مشارکت زنان و جوانان؛ ۲ نیاز اهدای خون اصفهان
در آستانه روز و هفته انتقال خون، مدیرکل این اداره در استان اصفهان به گفتگویی با رسانهها نشست تا چند و چون وضعیت اهدای خون و نیز درخواست و نیاز آن را تشریح کند.
کیان دهرابپور با تاکید بر این موضوع که ادارهکل انتقال خون زیر نظر هیچ نهادی از جمله دانشگاه علوم پزشکی یا هلال احمر نبوده و نهادی مستقل است، گفت: در استان اصفهان ۱۱ مرکز انتقال خون وجود دارد که دو مورد از آن مربوط به شعر اصفهان است و در پل خواجو و خیابان مشتاق واقع است.
او افزود: ۵ شهرستان استان نیز دارای پایگاه انتقال خون هستند و شهرستانهای نائین،خمینیشهر، زرینشهر و شاهینشهر باید خون دریافتی را برای فرآوری به مرکز واقع در خیابان مشتاق بیاورند.
دهرابپور ادامه داد: بیشترین فرآورده ما گلبول قرمز فشرده است که شرایط نگهداری و مصرف خاص خودش را دارد و بعد از آن پلاکت و پلاسما هستند.
مدیرکل اداره انتقال خون استان اصفهان با بیان اینکه روزانه ۶۳ مرکز از ما خون دریافت میکنند، اظهار داشت: ۱۲۰۳ بیمار تالاسمی ماژور یا اصلی داریم که ۸۶۵ نفر از آنهاهر دو هفته یکبار دو واحد گلبول قرمز فشرده از ما دریافت میکنند؛ همچنین ۱۱۰۰ بیمار هموفیلی داریم که باید برخی فراوردههایشان را ما تامین کنیم.
دهرابپور با تاکید بر اینکه هیچ پزشکی ی در هیچ مرکز درمانی دست به تیغ جراحی نمیزند مگر اینکه از ظرفیت بانک انتقال خون بیمارستان مطمئن شود، گفت: چند بخش از جمله نوزادان آی سی یو، تصادفیها، سوختگیها و ... هر روز به درمان نیاز دارند.
او با تاکید بر اینکه بزرگترین چالش ادارهکل انتقال خون استان اصفهان کمبود نیروی انسانی است، اظهار داشت: زیرساختهای این مجموعه با نیازهای آن متناسب نیست و ما اکنون در حالی با ۱۸۰ نیرو فعالیت میکنیم که دست کم ۵۰ نیروی انسانی متخصص دیگر احتیاج داریم.
مدیرکل اداره انتقال خون استان اصفهان بیان کرد: در جذب نیرو از استخدام کشوری سال گذشته ۲ نفر از ۸ سهمیه را با تلاش و رایزنی جذب کردیم و توانستیم از نیروهای فرزندان جانبازان و ایثارگران ۷ نیروی انسانی جذب کنیم.
او اظهار کرد: چالش بعدی ما کمبود فضای فیزیکی است که توانستهایم با کمک و همت شهرداریهای منطقه ۱۱ و ۱۳ دو مرکز خیر ساز را در دستورکار قرار دهیم اما همانطور که اشاره شد نیروی انسانی چالش بزرگ ماست و بدون آن حتی ایجاد و ساخت مراکز فیزیکی بیفایده خواهد بود.
او با ارائه آماری از خون دهی روزانه این ادارهکل در سالهای گذشته، گفت: این اعداد در سالهای ۱۴۰۰ میزان ۷۱۵ مورد، ۱۴۰۱ میزان ۷۴۵ مورد، ۱۴۰۲ میزان ۸۰۰ فرآورده و در سال جاری پیش بینی ۸۰۵ مورد است.
مدیرکل اداره انتقال خون استان اصفهان با اشاره به اینکه از هر سه نفر یکی تا پایان عمر به فرآوردههای خونی احتیاج خواهد داشت، گفت: برای استفاده از هر فرآورده خونی باید ۱۷۰۰ استاندارد رعایت شود.
او افزود: در سال ۱۴۰۲ میزان ۱۸۵ هزار و ۲۳۰ نفر به مراکز انتقال خون مراجعه کردهاند که از این میزان ۱۴۷ هزار و ۴۴۲ نفر موفق به اهدای خون شدند. همچنین از خونهای اهدایی ۱۰۱هزار و ۱۸۹ مورد فرآورده گلبول قرمز کم لوکوسیت بوده، ۴۲ هزار و ۹۷۴ مورد گلبول قرمز متراکم، هزار و ۱۸۴ مورد قرمز شسته شده، دوهزار و ۶۶۴ مورد قرمز اشعه دیده، دو هزار ۳۲۲ مورد خون کامل، ۱۰ هزار و ۵۳۶ مورد پلاکت اشعه دیده و مواردی نظیر این بوده است.
دهرابپور گفت: استان اصفهان با تولید دو هزار و ۶۶۴ واحد گلبول قرمز اشعه دیده در کشور جایگاه نخست را دارد و اگرچه به ازای هر پرسنل ۸۰۰ خونگیری انجام میشود اما در سال ۱۴۰۲ حتی یک واحد خون از استانهای دیگر نگرفته ایم؛ این در حالی است که یک سوم فرآوردههای خونی بیمارستان سیدالشهدای اصفهان برای بیماران شهرهای دیگر مصرف میشود.
او گفت: در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال قبل آن میزان ۷/۴ دهم درصد رشد خونگیری داشتهایم که ۵۵/۸۲ درصد اهدایی مستمر، ۱۴/۹۹درصد بار اولی و ۲۹/۱ درصد با سابقه بودهاند. این در حالی است که میزان اهدای خون بانوان با ۳/۵۱ درصد از میانگین کشوری که ۴/۶ بوده در اصفهان بسیار پایین است.
مدیرکل انتقال خون استان اصفهان با بیان اینکه میانگین رده سنی اهداکنندگان ۳۶ تا ۴۰ سال است،گفت: این میزان از سال ۸۷ تاکنون روند نزولی داشته به طوری که در آن دوره این رده سنی بین ۲۱ تا ۲۵ سال بوده است.