خرید گوشت بدون مهر دامپزشکی ممنوع!
تب کریمه کنگو یکی از مهمترین بیماریهای ویروسی است که از حیوان به انسان منتقل میشود.
تب کریمه کنگو یکی از مهمترین بیماریهای ویروسی است که از حیوان به انسان منتقل میشود. این بیماری خطرناک است و فرد مبتلا به آن ممکن است تا ۳۰ درصد موارد جان خود را از دست دهد، حتی اگر درمان شود. یکی از راههای انتقال آن نیز از طریق گزش کنهای است که روی بدن حیوان آلوده بهخصوص دامهای اهلی مانند گوسفند و بز و گاو زندگی میکند. این ویروس وارد بدن دام شده و بعد با گزش باعث ابتلای فرد به بیماری میشود. بنا بر اعلام مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، این بیماری که سال گذشته سه فوتی در کشور بهجای گذاشت در دام علائم خاصی ندارد و از ظاهر دام نمیتوان متوجه وجود ویروس شد . شایعترین راه انتقال آن نیز ذبح غیربهداشتی دام بهویژه در مناطق روستایی است. به همین دلیل دکتر مهدی گویا ، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت تأکید میکند که خرید گوشت از منابع نامطمئن مانند کنار خیابان، جاده و کشتار غیرمجاز مردم را در معرض ابتلای به تب کریمه کنگو قرار میدهد. به همین دلیل گوشت باید مهر تائید سازمان دامپزشکی را داشته باشد. به گزارش وبدا، وی ادامه میدهد: این بیماری بیشتر یک بیماری شغلی است. کسانی که بهصورت مستقیم با دام سروکار دارند، آن را ذبح میکنند، قصابها و حتی زنان خانهدار نیز ممکن است به دنبال تماس با دام تازه ذبحشده یا گوشت آلوده، مبتلا به این عفونت شوند. همچنین کسانی که در معرض خون و ترشحات بدنی فرد بیمار قرار دارند مانند پزشکان و کادر درمانی نیز در معرض ابتلا هستند. لازم به تأکید است: در کشور ما هر سه راه انتقال این بیماری تابهحال مشاهدهشده است. این بیماری معمولاً در فصل بهار و تابستان شایع است، اما در تمام فصول سال ممکن است مشاهده شود. تب کریمه کنگو واکسنی برای پیشگیری ندارد و مهمترین نکته برای این کار رعایت نکات بهداشتی توسط کسانی است که دام نگهداری میکنند، در کشتارگاهها و دامداریها کار میکنند و زنان خانهداری که گوشت خریداری میکنند.
توصیهها
کارشناسان توصیه میکنند که روستاییان هنگام تماس با دام از کندن کنههای روی بدن دام خودداری کنند. همچنین لباسهای خود را پس از خروج از اصطبل و محل نگهداری دامها تعویض کنند و دست و صورت خود را با آب و صابون بشویند؛ چراکه دام بیمار خطر انتقال بیماریهای بسیاری را دارد. بهتر است تا حد امکان افرادی که دامدار نیستند هنگام مراجعت به مناطق روستایی، تماسی با دام نداشته باشند. دامداران نیز وقتی با دام در تماس هستند از وسایل حفاظتی استفاده کنند و پس از پایان کارشان نیز لباسها را تعویض کرده و دست و صورت خود را بشویند.همچنین از تماس مستقیم دست با گوشت تازه ذبحشده باید پرهیز کرد و خرد کردن و بستهبندی گوشت باید پس از ۲۴ ساعت از نگهداری آن در دمای زیر صفر انجام شود و ترجیحاً گوشت بهصورت فریز شده و حداقل چند ساعت پس از فریز مصرف شود.
نکات مهم پیشگیری از تب کریمه کنگو
*مراقبت حفاظتی و بهداشتی کامل دامداران و کارکنان کشتارگاهها و قصابیها و استفاده از دستکش و وسایل حفاظتی
*جلوگیری از گزش کنه آلوده بهوسیله خودداری از خوابیدن در نقاط آلوده
*عدم مصرف گوشت تازه -گوشت باید 24 ساعت در دمای منفی 1 تا 4 درجه نگهداری شود بعد مصرف شود
*پختن کامل گوشت
*برای کارکنان بیمارستانی و کادر درمانی توجه کامل به مراقبت از خود یعنی استفاده از ماسک، گان، عینک و دستکش در برخورد با بیمار دچار خونریزی.