تجربه تلخ بورس، دوباره تکرار نشود
صعود یکباره بازار بورس کشور از آبان ماه امسال ،پس از گذر از یک دوره رکود ،ازجمله مباحثی است که به دنبال مشخص شدن نتایج انتخابات آمریکا و اعمال سیاستهایی از سوی دولتمردان شاهد آن بوده ایم.

صعود یکباره بازار بورس کشور از آبان ماه امسال ،پس از گذر از یک دوره رکود ،ازجمله مباحثی است که به دنبال مشخص شدن نتایج انتخابات آمریکا و اعمال سیاستهایی از سوی دولتمردان شاهد آن بوده ایم.
بازار بورس ایران که مدتها بود در یک بلاتکلیفی ورکود ناشی از قیمتگذاری دستوری ،بیاعتمادی سپردهگذاران ،تنشهای منطقهای و بینالمللی و نرخ ارز غیرواقعی مواجه بود انگار منتظریک اتفاقی مانند ریاست جمهوری ترامپ ، یکدفعه مسیر خود را تغییر داد و همچنان برمدار صعودی خود نیز در حال حرکت است.
بهطوریکه باوجود تأثیر ریسکهای سیاسی و منطقهای بر بازارهای مالی و سرمایهگذاری کشور، اما روند بازار سرمایه مثبت بوده است. حتی در معاملات اخیر، بیشتر از90 درصد نمادها در آستانه صف خرید قرار داشتند و رکوردهای جدیدی ثبتشده است.
قطعاً جدای از مبحث انتخابات آمریکا وتاثیری که می تواند براقتصاد کلان و البته بازار بورس داشته باشد دلایل دیگری هم در این تغییر و تحول بورسی درمیان بوده است که ورود نقدینگی به این بخش را افزایشی کرد.
از مدیریت دقیق و حرفهای این روزهای بازار سرمایه تا سیاستهای داخلی و کاهش دخالتها در بازار ازجمله مواردی است که این بازار را درشیب صعودی قرار داده است.
در این حال باوجود حاکم بودن فضای مثبت بر بازار بورس اما هنوز هم افراد زیادی برای ورود سرمایه خود به این بخش نگران هستند. بهطوریکه کارشناسان، معتقدند پیرو اتفاقات سال 99 در این بازار ،مردم همچنان با بورس آشتی نکرده وبی اعتماد به آن هستند.
حتی برخی براین باورند آنچنان سپردهگذاران جدیدی در این مدت به بازار بورس افزوده نشده غالب نقدینگی موجود ،مربوط به سرمایهگذاریهای قبلی بوده است.
چهبسا پیشازاین هم در یک دوره کوتاه ،بازار بورس با پشتوانه دولتیها بارونق قابلتوجهی همراه شد بهنحویکه بازارهای دارایی با رشد بینظیر قیمتها در آن مقطع روبرو شده بودند. اما درنهایت بدون توجه به هشدارهای کارشناسی پس از تأمین مالی بیش از ۶۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه ،همان دولت مشوق ،مردم را با ضررهای هنگفت به حال خود رها کرد و سپردهگذارانش را گرفتار در زیان وصفوف فروش گسترده نمود.
اکنون نیز با توجه به خبرها و شنیدههایی از کسری بودجه دولت ،عدهای چنین میپندارند که صعود فعلی این بازار، همانند رونق سابق کرونایی و بدون ادامه خواهد بود.ازاینرو اغلب بهجای انتخاب بورس به گزینههای دیگر برای سرمایهگذاری روی میآورند.
در برابر ،عدهای از کارشناسان بورسی نیز با تفکری خوشبینانه معتقدند دیر یا زود ،افراد زیادی به این بخش ،بازمیگردند وبه احتمال زیاد، بورس در تمامی شاخصهای خود رشد را تجربه خواهد کرد .اگر شوکی به این بازار وارد نیاید بورس با روند مثبت و با شیب ملایم ،حداقل برای 6 ماه آینده روبهجلو حرکت میکند.
حتی تأکید برآن است باگذشت یک بازه زمانی کوتاهمدت از اخبار منفی منطقهای ،انتظار رشد بالاتر بورس هم وجود دارد.
وحالا باوجود شرایط مطلوب فعلی دراین بازار و اظهارات و پیشبینیهای خوشایند، به نظر میرسد شرط رونق و پایداری بازار سرمایه ،درقدم نخست ،منوط به تضمین حداقل سود و ایجاد یکچشم انداز مطلوب برای بازگشت اعتماد سرمایهگذاران به بورس ،پسازآن هم نیازمند نظارتهای دقیق بر بازار بهجای دخالت و فراهمسازی بستر مناسب برای ورود نقدینگی بیشتر و سودآوری شرکتهای بورسی است.
در آن زمان با تداوم و پایداری تحولات مثبت در بازار سرمایه همراه خواهیم بود.