حاشیههای اقدام بیسابقه احمدینژاد
محمود احمدی نژاد اخیرا با رسانههای مختلفی و عموما منتقد خود در داخل کشور گفتگو میکند. کاری که پیش از این از او سابقه نداشته است.
محمود احمدی نژاد اخیرا با رسانههای مختلفی و عموما منتقد خود در داخل کشور گفتگو میکند. کاری که پیش از این از او سابقه نداشته است. احمدی نژاد که در دوران ریاست جمهوری و حتی پس از آن علاقه زیادی به مصاحبه با رسانههای خارجی داشت حالا با چند روزنامه و خبرگزاری اصلاح طلب و اصولگرا حرف زده است. سخنان احمدی نژاد در این گفتگوها مطابق معمول بحث برانگیز شده است.محمود احمدی نژاد در اقدامی کم سابقه با رسانه های منتقد خود گفت و گو کرد
به گزارش فرارو، روزنامههای اعتماد و شرق از بین اصلاح طلبان و خبرگزاری فارس از اصولگرایان در روزهای گذشته گفتگوهای خود با محمود احمدی نژاد را منتشر کرده اند. البته گفت و گوی خبرگزاری فارس ظاهرا با حواشی روبه رو شده و ظاهرا به خبرنگاران فارس اجازه ضبط گفتگو داده نشده، دفتر رییس جمهور سابق این گفتگو را ضبط کرده و قرار بر این بوده که در متن و فیلم آن را اختیار خبرگزاری فارس بگذارد. تا چند روز پیش این اتفاق رخ نداده بود و تاکنون فارس توضیح تازهای درباره سرنوشت مصاحبه نداده است. با این حال خبرنگار فارس خلاصهای از گفتگو منتشر کرده که در آن اظهارات جنجالی از سوی احمدی نژاد مطرح شده است. گزارشگران فارس نیز تلاش کرده بودند که با رییس جمهور پیشین وارد چالش شوند.
احمدی نژاد در گفتگو با فارس گفته است: "وضعیت آزادی نسبت به قبل انقلاب را باید در دو وجه بررسی کرد. بخش اول شدت برخورد با آزادی مردمیست و بخش دوم گستره برخورد با آزادی. معتقدم در بخش اول وضعیت ما بهتر شده است. یعنی شدت عمل حکومت علیه مخالفان تخفیف یافته، اما گستره برخورد حکومت با آزادی مردم بدتر شده است. یعنی در مقایسه با قبل، وضع آزادی بدتر شده است."
روایت فارس نشان میدهد که رییس جمهور پیشین از همکاران در بندش یعنی مشایی و بقایی دفاع کرده است. او گفته است: «مگر آقای مشائی چه کرده بود که با وی اینطور برخورد کردند؟ آیا پاره کردن حکم قاضی جزایش زندان است؟ چرا نقد ما را به حساب اقدام علیه امنیت ملی میگذارند؟»
احمدی نژاد در این گفتگو تاکید کرده که همیشه به قوه قضائیه نقد داشته و در دوران ریاست جمهوری اش نقدهایش را به صورت خصوصی مطرح کرده است.
مصاحبههای احمدی نژاد با روزنامههای اصلاح طلب نیز روندی چالشی داشته است.
روزنامه اعتماد سعی کرده مبانی نظری احمدی نژاد را به پرسش بکشد که البته نتوانسته است به موفقیت ویژهای برسد چرا که احمدی نژاد با همان روش همیشگی اش به سوالات پاسخ داده است.
احمدی نژاد در گفتگو با روزنامه اعتماد حتی زیر بار به کارگیری سعید مرتضوی در دولتش نرفت و در پاسخ به اینکه چرا او را برای ریاست تامین اجتماعی انتخاب کردند، گفت: «من انتخاب نکردم. همه میدانیم دولت چطوری است، ولی فحشش را به رئیسجمهور میدهیم. یعنی یک شعبه بانک صادراتی در اهواز تخلف میکند و تیتر یک روزنامه این است که احمدینژاد مقصر است. این مدل که غیراخلاقی است.»
رییس دولتهای نهم و دهم در بخش دیگری از سخنانش درباره قانون اساسی گفت: «قانون اساسی ۱۷۷ اصل دارد و بالای ۱۵۰ تا ۱۶۰ تا تفسیر دارد! این تفسیرها خودش یک قانون اساسی جدید است و باید به رای مردم گذاشته شود.»
او همچنین درباره اختیارات قوای سه گانه اظهار کرد: «اختیارات در قوه قضائیه و مقننه متمرکز است و پاسخگویی در قوه مجریه است.»
احمدی نژاد در جایی دیگر از سخنانش گفت: «رهبری هرچقدر اختیارات دارد همان قدر هم باید مسئولیت داشته باشد.»
با وجود اینکه گفت و گوی روزنامه اعتماد بسیار مفصل بود اما گفت و گوی رییس جمهور پیشین با روزنامه شرق بیشتر جنجال به پا کرد. این مصاحبه به مسائل اقتصادی اختصاص داشت.گفت و گو روزنامه شرق با احمدی نژاد بحث برانگیز شداو در این گفتوگو بر خلاف چهرهای که پیشتر از خود به نمایش گذاشته بود به دفاع از برخی متهمان اقتصادی پرداخت. احمدی نژاد در دوران ریاست جمهوری اش همیشه توپ مشکلات اقتصادی را در زمین افرادی ناشناس می انداخت و آنها را مقصر معرفی می کرد. او بارها اعلام کرد که نام مفسدان اقتصادی در جیبش قرار دارد. با این حال در گفتگو با شرق در موضعی تازه گفت: «این شیوه که مشکلات حوزه اقتصادی را به تعدادی از افراد منتسب کنیم، یک نوع آدرس غلط دادن است؛ درحالیکه باید ساختار را درست کنیم و اشکالات را برطرف کنیم.»
او افزود: «من نمیگویم متخلفان نباید مجازات شوند. هرکس تخلفی میکند به اندازه تخلفش باید مجازات شود و این دفاع از حقوق عمومی است؛ اما اگر ما اینطور به جامعه القا کنیم که یک تعدادی در جامعه هستند که دارند اخلال میکنند و اینها را ما جمع کنیم و سپس اقتصاد درست میشود، حالا جمع کردید و اقتصاد درست نشد، باز میگویید نه! یک عده دیگرند، این چرخه باطل تا کی و کجا قرار است ادامه پیدا کند؟»
احمدی نژاد در گفتگو با شرق اظهار نظرهای عجیب زیادی داشت. او گفت: «همین امروز دولت را دست من بدهند، در شش ماه قیمت نفت برمیگردد به همان قیمت بالای صد دلار.»
او پاسخ به این پرسش که چگونه این کار را میکند اظهار کرد: «این دیگر فوت کوزهگری است. این هنر مدیریت بینالملل است. ما این همه تلاش کردیم، این طرف دنیا آن طرف دنیا، اعضای اوپک، در چندین جلسه با تکتکشان صحبت کردم، قیمت نفت را بالا بردیم، پولش را هم آوردیم و به مردم دادیم که بخورند. نوش جانشان، مال خودشان بوده.»
او با انتقاد از سیاستهای نفتی دولت کنونی گفت: «متوسط قیمت نفت به ۵۵ دلار رسیده است. در هر بشکه ۵۰ دلار از جیب مردم ایران رفته، کجا رفته؟ به نفع چه کسی؟ به نظر من آمریکا باید خیلی از ماجرا پرت باشد که بخواهد با این شرایطی که در این چند سال بر اداره کشور حاکم شده، در ایران براندازی کند. آمریکا روزی ۱۲ میلیون بشکه نفت وارد میکند، ۱۲ میلیون ضرب در ۵۰ دلار میشود سالی ۲۲۰ میلیارد دلار سود! دیگر چه میخواهد؟»
احمدی نژاد در سخنانش حتی به صورت تلویحی از خاوری دفاع کرد و پرسید: «جرم آقای خاوری چیست؟ قانون اساسی ما میگوید جرم باید در دادگاه صالحه اثبات شود وگرنه نمیتوانید کسی را متهم کنید. آیا دادگاه صالحی برای ایشان برگزار شده؟ ایشان چطور از کشور خارج شد؟ "
او گفت که موافق انتصاب خاوری به عنوان رییس بانک ملی نبوده است، اما رییس جمهور در این باره تصمیم نمیگیرد. احمدی نژاد درباره دلیل مخالفتش گفت: «میدانستم او را قربانی خواهند کرد یا به دلیل مسائل دیگری اتهاماتی به او میزنند.»
