ایمانشهر بهترین فرصت برای سرمایه‌گذاری است

ایمانشهر یکی از نزدیک‌ترین شهرها به اصفهان است. این شهر با 18 هزار نفر جمعیت در بخش مرکزی شهرستان فلاورجان قرار دارد.

سمیه مسرور- اصفهان امروز: ایمانشهر یکی از نزدیک‌ترین شهرها به اصفهان است. این شهر با 18 هزار نفر جمعیت در بخش مرکزی شهرستان فلاورجان قرار دارد. این شهر به دو قسمت محله مینادشت و محله اشترجان تقسیم‌شده است که محله مینادشت از شمال به شهر قهدریجان و روستای قلعه میر و از جنوب به شهر فولادشهر و جنگل‌های کاج فولادشهر و از شرق به محله اشترجان و از غرب به مرز حفاظتی شهرستان نجف‌آباد منتهی می‌شود. محله اشترجان از شرق به مراتع سهروفیروزان، از غرب به محله مینادشت، از جنوب به کوه‌های زاگرس و مرز زرین‌شهر و از شمال به روستای مهرنجان و قسمتی به سهرفیروزان منتهی می‌شود. این موقعیت جغرافیایی، فرصت‌ها و تهدیداتی را در مدیریت شهری ایجاد کرده که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به ساخت دو ساختمان شهرداری در دو محله تشکیل‌دهنده ایمانشهر اشاره کرد. معضلی که شهرداری را به ارائه خدمت در دو بخش مجزا گرفتار کرده است. عباس اله یاری شهردار ایمانشهر در مصاحبه با اصفهان امروز به این مشکل و مسائل دیگر پیرامون این شهر پرداخته که در زیر می‌خوانید.

فرصت‌ها و تهدیدهای ایمانهشر چیست؟

یکی از امتیازات ایمانشهر که به‌عنوان فرصت می‌توان از آن یادکرد، نزدیکی این شهر با اصفهان است. ایمانشهر در 25 کیلومتری شهر اصفهان واقع‌شده که دومین شهر ازنظر فاصله مسافتی با کلان‌شهر اصفهان است. فرصت دیگر قرار داشتن ایمانشهر در محور ترانزیتی استان اصفهان است. جاذبه‌های گردشگری و میراث فرهنگی، وجود باغات و گلخانه‌های اطراف در هر دو محل شهر ظرفیت مناسبی را برای سرمایه‌گذاری فراهم ساخته است. اگر بخواهم به تهدیدها بپردازم باید به مشکل کم‌آبی اشاره‌کنم که همه کشور با آن درگیر هستند. شهرداری ایمانشهر تنها شهرداری است که دو ساختمان دارد و روزهای زوج در یک محله و روزهای فرد در محله دیگر مستقر هستیم که این‌یکی از معضلات بزرگ در اداره شهر محسوب می‌شود و هزینه‌های زیادی را به شهرداری تحمیل می‌کند. عملاً دو شهر با یک مدیریت اداره می‌شود که مشکلات خاص خودش را دارد.

به فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری و میراث فرهنگی و حمل‌ونقل اشاره کردید. در مورد آنها بیشتر توضیح می‌دهید؟

به‌واسطه نزدیکی ایمانشهر به اصفهان، این شهر مزیت‌های فراوانی برای سرمایه‌گذاری دارد. جاذبه‌های گردشگری و میراث فرهنگی فرصت خوبی برای سرمایه‌گذاری در اختیار سرمایه‌داران بخش خصوصی قرار می‌دهد. مثلاً مسجد جامع تاریخی در محله اشترجان با قدمت بیش از 700 سال یکی از آثار ثبت‌شده ملی است که در سال 1317 به ثبت رسیده است و یا چشمه لعل آب به‌عنوان جاذبه گردشگری، با سرمایه‌گذاری و توسعه می‌تواند سبب توسعه پایدار شهر و درآمدزایی شوند. وجود باغات و گلخانه‌های اطراف دو محله ‌ایمانشهر یک ظرفیت مناسب برای سرمایه‌گذاری در بخش صنعت کشاورزی است. شهرداری ایمانشهر در محور ترانزیتی استان اصفهان اراضی در اختیار دارد که سرمایه‌گذاران می‌توانند برای ساخت واحدهای تجاری و تالار و شرکت در پروژه‌های دیگر مانند تبلیغات محیطی مثل نصب تلویزیون شهری در محورهای ترانزیتی از آن بهره ببرند. در کل باید بگویم که ایمانشهر فرصت مناسبی برای سرمایه‌گذاران بخش خصوصی در حوزه‌های اقتصادی، گردشگری و فرهنگی است.

