بزرگترین نیروگاه خورشیدی ایران، وارد مدار شد
یک گام بزرگ برای نفس مردم
در شرایطی که مسئولان، ظرفیت نیروگاههای خورشیدی کل کشور را حدود ۴۵۰ مگاوات اعلام میکنند شرکت فولاد مبارکه با پیشقدم شدن برای توسعه انرژیهای تجدید پذیر کشور،گام بزرگی را برداشت.
نفیسه زمانینژاد: در شرایطی که مسئولان، ظرفیت نیروگاههای خورشیدی کل کشور را حدود ۴۵۰ مگاوات اعلام میکنند شرکت فولاد مبارکه با پیشقدم شدن برای توسعه انرژیهای تجدید پذیر کشور،گام بزرگی را برداشت.
پروژهای که قرار است بهتنهایی ۶۰۰ مگاوات، انرژی تجدیدپذیر به برق خورشیدی کشور اضافه میکند ضمن آنکه امکان توسعه ظرفیت این نیروگاه تا ۱۰۰۰ مگاوات نیز تخمین زده میشود.
افزایش سهم انرژیهای پاک در تولید برق
بنابر گفته مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه فاز اول بزرگترین نیروگاه خورشیدی ایران با سرمایهگذاری ۲۰ هزار میلیارد تومانی فولاد مبارکه وارد مدار شد.
محمدیاسر طیب نیا، اظهار میکند: نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی فولاد مبارکه در شرق اصفهان، بزرگترین نیروگاه خورشیدی ایران و بیستمین نیروگاه بزرگ خورشیدی در دنیا محسوب میشود.
او اظهار میکند: فاز اول این نیروگاه با همکاری شرکت صنایع نیرو و انرژی پاک فولاد (صناپ) و شرکت مپنا توسعه ۳ در حال بهرهبرداری است و بهرهبرداری کامل از این پروژه با سرمایهگذاری ۲۰ هزار میلیارد تومان توسط فولادمبارکه انجام خواهد شد.
این مسئول تأکید میکند: در حال حاضر بخش اول این پروژه به میزان ۲۰ مگاوات بهرهبرداری شده و برق تولیدی آن به شبکه برق سراسری متصل شده است.
انرژی پایداریا پاک از منابع تجدید پذیری که استفاده از آنها در دهههای اخیر بسیار موردتوجه قرار داشته است .منابعی چون باد، آب، خورشید که هرکدام بهتنهایی میتواند جایگزینی برای سوختهای فسیلی باشد و البته درمیان همه تجدیدپذیرها، انرژی خورشیدی برای کل جهان نامحدود و بهصورت دائم در دسترس است. تحقیقات انجام گرفته توسط محققان نیز بیانگر آن است که زمین حدود ۱۲۰ هزار تراوات انرژی از تابش خورشیدی دریافت میکند که این میزان ۲۰ هزار برابر، بیشتر از نیاز واقعی جهان است و در صورت استفاده مطلوب از این انرژی نگرانی برای به اتمام ذخایر نفت، زغالسنگ و گاز طبیعی معنایی ندارد.
براین اساس و باوجود اهمیت یافتن چنین مهمی، تاکنون تأمین چیزی حدود 10 درصد از انرژی کلی تولیدی در دنیا با روشهای تجدیدپذیر به انجام رسیده است.
اما ایران، کشوری با کلانشهرهای آلوده که با توجه به گزارش بانک جهانی، عمده مشکلات آلودگی هوای آن ناشی از آلایندههای خودروها بهویژه خودروهای سنگین و نیمهسنگین فرسوده نیروگاههای فسیلی است. بنابراین با حرکت به سمت انرژیهای تجدید پذیر، میتوان تا میزان زیادی از چنین معضل بزرگی عبور کرد. کشوری با بیشتر از 300 روز آفتابی بهطوریکه میتواند کل انرژی خورشیدی دنیا را تأمین کند. در این میان اصفهان بهعنوان یکی از استانهای پر پتانسیل آن برای استفاده از انرژی تجدیدپذیر است که بنابر گفته مسئولانش در پیک مصرف، حدود ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ مگاوات بهویژه در فصل تابستان مصرف انرژی برق دارد که با وارد مدار شدن این میزان انرژی تجدیدپذیر میتواند کسری موجود را جبران، ضمن آنکه میزانی از آلودگی هوا را هم بهطور قابلتوجهی کاهش دهد. ازاینروست که متولیان آن نیز با آگاهی از این مهم ، مصمم به افزایش سهم تولید برق از محل انرژیهای پاک شدهاند.
یک اقدام قابلتوجه و خوشایند که سهم عمده آن ازسوی شرکت فولادمبارکه با سرمایهگذاری در احداث بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور، در شرق استان در حال انجام است.
ظرفیت تولید را تا 5 هزار مگاوات میرسانیم
6بهمنماه سال ۱۴۰۱ عملیات اجرایی احداث ۱۰۰۰ مگاوات نیروگاه برق خورشیدی در استان اصفهان کلید خورد و شرکت فولادمبارکه با پیشقدم شدن برای توسعه انرژیهای تجدید پذیر، این مسئولیت را عهدهدار شد.
در ادامه، از اوایل سال ۱۴۰۲ عملیات اجرایی پروژه به پیمانکار برنده مناقصه ابلاغ و درنهایت پروژه از شهریورماه ۱۴۰۲ با موفقیت آغاز شد. در حال حاضر هم خبر از آن میرسد که فاز اول بزرگترین نیروگاه خورشیدی ایران در مساحتی به وسعت 1200 هکتار و بااعتبار 20 هزار میلیارد تومان توسط این شرکت وارد مدار شده است.
