تا «صلاح» چه باشد!

همان ساعت همیشگی یعنی ٢٣:١٥ شنبه‌شب شاهد آخرین و شاید جذاب‌ترین بازی باشگاهی فصل ٢٠١٨-٢٠١٧ اروپا خواهیم بود؛ جایی که کهکشانی‌های مادرید برای هت‌تریک در قهرمانی، حریف سرسختی به نام لیورپول را پیش‌رو دارند.

همان ساعت همیشگی یعنی ٢٣:١٥ شنبه‌شب شاهد آخرین و شاید جذاب‌ترین بازی باشگاهی فصل ٢٠١٨-٢٠١٧ اروپا خواهیم بود؛ جایی که کهکشانی‌های مادرید برای هت‌تریک در قهرمانی، حریف سرسختی به نام لیورپول را پیش‌رو دارند. شاید روی کاغذ، آمار به سمت زیدان و تیمش سنگینی کند اما لیورپول با یورگن کلوپ غیرقابل پیش‌بینی‌ترین تیم فصل بوده و آمار هم این را نشان می‌دهد؛ از زدن ٣ گل در ٣٠ دقیقه به تیم قدرتمند منچسترسیتی تا ٥ تایی کردن رم در آنفیلد. جدال مغزهای متفکر در ورزشگاه المپیک کیف که میلیون‌ها بیننده تلویزیونی در سراسر جهان خواهد داشت؛ فقط یک برنده دارد. لیورپول می‌تواند برای ششمین‌بار و بعد از ١٣‌سال لیگ قهرمانان اروپا را فتح کند یا رئال‌مادرید بر سومین‌سال متوالی در قاره سبز جام‌دار می‌شود و سیزدهمین قهرمانی خود را جشن می‌گیرد؟ سفیدپوشان مادریدی امسال راه سختی را برای رسیدن به فینال طی کردند. آنها بعد از ایستادن در رده دوم گروه خود، مثل همیشه در مرحله حذفی به اوج رسیدند. در یک هشتم نهایی پاری‌سن‌ژرمن را حذف کردند؛ در یک‌چهارم نهایی به سختی از سد یوونتوس گذشتند و در نیمه‌نهایی هم بایرن‌مونیخ را از پیش‌رو برداشتند. در طرف دیگر لیورپول مقتدرانه پورتو را در یک‌هشتم نهایی حذف کرد؛ در یک‌چهارم با شایستگی منچسترسیتی و گواردیولا را مغلوب کرد و در نیمه‌نهایی هم رمِ شگفتی‌ساز را کنار زد تا حریف پرافتخارترین تیم لیگ قهرمانان شود. بعد از این بازی پرونده رقابت‌های باشگاهی در قاره سبز بسته می‌شود و همه به استقبال جام‌جهانی خواهند رفت؛ اما این بازی غیرقابل پیش‌بینی چه نتیجه‌ای در برخواهد داشت؟

کلوپ؛ آقای معمولی اما غول‌کُش
یورگن کلوپ که سابقه شکست‌دادن تیم‌های بزرگ را در دوران مربیگری‌اش در دورتموند هم داراست؛ خودش را آقای معمولی نامیده تا مثل برخی مربیان همچون ژوزه مورینیو در حاشیه نباشد. از آخرین قهرمانی لیورپول در لیگ قهرمانان اروپا ١٣‌سال می‌گذرد و بعد از فینال تاریخی در استانبول که یکی از بزرگترین بازگشت‌های تاریخ را در پی داشت، دیگر قرمزهای آنفیلد به جز ‌سال ٢٠٠٧ حتی نزدیک فینال هم نشدند.
حالا بعد از سال‌ها دوری از مراحل پایانی لیگ قهرمانان اروپا و افت محسوسی که لیورپول داشته، یورگن کلوپ در دومین‌سال حضورش در جزیره توانسته آنها را در آستانه فتح دوباره معتبرترین جام قاره سبز قرار دهد. تاکتیک‌های خاص این مربی آلمانی و جنب‌وجوش او کنار زمین باعث ایجاد انگیزه در میان بازیکنانش شده و آنها را به این سطح رسانده است. کلوپ خیلی خوب می‌داند که نفر به نفر نسبت به زیدان در سطح پایین‌تری قرار دارد؛ اما انگیزه بازیکنان لیورپول می‌تواند بر قدرت رئال غلبه کند. نقطه قوت آنفیلدی‌ها خط حمله پرقدرت و البته نقطه ضعف آنها خط دفاعی نسبتا ضعیفی است که کلوپ باید فکری به حال
آن بکند.

