ما در موزه خیابان ولیعصر قصه فروش شهریم

خوانش تجربه موزه خیابان ولی‌عصر(تهران) در موزه تاریخ شهرداری اصفهان برگزار شد.

ما در موزه خیابان ولیعصر قصه فروش شهریم

وحید قاسمی مدیر موزه خیابان ولی عصر در نشست "ملاقات موزه و شهر : خوانش تجربه موزه خیابان ولی‌عصر(تهران) که در موزه تاریخ شهرداری اصفهان برگزار شد؛ داستان و ایده اولیه شکل‌گیری این موزه را اینطور شرح داد: چند سال پیش هنگامی که در موزه گرمابه علی قلی‌آقا مشغول فعالیت بودم، این محله که با نام علی قلی آقا معروف است برای من بسیار مهم جلوه کرد. در آن زمان بحث بافت‌موزه‌ها عنوان شد و آنجا این مساله برای من مطرح شد که چگونه شهر می‌تواند به بیان موزه‌ای درآید.

او افزود: در دوره کودکی من هر اصفهانی با حضور در چهارباغ به یاد اصفهانی بودن خود می‌افتاد و بر همین اساس تاکید می‌کنم که چهارباغ می‌تواند موزه‌ای روایت‌گر باشد، گرچه متاسفانه با وجود طرحی که روی این خیابان داشتم این موضوع عملی نشد اما فرصتی پیش آمد که طرح تاسیس موزه آبادان را مطرح کنم که روایت‌گر آن‌چیزی است که این شهر تجربه کرده است.

این معمار و طراح ادامه داد : طراحی موزه آبادان را انجام دادم که البته مانند بسیاری از پروژه‌های دیگر به نتیجه نهایی نرسید، پس از آن به تهران رفتم و در آنجا با موضوعی به نام میراث شهری مواجه شدم و آن را در جلساتی با مدیران شهر مطرح کردم.

این ایران‌پژوه با اشاره به ثبت ملی خیابان ولی‌عصر و شروع روند ثبت جهانی این خیابان گفت: با طرح این موضوع و آماده بودن خانه مینایی توانستیم از این خانه استفاده کرده و در ابتدا عنوان روایت‌خانه ولیعصر را برای مسیری که در پیش گرفتیم انتخاب کردیم، در ادامه به موزه خیابان ولی‌عصر رسیدیم که تمام تلاشمان این است موزه‌ای برای فردا باشد.

مدیر موزه خیابان ولیعصر ادامه داد: هر بازدیدکننده‌ای که به موزه خیابان ولیعصر مراجعه می‌کند، با این جمله روبه‌رو می‌شود: «ما قصه‌فروشان شهریم». من نیز یکی از این قصه‌فروشان هستم و با اطمینان، مسئولیت روایتگری را به تصاویر موزه می‌سپارم.

قاسمی با بیان اینکه سعی کردیم در ایجاد این موزه، لایه به لایه خیابان را بررسی کنیم، گفت: در موزه ولیعصر قرار است به صورت مداوم روایت‌پردازی کنیم، بنابراین یک مسیر در روایت‌گری این خیابان وجود دارد که ما در آن به تک‌مکان رسیدیم و بر این اساس تلاش کردیم روایت‌گری مناسبی داشته باشیم.

او افزود : نخستین بار در مورد خیاطان خیابان ولی‌عصر صحبت کرده و بعد لایه به لایه بر اجزا این خیابان تمرکز نمودیم؛ زمانی که با یکی از چند خیاط باقی مانده در این خیابان صحبت کردیم در ابتدا چندان نسبت به شهر حساس نبود اما پس از مصاحبه و شرح روایتش، نسبت به این خیابان و این شهر بسیار مسئول شد و این یکی از نتایج حاصل از روایت‌گری موزه ولی‌عصر به شمار می‌رود.

قاسمی گفت: در نقشه برداری فرهنگی، دستفروشان و صداهای خیابان ولی عصر و به نوعی همه فضاهای زندگی در این خیابان را ثبت کردیم اما بار دیگر باید تاکید کنم که در این روایت، راوی نقش مهمی دارد.

مدیر موزه خیابان ولیعصر مهمترین رسالت موزه‌ها را ارائه روایت دانست و اضافه کرد: روایت ایران به عنوان گمشده‌ترین روایت، تصویر شهر و آینده شهری به کلی پیچیده و مبهم شده است. همین موضوع تاکیدی بر اهمیت و ضرورت وجود موزه‌هایی مانند موزه تاریخ شهرداری، و موزه خیابان ولیعصر و موزه‌هایی از این دست است که موزه‌هایی برای آینده هستند و قادرند تصویر آینده شهر را بسازند.

وی خاطرنشان کرد: به دنبال ایجاد مرکز آفرینش‌های شهری در سراسر کشور هستیم تا چنین اتفاقاتی را در مقیاسی وسیع‌تر برای شهرها رقم بزنیم.

 

ارسال نظر

اخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار