مهربانی مردم، خاطره گردشگران از اصفهان
افزایش بیسابقه گردشگران خارجی در بهار امسال، پررنگ شدن حضور گردشگران اروپایی در اصفهان و جوانتر شدن گردشگرانی که به اصفهان میآیند، از نقاط مثبت گردشگری اصفهان در سال جاری است، اتفاقاتی که تأثیر برجام را بر آنها نمیتوان نادیده گرفت.
اصفهان امروز/ الهام باطنی: چندی پیش فریدون الهیاری، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان از اتفاقی بیسابقه در چهار دهه گذشته به ایسنا گفت، اینکه فروردینماه امسال، بیشتر از 85 هزار گردشگر خارجی از 44 ملیت از آثار تاریخی تحت پوشش این سازمان بلیت خریدهاند. او از این هم گفت که برخلاف گذشته که بیشتر خارجیها از نیمه فروردین به ایران میآمدند، امسال از آغاز فروردین، تعداد زیادی گردشگر به اصفهان آمد. به گفته الهیاری، ملیت گردشگران امسال اصفهان هم تغییر کرده و برخلاف گذشته که بیشتر چشممان به جمال چشمبادامیها روشن میشد، امسال چشمروشنهای اروپایی، سهم بیشتری در میان گردشگران داشتند. فرانسویها در صدر بودند و بعد از آنها اهالی ایتالیا، اسپانیا و آلمان. حضور چینیها، آسیای شرقیها و آمریکاییها هم قابلتوجه بوده و برای اولین بار شاهد سفرهای گروهی گردشگران برزیل و تایلند بودهایم.
این تغییرات آنقدر قابلتوجه است که شبکه الجزیره هم از رشد گردشگری کشور و جذب گردشگران اروپایی، پس از روی کار آمدن دولت روحانی و تصویب برجام هستهای در سال ٢٠١٥ نوشته، از اینکه طی دو سال گذشته، تعداد گردشگران، نزدیک به سه برابر نسبت به قبل از توافق هستهای رشد داشته، تعداد گردشگران از 8/3 میلیون نفر در سال ٢٠١٢ به 2/5 میلیون نفر در سال ٢٠١٥ افزایشیافته و درآمد گردشگری ایران هم در سال ٢٠١٥ از مرز ٨ میلیارد دلار گذشته است. شبکه سی.ان.ان هم چندی پیش هتل عباسی اصفهان را «زیباترین هتل خاورمیانه» نامید، هتلی که ظرفیت آن تا سه ماه بعد تکمیل است، اتفاقی که به خاطر تسهیل صدور ویزا برای گردشگران خارجی و برداشتن تحریمهای بینالمللی هم هست.
اتفاق مثبت دیگر این است که به گفته محسن یارمحمدیان، معاون گردشگری اداره میراث اصفهان، میانگین سنی گردشگران خارجی هم در سالهای 93 و 94 حدود 50 سال بوده و در سال 95 به 20 تا 35 سال رسیده است.
میدری ایوانف روسی، یکی از این جوانها است. او که برای اولین بار به ایران آمده، امتیاز طبیعت کشور را داشتن منظرههای متنوع بیابان، کوه، آبشار، جنگل و رودخانه میداند. او که به علت علاقه به فرهنگ ایرانی به اصفهان آمده، از تازگی عادت سفر به ایران در بین روسها و تعداد کم گردشگران روسی علاقمند به ایران میگوید. اتفاقی که ناشی از کمرنگ بودن ایران بهعنوان یک هدف گردشگری در شرکتهای جهانگردی روسیه است. مطرح نبودن ایران در گردشگری روسیه هم طبیعتاً علتی دارد، اینکه روسها بهاشتباه فکر میکنند کشورهای اسلامی ازجمله ایران، جایگاه تروریستها هستند. ایوانف اما با دیدن ایران، به نتیجهای عکس این تفکر رسیده، اینکه ایران، کشوری امن است، برخلاف بعضی کشورهای اطرافش مثل عراق یا پاکستان. او علت تمایل تازه روسها به سفر به ایران را هم تأثیر رسانهها میداند، رسانههایی که پیشازاین، روسها را از سفر به ایران میترساندند و اکنون رویکرد خود را تغییر دادهاند. همین باعث شده ایوانف به هنگام سفر به اصفهان، از خطرناک بودن آن نگران نباشد.
