پویش ،درهوای منفی صفردرجه
شدت یکباره سرمای هوا بهعلاوه ناترازی ها در تأمین گاز و برق کشور ،از چالشهایی است که این روزها نیز بهرسم سالهای گذشته ، تأثیرات منفی خود را بر اقتصاد ،صنعت ودرنهایت زندگی مردم گذاشته است.

شدت یکباره سرمای هوا بهعلاوه ناترازی ها در تأمین گاز و برق کشور ،از چالشهایی است که این روزها نیز بهرسم سالهای گذشته ، تأثیرات منفی خود را بر اقتصاد ،صنعت ودرنهایت زندگی مردم گذاشته است.
پیرو این مشکل ،بهتازگی رئیسجمهور کشور، پویشی را تحت عنوان دودرجه کمتر با تأکید بر کاهش دمای گرمایش منازل به میزان دو درجه سانتیگراد به مردم، معرفی کرده است.
که در همین راستا مسعود پزشکیان با انتشار فیلمی از پیوست خود به این پویش از مردم نیز برای شرکت در این پویش دعوت به عمل میآورد.
یک اقدام قابل توجه بهمنظور مقابله با بحران ناترازی انرژی و کاهش آلودگی هوا در فصل زمستان و باهدف حفظ منابع انرژی و جلوگیری از توقف تولید در صنایع کشورکه از مردم درخواست شده است تا با کاهش دما بهصرفه جویی در مصرف انرژی کمک کنند.
شایانذکر است اهمیت این جریان تا به حدی است که خیلی زود، چهرههای مختلف ازجمله فعالان محیطزیست ،مسئولان و هنرمندان هم با واکنش به این پویش ،نظر مثبت خود را اعلام کردند.
گامی که میتواند نقطه آغازی برای مدیریت بهتر منابع انرژی در کشور باشد.
سید محمد اتابک وزیر صمت ، در پیامی ویدئویی به مردم اعلام میکند : هرساله در این زمان به دلیل افزایش مصرف، صنایع با محدودیتهای شدیدی مواجه میشوند.
و تصریح میکند :توقف تولید نهتنها به اقتصاد آسیب میزند بلکه بر زندگی آحاد مردم نیز تأثیر منفی خواهد گذاشت .
الیاس حضرتی رئیس شورای اطلاعرسانی دولت، نیز این پویش را فرصتی برای مسئولیتپذیری ملی دانسته و از رسانهها خواسته است تا در اطلاع رسانی این حرکت ملی همکاری کنند.
همچنین محمد درویش، فعال محیطزیست، معتقد است که این کمپین میتواند به مهار هدر رفت انرژی کمک کند و دولت باید خود نیز در صرفهجویی پیشگام باشد .
به نظر میرسد پویش دو درجه کمتر، نهتنها یک تصمیم فوری برای مدیریت بحران انرژی است بلکه فرصتی برای همبستگی ملی و همکاری میان دولت و مردم و افزایش آگاهی درباره مشکلات زیستمحیطی کشور، را فراهم میآورد.
دراین حال با وجود اهداف مثبت این پویش و واکنشهای فراوان مبنی بر موثربودن آن ، برخی انتقادات نیز نسبت به آن وجود دارد.
دیدگاه برخی آن است این پویش ممکن است نتایج مطلوبی نداشته باشد وعلی رغم صرفهجویی این احتمال میرود که در آینده نزدیک با مشکلات جدیتری در تأمین برق وادامه قطعیهای برقی مواجه باشیم که موجب آسیبپذیری اعتماد مردم به اظهارات و گفتههای مسئولان میشود.
همچنین تأکید میشود برنامههای اینچنینی مانند پویش اشارهشده فقط راهحل موقت، برای گذر از بحران فعلی است .
چهبسا نا ترازیهای انرژی در کشور ما بیش ازهرموردی ناشی از مدیریت ناصحیح در این حوزه و لازم است راهکارهای کارآمدتری مانند مدیریت هوشمند مصرف ،سیستمهای فناورانه نوین ، آگاهی و آموزشها مداوم و رویآوری به پنل های خورشیدی برای جلوگیری از اتلاف انرژی موردنظر قرار گیرد.
با این وجود ،در شرایط کنونی و در اوج روزهای سرد سال ،که بنا برگزارش های موجود ،رکورد مصرف آب،گاز و برق را درجهان ربودهایم .جدای از مباحث مرتبط با پویش دودرجه کمتر،اقداماتی چون مدیریت بهتر منابع انرژی ،همکاری عمومی و اندکی کاهش در مصرف وسایل گرمایشی، اگرچه در کوتاهمدت اما می تواند در تأمین پایدار انرژی و کاهش آلودگی هوا مؤثر واقع شود.