر مبنای نرخ روز محاسبه میشود و مطابق با این ماده، فرد محکوم موظف است مبلغ مذکور را طبق مجازات حمل و نگهداری مشروب، به دولت پرداخت کند.
مجازات ساختن مشروبات الکلی
همانطور که در سایت مشاوره حقوقی دینا نیز آمده است:
ساخت مشروبات الکی، جرم بوده و مجازات ساختن مشروبات الکلی را در پی خواهد داشت. حکم گرفتن مشروب دست ساز در خانه، شش ماه تا یک سال حبس، تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و پرداخت جزای نقدی، به میزان پنج برابر ارزش عرفی ( تجاری ) کالای موضوع جرم، می باشد. جریمه هر لیتر مشروب، پنج برابر ارزش عرفی و تجاری آن است.
سخن پایانی
مباحث حقوقی به خصوص مبحث جرم مصرف مشروبات الکلی و مجازات شرب خمر بسیار پیچیده و دشوار میباشند. به همین دلیل سایت بهترین ها در اصفهان به آگاه سازی شما در این زمینه پرداخت. همچنین بهتر است قبل از هر اقدامی با یک وکیل با تجربه و متخصص در این زمینه مشورت نمایید تا نحوه دفاع از اتهام در برابر حمل مشروبات الکلی را بیاموزید؛ چرا که مصرف هرگونه مشروبات الکلی در قانون اسلام جرم شناخته شده و دارای مجازات حدی است. علاوه بر این جرم مصرف مشروبات الکلی برای بار اول، دوم و سوم برابر هشتاد ضربه شلاق است که برای بار چهار نیز فرد به اعدام محکوم می شود.