باند کودکان کار در اصفهان شناسایی نشده است

کودکان کار قشر آسیب‌پذیری هستند که برای مشارکت در تأمین مخارج خانواده اقدام به دستفروشی و انجام شغل‌های کاذب می‌کنند، رفتار این کودکان با ترحم و دلسوزی مردم تقویت می‌شود و شرایطی دشوار برای آنها در آینده فراهم می‌کند.

کودکان کار قشر آسیب‌پذیری هستند که برای مشارکت در تأمین مخارج خانواده اقدام به دستفروشی و انجام شغل‌های کاذب می‌کنند، رفتار این کودکان با ترحم و دلسوزی مردم تقویت می‌شود و شرایطی دشوار برای آنها در آینده فراهم می‌کند.
به گزارش تسنیم، کودکان آنقدر معصوم هستند که گاهی حتی دلمان نمی‌آید کارهای کوچکی به آنها بسپاریم، دلواپس دست‌های کوچکشان هستیم. کودکانی که باید در آغوش گرم و صمیمی خانواده رشد و پرورش یابند و آینده خود را با همین دستان کوچک بسازند.
خانواده نیز تمام تلاش خود را برای نشاندن لبخند بر لبان کودک دلبند خود به کار می‌بندند و از هیچ تلاشی برای به ثمر رسیدن او و داشتن آینده‌ای درخشان دریغ نمی‌کند. چه بسیار پدران و مادرانی که ساعت‌ها تلاش و فعالیت می‌کنند تا چراغ خانه را همیشه روشن نگه دارند و آب در دل کودک مهربانشان تکان نخورد.
اما همیشه این گونه نیست و کودکانی نیز هستند که طعم شیرین یک زندگی آرام به دلشان مانده است، طعم یک آرامش کوچک و دست محبتی که آنها را به زندگی دلگرم کند. کودکانی که از همان بچگی با دستان کوچک خود نان آور خانه می‌شوند. شرایط این کودکان هر کدام با دیگری تفاوت دارد اما همه آنها در یک چیز مشترکند و آن هم کار کردن در سن پایین است.
بسیاری از خانواده این کودکان از کار کردن فرزندان خود مطلع هستند و آن را کمک خرجی برای خانواده می‌دانند. برخی‌ها اجبار و فقر را برای کار کودک خود عنوان می‌کنند و برخی دیگر بی سرپرست و بیمار بودن سرپرست خانواده را. اما هرچه که باشد کار کردن کودکان موضوعی دردناک است که تا کنون هرچه تلاش شده تا جلوی آن گرفته شود اما باز هم این کودکان را در گوشه و کنار خیابان‌ها در حالی که کالایی کم ارزش در دست دارند و برای فروش آن التماس می‌کنند را می‌بینیم.
به فصل گرما که نزدیک می‌شویم حضور کودکان کوچک و معصوم در خیابان‌ها بیشتر می‌شود و ما می‌مانیم که چه رفتاری با این کودکان داشته باشیم و چگونه در برابر التماس‌های آنها مقاومت کنیم چرا که خرید از این کودکان راهی نیست که آنها را به سرانجام برساند.
سازمان بهزیستی یکی از نهادهایی است که در راستای حمایت از کودکان کار فعالیت می‌کند. بهزیستی استان اصفهان نیز با داشتن دو مرکز که یکی به صورت شبانه روزی و دیگری روزانه فعالیت می‌کند از این کودکان حمایت می‌کند.
440 کودک کار در سال 96 پذیرش شدند
معاون اجتماعی اداره کل بهزیستی استان اصفهان با بیان اینکه در سال گذشته 440 کودک کار را پذیرش کردیم، به خبرنگار تسنیم گفت: 170 نفر از این کودکان در مرکزی به نام مرکز آموزشی و حمایتی کودک و خانواده به صورت مستمر و روزانه خدمات می‌گیرند و باقی کودکان نیز در مرکز شبانه‌روزی بهزیستی پذیرش می‌شوند.
مجتبی ناجی افزود: بهزیستی اصفهان دو مرکز نگهداری از کودکان کار دارد که یکی به صورت شبانه‌روزی و دیگری به صورت روزانه به این کودکان خدمات ارائه می‌کند. مرکز روزانه نیز با مشارکت خیران اداره می‌شود.