زیدان؛ فرصتی برای ثبت در تاریخ
شاید وقتی در‌سال ٢٠١٦ زین‌الدین زیدان به‌عنوان سرمربی رئال‌مادرید انتخاب شد، کمتر کسی تصور می‌کرد او در‌سال ٢٠١٨ در آستانه کسب سومین قهرمانی خود در لیگ قهرمانان اروپا باشد. این مربی جوان که حالا دیگر بی‌تجربه محسوب نمی‌شود، به متخصص فتح لیگ قهرمانان تبدیل شده و حتی در شرایطی که تیمش در لالیگا شرایط خوبی نداشت، توانست کهکشانی‌ها را به فینال قاره سبز برساند. زیدان و تیمش که امسال دست‌شان از فتح لالیگا و جام حذفی اسپانیا کوتاه مانده بود، با شکست‌دادن رقبای سرسخت و نامدار به فینال رسیدند و حالا به دنبال هت‌تریک قهرمانی هستند تا بدین ترتیب نام این مربی فرانسوی در تاریخ ثبت شود. زیدان که ستاره‌های بیشتری را نسبت به کلوپ در اختیار دارد، خوب می‌داند که لیورپول در لیگ قهرمانان تیم‌های بزرگی را شکست داده و به غول‌کُش تبدیل شده است. به نظر می‌رسد مربی فرانسوی برای محکم‌کردن پایه‌های نیمکت لرزان رئال فعلا محکوم به شکست‌دادن لیورپول و بالابردن جام قهرمانی قاره سبز برای سومین‌‌بار متوالی است.

شب تاریخی کیف و گرانی عجیب!
ورزشگاه ٦٣‌هزار نفری المپیک کیف، پایتخت اوکراین پذیرای فینال فصل ١٨-٢٠١٧ لیگ قهرمانان خواهد بود. به هریک از تیم‌های فینالیست، ١٧‌هزار بلیت اختصاص یافته است. آندری شوچنکو، مربی تیم‌ملی اوکراین و مهاجم سابق تیم‌ملی این کشور، سفیر یوفا برای دیدار فینال خواهد بود. درحالی‌ که کیف آماده یک شب تاریخی می‌شود، اعتراض‌های مردمی زیادی پیرامون میزبانی این شهر صورت گرفته است. هتل‌های شهر کیف در آستانه فینال لیگ قهرمانان قیمت‌های خود را به چندبرابر رسانده‌اند و از سویی رزروهایی که با قیمت‌های قبلی صورت گرفته بود را لغو کرده‌اند. این موضوع با اعتراض‌های گسترده از سوی هواداران ٢تیم رئال و لیورپول مواجه شده است.

صلاح و نخستین حمله به توپ طلا
محمد صلاح که فصلی فوق‌العاده را سپری کرده و یکی از ارکان اصلی صعود لیورپول به فینال لیگ قهرمانان بوده، از حالا یکی از کاندیداهای توپ طلای ‌سال ٢٠١٨ محسوب می‌شود. کارشناسان معتقدند؛ او تنها بازیکنی است که می‌تواند به دوقطبی رونالدو-مسی پایان دهد و شاید امشب ستاره مصری این فرصت را دارد تا اولین حمله را به توپ طلا داشته باشد. قهرمانی در لیگ قهرمانان با درخشش محمد صلاح می‌تواند محبوبیت او را نسبت به قبل چندبرابر کند. حرکات تکنیکی و گل‌های فوق‌العاده این ستاره مسلمان باعث شده یورگن کلوپ و هواداران لیورپول حسابی به توانایی محمد صلاح برای فینال دل ببندند. او در کنار فرمینیو و سادیو مانه مثلثی را در خط حمله قرمزهای آنفیلد تشکیل می‌دهند که می‌تواند برای مدافعان رئال‌مادرید ترسناک باشد. جالب این‌که ستاره مسلمان لیورپول اعلام کرده، در روز فینال لیگ قهرمانان هم روزه می‌گیرد و به مسئولان باشگاه گفته این موضوع روی عملکردش تاثیری نخواهد داشت. از دیگر ستاره‌های لیورپول می‌تواند به جیمز میلنر در خط ‌هافبک اشاره کرد که با تجربه بالای خود می‌تواند کمک‌حال شاگردان یورگن کلوپ باشد.

