برونرفت اصفهان از مشکلات با چارهاندیشی در برنامه لایحه هفتم توسعه
اصفهان سالهاست با مشکلات زیستمحیطی دستوپنجه نرم میکند.

اصفهان سالهاست با مشکلات زیستمحیطی دستوپنجه نرم میکند. به گفته مدیرکل جدید حفاظت محیطزیست استان اصفهان از گذشته آلودگی هوا و فصلی شدن زایندهرود جزو مسائل اساسی کلانشهر اصفهان و بسیاری از شهرهای دیگر استان بوده است. اما در حال حاضر فرونشست و کانونهای گردوغبار نیز بر بار مشکلات استان افزوده و خسارتهایی را به پیکره استان وارد میکند.هوای آلوده و کانونهای گردوغبار در سال گذشته چهار هزار میلیارد ریال زیان برای مناطق مختلف استان اصفهان به همراه داشته است.این میزان خسارت واردشده بیشتر در بخشهای کشاورزی، حملونقل، آموزش، بهداشت و سلامت بوده است.از طرفی ۳۲ درصد مساحت استان اصفهان را بیابان تشکیل داده که به علت بارشهای کم در سالهای اخیر، تحت تأثیر کانونهای بحران فرسایش بادی نیز قرار دارد.در حال حاضر یکمیلیون و ۵۰ هزار هکتار از عرصههای تحت تأثیر کانونهای بحران فرسایش بادی در سطح استان قرار دارند که باعث ایجاد و خیزش گردوغبار شده در آن مناطق میشود.در ۱۴ شهرستان استان اصفهان کانونهای گردوغبار وجود دارد که آلودگی هوا اولین پیامد فعالیت این کانونهاست.
وجود ۱۶ کانون فرسایش بادی در سطح استان، کانونهای خارج از استانی نظیر کویر یزد، سمنان، خراسان جنوبی و کویر قم، همچنین کانونهای خارج از کشور نظیر شمال عراق از موارد دیگری است که باعث افزایش آلودگی هوا و فعال شدن کانونهای گردوغبار در استان میشود.
از سوی دیگر در سالهای اخیر پیشروی دامنه زبانههای فرونشست زمین از دشتها به قلب شهر اصفهان و بخشهای مرکزی و حتی بافت تاریخی نشان از خطر جدی زلزلهای خاموش و ادامه بقا در کلانشهر اصفهان دارد.
کاهش سطح آبهای زیرزمینی، بارگذاریهای ساختمانی در مناطق پانزدهگانه شهرداری، جاری نبودن زایندهرود و تغذیه نشدن سفرههای آب زیرزمینی ازجمله مواردی است که وخیمتر شدن مسئله فرونشست در اصفهان دامن میزند.
اینها تنها گوشهای از مشکلاتی است که آینده زندگی مردم در استان و کلانشهر اصفهان را دچار مخاطره میکند و اقتصاد و توسعه زیرساختهای آن را به چالش خواهد کشید.
بااینوجود در استانی همچون اصفهان که تراکم جمعیت و ازدحام صنایع را یکجا دارد باید پیش از آنکه مشکلاتش از این نیز فراتر رود و به تراکم و انباشت بحران منجر شود، فکری اساسی کرد تا باز چند سال دیگر عنوان نشود اصفهان سالها پیش چهار مشکل داشت و آن مسائل که حلنشده هیچ، چند مسئله دیگر هم بر آن اضافهشده است.
شاید یکی از راههای برونرفت اصفهان از این مشکلات توجه ویژه به این استان و مسائل زیستمحیطی آن همچون محیط طبیعی، توسعه مناطق چهارگانه، تالاب گاوخونی و احیای زایندهرود در برنامه لایحه هفتم توسعه باشد.
در اینجا وظیفه سازمان محیطزیست بیشازپیش سنگین است که با ارائه شفاف و کامل مسائل استان در جهت بهبود شاخصهای محیطزیستی و کیفیت هوای کلانشهر اصفهان و دیگر شهرهای استان قدم بردارد.