انجام فرایندTNR سگ های ولگرد با نظارت دامپزشکی اصفهان
در حال حاضر ۲۵۰ قلاده سگ در مرکز حمایت از حیوانات بی سرپرست در اصفهان پناه داده شده اند، اما تعداد سگ هایی که در این مرکز نگهداری و پس از انجام روش TNR (زنده گیری، عقیم سازی، واکسینه کردن و رهاسازی) رهاسازی می شوند، بیش از حد ظرفیت است .
در حال حاضر ۲۵۰ قلاده سگ در مرکز حمایت از حیوانات بی سرپرست در اصفهان پناه داده شده اند، اما تعداد سگ هایی که در این مرکز نگهداری و پس از انجام روش TNR (زنده گیری، عقیم سازی، واکسینه کردن و رهاسازی) رهاسازی می شوند، بیش از حد ظرفیت است .
به گزارش ایمنا، اینکه بدانیم در گوشه ای از شهر اصفهان مرکزی برای ساماندهی حیوانات به خصوص سگ های ولگرد راه اندازی شده و توجه ویژه ای به این مخلوقات خدا می شود بسیار امیدوار کننده است به همین خاطر تصمیم گرفتم تا سری به مرکز حمایت از حیوانات بی سرپرست اصفهان زده و از نحوه فعالیت و نگهداری این حیوانات گزارشی تهیه کنم.
مسافت تا حدودی طولانی بود، قرار بود به خیابان ارغوانیه، بلوار رضوان ادامه کانال آب برویم، رسیدیم به محلی که انتظارش را می کشیدیم؛ بیرون از مرکز حمایت از حیوانات بی سرپرست، سگ هایی که گویا با خبر بودند در این مرکز به سگ ها غذا داده می شود، منتظر ایستاده بودند تا شکم خود را سیر کنند، البته صدای پارس سگ های مرکز از بیرون هم به گوش می رسید.
پس از اینکه با استقبال مدیر مرکز حمایت از حیوانات بی سرپرست، همراه با رییس اداره خدمات شهری شهرداری اصفهان وارد مرکز شدیم، مکانی هیجان انگیز، صدای پارس صدها نوع سگ در فضا پیچیده بود، توله ای در یک فنس اختصاصی در حال شیر خوردن بود، توله ای دیگر مشغول بازی بودند، سگ ها دسته بندی شده بودند و بر اساس سن و بیماری شان هر کدام درون فنس یا همان خانه خود زندگی می کردند.
در گوشه سمت راست مرکز کانکسی به عنوان دفتر مدیر مرکز قرارداده شده بود و در گوشه سمت راست آن اتاق عمل جراحی سگ ها بود که در آن سگ ها را بیهوش و سپس عقیم، پلاک گذاری و واکسیناسیون می کنند.
بد نیست بدانید که در مرکز ساماندهی حیوانات بی سرپرست، سگ های دارای نژاد بومی اصفهان عقیم سازی نمی شوند بلکه فقط آنها را واکسینه و شناسنامه دار می کنند.
نکته قابل تحسین اینکه سگ های معلول رهاسازی نمی شوند و در همین مرکز نگهداری خواهند شد؛ در حال حاضر ۱۴ سگ معلول در این مرکز نگهداری می شود.
۲۵۰ قلاده سگ در مرکز حمایت از حیوانات بی سرپرست اصفهان
پس از اینکه بازدید از بخش های مختلف مرکز حمایت از حیوانات بی سرپرست به پایان رسید، رییس اداره خدمات شهری شهرداری اصفهان به ارایه گزارشی از روند فعالیت های این مرکز پرداخت.
غلامرضا ساکتی در گفتگو اظهار می کند: طبق مصوبه وزارت کشور و ابلاغ دستورالعملی مبنی بر ساماندهی سگ های ولگرد و عدم اتلاف آنها، یکی از وظایف مجموعه معاونت خدمات شهری و اداره خدمات شهری ساماندهی حیوانات از جمله سگ های ولگرد و رها شده شهر است، از این رو حدود دو سالی است که شهرداری اصفهان با سازمان مردم نهاد فریاد آواره گان طبیعت همکاری میکند.
وی خاطرنشان می کند: در مناطق ۱۵گانه شهرداری اصفهان با استفاده از ۱۵ اکیپ شناسایی سگ های ولگرد و استفاده از ۲ اکیپ سیار زنده گیری جمع آوری سگ های ولگرد انجام می شود و شهرداری اصفهان بابت هر سگی که زنده گیری شود ۵۰ هزار تومان به پیمانکار پرداخت می کند.
رییس اداره خدمات شهری شهرداری اصفهان ادامه می دهد: شهرداری اصفهان قطعه زمینی را به وسعت۳۵۰۰ مترمربع در ارغوانیه، بلوار رضوان، جاده سمت راست کارخانه پسماند، انتهای جاده، سمت چپ، ادامه کانال آب برای راه اندازی این مرکز اختصاص داد تا حمایت از حیوانات بی سرپرست در اصفهان کلید بخورد.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون افزون بر ۲۵۰ قلاده سگ در حمایت از حیوانات بی سرپرست در اصفهان پناه داده شده اند، تاکید می کند: تعداد سگ هایی که در این مرکز نگهداری و پس از انجام روش TNR (زنده گیری، عقیم سازی، واکسینه کردن و رهاسازی) رهاسازی می شوند، بیش از حد ظرفیت است و این مرکز برای کلانشهر اصفهان بسیار کوچک است لذا مرکز اصلی حمایت از حیوانات بی سرپرست قرار است به سایت سگزی در قطعه زمینی با وسعت بیشتر که آن هم متعلق به شهرداری است، جابه جا شود.
ساکتی تصریح می کند: مرکز حمایت از حیوانات بی سرپرست ماهانه ۱۲ میلیون تومان هزینه دارد که این هزینه ها توسط سازمان مردم نهاد فریاد آواره گان طبیعت و شهرداری اصفهان تامین می شود.
وی در خصوص فرآیند زنده گیری سگ های ولگرد یادآورمی شود: زنده گیری سگ های ولگرد به این صورت است که نیروهای مستقر در مناطق ۱۵ گانه به صورت منظم و روزانه از طریق تماس های مردمی با سامانه ۱۳۷ شهرداری اصفهان و گشت زنی، مراکز تجمع سگ های ولگرد را شناسایی نموده و به اطلاع اکیپ زنده گیری می رساند، سپس با اعتمادسازی و شرطی نمودن اقدام به گرفتن این حیوان کرده و سپس به پناهگاه انتقال داده می شود که در ابتدا ثبت اطلاعات از قبیل سن، جنس، نژاد، محل زنده گیری و شرایط حیوان به لحاظ سلامتی یا آسیب دیدگی انجام می شود.
رییس اداره خدمات شهری شهرداری اصفهان اضافه می کند: در ادامه داروی ضد انگل زیرپوستی و شستشو با ضدعفونی کننده ها و نصب پلاک آماری انجام می شود و به بخش قرنطینه انتقال داده شده و بنا به تشخیص دامپزشک واکسن هاری و ادامه تزریق واکسن ضد انگل به صورت دوره ای انجام می شود؛ سپس انتقال به داخل پناهگاه و جداسازی بر حسب سن، نژاد و شرایط جسمی و انجام عمل جراحی در صورت آسیب دیدگی یا شکستگی یا بارداری و انتقال به درمانگاه و مراقبت تا حصول اطمینان از سلامت حیوان انجام می گیرد.
وی تصریح می کند: مهمترین بخش از مراحل فوق عقیم سازی سگ های بزرگسال است که در این فرایند توله ها بعد از ۷ تا ۱۰ ماهگی عقیم و واکسیناسیون می شوند و گوشواره شناسایی بر روی گوش و قلاده های مخصوص دور گردن آنها نصب می شود.
انجام فرایند TNR با نظارت دامپزشکی شهرستان اصفهان
ساکتی با تاکید بر اینکه تمام فرایندها با نظارت دامپزشکی شهرستان اصفهان انجام می شود، می گوید: این سگ ها پس از تکمیل پرونده به صورت رایگان به شهروندانی که در محل های خاص سگ هایی را برای نگهبانی نیاز دارند، با رعایت ضوابط نگهداری واگذار شده و یا با شناسایی چگونگی ورود این حیوان به محل زنده گیری به بیرون از شهر در موازات محل زنده گیری برده و رهاسازی می شوند تا با رقابت در چرخه غذایی با سگ های دیگر باعث کاهش زاد و ولد سگ های دیگر شوند.
وی یادآور می شود: بعد از واگذاری سگ ها به شهروندان واجد شرایط، چندین نوبت از آنها بازدید به عمل می آید.
رییس اداره خدمات شهری شهرداری اصفهان اعلام می کند: طی یکسال گذشته تعداد ۱۲۸۳ قلاده سگ زنده گیری و به مرکز حمایت از حیوانات بی سرپرست اصفهان منتقل شده اند که از این تعداد ۶۰۰ قلاده عقیم سازی شدند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر بخش اعظم هزینه ها توسط شهرداری و بخشی توسط سازمان مردم نهاد فریاد آواره گان طبیعت و حامیان حیوانات پرداخت می شود، تاکید می کند: مرکز حمایت از حیوانات بی سرپرست همانند سایر مراکز خصوصی حمایت و نگهداری از حیوانات، نیاز به توجه و کمک های دوستداران و حامیان حیوانات دارد.
ساکتی تصریح می کند: مرکز حمایت از حیوانات بی سرپرست اصفهان در صورتی موفق خواهد بود که شهرداری ها و دهیاری های اطراف اصفهان نیز وارد عمل شده و ساماندهی حیوانات به طریقه TNR را سرلوحه کار خود قرار دهند.
وی از شهروندان خواست در صورت مشاهده سگ های ولگرد مراتب را از طریق تماس با شماره ۱۳۷ شهرداری اصفهان اطلاع دهند تا توسط اکیپ ها ویژه زنده گیری انجام شود.
رییس اداره خدمات شهری شهرداری اصفهان تاکید می کند: نگاه مردم به این موضوع باید نگاه حمایت از حیوانات باشد چرا که عقیم سازی سگ ها نیز تنها با هدف کنترل جمعیت آنها انجام می شود و ما قصد از بین بردن سگ ها را نداریم.
وی اظهارمی کند: در راستای حمایت از حیوانات، خیّران می توانند کمک های خود را پس از بازدید از مرکز، ارایه کنند.
تشریح پروسه عقیم سازی تا نگهداری سگ ها
دامپزشک مقیم مرکز حمایت از حیوانات بی سرپرست اصفهان می گوید: سگ هایی که به این مرکز منتقل می شوند ابتدا داروهای آرام بخش دریافت می کنند و سپس داروهای بیهوشی به آنها تزریق می شود؛ در ادامه با عمل جراحی عقیم سازی و سپس پلاک گذاری آنها انجام می شود.
دکتر ناصر نصیری خاطرنشان می کند: پس از پایان عمل جراحی به مدت ۳ ساعت سگ ها در بخش ریکاوری قرار می گیرند و سپس به مدت ۱۱ روز دوره نقاهت خود را پشت سر می گذارند و وارد فنس های نگهداری می شوند تا بسته به شرایطی که دارند، رهاسازی شوند.
حق حبس هیچ حیوانی را نداریم!
مدیر مرکز حمایت از حیوانات بی سرپرست اصفهان که حدود ۱۲ سال از فعالیت او برای امدادرسانی به حیوانات می گذرد و از یکسال و نیم پیش تاکنون در این مرکز فعالیت می کند در گفتگو با ایمنا می گوید: با میل شخصی و علاقه ای وافر پا به مرکز حمایت از حیوانات بی سرپرست اصفهان گذاشته و پس از ورود اقدامات چشمگیری در این مرکز انجام شده است.
شهناز نوایی تاکید می کند: سگ ها باید بعد از واکسیناسیون و عقیم سازی در طبیعت رها شوند، بنابراین مردم باید بدانند که حیوانات سهامداران ما در طبیعت هستند و ما حق حبس هیچ حیوانی را نداریم.
وی با بیان اینکه مردم باید حضور فیزیکی حیوانات را بپذیرند، تصریح می کند: مردم با مشاهده سگ های پلاک دار یقین داشته باشند که این سگ ها عقیم سازی و واکسیناسیون شده اند و هیچ گونه خطری انسان ها را تهدید نخواهد کرد.
مدیر مرکز حمایت از حیوانات بی سرپرست اصفهان خاطرنشان می کند: هدف از عقیم سازی سگ ها انقراض نسل آنها نیست بلکه هدف کنترل جمعیت سگ هاست.
وی با اشاره به اینکه خرید و فروش آزاد سگ ها باعث تکثیر آنها می شود، اضافه می کند: مردم اگر برای نگهبانی از باغ یا ویلا و یا موارد دیگر نیاز به سگ دارند، می توانند نیاز خود را از مرکز حمایت از حیوانات بی سرپرست اصفهان تأمین کنند.
نوایی تاکید می کند: مردم باید یاری گر ما در این پروسه باشند و از خرید و فروش سگ ها جلوگیری کنند چرا که واگذاری سگ ها در این مرکز رایگان است و اگر وجهی پرداخت شود به طور حتم برای کمک به حیوانات هزینه خواهد شد.