رونالدو در آستانه یک رکورد منحصربه‌فرد
وقتی راموس در خط دفاعی رئال‌مادرید غایب است، تازه می‌توانید به تاثیرگذاری حضور کاپیتان کهکشانی‌ها پی ببرید. سرخیو راموس که هم در خط دفاعی و هم در گلزنی روی ضربات ایستگاهی در بازی‌های حساس به داد رئالی‌ها رسیده، یکی از ستون‌های اصلی تیمش در فینال کیف خواهد بود. جلوتر که بیاییم، در خط میانی شاید تاثیرگذارترین مرد تونی کروس باشد که باید میدان‌داری کند و کار سختی برابر ‌هافبک‌های پرتلاش لیورپول خواهد داشت. در خط حمله هم که همه نگاه‌ها به رونالدو است. کریستیانو اگر شب خوبی را سپری کند، می‌تواند به ١٥ گلی که قبل از این به ثمر رسانده و جایگاه خود را در صدر جدول گلزنان لیگ قهرمانان تثبیت کرده، بیفزاید. CR٧ بدون ‌شک این پتانسیل را دارد که مثل همیشه تک‌ستاره میدان لقب بگیرد و البته به یک رکورد منحصربه‌فرد برسد. کریس تاکنون موفق شده ٤بار جام قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا را بالای سر ببرد و از این حیث با ستارگانی نظیر کلارنس سیدورف و آندرس اینیستا برابر است. رونالدو درصورت قهرمانی با رئال در کیف اولین بازیکن در تاریخ لیگ قهرمانان اروپا خواهد بود که به ٥ قهرمانی می‌رسد.

داور مغضوب ایرانی‌ها، قاضی فینال
کمیته داوران یوفا اعلام کرده «میلوراد مازیچ» قضاوت دیدار رئال‌مادرید و لیورپول را در کیف برعهده خواهد داشت. داور صربستانی پیش از این ۴بازی در لیگ قهرمانان را قضاوت کرده بود و البته نامی آشنا برای ایرانی‌ها محسوب می‌شود. او همان داور بازی ایران و آرژانتین در جام‌جهانی ٢٠١٤ است که پنالتی واضح روی دژاگه را اعلام نکرد و مورد اعتراض هواداران ایرانی قرار گرفت. البته مازیچ در کارنامه خود قضاوت بازی‌های بزرگی همچون فینال جام کنفدراسیون‌های ‌سال گذشته بین دو تیم شیلی و آلمان و سوپرجام اروپا در ‌سال ٢٠٠٩ بین رئال‌مادرید و سویا را در کارنامه دارد. همچنین می‌توان گفت، این داور صربستانی برای رئالی‌ها خوش‌یمن بوده، چون آنها علاوه بر پیروزی در سوپرجام‌ سال ٢٠٠٩ با قضاوت این داور، در مرحله گروهی ٣ فصل قبل لیگ قهرمانان نیز در شبی که مازیچ داور بوده، بازل را شکست دادند. با این‌حال به ‌نظر می‌رسد قضاوت فینال لیگ قهرمانان اروپا یکی از بزرگترین بازی‌هایی خواهد بود که این داور صربستانی قضاوت می‌کند.

