اقامتگاههای بوم گردی دریچه توسعه ورزنه
یکی از جاذبههای استان اصفهان، کویری بودن آن است. کویری که اگر برای ما ممکن است تکراری و یا معمولی باشد، اما برای توریستها بهویژه ساکنین قاره سبز، یک جاذبه بینظیر در صنعت گردشگری محسوب میشود. دیدن آسمان پرستاره شبهای کویر و قدم زدن روی رملهای ماسهای و خوابیدن در سکوت بیهمتای کویر برای گردشگران اروپایی جزو بزرگترین لذتهای بصری و حظ از طبیعت محسوب میشود. اینقدر که به خاطرش استان اصفهان و کویرهای این استان را بهعنوان مقصد گردشگری در نظر میگیرند.
سمیه مسرور-اصفهان امروز :یکی از جاذبههای استان اصفهان، کویری بودن آن است. کویری که اگر برای ما ممکن است تکراری و یا معمولی باشد، اما برای توریستها بهویژه ساکنین قاره سبز، یک جاذبه بینظیر در صنعت گردشگری محسوب میشود. دیدن آسمان پرستاره شبهای کویر و قدم زدن روی رملهای ماسهای و خوابیدن در سکوت بیهمتای کویر برای گردشگران اروپایی جزو بزرگترین لذتهای بصری و حظ از طبیعت محسوب میشود. اینقدر که به خاطرش استان اصفهان و کویرهای این استان را بهعنوان مقصد گردشگری در نظر میگیرند.
توسعه بوم گردی در شرق اصفهان
وجود 208 اقامتگاه بوم گردی در استان اصفهان، رتبه اول کشور در این زمینه را به اصفهان داده است و بعدازآن استانهای کرمان و یزد با 206 اقامتگاه در رتبه دوم قرار دارند. مازیار آل داوود یکی از طلایهداران تأسیس اقامتگاه بوم گردی در ایران است و وبلاگ و سایت اینترنتیاش سبب شده خیلیها کویر مصر را با او و اقامتگاه بوم گردی آتشونی اش بشناسند. از سوی دیگر پتانسیل این منطقه سبب شده تا بیش از 60 بوم گردی در منطقه خور و بیابانک دایر شود. شرق اصفهان نیز با همین موقعیت جغرافیایی و وجود رملهای ماسهای کمکم به سمت دایر نمودن اقامتگاههای بوم گردی رفته و با حمایتهای دولت و سازمان میراث فرهنگی هرساله شاهد افزایش این اقامتگاهها در سراسر استان اصفهان هستیم. ولی این موضوع برای شرق استان بهویژه منطقه ورزنه بسیار حائز اهمیت است چراکه به دلیل خشکسالی و کمبود آب برای کشاورزی با معضل از بین رفتن کشاورزی و مهاجرت شهروندان و ساکنین روستاهای این منطقه روبرو است. حالا شهروندان ورزنه ای بیش از گذشته به گردشگری و رونق آن توجه کرده و در حال افزایش اقامتگاههای بوم گردی در شهری که از داشتن هتل، مسافرخانه و متل محروم است هستند. یکی از این اقامتگاههای تازه تأسیس گاره دژ است که موقعیت بسیار مناسبی برای سپری کردن اوقاتی خوش در کویر را دارد.
گاره دژ
بعد از دیدن تابلوی شهر فرشتگان، کمی بالاتر از پمپبنزین، وارد جاده فرعی میشوید و به پیچی میرسید که سمت چپ آن شما را به باغ مشجر یا اقامتگاه بوم گردی گاره دژ میرساند. فضایی با حداقل 6000 مترمربع باغ و امارتی با 500 مترمربع زیربنا. باغ مشجر دیروز، امروز با نظر خانم م-میرمیران به اقامتگاه بوم گردی تبدیلشده تا پذیرای گردشگران داخلی و خارجی باشد. به گفته پسر بزرگ خانواده، باغ پدری با 7 اتاقخواب و 2 سالن، آبدارخانه و آشپزخانهای که بازسازی شد. بعدازآن خانم میرمیران که بازنشسته آموزشوپرورش است و به دلیل تحصیل در انگلستان به زبان انگلیسی تسلط دارد تصمیم میگیرد باغ مشجر را به اقامتگاه بوم گردی گاره دژ تبدیل کند. باوجوداینکه زمان زیادی از بازسازی آن نمیگذرد اما پذیرای مهمانهایی از ژاپن و انگلیس و هلند و بلژیک و اتریش بوده است. یکی از نکتههای مثبت و قابلتوجه این اقامتگاه داشتن مهتابی در طبقه دوم است که شما را با چند پله به آسمان وصل میکند و میتوانید بدون حضور در بین ماسهها، از زیباییهای آسمان کویر لذت ببرید. خانم میرمیران که حالا مدیریت این اقامتگاه را بر عهده دارد به اصفهان امروز میگوید: اینجا به دلیل معماری خاص خود بهتر میتواند مورد توجه گردشگران خارجی قرار گیرد؛ چرا که چنین فضایی برای آن ها جذاب تر است. وی باور دارد ورزنه موقعیت مناسبی برای توسعه گردشگری بهویژه با تأسیس اقامتگاههای بوم گردی دارد. رئیس شورای شهر نیز با نظر خانم میرمیران موافق است.