او مدعی شد که دولت فعلی ۳۰ میلیارد دلار نفت فروخته و پولش را هنوز نگرفته است.
احمدی نژاد درباره باقری درمنی که چندی پیش اعدام شد، هم گفت: «اصلا جرم او چه بود؟ شما میدانید جرمش چه بوده؟ اینکه میگویند اخلال باید روشن شود، چه کار مشخصی اخلال است.»
رییس دولتهای نهم و دهم در بخشهایی دیگر از گفت و گوی خود با شرق در پاسخ به این سوال که در طول هشت سال ریاست جمهوری اشتباهی نداشته اید؟ اظهار کرد: «ممکن است ضعفهایی داشته باشم، اما هیچکدام از تصمیمات دولت اشتباه نبوده است. یکی را اسم ببرید.» او بر این موضع خود تاکید کرد.
واکنشها به سخنان احمدی نژاد
پس از انتشار گفت و گوی احمدی نژاد با شرق وزارت نفت ادعای او مبنی بر دریافت نکردن ۳۰ میلیارد دلار پول نفت در دولت حسن رو حانی را رد کرد. این وزارت خانه در تکذیبیهای اعلام کرد: «اظهارات آقای محمود احمدینژاد، رئیس جمهوری محترم پیشین در گفتوگوی اخیر با یکی از رسانهها مبنی بر دریافت نکردن ۳۰ میلیارد دلار پول نفت فروخته شده در پنج سال گذشته، کذب محض است و هیچ پایه و اساسی ندارد.»
بنا به اعلام وزارت نفت "همچنین ادعای ایشان درباره بازنگشتن ۵ میلیارد دلار پول نفت توسط فردی ناشناس در دبی نیز از اساس غیر واقعی و عاری از حقیقت بوده و در خوشبینانهترین حالت ناشی از بیاطلاعی یا ارائه اطلاعات دروغ به ایشان است."
تحلیلگران نیز از منظرهای مختلفی سخنان تازه احمدی نژاد را تحلیلی میکنند.
مهدی مطهرنیا در باره ادعای احمدی نژاد مبنی بر اینکه مرتکب اشتباه نشده است، به فرارو گفت: «واقعیت این است که زندگی گلخانهای در عرصه سیاست و شکلگیری حلقههای ارتباطی با چنین شخصیتهایی، زمینه انسداد خبررسانی صحیح و تبدیل اخبار به دادهها را برای آنها فراهم میکند. به عبارت دیگر بسیاری از نخبگان سیاسی که خود را در این سطح میبینند، حلقهای از مریدان و پیروانی را دارند که از آنها بهره میگیرند و با گزارههای گوناگون در جهت منافع خود، این نخبگان را تشویق به حضور مجددا برای استمرار جایگاه کاذبشان میان نخبگان میکنند؛ لذا بیش از اینکه شخصیتهایی مانند محمود احمدی نژاد در چنین رویکردهایی نقش داشته باشند، این حلقه نزدیکان غیرصادقشان هستند که برای منافع بیشتر خودشان، آنها را به این سمت سوق میدهند.».
اما عباس سلیمی نمین تحلیلگر اصولگرا موضوع را به گونهای دیگر میبیند. او معتقد است: «امروز آقای احمدینژاد خود را به زمین و آسمان میزند که به قدرت بازگردد، دروغهای بزرگ میگوید و فریبکاریهای عجیب و غریب میکند، همه اینها فقط برای این است که به قدرت بازگردد در غیر این صورت دلیلی نداشت که این همه تلاش کند.»
او با بیان اینکه احمدی نژاد شیوه عوام فریبانهای را برای بازگشت به قدرت در پیش گرفته است، ادامه داد: «احمدی نژاد همچنان خود را عدالت طلب ترین، سالمترین و صدهاترین دیگر میداند بنابراین به طور طبیعی مسائل آقای خاوری و امثال او را در این چارچوب پیگیری میکند تا اذهان جامعه را بفریبد.» محمود احمدی نژاد در کنار مصاحبه با رسانههای داخلی در روزهای اخیر با برخی رسانه های خارجی از جمله راشاتودی نیز گفت و گو کرده است. او همچنین نامه ای به ابراهیم رئیسی، رئیس جدید قوه قضائیه نگاشته و انتقاداتش از این قوه را بیان کرده است.