چرا گفتیم رئال و لیورپول به فینال می‌رسند؟

جلال چراغپور کارشناس فوتبال

بهتر است در ابتدا درباره این‌که چطور پیش‌بینی کرده بودیم رئال‌مادرید و لیورپول به فینال لیگ قهرمانان اروپا می‌رسند، توضیح دهیم. رئال‌مادرید با وجود این‌که در اسپانیا بعضا دچار نوساناتی می‌شود و همین فصل هم با فاصله زیاد در رده سوم جدول لالیگا قرار گرفت، در لیگ قهرمانان عملکرد متفاوتی دارد. دلیلش را هم می‌توان در بدنه باشگاه رئال‌مادرید جست‌وجو کرد. این تیم آن‌قدر پیچیده است که می‌توان بخشی به نام «رئال‌شناسی» راه‌اندازی کنیم. رئال‌مادرید استعدادیاب‌های برجسته‌ای دارد که درباره جذب بازیکنان و پرورش آنها مطالعه می‌کند. یکی از اصلی‌ترین اصول درباره جذب بازیکنان این است که رئالی‌ها هیچ وقت ٢ بازیکن شبیه به هم جذب نمی‌کنند تا مثلا با تعویض ایسکو به جای بنزما فرم بازی رئال هم تغییر کند. همین اتفاق باعث می‌شود که رئالِ خارج از اسپانیا قوی‌تر از رئالِ داخل اسپانیا باشد.
از سوی دیگر باید صعود لیورپول به فینال را حاصل تفکرات یورگن کلوپ بدانیم. او با تفکر کاملا آلمانی که تفاوت‌های زیادی با فوتبال مالکانه دارد، تیمش را به موفقیت رساند. تاکتیک یورگن کلوپ متفاوت از تاکتیک گواردیولا است؛ به‌طوری که تعداد پاس‌ها به بیش از ٧، ٦نمی‌رسد. اصطلاح «GEGEN PRESSING» که توسط خیلی از کارشناسان ایرانی هم استفاده می‌شود؛ به درستی تا به حال تحلیل نشده و لازم است بدانیم که GEGEN یک کله آلمانی و به معنای برابری است. لیورپول هم بر همین تاکتیک استوار شده؛ بنابراین حضور یک تیم انگلیسی در فینال با پیاده‌شدن یک تفکر آلمانی حاصل شده است.
کلوپ، زیدان را سورپرایز می‌کند
شاید روی کاغذ شانس رئال‌مادرید بیشتر باشد اما با سبک فوتبالی که از لیورپول شاهد هستیم، مطمئنا تیم زیدان به دردسر می‌افتد. قطعا آنها در اجرای برنامه‌های خود دچار مشکل می‌شوند و حتی اگر برنده مسابقه هم باشند که بعید هم نیست، بازهم کلوپ می‌تواند سورپرایزهایی برای زیدان داشته باشد. تیم‌هایی که فوتبال هجومی بازی می‌کنند، وقتی که به آنها حمله می‌شود، دچار مشکل می‌شوند. مثلا مارسلو به‌عنوان دفاع چپ در حمله خوب است اما در دفاع کیفیت آن چنانی ندارد. تونی کروس در بازی‌سازی قدرتمند است اما در جنگ‌های میانه زمین این قدرت را ندارد. رونالدو هم که اصلا دفاع نمی‌کند. شاید گرت بیل را به‌عنوان بازیکنی که هم در حمله و هم در دفاع شرکت می‌کند، بتوانیم مثال بزنیم. مسافتی که بیل در زمین طی می‌کند، باعث می‌شود سیستم رئال‌مادرید هنگام عقب کشیدن این مهاجم ولزی به جمع‌هافبک‌ها ٥/٢-٥/٣-٤ باشد؛ درحالی‌که در ابتدای بازی این سیستم ٣-٣-٤ اعلام می‌شود.
پرس تمام زمین مقابل « quick attack»
با این ٢ تفکر جلو آمدیم و حالا به جایی رسیدیم که تفکرات زیدان و کلوپ رودرروی هم ایستادند. تفکراتی که کاملا نسبت به هم متفاوت هستند و هیچ شباهتی ندارند. مهمترین تفاوت هم این جاست که رئال پرسینگ را در داخل زمین خودی انجام می‌دهد اما لیورپول پرس تمام زمین را در دستور کار دارد. رئالی‌ها بعد از گرفتن توپ حمله سریع(quick attack) را ترتیب می‌دهند که با ضدحمله متفاوت است. آنها به صورت دسته‌جمعی و با سرعت به سوی دروازه حریف حمله‌ور می‌شوند.
این بازی قابل پیش‌بینی نیست
این را بگویم که فینال لیگ قهرمانان اروپا بین رئال‌مادرید و لیورپول به هیچ عنوان قابل‌پیش‌بینی نیست. همواره تقابل نظم دفاعی و پرسینگ تمام زمین غیرقابل پیش‌بینی است. در این میان باید اشاره کنیم که تمام بازیکنان حاضر در زمین ستاره هستند و در شب ستاره باران ورزشگاه المپیک کیف، ستاره‌ها سرنوشت بازی را تغییر نمی‌دهند.

منبع: شهروند
ارسال نظر