بیتوجهی تاکی؟! قسمت ۲۳۰۴
جشنوارههای فجر و حواشی آن
فوتبال و سینما را باید دو عامل پرطرفدار در جامعه و بخصوص بین نسلهای نوجوان و جوان دانست که البته این سالها با توجه به کاهش زادوولد میرود تا به میانسالها نیز تسری یابد.
فوتبال و سینما را باید دو عامل پرطرفدار در جامعه و بخصوص بین نسلهای نوجوان و جوان دانست که البته این سالها با توجه به کاهش زادوولد میرود تا به میانسالها نیز تسری یابد. همانگونه که تیم ملی فوتبال اعزامی به مسابقات جهانی قطر تنها مقام نخست سنین بالای سی را به همراه داشت و جامعه تولید فیلم را نیز اکثرا بزرگسالان تشکیل میدهند تا شاید به این منوال میزان حواشی هردو کاهش یابد اما با تعجب شاهدیم که نهتنها اینگونه نیست بلکه هرروز تنشها بیشتر از قبل میشود. چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر در حالی کار خود را از عصر ۱۲ بهمنماه در پردیس سینمای ملت بهعنوان خانه رسانه و برج میلاد بهعنوان خانه جشنواره و محل استقرار بخش بازار بینالملل و هنرمندان شروع کرد که قبل از آن با حواشی متعددی روبرو بود اما نمیشد به این شایعات اعتماد نمود بنابراین نشست خبری این رویداد دو روز مانده به شروع دوره جشنواره روز شنبه ۱۰ بهمن با حضور مجتبی امینی بهعنوان دبیر برگزار گردید تا صراحتا به عدم حضور برخی هنرمندان در این فستیوال بینالمللی اشاره کند و ابراز نماید «شاید مسائل اجتماعی دخیل باشد یا شخصی، ولی حاشیهها در بستر عدالتخواهی نمایش فیلم تأثیر نخواهد داشت و ملاک ما نظر تهیهکننده است.» آنچه مسلم است روش امسال جشنواره با تغییراتی عمده مواجه بود که یکی از مهمترین آنها اطلاعرسانی قطرهچکانی بود. بهروز افخمی پیرامون ساخت «استاد» اینگونه گفت که استخارههای خیلی خوش از قرآن، او را به ساخت و همکاری در این فیلم بهعنوان تهیهکننده ترغیب کرده است که البته قبل از آن توسط اعضای شورای قبلی پروانه ساخت سینمایی و برخی از بازیگران از ساخت پرهیز داده میشد؛ اما حمید زرگرنژاد کارگردان فیلم دیگری به نام «شماره 10» در نشست خبری خود با رسانهها تأکید کرد که اگر شرایط فراهم شود میتوان به بهانه جشنواره به زلزلهزدگان خوی هم کمک کرد.
درحالیکه بعضیها معتقد نبودند جشنواره و بخصوص گیشههای آن در شرایط فعلی اقتصادی موفق باشد اما در همان اولین روزها مخاطبان زیادی در مسیر گیشه قرار گرفتند تا روز اول جشنواره رونق داشته باشد. اگرچه فشار بیرونی برای تحریم جشنواره فیلم فجر از طرف عدهای از هنرمندان وارد میشد اما رضا کیانیان اعلام داشت من جشنواره فیلم فجر را تحریم نمیکنم و معتقد بود باید بگذاریم کسانی که به جشنواره اعتقاد دارند آن را برگزار کنند، برخی نمیتوانند مخالفت را خود را تحمل کنند ولی من نمیتوانم مخالفت خود را تحمل کنم. حتی اگر در قدرت باشم هم میتوانم مخالفت خود را تحمل کنم. انجمن صنفی شرکتهای نمایش ویدیویی برخط هم با انتشار نامهای سرگشاده خطاب به رئیس سازمان صداوسیما نسبت به انتشار اخباری مبنی بر درخواست پیمان جبلی رئیس رسانه ملی برای فیلتر کردن یکی از پلتفرمهای عضو این انجمن واکنش نشان داد. پیمان جبلی هم پیرامون موضع اخیر خود درباره «وی او دیها» نزول سطح کیفی سریالهای تلویزیونی، حل مشکل سریال «سرزمین کهن» کمال تبریزی و سرنوشت «خندوانه» و دورهمی اظهارنظر کرد و تأکید داشت که صداوسیما در برابر شبکه نمایش خانگی نایستاده و برنامههایی مثل «دورهمی» و «خندوانه» هم فعلا در اولویت نیستند و درنهایت معاونت تدوین مقررات و امور حقوقی سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوتی و تصویری فراگیر، در قبال آنچه «اظهارات و شبهه افکنی برخی اشخاص درباره جایگاه قانونی ساترا برای نظارت بر صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی» خوانده است، بیانیهای صادر کرد و آخرین موضع ساترا بر این است که هیچ سریالی نباید بدون اخذ مجوز از آنها منتشر شود. البته عبدالحسین فرزاد، در پی انتشار مصاحبه بهروز افخمی در نقدی به او اینگونه نوشت که ایشان و خیلی دیگر از دوستان فیلمساز ظاهرا اکنون حرفی برای گفتن ندارند و اگر دارند (که حتما دارند) قبل از شروع جشنواره موسیقی فجر حاشیه جدید توسط دبیر آن به وجود آمده تا سی و هشتمین جشنواره از طریق متولی بخش هنری خود که اقدام به بازنشر ویدیویی قدیمی از اظهارات علیاکبر رائفی پور حاوی لفظی ناشایست و رکیک درباره هنرمندان موسیقی است و ادامه همکاری با جشنواره را به عذرخواهی رسمی او از اهالی موسیقی منوط دانسته تا در پی این انتشار توهینآمیز به هنرمندان حوزه موسیقی با واکنش برخی دیگر از اهالی موسیقی ازجمله نامه ۳ عضو شورای هنری ارکستر ملی ایران خطاب به وزیر فرهنگ همراه باشد و دستور پیگیری ویژه صادر شود. امروز آنچه در قالب حواشی جشنوارههای دهه فجری باید گفت خلاصهای است که پس از پایان آن در همه زمینهها توسط کارشناسان مربوطه عالم سینما، تئاتر، موسیقی و هر آنچه در قالب این رویداد میگنجد اظهارنظر خواهند کرد تا شاید حواشی موجود در آن نیز برطرف شود.
ادامه دارد