آغاز واردات برنج به کشور از آذرماه

امسال با شروع فصل برداشت برنج از شالیزارهای کشور، طرح ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت محصول داخلی، به‌منظور حمایت از تولید و تولیدکنندگان داخلی آغاز شد.

مهناز احمدی - اصفهان امروز : امسال با شروع فصل برداشت برنج از شالیزارهای کشور، طرح ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت محصول داخلی، به‌منظور حمایت از تولید و تولیدکنندگان داخلی آغاز شد. این طرح حتی برای افرادی که ثبت سفارش دارند هم اعمال می‌شود، ‌طوری‌که بعد از آبان‌ماه می‌توانند محموله‌های خود را وارد کشور کنند و در این مدت هیچ محموله‌ای وارد نخواهد شد. طرح ممنوعیت واردات برنج از سال 1392 اجرایی شد و در این طرح واردات برنج در فصل برداشت به مدت چهار ماه از مرداد تا آذرماه ممنوع شد، که امسال مدت این طرح برای تنظیم و کنترل بازار به سه ماه تقلیل پیدا کرد و به‌جای مرداد از شهریورماه اعمال شد. دلیل تأخیر یک‌ماهه این طرح به گفته کارشناسان بروز مشکلات متعدد برای برخی تجار و حتی شرکت‌ بازرگانی دولتی بود که ورود محموله پس از اول مردادماه را مشکل می‌کرد ؛ ازاین‌رو امسال وزارت جهاد کشاورزی با ابلاغ‌نامه‌ای به سازمان توسعه تجارت، زمان ممنوعیت ثبت سفارش و ممنوعیت ورود برنج وارداتی را تا اول شهریور به تعویق انداخت.

لغو ممنوعیت یک‌ماهه برنج به نفع کیست؟

حال با توجه به اینکه ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت، گام مثبت دولت و مجلس جهت حمایت برنج‌کاران و تولید داخلی به شمار می‌آید؛ لغو ممنوعیت یک‌ماهه که به نفع تجار و واردکنندگان و به ضرر تولیدکنندگان و کشاورزان داخلی تمام شد، با واکنش شدید نمایندگان مجلس روبرو شد و موضوع تا آنجا پیش رفت که مقصر اصلی این امر وزارت جهاد کشاورزی شناخته شد و بارها درخواست توضیح از سوی مجلس شورای اسلامی را دریافت کرد. حتی برخی لغو مصوبه ممنوعیت واردات برنج در زمان برداشت این محصول را نشانه‌ای از نفوذ مافیای واردات برنج در کشور می‌خواندند. سیدناصرموسوی لارگانی، نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی در این‌باره در گفتگو با اصفهان امروز گفت: این امکان وجود دارد که افرادی محموله‌هایی از برنج را سفارش داده بودند و به دلیل روابطشان توانستند تا زمان ورود محصولشان به کشور این ممنوعیت را به تأخیر بیندازند. وی اذعان داشت: در این چند سال همزمان با فصل برداشت، ممنوعیت ورود برنج اعمال می‌شده است. برداشت برنج در استان‌های شمالی حداقل 5/2 ماه به طول می‌انجامد، در استان‌هایی مانند اصفهان هم تا اوایل مهرماه ادامه دارد. دولت‌های مختلف، در این مدت‌زمان چنین ممنوعیتی را در راستای حمایت از تولیدات داخلی اعمال می‌کرده‌اند.

واردات برنج ، برنج‌کاران ایرانی را دلسرد کرد

موسوی لارگانی ادامه داد: به‌غیراز این ممنوعیت چندماهه، لازم است که در زمان‌های دیگر هم واردات بیش‌ازاندازه انجام نشود، زیرا واردات بی‌رویه قطعاً برنج‌کاران داخلی را دچار مشکل می‌کند . نماینده مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه برنج‌کاران زحمتکش با مصائب فراوان به کشت می‌پردازند ، عنوان کرد: برنج وارداتی به علت ارزان‌تر بودن آن خریداران بیشتری دارد و به‌این‌ترتیب محصولات داخلی روی دست کشاورزان می‌ماند، که همین امر در سال‌های گذشته باعث کناره‌گیری بسیاری از کشاورزان از حرفه خود شده است. موسوی لارگانی با تأکید بر اینکه برنج ایرانی یکی از بهترین و باکیفیت‌ترین نوع برنج در جهان محسوب می‌شود، بیان داشت: واردات برنج، برنج‌کاران ایرانی را نسبت به سرمایه‌گذاری برای کشت دلسرد کرده است؛ ‌طوری‌که عده‌ای از برنج‌کاران اقدام به فروش اراضی کشاورزی خودکرده‌اند تا خود را از مشکلات کشت، داشت و برداشت این محصول نجات دهند . وی افزود: ترغیب کشاورزان و پرداخت تسهیلات به ایشان برای دلگرم بودنشان برای ادامه کار بسیار ضروری به نظر می‌رسد و انجام اقداماتی همچون ممانعت از واردات بی‌اندازه و به کار بردن قیمت‌های تضمینی باعث تشویق آنها به ادامه فعالیت می‌شود .