طبق اظهارات مسئولان، برای اجرای کل پروژه ۳۰ ماه در نظر گرفتهشده است؛ بهنحویکه طبق برنامهریزیهای انجامشده تا پایان سال آینده کل ۶۰۰ مگاوات وارد مدار شود.
گفتنی است پروژه اشارهشده ازنظر حجم، بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور بشمار میآید. زیرا ظرفیت بیشتر نیروگاههای خورشیدی که پیشازاین در کشور وجود داشتهاند ۱۰ تا ۱۲ مگاوات بوده که به پستهای ۲۰ کیلوولتی متصل میشدهاند؛ درحالیکه نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی به پستهای ۶۳ و ۴۰۰ کیلوولتیِ اختصاصی متصل میشود و این اتفاق نیز برای نخستین بار در کشور با استفاده از پنلهای دورو که منطبق بر آخرین تکنولوژی روز دنیاست، رخ میدهد. همچنین در این پروژه از سازههای ردیاب خورشیدی استفاده میشود؛ بهنحویکه با استفاده از این تکنولوژی بیشترین، سطح انرژی ممکن از خورشید دریافت میشود.
دراینباره شیشهفروش مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان در گفتگو با اصفهان امروز با تأکید بر نا ترازی انرژی بیان میکند: نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه با ظرفیت 600 مگاوات در شرق استان، در حال راهاندازی است که تاکنون حدود 20 مگاوات درمدار قرارگرفته است و قرار است نهایتا تا اواسط 1405 نیروگاه بهطور کامل بهرهبرداری شود.
او تصریح میکند: با بهرهبرداری کامل از نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه نیاز به مازوت سوزی در نیروگاههایی مانند شهید منتظری رفع خواهد شد و قطعا این موضوع تأثیر بسزایی در رفع آلایندههای ناشی از سوختهای فسیلی را خواهد داشت.
او یادآور میشود: درکنار این پروژه بزرگ، یک نیروگاه سیکل ترکیبی هم با ظرفیت عملی 750 مگاوات توسط فولاد، سرمایهگذاری و درحال تکمیل است که از این مجموعه نیروگاه حرارتی آن مورد بهرهبرداری قرارگرفته و امکان 450 مگاوات برق را دارد اما اکنون به دلیل کمبود گاز، به مرحله تولید نرسیده است.
این مسئول با اشاره به ناترازی ۲ هزار مگاواتی برق و آلودگی هوا اظهار میکند: باتوجه به شرایط ناترازی انرژی تأکید برآن است که ۲۰ درصد از برق مصرفی ادارهها، صنایع، شهرکهای صنعتی با استفاده از صفحههای خورشیدی تأمین شود.
او بیان میکند: فعلا ظرفیت تولید انرژی خورشیدی در اصفهان با احتساب ادارهها، شهرداری، صنایع و میزان تولید فولاد مبارکه 100 مگاوات است و به دنبال آن هستیم تا 5 هزار مگاوات هم افزایش یابد.
شیشهفروش در ارتباط با حمایتهای موردنیاز از سرمایهگذاران انرژی خورشیدی، میگوید: شرکت توانیر کشور، حمایتهای ویژهای را ازسرمایهگذاران انجام میدهد به تبع شرکتهای برق استان هم در این زمینه موظف به ارائه تسهیلات درجهت افزایش سرمایهگذاریها در این حوزه شدهاند.
فولاد مبارکه طلایهدار تامین انرژی با تجدیدپذیرها است
مزایای بیشمار بهرهمندی از منابع تجدید پذیر، استفاده از این نوع انرژیها را برای تأمین نیازهای جهان به برق، گرمایش، سرمایش و نیرو، به یکی از بزرگترین چالشهای پیش روی بشریت در قرن ۲۱ تبدیل کرده است. و حالا باتوجه به نیاز روزافزون به انرژی و ازآنجاکه کشور و بهطور مشخص منطقه اصفهان به دلایل مختلف با آلودگی هوا مواجه است، قطعا پاک بودن انرژی خورشیدی یکی از دستاوردهای بزرگ عملیات احداث نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی خورشیدی فولاد مبارکه است.
چهبسا تولید این میزان، انرژی تجدیدپذیر در این نیروگاه مانعی برای تولید و انتشار ۸۱۰ هزار تن دیاکسیدکربن است علاوه برآنکه نصب این میزان پنل از فرسایش خاک و انتشار گردوغبار در این پهنه نیز جلوگیری میکند.
در این حال تولید برق پاک و کمک به کاهش آلایندهها فقط بخشی از مزایای احداث نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی خورشیدی فولادمبارکه است. ازنظر فنی هم احداث چنین نیروگاهی در این مقیاس در کشور، بینظیر است. مضاف برآنکه اشتغالزایی این نیروگاه که اکنون حدود ۴۰۰ نفر را مشغول به کار داشته بهطور غیرمستقیم حدود ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ نفر را درگیر خود کرده خود جای حرف بسیاری دارد. جدای ازآنچه پس از ورود به فاز اجرایی تعدادی دیگر بهطور دائم مشغول به فعالیت خواهند بود.
و درنهایت عمدهترین پیامد بهرهبرداری از چنین پروژه عظیمی رفع ناترازیهایی است که چالشی اساسی این سالها برای تولیدکنندگان و صنعتگران بوده و بمانند یک بحران مخرب، تولید و صنعت را به ستوه آورده است.
دغدغهای که رفع آن بر عهده دولت است، اما تجربه نشان داد که این نهاد، بهتنهایی قادر به رفع آن نیست و لازم بود بخش خصوصی هم وارد این عرصه شود، ظاهرا چارهای دیگر هم نمانده بود و در همین راستا فولادمبارکه با سرمایهگذاریهای گستردهای درزمینه تجدیدپذیرها بهعنوان طلایهداری برای تأمین انرژی پایدار این مهم را بر عهده گرفت.