دلالان دسترنج باغداران شهرضا را به یغما می برند
پاییز هر سال و در فصل برداشت انار پای دلالان به شهرضا باز می شود و حاصل تلاش و زحمت یک ساله باغداران را به راحتی به یغما می برند.
پاییز هر سال و در فصل برداشت انار پای دلالان به شهرضا باز می شود و حاصل تلاش و زحمت یک ساله باغداران را به راحتی به یغما می برند.
به گزارش ایرنا وقتی از اصفهان راهی شهرضا شوید با نزدیک شدن به شهر، جای جای کنار جاده وانت بارهایی را می بینید که به قصد فروش انار ایستاده اند و حتی ورودی محلات جرم افشار و منوچهر آباد شهرضا جایی برای ایجاد بازار فروش این محصول توسط دست فروشان شده است.
پای درد دل یک باغدار انار در روستای اسفه می نشینیم؛ آفتاب، صورتش را سوزانده و نگرانی از تشنگی باغ انار در فصل تابستان موهایش را سپید و چهره اش را خسته کرده است.
درحالی که با دستان پینه بسته اش درحال جدا سازی انارها از یکدیگر است، گفت: با اینکه کشاورزان نقش مؤثر در توسعه اقتصاد دارند اما در زمان بروز مشکلات، دست اندرکاران از آنان حمایت نمی کنند.
حسین کاظمی افزود: دلالان درزنجیره فروش انار، واسطه بین تولیدکنندگان و فروشندگان هستند که سود اصلی تولید را نصیب خود می کنند.
وی گفت: خشکسالی های متوالی و مشکلات تامین آب باغ های انار شهرضا، تلاش و در عین حال نگرانی های باغداران را برای تولید این محصول دوچندان کرده است.
علیرضا احمدی باغدار جوان شهرضایی نیز گفت: علاوه برزحمت هایی که در طول سال برای باغداری انجام می دهیم ، در زمان برداشت هم با وجود سردی هوا مجبور به نگهبانی از باغ های انارمان هستیم چون در زمان برداشت، دزدی از باغ های انار شهرضا بیشتر می شود.
اکبر رحمانی باغدار 52 ساله شهرضایی نیز گفت: درزمان فروش، دلالان و واسطه ها انار روی درخت را 2 تا سه هزار تومان قیمت می کنند درحالی که همان انار در بازار به قیمت چهار تا 6هزار تومان به فروش می رسد.
وی با اشاره به ضرورت معرفی انار اصیل شهرضا به مردم گفت: تاسیس تعاونی انار در شهرضا برای خرید تضمینی و با قیمت مناسب ضروری است.
غلامرضا کاظمی یکی از باغداران انار در روستای امامزاده شاه سید علی اکبر(ع) گفت: اولین باغ های انار در این روستا توسط پدران و پدر بزرگ های ما احداث شده است.
کاظمی افزود: 70 سال دارم و بیش از 50 سال است که باغدار انارهستم.
وی با اشاره به مشکلات حضور دلالان و واسطه ها در زمان برداشت انار گفت: دراین زمینه تعاونی روستایی تشکیل نشده و خودمان هم توان فروش محصول مان را نداریم.
این باغدار ادامه داد: اگر شرکت تعاونی دراین راستا تشکیل شود و انار را به قیمت مناسب از ما بخرد ، از این موضوع استقبال کرده و همکاری می کنیم.
یکی از دست فروشان در حالی که مشغول فروش انار به مشتریان خود بود، گفت: انار آبگیری برای تهیه رب ر را 800تومان می خریم و به مشتریان هزارو دویست می فروشیم.
احمد رحیمی ادامه داد: دلالان هنگام برداشت برای هرباغ اناری براساس کیفیت وکمیت محصول قیمت تعیین می کنند وبعضی از اجاره کنندگان باغ خودشان انار می فروشند و بعضی به دست فروشان می دهند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرضا گفت: یکی از مشکلات باغداران انار شهرضا ، نبود یک تشکل واحد به عنوان یک شرکت تعاونی است که باغداران عضو این انجمن باشند و تمام نهاده های مورد نیاز خود را از آنجا تامین کنند.
رضا باقری تصریح کرد: شرکت تعاونی انارکاران شهرضا به زودی تشکیل می شود.
باقری با بیان اینکه هم اکنون هیأت موسس تعاونی انارکاران شهرضا تعیین شده است ، افزود: این شرکت می تواند در زمینه بازاریابی وفروش فعالیت کند و محصول باغداران شهرضایی را به قیمت مناسب خریداری کند.
وی گفت: با تاسیس این شرکت می توان پیگیر یارانه دولتی بود و این یارانه دولتی را همان سهام پرداختی هر باغدار در نظر گرفت.
مدیرجهاد کشاورزی شهرضا خرده مالکی ، سرمازدگی و ارائه نشدن محصول خوب در چندسال گذشته به دلیل سرمازدگی را از دلایل تشکیل نشدن تعاونی انارکاران شهرضا تاکنون عنوان کرد.
باقری با اشاره به افزایش تولید 30 درصدی انار درشهرضا گفت: امسال بیش از 22هزارتن این میوه از باغ های شهرستان شهرضا برداشت شد که این موضوع باعث ترغیب بیشتر کشاورزان به تشکیل تعاونی شده است.
مدیرجهادکشاورزی شهرضا گفت: تولید انار سالانه 50 میلیارد تومان عاید کشاورزان شهرضایی می کند.