مصرف سالانه برنج در ایران 2/3 میلیون تن است

نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: درحالی‌که واردات بی‌رویه برنج، ضربه بر پیکره تولیدکننده این محصول استراتژیک وارد آورده است، با کاهش تعرفه برنج‌های خارجی ،این احتمال وجود دارد که واردات این محصول افزایش یابد و اقتصاد کشور به‌تدریج دچار خمودگی و ایستایی شود. موسوی لارگانی یادآور شد: این وظیفه دولت است که با برنامه‌ریزی صحیح از واردات بیهوده و بیش از نیاز برنج به کشور جلوگیری کند، نه اینکه با واردات بی‌رویه این محصول ، باعث پشیمانی تولیدکننده از سرمایه‌گذاری در این زمینه شود. باوجودی که عده‌ای اعتقاد به ممنوعیت واردات برنج درزمانی طولانی‌تر دارند برخی از کارشناسان و مسئولان بر این باورند که طولانی شدن زمان ممنوعیت واردات برنج مشکلاتی را به وجود می‌آورد که ازجمله آنها می‌توان به بالا رفتن قیمت برنج در پی کاهش عرضه اشاره کرد.

مصطفی به‌حق، رئیس اتحادیه برنج و خواروبار اصفهان، در گفتگو با اصفهان امروز ضمن اعلام موافقت با واردات برنج گفت: نیاز به واردات برنج موضوعی قطعی است ، زیرا با توجه به میزان تولید برنج و مصرف بالای مردم به این محصول هرسال تولید داخلی کفاف نمی‌دهد . وی با اشاره به اینکه نرخ برنج ایرانی از 7 هزارتا 14 هزار متغیر است، خاطرنشان کرد: نرخ برنج خارجی کمی با افزایش قیمت مواجه بوده است.

نرخ برنج ایرانی از 7 تا 14 هزار تومان

در همین راستا مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج نیز پیش‌ازاین در گفتگو با تسنیم گفت: اکنون مصرف سالانه برنج کشور ما 2/3 میلیون تن است که بین 7/1 تا 2 میلیون تن از تولیدات داخلی و 2/1 تا 5/1 میلیون تن از محل واردات باید تأمین شود، بنابراین ما برای تأمین نیاز داخلی چاره‌ای جز واردات نداریم.

وی توضیح داد: با اجرای سیاست ممنوعیت واردات و طولانی شدن مدت‌زمان آن دیگر خارجی‌ها می‌دانند که ما چه زمان‌هایی می‌توانیم برنج را خریداری کنیم، بنابراین اقدام به افزایش قیمت‌ها می‌کنند که واردکنندگان توان خرید برنج خارجی با نرخ بالا را ندارند، زیرا افزایش قیمت برنج خارجی در داخل کشور به نفع مصرف‌کنندگان و اقشار کم‌درآمد نیست. به گفته کشاورز، این امر همچنین موجب از دست رفتن بازارها می‌شود که با توجه به شرایط منطقه این تهدیدی برای کشور ما محسوب می‌شود. دبیر انجمن واردکنندگان برنج اظهار داشت : قاچاق کالا مورد دیگری است که در زمان ممنوعیت واردات این محصول از طریق مرزنشینان، ملوانان، ته لنجی‌ها، تعاونی‌های مرزنشین و مناطق آزاد تأمین و به شکل‌های غیررسمی وارد می‌شود و تمامی این عوامل در افزایش 100 درصدی نرخ برنج تولید داخل مؤثر است.


ارسال نظر

اخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار