سوراخهای روی ستونهای چهلستون، عوارض موریانه نیست
ناظر تزئینات معماری اداره کل میراث فرهنگی اصفهان گفت: عوارض و سوراخهای روی ستونهای چهلستون که بهتازگی تصاویر آن در فضای مجازی منتشرشده است، جدید نیست و ربطی به موریانه ندارد.
تصاویری در شبکههای اجتماعی مبنی بر اینکه "موریانهها چهلستون را خوردند" منتشرشده است که در این تصاویر، عوارضی بر بدنه ستونهای چهلستون دیده میشود اما ناظر تزئینات معماری اداره کل میراث فرهنگی اصفهان این عوارض را بیارتباط به موریانه و مربوط به «سوسک چوب » دانست.
بهشاد حسینی بابیان اینکه ستونها در دوران مختلف بهاندازه کافی روغنخوردهاند و مشکل خاصی ندارند، افزود: این عوارض در قطعات الحاقی که موسسه ایتالیایی « ایزمئو» در ستونهای چهلستون کارکرده است، بیشتر دیده میشود اما آنچه مهم است اینکه، این عوارض ربطی به موریانه ندارد.
او تصریح کرد: در دهه چهل ایزمئو در داخل این ستونهای چوبی آهن گذاشته و درواقع آن چیزی که وزن ایوان چهلستون را تحمل میکند، سازه فلزی داخل این ستونهاست.
«ایزمئو » مؤسسۀ ایتالیایی برای شرق میانه و شرق دور است که در دهههای ۴۰ و ۵۰ شمسی به ایران آمد و درزمینۀ باستانشناسی، بررسی و مرمت بناها و محوطههای تاریخی ایران فعالیت چشمگیر داشت. مرمت میدان نقشجهان، عالیقاپو، چهلستون، هشتبهشت و مسجد جمعۀ اصفهان از مهمترین فعالیتهای مرمتی این موسسه در ایران به شمار میآیند.
ناظر تزئینات معماری اداره کل میراث فرهنگی اصفهان گفت: عوارض مربوط به فعالیت موریانه، رَدِ گِل است. وقتی موریانه شروع به حرکت میکند، با تلفیقی از بزاق و مواد دفعی، تونل و کانالهای گلی درست میکند.
او تصریح کرد: این آفت به مکانهایی که در فضاهای باز هستند، کمتر و در شرایط خیلی خاص حمله میکند.
حسینی اظهار کرد: پیگیر معضل سوسک چوب بودهایم و یکسری مکاتبات هم در این رابطه با ژاپنیها که در این رابطه صاحبنظر هستند، هم داشتهایم ؛ استفاده از آفتکشهایی که باقیمانده برجای میگذارند، در بناهای تاریخی مخاطرهآمیز است چراکه باعث ایجاد تغییرات نامناسب بر روی آرایهها، الحاقات وجسمیت چوبهای تاریخی میشود.
او ادامه داد: استفاده از آفتکشهای گازی که باقیمانده بر جای نمیگذارند نیز با توجه به اینکه بنادر فضای آزاد قرار دارد و محصور کردن آن با توجه به ابعاد بنا مقدور نیست مبارزه با آفات ایچنینی مثل سوسک چوب را دشوار میکند.
ناظر تزئینات معماری اداره کل میراث فرهنگی اصفهان گفت: اکثر روشهای مبارزه با افت سوسک چوب تنها بر روی مرحله لاروی اثربخش است و در مراحل تخم و شفیرگی، مبارزه با آنها سختتر است.
او بابیان اینکه سوسک چوب را سالیانه با آفتکشهای گازی کنترل میکنیم ، گفت: سوسک چوب مثل موریانه زندگی اجتماعی ندارد و وابسته به کلونی نیست. این آفت توانایی پرواز دارد و هر بار پس از مبارزه با آفت، مجدد احتمالِ بازگشت آن وجود دارد.
کاخ چهلستون کوشک میانی باغی است به همین نام که در دوره صفوی و شاهعباس اول بناشده است. این باغ و کوشک میانی آن در فهرست آثار جهانی قرار دارند.
انعکاس ستونهای بیستگانه ایوان این کاخ در حوض مقابل عمارت، مفهوم چهلستون را بیان میکند اما باید گفت، وجه تسمیه این کاخ به علت تعدد ستونهای کاخ است زیرا عدد ۴۰ در ایران کثرت و تعدد را میرساند .