آنا پرسنیکوا، زن جوان روسی هم دیدگاهی مشابه ایوانف دارد. او که به دلیل علاقه به سفر، درباره کشورهای مختلف جهان اطلاعات کسب میکند، پیش از سفر به اصفهان از امنیت آن مطمئن بوده، باوجود آنکه بسیاری از دوستانش درباره خطر ایران به او هشدار میدادند، انگیزهاش برای این کار را متوجه نمیشدند و سعی میکردند منصرفش کنند. ترسی که آنا، ناشی از تصویر غلطی میداند که رسانهها از ایران ارائه میدهند. با اینکه آنا میدانسته ایرانیها خیلی مهربان هستند، اما میزان محبت اصفهانیها او را شگفتزده کرده، چیز دیگری هم البته او را غافلگیر کرده: «فکر نمیکردم زنهای ایرانی اینقدر آزادی داشته باشند و اینهمه از خانه بیرون بروند.» نوع پوشش زنان ایرانی هم برای آنا عجیب بوده است.
او که فرهنگ ایرانی را دوست دارد، سفر به این کشور را به دوستانش پیشنهاد خواهد کرد و خودش هم باز به ایران سفر خواهد کرد. او بیش از همه مردم ایران و احساسات جاری در این کشور را دوست داشته و میگوید که تاکنون مردم به این مهربانی در هیچ کشوری ندیده است. البته چیزهایی هم در ایران، آنا را آزار داده، اینکه نتوانسته هتل ارزانقیمت پیدا کند و اگر هم موفق به این کار شده، به کیفیت چندان بالایی دست نیافته است. آنا که تاکنون به موسیقی ایرانی گوش نداده و تنها گذرا آن را از رادیو یا در رستورانها شنیده، از این میگوید که کاش فضایی برای نواختن موسیقی ایرانی برای توریستها وجود داشت.
سفر به ایران بهجز اهالی روسیه، بین اهالی آلمان هم تازگی دارد. جولیا وسلینگ، زن میانسالی که به عشق دیدن فرهنگ اصفهان به این شهر آمده، رایج نبودن سفر به اصفهان در بین اهالی این کشور را به خاطر مسائل سیاسی و آشنا نبودن آلمانیها با فرهنگ ایران میداند. این ناآشنایی باعث میشود آلمانیها تصوری از نوع رفتار و پوشش در ایران نداشته باشند. نگرانیهای غلط آنها درباره نبود امنیت در ایران هم باعث شده آلمانیها تنها گروهی به این کشور سفر کنند، جولیا و دوستش البته به دلیل آگاه بودن به نادرستی این نگرانی، بهتنهایی و همراه با یک دوست ایرانی به اصفهان آمدهاند. جولیا که غذا، فرهنگ، معماری، سنت کهن و صنایعدستی اصفهان را میستاید، سفر به این شهر را به دوستانش پیشنهاد خواهد کرد.
جوانان سوئدی هم بهتازگی اصفهان را برای گردشگری انتخاب میکنند. اریک ونسون یکی از آنها است. او که نخستین بار است با تور به ایران آمده، تاکنون شهرهای کیش، شیراز، یزد، کاشان و قم را دیده، حالا هم به اصفهان آمده و پسازآن به تهران میرود. به گفته او، تورهای سوئدی قبلاً به ایران نمیآمدند، اما تازگی تورهای ایرانگردی در این کشور راه افتاده است.
اریک احساسش نسبت به ایران را توصیف میکند، اینگونه که میدان نقشجهان و مساجد اصفهان و کوهها و رودهای دیگر شهرها را دوست داشته، مردم ایران را مهربان یافته و شهرها را امن و زیبا.