باقری تصریح کرد: مهمترین مشکل باغداران شهرضایی ، خشکسالی، سرما زدگی و کرم گلوگاه بوده و در زمان فروش هم وجود دلالان و واسطه ها بر مشکل فروش اضافه می کند.
وی با اشاره به اینکه هرساله مردم ژاپن از انار شهرضا به خوبی استقبال می کنند، گفت: این محصول به کشورهای حاشیه خلیج فارس و برخی کشورهای همسایه نیز صادر می شود.
باقری بابیان اینکه سطح زیرکشت انار در شهرضا هزارو 650 هکتار است، گفت : این شهرستان با داشتن 15 درصد سطح زیرکشت و 23 درصد تولید انار اصفهان ، رتبه سوم استان را بعد از شهرستان های کاشان و اردستان دراین زمینه به خود اختصاص داده است.
مدیر اموردامی و گیاهی جهاد کشاورزی گفت: قیمت تمام شده انار شهرضا با توجه به برآوردهای جهاد کشاورزی براساس گرانی نهاده های کشاورزی و هزینه های کارگری افزایش یافته است.
مرتضی کافی تصریح کرد: اگر متوسط عملکرد در هر هکتار را 15 تن در نظر بگیریم، تولید هریک کیلوگرم انار شهرضا 700 تا 800 تومان برای باغدار هزینه دارد.
کافی افزود: علاوه بر هزینه های عملیات باغداری، خسارت ناشی از آفت کرم گلوگاه و آفتاب سوختگی را هم باید در نظر گرفت.
وی گفت:امسال آفتاب سوختگی به 40 درصد از انار شهرضا خسارت وارد کرد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: از انار شهرضا در خاورمیانه به خوبی استقبال می شود.
حسین شیرزاد از شهرضا به عنوان فروشگاه طبیعی و معتبر انار در کشور نام برد و افزود: این شهرستان رستنگاه ارقام متنوع و طبیعی این میوه است به طوری که در رویشگاه های این محصول از شمال آفریقا تا شبه قاره هند این تنوع دیده نمی شود.
وی اظهارداشت: انار یاقوتی و الماسی شهرضا از ارقام کمیاب است که قابلیت ثبت جهانی دارد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی از فعالیت اولین تشکل انار کشور در شهرضا خبرداد و گفت: این تشکل، مسیری را ایجاد می کند که می تواند اتحادیه های شهرستانی و ملی را در بر گیرد.
وی ابراز امیدواری کردکه با فعالیت این تشکل، سهم نمایندگان باغداران انار شهرضا در اتحادیه های ملی افزایش یابد.
شیرزاد تصریح کرد: در آینده نزدیک بعد از تشکل انار در شهرضا، صندوق انار را برای اولین بار در این شهرستان به منظور تامین مالی باغداران انار بنیانگذاری خواهیم کرد.
فرماندار شهرضا نیز گفت: مهمترین مشکل باغداران انار شهرضا، خشکسالی، سرمازدگی، شیوع کرم گلوگاه و وجود دلالان و واسطه ها درزمان فروش است.
علی اصغر رفیعی نژاد افزود : انار شهرضا بیشتر به صورت تازه خوری مطرح می شود و ملس شهرضا، رَباب نیریز، شیشه کپ فردوس و نادری نطنز بیشترین ارقام انار تولیدی در شهرضا ست.
رفیعی نژاد افزود: انار اصیل دانه یاقوتی و الماسی شهرضا بیشتر در روستای امامزاده شاه سیّد علی اکبر تولید می شود.
فرماندار شهرضا با اشاره به برگزاری جشن شکرگزاری انار درروستای امامزاده شاه سیّد علی اکبر شهرضا (ع) گفت: امسال برای نخستین بار این مراسم برگزار شد و با بررسی نقاط قوت و ضعف آن ، سال های آینده نیز این جشن برگزار می شود.
رفیعی نژاد تصریح کرد: 10 درصد انار شهرضا به مصرف داخلی شهرستان می رسد ، 60 درصد به جز استان فارس به استان های شمالی و جنوبی کشور و 30 درصد هم به خارج از کشور صادر می شود.
همچنین نماینده مردم شهرضا و دهاقان در مجلس شورای اسلامی به ظرفیت های شهرضا برای تولید انار اشاره کرد و گفت: روستای امامزاده شاه سیدعلی اکبر(ع) این شهرستان از ظرفیت بالایی برای تولید این محصول برخوردار است .
سمیه محمودی با بیان اینکه باید تعاونی یا اتحادیه انارکاران شهرضا تشکیل شود، تصریح کرد: تشکیل این تعاونی در شهرضا همت جمعی باغداران را می طلبد.
محمودی افزود: تشکیل این انجمن ها و تعاونی ها در حوزه های مختلف کشاورزی باعث ایجاد انسجام و اتحاد می شود و گره گشای مشکلات کشاورزان خواهدبود.
وی گفت: تشکیل تعاونی انارکاران شهرضا زمینه تاسیس صندوق حمایتی انار را نیز فراهم می کند.
نماینده مردم شهرستان های شهرضا و دهاقان تصریح کرد: پیش از این صندوق توسعه زعفران در کشور ایجاد شده که توسعه اینگونه صندوقها، زمینه تأمین اعتبار مناسب و به موقع برای محصولات مختلف را فراهم میکند.
محمودی افزود: ایجاد این مراکز زمینه تأسیس و توسعه کارخانه های صنایع تبدیلی مرتبط را نیزفراهم میکند.