جمعیت شهر چقدر است و شهرداری برای اداره ایمانشهر چقدر بودجه لازم دارد؟

جمعیت شهر ایمانشهر 18 هزار نفر است. بودجه مصوب شده برای سال 96 شش میلیارد و دویست میلیون تومان بوده که بالغ‌بر 5 میلیارد تومان بدهی نیز دارد. این میزان بدهی با توجه به بودجه مصوب شده، مشکلات فراوانی را برای مدیریت شهری ایجاد کرده است. با وضعیت کنونی شهرداری در تأمین هزینه کارکنان خود نیز مشکل دارد و به نظر می‌رسد باید طرح جامع درآمد پایدار تهیه و به شهرداری‌ها داده شود. با چنین طرحی شهرداری‌ها بویژه در جذب سرمایه‌گذار دستشان بازتر می‌شود. اکنون کل شهرداری‌های کشور حال و وضع خوبی ندارند و ایمانشهر نیز از این قاعده مستثنا نیست.

شهر ایمانشهر با توجه به مجاور بودن با شهرک صنعتی اشترجان، در معرض آلایندگی‌های محیطی قرار دارد. آیا عوارض ناشی از آلودگی دریافت نمی‌کنید؟

بله. مجاورت ایمانشهر با شهرک صنعتی اشترجان سبب بروز مشکلات زیست‌محیطی برای شهر شده است؛ اما طبق قانون عوارض آلایندگی و ارزش‌افزوده پرداخت‌شده از سوی واحدهای صنعتی این شهرک به خزانه واریز و بودجه ناشی از این عوارض در سطح استان توزیع می‌شود که معمولاً سهم ما از این بودجه ناچیز است. به نظرم صنعت باید نقش اجتماعی در این زمینه ایفا کند و بجای پرداخت عوارض آلایندگی از سوی وزارت صنعت مکلف به انجام فعالیت‌های اجتماعی در شهرهایی که در مجاورت صنعت قرار دارند بشود. مثلاً صنایع در مناطق پیرامونی خود موظف به اجرای پروژه‌های فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شوند و با ساخت فرهنگسرا، سالن ورزشی و یا کتابخانه به توسعه زیرساخت‌های شهری کمک کنند. با توجه به استقرار صنعت در استان اصفهان، صنایع در صورت اجرای چنین پروژه‌هایی مانند ساخت پارک به نام مجموعه صنعتی خود در شهر، می‌توانند نگاه مردم به صنعت را تغییر دهند. با این کار علاوه بر تغییر نگاه مردم، به توسعه زیرساخت‌های شهری نیز کمک شایانی می‌شود. تصور کنید که واحدهای صنعتی در شهرک صنعتی اشترجان در ایمانهشر اقدام به ساخت پارک یا فرهنگسرا و یا سالن ورزشی کنند، این‌گونه دید مردم نسبت به وضعیت صنایع پیرامون شهر بهتر می‌شود.

با توجه به تخصیص ناهمگون عوارض بویژه عوارض ناشی از آلودگی، برای کسب درآمد چه راهکاری دارید؟

شهرداری خط اول ارائه خدمات به مردم است و باوجوداینکه نهاد مردمی است، اما مردم آن را نماینده دولت می‌دانند. آنچه مدنظر دولت تدبیر و امید است اشتغال و کارآفرینی است. اگر دولت دست شهرداری‌ها را بگیرد می‌توانیم در این زمینه کمک‌کننده باشد. از طرف دیگر در استان‌هایی مانند بوشهر و خوزستان و چهارمحال و بختیاری به شهرداری‌ها از محل اعتبارات تملک دارایی سرمایه‌ای استان اعتبار تخصیص می‌دهند. در این شرایط شهرداری‌ها قادر خواهند بود پروژه‌های عمرانی را با توجه به منابع مالی محدود اجرا کنند. ولی در استان اصفهان این اتفاق صورت نگرفته و یا اگر بوده بسیار کم‌رنگ رخ‌داده است. اگر چنین اعتباری در اختیار شهرداری‌ها قرار بگیرد، می‌توانند پروژه‌های عمرانی شهر را پیش ببرند و خدمات بهتری به مردم ارائه کنند.

زیرساخت‌های شهری مانند خیابان، کوچه، مبلمان شهری در ایمانشهر چگونه است؟

باوجوداینکه ایمانشهر بیش از 17 سال است که دارای شهرداری است، اما دو محله‌ای بودن شهر سبب شده کمترین زیرساخت‌های شهری در آن ایجاد شود. به‌طورکلی می‌توان گفت ایمانشهر در بیشتر شاخص‌های شهری ضعیف است و همین امر باعث شده بافت روستایی اولیه در شهر باقی بماند. ایمانشهر از نمادهای اولیه شهری مانند میدان، بلوار و المان‌های شهری محروم است. داشتن کوچه‌های آسفالت، پارک و فرهنگسرا ساده‌ترین نیازهای شهری است که مدیریت شهری با بدهی‌های موجود، توان تأمین آنها را ندارد. مردم ایمانشهر از ساده‌ترین نیازهای شهری محروم هستند.

با این تفاسیر، شهرداری در تأمین هزینه‌های جاری شهر مشکل دارد. درست است؟

بله. پولی که در غالب عوارض و مالیات از مردم وصول می‌شود، بسیار کمتر از آن مبلغی است که در بودجه پیش‌بینی‌شده است. عملاً در شهر ساخت سازی صورت نمی‌گیرد که بگوییم بخشی از بودجه موردنظر از محل عوارض ساخت‌وساز تأمین می‌شود. از سوی دیگر مدیریت شهری قصد ندارد بار مالی شهر را روی دوش مردم بگذارد. ولی کل شهرداری‌های کشور با مشکلات اقتصادی روبرو هستند.

با پرداخت حقوق کارکنان شهرداری ایمانشهر نیز مشکل‌دارید؟

بله. به دلیل دومرحله‌ای بودن شهر و داشتن دو ساختمان شهرداری در دو منطقه، 80 نفر کارمند داریم که حقوقشان دو ماه بیشتر است که عقب‌افتاده و به نظرم باید دولت برای رفع مشکل مالی شهرداری‌ها ورود پیدا کند و دست آنها را بگیرد. شهرداری‌ها زمین‌خورده‌اند و با توجه به مشکلات اقتصادی و مالی، دیگر نمی‌توانند تفکر و برنامه‌ریزی درستی داشته باشند. هرچه شهردارها دغدغه مالی کمتری داشته باشند، بهتر می‌توانند فکر کنند و برای جذب سرمایه، مدیریت هرچه بهتر شهری و ایجاد محلی برای کسب درآمد پایدار برنامه‌ریزی داشته باشند.

درآمد شهرداری ایمانشهر از مالیات بر ارزش‌افزوده که به شهرداری‌ها تعلق می‌گیرد، چطور است؟

تنها شاخص توزیع مالیات بر ارزش‌افزوده، جمعیت است که با توجه به جمعیت کلان‌شهر اصفهان، 70 درصد این درآمد در استان اصفهان، به شهر اصفهان تعلق می‌گیرد. 20 درصد به کاشان، نجف‌آباد و خمینی‌شهر و ده درصد باقی‌مانده بین شهرهای دیگر تقسیم می‌شود؛ یعنی حدود 100 شهرداری از 10 درصد مالیات بر ارزش‌افزوده بهره‌مند ‌می‌شوند که این میزان دریافتی عملاً کارگشا نبوده و نیست.

مشکل شهرداری‌ها نداشتن درآمد پایدار است. برای رفع این مشکل برنامه‌ای دارید؟

برای کسب درآمد پایدار نخستین کاری که در مجموعه شهرداری ایمانشهر انجام دادم، تأسیس دفتر سرمایه‌گذاری و جذب سرمایه‌گذار بود. بعدازآن، شناسایی فرصت‌های سرمایه‌گذاری را در دستور کار قراردادم و اسناد و مدارک موردنیاز برای فراخوان این فرصت‌ها تهیه‌شده است که در اختیار سرمایه‌گذاران قرار می‌دهیم. باوجود فرصت‌های خوب ارزیابی‌شده، ولی به دلیل اینکه وضعیت اقتصادی خوب نیست، سرمایه‌گذاران، سرمایه‌گذاری در شهرهای کوچک را خطرپذیر می‌دانند و ترجیح می‌دهند در شهرهای بزرگ چنین کاری را انجام دهند.

چه فرصت‌هایی برای سرمایه‌گذاری در ایمانشهر وجود دارد؟

گردشگری، بومگردی و بافت روستایی که احتیاج به زیرساخت برای جذب سرمایه‌گذار دارد. شهرداری باید زیرساخت‌ها را فراهم کند که به دلیل مشکلات مالی قادر به انجام آن نیست. درحالی‌که برای ترغیب سرمایه‌گذار باید شرایط و زیرساخت‌ها فراهم شود. بااین‌حال مدیریت شهری می‌تواند با دادن تملک دارایی برای کارهای زیر بنایی و کمک به انتقال انشعاب حامل‌های انرژی و چنین کارهایی به سرمایه‌گذاران کمک کند.

انتظار مردم از مدیریت شهری چیست؟ آیا به این مسئله توجه کرده‌اید؟

شغل بیشتر جمعیت 18 هزار نفری ایمانشهر کشاورزی است و با توجه به خشک‌سالی، بیشتر شهروندان با مشکل اشتغال روبرو هستند و انتظار دارند این مشکل برطرف شود. البته به دلیل هم‌جواری ایمانشهر با شهرک صنعتی اشترجان بخش قابل‌توجهی از ساکنین شهر در این شهرک نیز مشغول به کار هستند. بااین‌حال انتظار دارند علاوه بر اشتغال، ساده‌ترین زیرساخت‌های شهری در ایمانشهر بنا شود. ما به این موضوع توجه داریم، اما اگر شهروندان به‌موقع و درست عوارض و مالیات خود را پرداخت نکنند، عملاً مدیریت شهری قادر به انجام کار با توجه به وضعیت اقتصادی موجود نخواهد بود. شهروندان با پرداخت عوارض نوسازی، شهرداری را در تأمین هزینه‌های مدیریت شهری همراهی کنند و مطمئن باشند شهرداری تمام تلاش خود را برای عمران و آبادانی شهر انجام خواهد داد.


ارسال نظر

اخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار