پراکندگی در موزه فدک تخت فولاد
رسول معرکنژاد، مدیر مجموعه تختفولاد است و من هم پیش از این در ادارههای میراث و ارشاد درزمینه موزهداری فعالیت داشتم و در موزههای باغ فین، بخش اسلامی موزه ایران باستان و موزه کاخ گلستان کارکردهام، ولی تاکنون موزهای به این پراکندگی ندیدهام.
علیاصغر میرخلف(مشاور امور موزهها و نمایشگاههای مدیر مجموعه فرهنگی تختفولاد)/اصفهان امروز: رسول معرکنژاد، مدیر مجموعه تختفولاد است و من هم پیش از این در ادارههای میراث و ارشاد درزمینه موزهداری فعالیت داشتم و در موزههای باغ فین، بخش اسلامی موزه ایران باستان و موزه کاخ گلستان کارکردهام، ولی تاکنون موزهای به این پراکندگی ندیدهام.
موزه فدک تختفولاد، دو بخش روزنامه و مشاهیر دارد که در بخش مشاهیر، عکس برخی بزرگان مدفون در تختفولاد و مراجع تقلید این شهر نصبشده است. این موزه، بروشورهایی هم دارد.
موزه فعلی، گیجکننده است، همه اتیکتهای اشیای آن نصب نشدهاند و بههمریخته است. فضای ما در این موزه برای نمایش بسیاری از روزنامهها و عکسهای قدیمی که پیدا کردنشان، کار سادهای نبوده، کافی نیست و مجبور شدهایم بسیاری از آنها را در انبار نگهداری کنیم.
متأسفانه مدیران قبلی مجموعه تختفولاد، اتاق موزه روزنامهنگاری آن را به همراه دو اتاق دیگر برای برگزاری کلاس به دانشکده فلسفه دانشگاه اصفهان دادهاند. با توجه به اینکه هرکدام از این روزنامههای قدیمی که در این موزه نگهداری میشود، بیانگر هویت، تاریخ و فرهنگ این شهر و کشور هستند و بیشتر صاحبامتیازهای این روزنامهها در تختفولاد دفن شدهاند، این کار حرفهای نیست. اجاره اتاق موزه روزنامهنگاری به دانشکده فلسفه، جنبه نمایشی آن بهعنوان یک موزه را به هم زده و نمیتوان از آثار موجود در آن بازدید کرد، چراکه در این اتاق، میز و صندلی چیدهاند.
این در حالی است که برای جمعآوری این اسناد، انتشارات تختفولاد، اداره ارشاد استان، دانشگاه اصفهان و اداره میراث فرهنگی، حدود 20 سال زحمت کشیدند و در آرشیوهای سازمان اسناد و آرشیوهای روزنامهها گشتهاند. اکنون بدون هیچ توجهی به سوابق این کار و بدون هیچ تحقیقی، این زحمات دستکم گرفتهشده است.
با توجه به اینکه تختفولاد به یک مقصد گردشگری تبدیلشده و تلاش میشود نسل جوان با مشاهیر مدفون در آن آشنا شوند که شخصیتهای علمی، هنری، فرهنگی و تاریخی این شهر هستند، توجه به این موزه اهمیت دارد.
مکتب اصفهان در رشتههای مختلفی چون معماری، چهرههای مهمی داشته که شاخصترین آنها در تختفولاد دفن شدهاند، شخصیتهای تاثیرگذاری مثل حسین معارفی، معمار معروف و نقاشان بزرگی چون حاج میرزا امامی و مصورالملکی، چهرههایی چون فاضل هندی، پروفسور فلاطوری، حاجآقا رحیم ارباب و حاج محمدباقر درچهای.
یکی از مراکز گردشگری دنیا، موزهها و بناهای تاریخی است، این کلاسها را میتوان با اختصاص فضا و مکان در جاهای دیگر هم تشکیل داد، چراکه توسعه مراکز گردشگری و معرفی ایران به توریستها اهمیت دارد. نکته دیگر این است که مقبرههای تختفولاد، حدود 2هزار و 300 نقش قبر دارد که هرکدام، یک سند تاریخی است.