وی با اشاره به خدماتی که بهزیستی به کودکان کار ارائه می‌دهد، بیان کرد: وقتی کودکان پذیرش این مراکز می‌شوند اگر از لحاظ حقوقی سرپرستی موثر ندارند یعنی والدین با کفایت نداشته باشند در خانه‌های کودک و نوجوان بهزیستی پذیرش می‌شوند.
39 خانه کودک و نوجوان در اصفهان وجود دارد
معاون اجتماعی بهزیستی استان اصفهان گفت: ما 39 خانه کودک و نوجوان داریم و 120 کودک و نوجوان که بی سرپرست یا بد سرپرست هستند به طور شبانه روزی از همه خدماتی که فرزندان در خانه خود دریافت می‌کنند مانند خدمات تحصیلی، اقامتی، بهداشتی، تربیتی و ... بهره‌مند می‌شوند.
وی افزود: بعضی از این کودکان نیز که مربوط به استان‌ها یا شهرستان‌های دیگر هستند نیز با همان شهرستان محل سکونت هماهنگ می‌شود و تحویل خانواده‌ها داده می‌شوند.
ناجی با اشاره به نخستین اقدام مددکاری برای کودکان کار گفت: نخستین اقدام مددکاری که برای این بچه ‌ها صورت می گیرد بررسی وضعیت خانواده است. در صورتی که خانواده شرایط لازم را برای نگهداری از فرزند خود داشت او را تحویل می‌دهیم.
550 کودک کار به خانواده‌های خود بازگشتند
وی ادامه داد: حدود 550 کودک را در سنوات قبل علاوه بر آن 440 کودک که در مراکز بهزیستی ساکن هستند تحویل خانواده‌ها داده‌ایم و به آنها ماهانه مبلغ 350 هزار تومان به عنوان امداد ماهانه پرداخت می‌شود.
معاون اجتماعی بهزیستی اصفهان با بیان اینکه سالانه 240 نفر وارد خانه‌های بهزیستی می‌شوند و عده‌ای نیز ترخیص می‌شوند، خاطرنشان کرد: علت کار کردن کودکان متفاوت است، بسیاری از این کودکان خانواده دارند و برای تأمین و یا مشارکت در درآمد خانواده اقدام به کار کردن می‌کنند. درصد کمی حدود 10 درصد این کودکان نیز هستند که از نظر خانوادگی وضعیت درستی ندارند و باید در مراکز پذیرش شوند، اما بقیه خانواده دارند و حتی خانواده هم از کار کردن فرزندش خبر دارد و از آن حمایت می‌کند.
باند کودکان کار در اصفهان شناسایی نشده است
وی در پاسخ به سئوال خبرنگار تسنیم پیرامون اینکه آیا در استان اصفهان باندی داریم که کودکان کار را هدایت کند، گفت: اگر هم چنین باندی باشد شناخته نشده است، ممکن است وجود داشته باشد اما خیلی ساختار یافته یا شبکه‌ای نیستند که بگوئیم کسانی هستند که هر روز کودکان کار را در مکانی مستقر می‌کنند. چنین چیزی نداریم و شناسایی نشده است.
ناجی با اشاره به راهکارهایی برای کاهش آمار کودکان کار تصریح کرد: آگاه سازی مردم بسیار مهم است. مردم از روی دلسوزی به آنها کمک می‌کنند و حتی جنس‌های آنها را با قیمت بیشتر خریداری می‌کنند و این به خاطر فطرت پاکی است که دارند اما این اقدام به رفتار کودکان کار دامن می‌زند.
ترحم و دلسوزی رفتار کودکان کار را تقویت می‌کند
وی افزود: وقتی وارد مقوله بازتوانی و توانمند سازی می‌شویم با معضلی مواجه می‌شویم، کسانی که درآمدهای هنگفتی از این راه‌ها به دست آورده‌اند دیگر تن به کارهای قانون‌مند نمی‌دهند. به عنوان مثال وقتی به آنها می‌گوئیم که بیایند در جایی مشخص کار کنند و حقوق بگیرند پاسخ می‌دهند که این حقوقی که شما می‌دهید را من از یک صبح تا ظهر سر چهارراه به دست می‌آوردم.
معاون اجتماعی بهزیستی استان اصفهان ادامه داد: رسانه‌ها و مردم باید این سوی قضیه را هم ببینند و به آن فکر کنند. راه‌های بهتری برای کمک کردن وجود دارد که مردم می‌توانند کمک‌های خود را به کودکان کار برسانند. موسسات و خیریه‌هایی هستند که در این زمینه فعالیت می‌کنند و به کودکان کار خدمات ارائه می‌کنند.
