عدم آموزش زوجین پیش از ازدواج عامل مهم طلاق
کارشناس مشاوره و ازدواج گفت:آموزشهای پیش از ازدواج به ما کمک میکند که با آگاهی بیشتر رفتارهای ناکارآمد خود را اصلاحکرده و با افزایش ظرفیت روانی خود، وارد رابطه زوجی شویم.
کارشناس مشاوره و ازدواج گفت:آموزشهای پیش از ازدواج به ما کمک میکند که با آگاهی بیشتر رفتارهای ناکارآمد خود را اصلاحکرده و با افزایش ظرفیت روانی خود، وارد رابطه زوجی شویم.
به گزارش فارس، یکی از موضوعات مهمی که این روزها برخی خانوادهها با آن دست و پنجه نرم میکنند و مشکلات روحی و روانی جدی را برای آنها داشته است بحث ناسازگاری و مشاجره و نهایتاً طلاق بین زوجین است.
موضوع بسیار مهمی که اگر وضعیت کنونی آن را نسبت به ازدواجهای قدیمی و گذشته بررسی کنیم متوجه روند افزایشی آن در جامعه میشویم.
دلایل متعددی برای این ناهنجاری میتوان ذکر کرد که از جمله آنها عدم شناخت کافی طرفین از یکدیگر، انتظارات بیهوده و بیجا، کاهش صبر و بردباری طرفین، دخالت خانوادههای دو طرف، عدم حفظ استقلال خانواده توسط زوجین و جلوگیری از دخالتها، نارضایتیهای جنسی طرفین و موضوعات جدی دیگری است که این روزها بسیار شایع شده و بنیان خانواده را تحتالشعاع قرار داده است.
اگر پای صحبت طرفین بنشینیم دلایل متعددی برای ناسازگاری و طلاق در خانواده بیان میکنند اما یکی از دلایل مهمی که کارشناسان معتقد هستند بسیاری از ازدواجها را منجر به طلاق میکند بحث عدم آموزش در بین زوجین است.
با توجه به اهمیت موضوع با داود حاج خدادادی کارشناس مشاوره و ازدواج دراینباره گفتوگو کردهایم.
فارس: شیوع آسیبهای اجتماعی به ویژه طلاق چه علل و ریشههایی دارد؟
حاج خدادادی: در ابتدا بهتر است در مورد چیستی پدیده طلاق گفتوگو کنیم؛ طلاق به معنای رایج آن ترک رابطه زن و شوهری به دلیل عدم رضایت یک همسر یا هر دو طرفین از وضعیت زندگی زوجی است؛ طلاق پدیدهای چند علتی است و عوامل روانشناختی، اجتماعی، اقتصادی و مسائل فرهنگی میتواند در وقوع آن تأثیرگذار باشند.
فارس: امروزه گرایش به طلاق افزایشیافته و در بسیاری از خانوادههایی که از جایگاه اجتماعی بالایی هم برخوردار هستند شاهد این ناهنجاری هستیم، از ریشههای روانشناختی آن سخن گفتید، بیشتر توضیح دهید.
حاج خدادادی: بله، البته یکی از مواردی که میتواند از وقوع طلاق پیشگیری کند آموزشهای روانشناختی زوج، به ویژه پیش از ازدواج است؛ باورهای ناکارآمد در رابطه با ازدواج، خودآگاهی پایین، رفتارهای پرخاشگرانه، سبکهای ارتباطی معیوب و اطلاعات ناکافی درباره ویژگیهای جنس مخالف، از مواردی هستند که از طریق آموزشهای پیش از ازدواج قابل اصلاح است؛ این آموزشها نباید بهصورت صوری و فقط به هنگام آزمایشهای اولیه و صرفاً در مورد آموزشهای بهداشتی، جنسی باشد بلکه نیاز به یک دوره جامع و منظم آموزش روانی و رفتاری زوج است.
فارس: چند درصد زوجها از این نوع آموزشها استقبال میکنند؟
حاج خدادادی: تعداد اینگونه زوجها در حال افزایش است و امروز نسبت به دهههای قبل وضعیت روبه رشدی داریم؛ اما آنچه باید مورد توجه قرار گیرد اهمیت و لزوم اجرای آن است؛ این مسئله باید فرهنگسازی شود بهطوریکه افراد نسبت به آن مقاومت نکنند، زیرا بخش بزرگی از جامعه از اهمیت و کارکرد آن بیاطلاع هستند.
بگذارید این ضرورت را با یک مثال روشن کنم، امروزه هر فردی برای کسب مجوز رانندگی باید گواهینامه مهارت اخذ کند که مستلزم آموزشهای مختلفی از آییننامه گرفته تا تمرین رانندگی زیر نظر مربی است، قطعاً امر خطیر ازدواج کماهمیتتر از رانندگی نیست و افراد همانند آموزشهایی که برای کسب مهارت رانندگی میبینند، باید آموزشهایی برای کسب آمادگی برای ازدواج داشته باشند.
فارس: برخی اعتقاد دارند ازدواجهایی به طلاق منجر میشود که افراد سنخیت کمتری با هم دارند، نظر شما در این مورد چیست؟
حاج خدادادی: این موضوع درست است که افراد باید پیش از ازدواج از نظر شخصیتی، ارزشها و سایر ابعاد تطابق نسبی با یکدیگر داشته باشند و البته شناخت کافی و پرهیز از شتابزدگی در انتخاب میتواند به این امر کمک کند؛ ولی برخی بر این باور هستند که آنها دنبال مورد مناسب برای ازدواجاند، درصورتیکه برای پیدا کردن فرد مناسب، خود نیز باید مناسب ازدواج باشیم. آموزشهای پیش از ازدواج به ما کمک میکند که با آگاهی بیشتر رفتارهای ناکارآمد خود را اصلاحکرده و با افزایش ظرفیت روانی خود، وارد رابطه زوجی شویم.
فارس: چرا در گذشته با اینکه این آموزشها وجود نداشته، نرخ طلاق بالا نبوده است؟
حاج خدادادی: این سؤال در عین اینکه سؤال مهمی است اما بهتر است بگوییم در گذشته آموزش رسمی امروزی وجود نداشته ولی آموزشها به صورت غیررسمی و در خانواده انجام میشده البته ممکن است در مواردی هم اشکالاتی داشته است. نکته دوم اینکه نرخ پایین طلاق حقوقی به معنای رضایت از زندگی نیست، چه بسا روابطی که تعارضات بالایی در آن بوده است ولی به دلیل فشارهای اجتماعی و قبح امر طلاق، به هر شکل، ظاهر حفظ شده است ولی فرسودگی زناشویی وجود داشته و در واقع طلاق عاطفی رخ داده است.
فارس: و نکته پایانی؟
حاج خدادادی: نباید فراموش کنیم، به دلیل تغییر سبک زندگی و نیز وجود منابع استرس متنوع در دنیای امروز و نیز تأثیر رسانهها بر فضای خانواده، نیاز به این آموزشها در عصر حاضر بیشتر حس میشود.