دلیل انگشت چکشی پا و نحوه درمان آن
در واقع درمان انگشت چکشی پا چندان راحت و آسان هم نیست و شما باید بدانید که برای رفع این عارضه راهکار های مختلفی وجود دارد و می توانید با مطالعه این مقاله با آن ها آشنا شوید.
در واقع انگشت چکشی پا که بدان انگشت چنگالی نیز گفته می شود عارضه ای است که در طی آن یکی از انگشتان پا شکلی غیر طبیعی به خود خواهد گرفت. بیشترین شیوع این عارضه در انگشت دوم پا اتفاق می افتد و اغلب در میان خانم ها نیز شایع خواهد بود.
آشنایی با انگشت چکشی پا
بهتر است بدانید که چکشی شدن انگست پا در واقع اتفاقی است که در طی آن یک خمیدگی در مفصل میان بند های اول و دوم انگشتان پا ایجاد خواهد شد. این خمیدگی به تدریج باعث پایین آمدن سر انگشت و گرفتن شکل چکش یا چنگال مانند خواهد شد و همچنین به خاطر بیرون زدگی مفصل خمیده ممکن است فرد در راه رفتن دچار مشکل شود. دقت داشته باشید که این عارضه می تواند در افراد مبتلا به دیابت یا افرادی که گردش خون ضعیف دارند جدی تر هم باشد.همانطور که می دانید انگشتان پا معمولا در حفظ تعادل و راه رفتن کمک زیادی می کنند. انگشت شست پا دارای دو استخوان است اما انگشت دوم تا پنجم هر کدام سه استخوان دارند. در واقع عارضه انگشت چکشی زمانی رخ می دهد که مفصل میانی خمیده شود و مفصل اول انگشت به سمت بالا و مفاصل دیگر به سمت پایین خمیده شوند که این مشکل انگشت را به شکل یک قلاب در خواهد آورد.
انواع انگشت چکشی
توجه داشته باشید که انگشت چکشی در واقع دارای دو نوع اصلی می باشد که در ادامه سعی داریم به بیان آن ها بپردازیم:-
انگشت چکشی انعطاف پذیر
-
انگشت چکشی سخت
علل ایجاد
بهتر است بدانید که عضلات هر انگشت پا معمولا به صورت جفتی عمل می کنند و زمانی که در میان آن ها عدم تعادل وجود داشته باشد فشار وارده بر روی مفاصل و تاندون ها افزایش یافته و در نتیجه سر انگشت به شکل چکش در می آید. این عدم تعادل عضلانی عمدتا به خاطر دلایلی که در ادامه بیان کرده ایم رخ خواهد داد:- مشکلات ساختاری کف پا از زمان بدو تولد
- استفاده از کفش هایی که سایز پا نیستند
- استفاده کردن از کفش های بیش از حد نوک تیز یا پاشنه بلند
- گردش خون نامناسب در پا ها
- بیماری آرتروز
- آسیب به انگشتان پا
- عوامل ژنتیکی مانند کف پای صاف یا قوس پیش از حد پا
- آسیب به نخاع یا اعصاب محیطی
- رباط ها و تاندون های سفت در پا
علائم آشکار
زمانی که انگشتان فرد با این عارضه مواجه می شوند به تدریج علائمی را به دنبال خواهند داشت که در ادامه به بیان برخی از آن ها پرداخته ایم:- احساس درد و بد شکل شدن انگشت و توپ پا یا سایر قسمت های جلویی پا به ویژه در هنگام خم شدن انگشت به سمت جلو
- خم شدن انگشت به سمت جلو
- سفت شدن پوست روی انگشت آسیب دیده یا پوست زیر آن که با تشکیل میخچه یا پینه استخوانی همراه خواهد بود
- مشکل در پیدا کردن کفش ایده آل
چگونگی تشخیص
به منظور تشخیص این مشکل در ابتدا پزشک تان در مورد علائم و سلامت گذشته شما سوالاتی می پرسد و یک آزمایش فیزیکی برای بینش بهتر انجام خواهد داد. در واقع پزشک تان باید بداند که:- چه نوع کفشی می پوشید و هر روز چه مقدار برای ایستادن و راه رفتن صرف می کنید.
- چه زمانی مشکلات شروع شدند، چه فعالیت ها یا کفش هایی وضعیت را بدتر می کنند.
- آیا سابقه ابتدا به بیماری هایی مانند دیابت، آرتروز یا گردش خون ضعیف داشته اید.
- اشعه ایکس برای تصمیم گرفتن پزشک برای اینکه چه نوع جراحی بیشتر مفید است.
- انجام آزمایش عصب در صورتی که پزشک گمان کند ار مشکلات عصبی در پاها هستید. در صورت قطعیت در این مورد ممکن است لازم باشد به یک پزشک اعصاب، پزشک متخصص در مغز، ستون فقرات و مشکلات عصبی مراجعه نمایید.
- چنانچه به نظر بیاید پای تان جریان خون ضعیفی دارد بایستی تست جریان خون که ممکن است شامل سونوگرافی داپلر باشد انجام دهید.
روش های درمان عارضه انگشت چکشی پا
همانطور که می دانید در درمان این عارضه سعی بر این است که انگشتان پا صاف شوند و انعطاف پذیری تاندون ها مجددا به انگشتان برگردد. در ادامه برخی از درمان های ساده تر را شرح داده ایم:- استفاده از پدها و یا بند های طبی مخصوص برای کاهش احساس ناراحتی بیمار
- استفاده از اسپلینت یا آتل مخصوص که انگشتان را صاف نگه داشته و باعث کشش تاندون ها خواهد شد.
- ورزش دادن انگشتان پا برای کاهش تنش تاندون ها که البته در این بخش طب فیزیکی نیز می تواند به شما در انجام تمرینات مناسب انگشتان پا کمک شایانی بکند.
تمرینات ساده برای رفع مشکل انگشت چکشی
در ادامه سعی داریم برخی از تمرینات ساده جهت درمان مشکل انگشت چکشی پا ها را شرح دهیم که می توانید از آن ها نهایت استفاده را ببرید:کرانچ انگشتان پا
این ورزش که مخصوص عضلات شکم است اما نوع دیگری از آن وجود دارد که اغلب به تقویت انگشتان پا می پردازد. همچنین برای انجام دادن آن بهتر است بر روی یک صندلی در یک موقعیت راحت بدون جوراب بنشینید. یک حوله بر روی زمین قرار داده و نیمه بالای کف پایتان را بر روی آن بگذارید.سپس پاشنه پا را بر روی زمین نگه دارید و سعی کنید تا حوله را با انگشتان پا به سمت خود جمع نمایید و سپس به موقعیت قبلی باز گردانید. برای رسیدن به نتیجه ایده آل می توانید این حرکت را ۱۰ الی ۱۲ مرتبه تکرار نمایید.