کمک اصولی به کودکان کار سبب کاهش آمار آنها می‌شود
وی گفت: موسسه سرمد که سایت نیز دارد برای کمک به کودکان کار است و اگر مردم بخواهند شناخت بیشتری از آن پیدا کنند می‌توانند به سایت مراجعه کنند و کمک‌های خود را از این طریق به کودکان کار ارائه کنند. این موسسه به کودکان کار اصولی کمک می‌کند. حرفه آموزی، هنر آموزی، تحصیل و بازگشت به خانواده از جمله اقدامات این موسسه است.
ناجی اظهار داشت: این موسسه به خانواده‌های کودکان کار هم کمک می‌کند، مردم می‌تواند به این موسسات کمک کنند و این امر می‌تواند به کاهش کودکان کار کمک قابل توجهی کند.
وی افزود: کودکان کار وقتی از نظر روان شناختی پاداش دریافت کنند تقویت مثبت ناپیاپی یعنی قوی‌ترین شکل تقویت رفتار را می‌گیرند و رهایی از این رفتار برایشان سخت است چون عادت به کار عادت کرده‌اند پس با خرید از آنها یا پول دادن به آنها هیچ کمکی به آنها نکرده‌ایم.
افزایش 10 درصدی کودکان کار به دلیل گسترش خدمات بهزیستی
معاون اجتماعی بهزیستی استان اصفهان با اشاره به آمار کودکان کار در سال 96، گفت: سال گذشته 440 کودک کار پذیرش شدند که از این تعداد 131 نفر دختر و 309 نفر پسر بودند.
وی افزود: آمار کودکان کار در سال 96 نسبت به سال 95 ده درصد افزایش داشت اما این افزایش به خاطر گسترش خدماتی بوده که به این کودکان ارائه می‌شود. وقتی مرکزی خدمات‌رسانی خوبی ارائه می‌دهند کودکان نیز به آن روی می‌آورند.
ناجی بیان کرد: شاید افزایش آمار نیز بیشتر از این چیزی است که می‌گوییم اما 10 درصد مراجعه به مراکز بهزیستی بیشتر داشتیم.
وی با اشاره به تاثیر مراکز نگهداری از کودکان کار، گفت: تاثیر مرکز نگهداری کودکان به قدری هست که کودکان و خانواده‌ها خودشان به آنجا مراجعه می‌کنند و خواهان دریافت خدمات هستند.
معاون اجتماعی بهزیستی اصفهان افزود: در مرکز روزانه 171 نفر به صورت خود معرف آمدند. کودکان به شکل مستمر و روزانه به این مرکز مراجعه می‌کنند، غذای گرم دریافت می‌کنند، در کلاس‌های آموزشی شرکت می‌کنند و حمایت‌های موردی دریافت می‌کنند.
وی ادامه داد: مرکز شبانه روزی بهزیستی نیاز به حکم قضایی دارد تا کودکان کار را پذیرش کند اما مرکز روزانه به صورت خود معرف هم مراجعه می‌کنند و مرکز حمایت از کودکان کار که در خیابان نظر، خیابان خورشید واقع است از کودکان کار استقبال کرده و به آنها کمک می‌کند.
رفتار کودکان کار را تقویت نکنیم
کودکان کار، کودکان معصومی هستند که بچگی خود را میان کوچه و خیابان رها کرده و وارد دنیای سخت بزرگترها می‌شوند. دنیایی که از آن هیچ نمی‌دانند جز اینکه باید کار کنند و کمک خرج خانواده ناتوان خود باشند، آینده‌ای نامعلوم در انتظار این کودکان است، آینده‌ای که هیچ مشخص نیست عاقبت به خیر خواهد شد یا خیر.
با دلسوزی و ترحم رفتار این کودکان تقویت می‌شود و آنها به کمک گرفتن از دیگران عادت می‌کنند و شاید در آینده توانایی انجام کاری غیر از فعالیت‌های کاذب نداشته باشند. کمک کردن به کودکان کار را به ارگان‌های مسئول و حمایتی در این زمینه واگذار کنیم و کمک کنیم تا آمار این کودکان کاهش یافته و ساماندهی شوند.

ارسال نظر