برخی شهروندان به خرید گوشت گران رغبت دارند
رئیس اتحادیه دامداران اصفهان معتقد است که برخی شهروندان رغبت دارند گوشت را گران بخرند بنابراین راهکار این است که محصولات متنوع برای مردم فراهم شود.
رئیس اتحادیه دامداران اصفهان معتقد است که برخی شهروندان رغبت دارند گوشت را گران بخرند بنابراین راهکار این است که محصولات متنوع برای مردم فراهم شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، برخلاف وعده مسئولان امور دام قیمت گوشت حتی بعد از فصل بهار نیز کاهش پیدا نکرد، این در حالی است که نابسمانی در بازار گوشت طی ماههای اخیر سبب شد تا اقشار کم درآمد قدرت خرید این کالای خوراکی را نداشته باشند.
برخی کارشناسان معتقدند افزایش قیمت گوشت از تولید تا فروش دلایل فراوانی دارد از جمله فعالیت دلالان در حوزه دام و همچنین عدم نظارت مناسب. برای پیگیری وضعیت بازار دام با موسی رهنمایی رئیس اتحادیه دامداران استان اصفهان گفتوگو کردیم که در ادامه میخوانید:
صحبتهای فعالان حوزه دام و گوشت و همچنین شرایط بازار نشان میدهد که نرخ گوشت از تولید تا فروش با افزایش چندبرابری روبرو است، این افزایش به چه دلیل رخ میدهد؟
رهنمایی: ابتدا عنوان کنم که ما معتقد هستیم افزایش چند برابری در این حوزه دیده نمیشود. سال قبل گوشت گوساله را 10.5 تا 11 هزار تومان فروخته و اکنون 12 هزار تومان به فروش میرسانیم، بنابراین قیمت این نوع گوشت حدود 1000 تا 1500 تومان گرانتر شده است، پس افزایش چند برابری را شاهد نیستیم بلکه درصدی افزایش پیدا کرده است.
از سوی دیگر، کشتار، پالایش، بسته بندی و غیره نیز دربردارنده هزینههایی است، در این بین ممکن است برخی مواقع اجحافهایی نیز صورت بگیرد که دستگاههای متولی باید در این زمینه کنترل و نظارت صورت دهند، در هر صورت نمیتوان گفت که قیمتها رشد چند برابری داشته است.
همین میزان افزایش چنددرصدی که از آن صحبت میکنید فقط ریشه داخلی دارد؟
رهنمایی: در این زمینه به مواردی میتوان اشاره کرد، نخست اینکه نرخ جهانی افزایش پیدا کرده و دیگر اینکه هزینه تولید نیز بالاست، زمانی که نرخ علوفه افزایش پیدا کند نرخ تمام شده محصول بالا میرود و این موضوع طبیعی است.
در این میان تکلیف اقشار کم درآمد برای خرید گوشت چیست، چه راهی برای توزیع متناسب این محصول وجود دارد؟
رهنمایی: در جلسه اخیری که در استانداری اصفهان داشتیم این موضوعات مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا وارد کردن گوشت از ارمنستان مدنظر است. معتقدیم که در این زمینه نباید در پی برخورد حاکمیتی باشیم، چون در این چند سال نتیجهای کسب نکردهایم.
باید بدانیم که ذائقه مردم متفاوت است، مردم تنوع طلب هستند و نمیتوان جامعه را متهم به ناتوانی در خرید کرد. برخی از شهروندان همانند خرید دیگر محصولات گرانقیمت، رغبت دارند که گوشت را با قیمت 50، 60 و 70 هزار تومان بخرند، بنابراین راهکار این است که محصولات مختلف برای مردم فراهم شود.
در مجموع همیشه توصیه ما این است، ما همه راهها را رفتهایم و نتیجه نگرفتهایم، به عنوان مثال دولت باید فقط دهکهایی که مشکل دارند را مورد عنایت قرار دهد، یعنی نباید به همه مردم یارانه پرداخت کرد، این موضوع عاقلانه نیست و جلوی گرانی محصولات را هم نمیگیرد.
بسیاری معتقدند نابسمانی در بازار گوشت ناشی از حضور دلالان است، این موضوع در حوزه دام قابل مشاهده است؟
رهنمایی: البته باید گفت بدون دلال هم نمیشود کار کرد، فقط باید نظارت صورت گیرد تا در جایی که منفعت طلبی، رفتارهای بدون حساب و کتاب و اجحاف وجود دارد حضور دلالان مشکل ساز نشود.
فعالیت مراجع قانونی و نظارتی به عنوان مولفههای کنترل بازار دام و گوشت چگونه است؟
رهنمایی: ما در این راستا جلساتی با تعزیرات حکومتی، سازمان بازرسی و مراجع ذیربط دیگر داشتهایم و تصمیماتی نیز گرفته شد مبنی بر اینکه واردات تسریع شود تا بخشی از مشکلات این حوزه برطرف گردد.
در حال حاضر آیا بحث پایه نرخ خرید دام تثبیت شده است؟ اصولاً نرخ پایه براساس چه مواردی تعیین میشود.
رهنمایی: در حال حاضر نرخ دولتی نداریم و قیمت آزاد است، البته شرکت پشتیبانی امور دام با یک نرخ محصول را توزیع میکند که بنده اطلاع ندارم.
یعنی دام از طریق یک مرجع رسمی قانون گذاری شده خریداری نمیشود؟
رهنمایی: از طریق شرکت پشتیبانی امور دام خرید صورت میگیرد اما باید گفت که الزامی برای خرید وجود ندارد. ما یک قیمت معقول داریم که باید برای تولیدکننده به سمت این قیمت برویم، یعنی قیمت تمام شده به اضافه سود متعارف. این سلسله باید پیرامون صنایع تبدیلی و سپس توزیع کننده ادامه پیدا کند، این سیر باید طی شود تا محصول به دست مصرف کننده برسد و این یک قانون منطقی است، اگر خلاف این مسیر حرکت کنیم به نتیجه نمیرسیم.