پروژه‌های آبی اصفهان در حصار مخالفت‌ها

بحران شدید منابع آبی، اصفهان و مردمان آن را تهدید می‌کند. در حال حاضر که در میانه زمستان هستیم بارش‌ها آن‌طور که انتظار می‌رفت اتفاق نیفتاده است.

 پروژه‌های آبی اصفهان در حصار مخالفت‌ها

بحران شدید منابع آبی، اصفهان و مردمان آن را تهدید می‌کند. در حال حاضر که در میانه زمستان هستیم بارش‌ها آن‌طور که انتظار می‌رفت اتفاق نیفتاده است.
کاهش ۷۰ تا ۸۰ درصدی بارش‌ها در سرشاخه‌های زاینده‌رود و افت میانگین بارش‌های سالانه به میزان ۶۵ درصد، وضعیت بی‌سابقه‌ای را برای این استان رقم زده است. ۹۹ درصد از مساحت اصفهان تحت‌تأثیر خشکسالی هیدرولوژیک قرار دارد این در حالی است که طبق آخرین آمار، تنها ۱۳ درصد از ظرفیت سد زاینده‌رود آب دارد که نشان‌دهنده کاهش ۷۵ درصدی حجم آب پشت سد نسبت به بلندمدت است. علاوه بر سد زاینده‌رود، وضعیت سایر سدهای استان نیز به‌شدت نگران‌کننده است؛ به‌طوری که ۷۰ درصد حجم این سدها خالی است.
این شرایط که زنگ هشداری است برای فصل تابستان، بیش‌ازپیش لزوم اجرای پروژه‌های آبی جدید را برای تأمین آب شرب مردم استان نشان می‌دهد. یکی از این پروژه‌های حیاتی که باهدف تأمین آب شرب برای بیش از ۵ میلیون نفر از جمعیت اصفهان در حال پیگیری و اجراست پروژه سد ماندگان است.
بااین‌حال، این پروژه با مخالفت برخی از نمایندگان استان‌های دیگر مواجه شده است تا جایی که برای توقف آن دست به نامه شده‌اند. این مخالفت‌ها در حالی صورت می‌گیرد که این پروژه آبی از منابع داخل استان در حال اجراست و طرح آن از لحاظ زیست‌محیطی نیز بررسی و تأییدیه‌های لازم را گرفته است. پروژه‌ای که نه‌تنها با حقوق سایر استان‌ها در تضاد نیست؛ بلکه می‌تواند با رعایت عدالت آبی و بهره‌گیری از مطالعات کارشناسی دقیق، نیاز حیاتی مردم اصفهان به آب شرب را تأمین کند و جایگزینی اندک برای حقابه‌ای باشد که از حوضه زاینده‌رود برای استان‌های دیگر و حوضه‌های آبخیز دیگر برداشت می‌شود.
در کنار اجرای پروژه‌های جدید، لازم است که اداره آب منطقه‌ای اصفهان با جدیت بیشتری نسبت به کنترل برداشت‌های بالادست و بی‌رویه آب اقدام کند. برداشت‌های بی‌رویه در بالادست نه‌تنها تعادل منابع آبی را بر هم زده، بلکه فشار بیشتری بر ذخایر محدود استان وارد کرده است.
ضروری است که اداره آب منطقه‌ای برنامه‌ریزی جامعی برای ساماندهی و مدیریت آب‌های سطحی و زیرزمینی در استان اصفهان داشته باشد. این ساماندهی شامل نظارت دقیق بر الگوهای برداشت، جلوگیری از اتلاف منابع آبی، و احیای سفره‌های زیرزمینی خواهد بود.
باتوجه‌به وضعیت کنونی و کاهش بی‌سابقه منابع آبی و از سوی دیگر خشکسالی گسترده در استان، لازم است تمام ذی‌نفعان به اهمیت آب شرب به‌عنوان یک حق اساسی و حیاتی توجه کنند. 

انتظار می‌رود اظهارنظرها درباره طرح‌های آبی اصفهان نیز با نگاه ملی و بر اساس اصول علمی، ملی و عدالت‌محور باشد تا بتوان از تبعات اجتماعی، اقتصادی و زیست‌محیطی بحران آب در استان اصفهان و دیگر استان‌های فلات مرکزی کشور جلوگیری کرد.

 

ارسال نظر