شمارش معکوس برای پخش «خندوانه»

مدت‌ها از پایان پخش فصل ششم خندوانه می‌گذرد. چندماه پیش وقتی زمزمه‌هایی مبنی‌بر تولید و پخش فصل جدید این برنامه شنیده شد، رامبد جوان اعلام کرد به‌دلیل شیوع کرونا ساخت خندوانه به صلاح نیست و تولید فصل بعدی باشد برای زمانی که حال‌مان بهتر بود.

: رامبد جوان از آن دسته چهره‌هایی است که کارش را با تلویزیون شروع کرد و مبدأ شهرتش هم همان بود. هرچند که او هم مانند بسیاری دیگر به مرور به سمت سینما متمایل و عمده فعالیت‌اش متمرکز در آن شد اما هیچ‌وقت تلویزیون را رها نکرد. او محدود به بازیگری نشد

شمارش معکوس برای پخش «خندوانه»

. رامبدجوان قبل از «خندوانه» هم یک‌بار دیگر جریان‌ساز بوده است. جوان هرچند شهرتش با سریال موفق وخاطره‌ساز «خانه سبز» بود اما او در سال1380 مجموعه «گمگشته» را برای پخش در ماه رمضان ساخت. «گمگشته» را می‌توان آغازگر جریان سریال‌سازی برای ماه‌رمضان دانست. او در ادامه چند سریال دیگر هم برای سیما ساخت که البته هیچ‌کدام موفقیت «گمگشته» را کسب نکرد. جوان چندسالی را بی‌سروصدا بود تا اینکه در سال88 «پسرآدم، دخترحوا» را برای سینما ساخت. این فیلم با استقبال مواجه شد و بلافاصله سال بعد فیلم موفق دیگرش یعنی «ورود آقایان ممنوع» را کارگردانی کرد. و این آخرین تجربه کارگردانی رامبد تا حدود پنج سال بعد شد.

محبوب و دوست‌داشتنی
چندماهی از روی آنتن رفتن شبکه نسیم گذشته بود. رامبد جوان طرحی را که سال‌ها قبل به شبکه دیگری ارائه داده ولی بی‌نتیجه مانده بود، را به این شبکه ارائه کرد. «خندوانه» با هدف ایجاد خنده در مخاطب و با تحقیق روی تعداد زیادی مقاله در این زمینه وارد تولید شد. «خندوانه» به صورت شبانه برای چندماه از شبکه نسیم پخش شد و توانست خروجی موفقی داشته باشد. اما شروع اوج آن با فصل دوم بود. این فصل کیفیت بهتری داشت و برگ برنده‌ای به نام جناب‌خان را رو کرد. اعجوبه‌ای به نام محمد بحرانی، شخصیتی عروسکی را در مقابل دوربین آورد که به سرعت محبوب میلیون‌ها ایرانی شد. آقای بحرانی توانایی‌اش در آواز را با استعدادش در طنازی ترکیب کرده بود. جناب‌خان به محبوبیتی رسید که بسیاری از سلبریتی‌ها کیلومترها با آن فاصله داشتند. فصل‌های بعدی هم هرکدام با نقاط ضعف و قوت به روی آنتن رفتند. ادابازی، لباهنگ و خنداننده‌شو از بخش‌های مشهور فصول مختلف «خندوانه» بودند.

سختی‌ها و حواشی
اصولاً ساخت برنامه با حضور تماشاچی کار سختی است. حالا اگر آن برنامه روزبه‌روز مشهورتر بشود، کار دشوارتر هم خواهد شد. ساخت «خندوانه» آنقدری دردسر داشت که رامبدجوان چندسالی کارگردانی را کناربگذارد. برنامه‌ای مانند «خندوانه» سختی‌های خودش را دارد. استودیوی مناسب، ساخت آیتم، هماهنگی مهمان، هماهنگی تماشاچی، رساندن به موقع به پخش و هزارویک مشکل دیگر باعث می‌شود تولید برنامه‌ای مثل «خندوانه» واقعاً دشوار باشد. البته هیچ‌کدام از این‌ها دلیل و توجیهی برای وجود کاستی‌ها نیست. «خندوانه» در فصل‌های پایانی دچار تلورانس در کیفیت شده بود. اما به هرحال پایه جذب مخاطبان برنامه به قدری مستحکم بود که حتی در این شرایط هم «خندوانه» موفق باشد.