محور توسعه ورزنه
رئیس شورای شهر ورزنه با استقبال از تأسیس اقامتگاههای بوم گردی مانند گاره دژ در گفتگو با اصفهان امروز اظهار میکند: در ادوار گذشته شورای شهر، توجه چندانی به گردشگری و ساخت هتل در ورزنه نشده است و این موضوع خود دلیل کمتر شناخته شدن کویر ورزنه بین شهروندان ایرانی و گردشگران خارجی است. البته با توسعه تکنولوژی و اینترنت، چند سالی است که شاهد حضور گردشگران خارجی در این شهر و تپههای ماسهای هستیم، ولی هنوز جای کار زیاد است و باید برای توسعه گردشگری ورزنه برنامهریزی مدونی انجام دهیم. حسین اظهری ادامه میدهد: شهرداران قبلی نیز به دلیل منابع محدود مالی نتوانستند برای توسعه ورزنه اقدام خاصی انجام دهند و در پنجمین دوره شورای شهر بنا داریم محور توسعه ورزنه را بر گردشگری بگذاریم تا باوجود خشکسالی و کمآبی و نابودی کشاورزی این منطقه به کسب درآمد برای شهر و شهروندان کمک کنیم. وی یادآور میشود: تپههای ماسهای ورزنه از همهجا بلندتر، آسمان آن پاک و زیبا و مردم مهماننوازی دارد و لازم است تا دولت و سازمان میراث فرهنگی نیز به ما برای جذب گردشگر و رونق گردشگری ورزنه یاری رساند.
موقعیت سوق الجهشی ورزنه
رضا خلیلی ورزنه باسابقه چندین ساله در گردشگری ورزنه نیز به موقعیت استراتژیک این شهر اشاره میکند و میافزاید: قرارگیری ورزنه بین سه شهر گردشگر پذیر اصفهان، شیراز و یزد میتواند به افزایش جذب گردشگر در این شهر کمک کند و لازم است زیرساختهای گردشگری آن توسعه یابد. وی ادامه میدهد: نزدیکترین کویر به اصفهان را در ورزنه داریم که سبب شده موقعیت سوق الجهشی خاصی برای گردشگران داشته باشد، زیرا با طی مسافت کوتاهی به اینجا میآیند و در صورت تمایل میتوانند بعد از لذت بردن از زیباییهای طبیعت کویر در کمترین زمان به مرکز استان نیز بازگردند. از سوی دیگر تنوع جاذبههای کویری در وزنه این امکان را به ما میدهد که سه شب و سه روز گردشگران را پرکنیم.
ویژگیهای اقامتگاههای بوم گردی
کارشناس گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان در توضیح اقامتگاههای بوم گردی به اصفهان امروز میگوید: بوم گردیها چند سالی است که به آئیننامه تأسیسات گردشگری اضافهشدهاند و غالباً در روستاها شاهد دایر شدن آنها هستیم، چراکه مهاجرت معکوس ایجاد میکند و جامعه محلی را برای کسب درآمد از داشتههایشان فعال میسازد. کامران هارونی میافزاید: خانههای قدیمی که از زمان ساخت شان به دوره پهلوی به قبل بازمیگردد برای اقامتگاههای بوم گردی بسیار مناسب هستند و بیشتر بهصورت خانوادگی اداره میشوند. در تعریف اقامتگاههای بوم گردی آمده که باید از ظرفیت گردشگری منطقه مانند آئینهای سنتی، صنایعدستی، بازیهای بومی و محلی برای جذب گردشگر استفاده شود. وی خاطرنشان میکند: اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان با شناسایی روستاهای هدف گردشگری در حال افزایش اقامتگاههای بوم گردی در سراسر استان است. در این راستا نیز قصد حذف کشاورزی از روستاهایی که آبدارند را نداریم و بلکه دیدگاهمان این است که باید کشاورزی بهعنوان شغل دوم اهالی روستا باقی بماند. این کارشناس گردشگری تصریح میکند: مکانیابی برای گردشگری کشاورزی نیز انجامشده و در دولت دوازدهم نیز برای سرعت بخشیدن به پرداخت تسهیلات جهت ساخت اقامتگاههای بوم گردی از صندوق توسعه ملی بودجه تخصیص دادهشده است.
گردشگران خارجی
گردشگران خارجی بیشترین متقاضیان استفاده از اقامتگاههای بوم گردی هستند چراکه علاقه خاصی به زندگی در شرایط محلی و کسب تجربه زندگی به سبک گذشته را دارند. به گفته هارونی اسکان در اقامتگاههای بوم گردی استان اصفهان، برای آلمانیها، فرانسویها و اسپانیاییها بسیار جذاب است و کمتر شاهد حضور گردشگران داخلی در غالب تور برای استفاده از بوم گردیها هستیم.