دوازدهمین همایش ملی تاریخ شفاهی ایران برگزار میشود
دوازدهمین همایش ملی تاریخ شفاهی ایران با محوریت ادارات، صنعت، مهندسی و پشتیبانی در دوران دفاع مقدس، سهشنبه ۲۸ آبان ماه به میزبانی دانشگاه اصفهان برگزار میشود.
علیاکبر کجباف با بیان اینکه دفاع مقدس و دوران جنگ تحمیلی بهصورت فراگیر تمام اقشار جامعه را در برمیگیرد، تصریح کرد: بررسی این رویداد از تاریخ معاصر ایران از جنبههای مختلف از اهمیتی بالا برخوردار است .
او با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص دفاع مقدس که از آن بهعنوان گنج یاد میفرمایند، گفت: شناسایی ابعاد مختلف این دوران اهمیتی ویژه دارد. به همین دلیل مقالات این همایش در بازخوانی و بازشناسی این حوزه و ارائه اقدامات پژوهشی، تحقیقاتی میتواند بهعنوان یک سرمایه ملی ضبط و نگهداری شود .
به گفته دبیر این همایش، انتقال تجربه در دستور کار است و باید تجربه به دست آمده در دوران دفاع مقدس را به نسلهای آینده انتقال داد .
عضو هیئتعلمی گروه تاریخ دانشگاه اصفهان، اظهار کرد: این همایش به همت گروه تاریخ دانشگاه اصفهان با مشارکت انجمن تاریخ شفاهی ایران، سازمان جهاد کشاورزی، شرکت سهامی ذوبآهن و چند نهاد دیگر برگزار میشود .
او هدف این همایش را مشخص کردن نقش جهاد سازندگی، صنعت و مهندسی در دوران دفاع مقدس و پشتیبانی در آن دوران معرفی کرد و گفت: مستندسازی و استخراج آرشیوهای مرتبط با دفاع مقدس میتواند مورد استفاده پژوهشگران این حوزه قرار گرفته و سند تجربهای برای آیندگان باشد .
*بررسی چشماندازهای مغفول دفاع مقدس
دبیر علمی دوازدهمین همایش ملی تاریخ شفاهی ایران نیز گفت: این همایش در ادامه سلسله نشستهای علمی از سال ۸۳ در اصفهان آغاز شده است. انجمن تاریخ شفاهی ایران و گروه تاریخ دانشگاه اصفهان به سمت نوآوری و ایجاد فرصتهای نوین تحقیق گام برداشتهاند، بنابراین این همایش رویکردی جدید در حوزه تاریخ معاصر ایران است .
مرتضی نورائی افزود: در این همایش پس زمینههای اجتماعی و چشماندازهای مغفول حوزه دفاع مقدس بررسی میشود تا با گرهگشایی از آنها راهکاری برای کشور ارائه شود .
او اضافه کرد: در دوران دفاع مقدس، ادارات مختلف نیروهایی به مناطق جنگی اعزام میکردند و حضور فعال داشتهاند، اما این بخش همواره کمتر موردتوجه قرار گرفته و در این همایش به دنبال روشن کردن نقش این گروه هستیم .
نورائی اهداف این همایش را استفاده از آرشیوهای کارگری و اداری و جلوگیری از تکرار رخدادهای گذشته دانست و گفت: در نظر داریم با استفاده از این تحقیقات جدید بتوانیم موضوعات نوین برای پروژههای تحقیقاتی جدید در این حوزه شناسایی کنیم .
به گفته این عضو هیئتعلمی گروه تاریخ دانشگاه اصفهان، وجه تاریخ شفاهی و تمرکز بر دفاع مقدس، تاریخ جوان و جوانی تاریخ ایران است که باید به آن پرداخته شود .
*ارائه ۱۲ مقاله علمی در حوزه صنعت، مهندسی و پشتیبانی دفاع مقدس
دبیر اجرایی دوازدهمین همایش ملی تاریخ شفاهی ایران نیز اظهار کرد: در دو دهه اخیر در تاریخنگاری جنگ آثار بسیاری در قالب خاطره نگاری بهصورت کتاب وارد بازار شده است که متمرکز بر فعالیتهای رزمی این دوران است، اما قسمت مغفول، نیروهای پشتیبانی آن دوران هستند که به نظر میرسد توجه کمتری به این بخش شده است .
علیاکبر جعفری در خصوص ارائه مقالات در این همایش ملی گفت: تعداد ۳۰ مقاله از شهرهای مختلف کشور به دبیرخانه همایش ارسال شده است که ۱۲ مقاله بهصورت سخنرانی در روز همایش ارائه و مابقی مقالات بهصورت سیدی در اختیار شرکتکنندگان قرار داده میشود .
او افزود: علاوه بر ارائه مقالات و سخنرانیهای ویژه در روز همایش، کارگاه و نشستهای انتقال تجربه و نمایشگاه آثار مرتبط با دفاع مقدس نیز در حاشیه این همایش برگزار میشود .
این عضو هیئتعلمی گروه تاریخ دانشگاه اصفهان با تأکید بر اینکه نیمی از فعالیتهای دوران دفاع مقدس را پشتیبانی به خود اختصاص داده است، تصریح کرد: این مقالات از شهرهای مشهد، تهران، رشت، بوشهر، تبریز و از سازمانهای جهاد کشاورزی و اسناد ملی، آستان قدس رضوی و کتابخانه مجلس در این همایش ارائه خواهد شد .