تاکید‌سازندگان بر ادامه «خندوانه»
چندی پیش تهیه‌کننده این برنامه اعلام کرد فصل جدید بنابر توافق با شبکه نسیم پس از محرم و صفر روی آنتن می‌رود. سیدعلی احمدی قبلاً هم در یادداشت خودش نوشته بود: «ما اصرار داریم بین فصول «خندوانه» قسمت‌هایی از فصل‌های گذشته‌اش بازپخش نشود و آن زمانی که تلویزیون قسمت‌هایی از برنامه قبلی را پخش می‌کرد ما همیشه نسبت به آن اعتراض داشتیم چرا که در فضای مجازی به اندازه کافی تکه‌هایی از این برنامه وجود دارد و مخاطب باید از این ماجرا کمی فاصله بگیرد.»

اما رامبد جوان هم دربرابر این مساله ساکت نماند و گفت: این شایعات بی‌اساس و بی‌مبنا هستند و این مطالب مهاجرت و ساخته نشدن «خندوانه» هفتم هم به‌دنبال موج‌سازی‌های عوام‌فریبی دیگر است.چرا این فرض به‌وجود آمده که ما مهاجرت کردیم و دیگر هم «خندوانه» نمی‌سازیم؟» مجری و کارگردان این برنامه تلویزیونی درباره شروعِ «خندوانه» جدید،گفت: «مقدمات کار و پیش‌تولید شروع شده و زمان شروع الان معلوم نیست. اما بعید می‌دانم بلافاصله بعد از محرم و صفر، «خندوانه» هفتم آغاز شود.»

آبروداری کنید
کرونا همچنان باقی است و بی‌رحمانه رفتار می‌کند. از طرفی مسوولان بهداشت جهانی گفته‌اند فعلاً وضعیت مشخصی درباره نابودی یا کنترل کامل این بیماری وجود ندارد و مردم جهان باید به زندگی با آن عادت کنند. تکلیف چیست؟ رسانه محتوا می‌خواهد و مخاطب سرگرمی. آن‌هم اگر محتوایی مثل «خندوانه» باشد که برای مخاطب به‌جز سرگرمی، دلگرمی هم است. در این ماه‌های سخت کرونا و فشار عجیب اقتصادی بر مردم، یکی از کارکردهای رسانه در کنار ترسیم وضعیت موجود و مطالبه از مسوولان، ایجاد فضایی مفرح و با نشاط است. مخاطب خسته از مشکلات روزمره وقتی به خانه می‌آید دوست دارد ساعتی در کنار خانواده مقابل تلویزیون بنشیند و مشکلاتش را موقتاً فراموش کند. انرژی و روحیه بگیرد. احتمالاً در بین تمام برنامه‌های تلویزیون بهترین گزینه همین برنامه باشد. فرم و قالب «خندوانه» به شکلی است که می‌تواند حال مخاطب ایرانی را دگرگون کند. اما دو نکته را نباید فراموش کرد. به هرحال کرونا یک واقعیت است. نباید از آن ترسید ولی باید در مقابل‌اش احتیاط جدی کرد. «خندوانه» با حضور تماشاچی معنا پیدا می‌کند اما قاعدتاً می‌شود در یک لوکیشن بزرگ و با تعداد محدودی تماشاچی این فصل را به روی آنتن برد.

رعایت فاصله اجتماعی در این برنامه شدنی است. اگر این مورد که مهم‌ترین مساله در پیشگیری از بیماری است، رعایت شود سایر پروتکل‌های بهداشتی شدنی است. اما اگر از کرونا بگذریم مورد بعدی کیفیت برنامه است. با تمام اوصاف و تعاریفی که از «خندوانه» شد، این برنامه در مقاطعی دچار افت کیفیت شده است. حالا به‌خاطر کم انرژی بودن رامبد یا هرچیز دیگر. حالا که قرار است دوباره «خندوانه» تولید شود باید نهایت حساسیت برای حفظ کیفیت برنامه صورت پذیرد. «خندوانه» یک برند مشهور است. برندی که آبروی تلویزیون و رامبد است. که نباید به یک برنامه تکراری تبدیل شود.

ارسال نظر