افزایش 16 درصدی مرگ با مواد مخدر در اصفهان
توزیعکنندگان خرد 5 درصد و نگهداری مواد مخدر در استان اصفهان ۱۶ درصد افزایش یافته است
گروه جامعه| «مرگ ناشی از مصرف مواد مخدر در اصفهان ۱۶ درصد افزایش یافت و تمایل به مواد مخدر در کشور با افزایش 4 درصدی مواجه بوده است که جای نگرانی دارد»
این مطلب روز گذشته در جلسه شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان اصفهان مطرح شد که در آن مسئولان مختلف دستگاههای اجرایی استان اصفهان به بیان دغدغههای موجود در این زمینه پرداختند و از چالشهای موجود در این مسیر سخن گفتند. نخست مدیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور، استان اصفهان را در این زمینه هم مقصد دانست و هم معبر به این معنی که باید وضعیت خود و کشور را ساماندهی کند. سردار اسکندر مؤمنی اظهار داشت: در دنیا ۲۸۰ میلیون معتاد وجود دارد، این در حالی است که تا سال 2001 در افغانستان ۲۰۰ تن مواد مخدر تولیدشده، اما در سالهای گذشته این عدد به چیزی حدود نه هزار تن رسیده است. مدیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور با بیان اینکه نوع برخوردها در هر کشوری با مواد مخدر متفاوت است تصریح کرد: سازمان ملل از کشورهایی که مواد مخدر را آزاد گذاشتهاند شکایت کرده چراکه این نوع برخورد موجب افزایش قاچاق و افزایش افرادی است که از مواد مخدر استفاده میکنند. مؤمنی گردش مالی مواد مخدر را از گردشهای مهم و بزرگ در جهان دانست و گفت: یکی از چند گردش مهم مالی در دنیا، مربوط به مواد مخدر است و سودا گران مرگ در تلاشاند این روند را افزایش دهند و این آمار در ایران در حال افزایش است، چراکه ایران یکی از همسایگان افغانستان است. او در مورد آمار معتادان کشور، گفت: در کشور حدود دو میلیون نفر مصرفکننده مواد مخدر وجود دارد و در این زمینه به جمعبندیهایی رسیدهایم تا رویکردهای کلی برخورد با معتادان مشخص و تدوین شود. مدیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور، افزود: موضوع اعتیاد بهقدری مهم است که رهبر معظم انقلاب در این مسئله ورود کردهاند چراکه معضلات زیادی را برای جامعه به دنبال دارد. مؤمنی موضوع معتادان متجاهر را حائز اهمیت دانست و تأکید کرد: این قشر چالشهای اجتماعی زیادی را برای جامعه به دنبال دارند و باید گفت 50 درصد معتادان در کشور شاغل هستند و فرایند درمان آنان بسیار پیچیده است. او در مورد اینکه چه راهکارهایی باید در نظر گرفته شود، تصریح کرد: پیشگیری و بالا بردن سطح آگاهی یکی از رکنهای اصلی جلوگیری از ورود و استفاده از مواد مخدر در کشور است. مدیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور، تصریح کرد: تمرکز در مناطق مرزی کشور برای جلوگیری از ورود مواد مخدر باید افزایش یابد. در همین زمینه بیش از 70 درصد کشفیات متعلق به مناطق مرزی شرق کشور است. مؤمنی با بیان اینکه اگر در چهل سال گذشته اقدامات لازم انجام نمیگرفت شاهد معضلات زیادی در کشور بودیم، تأکید کرد: همچنان مشکلات باید مورد برسی قرار گیرند تا وضعیت کشور بهبود داده شود. او با اشاره به نقلقولی از رهبر معظم انقلاب که کمر قاچاقچیان را باید شکست، گفت: همه اموال قاچاقچیان باید جمعآوری شود و نباید در این مورد کوتاهی کرد. مدیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور، خاطرنشان کرد: افزایش 4 درصدی تمایل به مواد مخدر جای نگرانی دارد و نباید این مشکل را نادیده گرفت.
همه اموال قاچاقچیان باید جمعآوری شود و نباید در این مورد کوتاهی کرد
43 درصد زندانیان اصفهان مرتبط با مواد مخدرند
در ادامه سرپرست دبیرخانه شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان اصفهان اظهار کرد: ۱۰۰ هزار نفر معتاد در استان اصفهان وجود دارد و ۴۳ درصد از زندانیان این استان نیز زندانیان مرتبط با مواد مخدر هستند. رسول خرمیان افزود: مجموع کشفیات استان از سال ۶۲، ۴۸۰ هزار کیلوگرم بوده و در پنجماهه نخست سال جاری ۲۰ هزار کیلوگرم کشفیات داشتهایم. مجموع دستگیریهای این حوزه در پنجماهه نخست سال ۹۷ بیش از ۲۵ هزار نفر بوده و در پنجماهه نخست سال ۹۸ بیش از ۱۲ هزار نفر دستگیری در رابطه با مواد مخدر داشتهایم. پنج ایستگاه بازرسی ثابت در استان اصفهان داریم و متوفیات ناشی از مصرف مواد مخدر در چهارماهه نخست سال ۱۱۴ نفر بوده است و این آمار نسبت به سال گذشته رشد ۱۶ درصدی را تجربه کرده است. ۷۸ مرکز اقامتی در استان اصفهان برای معتادان موقت است و در حوزه سازمانهای مردمنهاد نخستین سازمان مردمنهاد در زمینه مبارزه با مواد مخدر در اصفهان و در ۱۱۰ سال پیش شکل گرفته است. خرمیان تصریح کرد: ۱۰۷ سمن پیشگیری از اعتیاد در استان اصفهان فعالیت میکنند و در محلات و مراکز مختلف اقتصادی نیز فعال هستند. برگزاری جلسات در سطح استان، ۹۱ درصد انتظارات ستاد را محقق کرده است.
5/21 تن کشفیات مواد مخدر در سال 98
در این جلسه فرمانده انتظامی استان اصفهان اظهار کرد: کشفیات انتظامی استان اصفهان در سال جاری بیش از 5/21 تن بوده است و این آمار نشاندهنده افزایش ۳۰ درصدی کشفیات مواد مخدر نسبت به سال گذشته است. سردار مهدی معصوم بیگی افزود: ۸۶ درصد کشفیات سال ۹۸ مربوط به مواد مخدر نوع تریاک است و کشفیات نیروی انتظامی اصفهان در زمینه مواد مخدر نوع شیشه، رشد چشمگیری داشته است. دستگیرشدگان امسال در حوزه زنان و مردان ۱۳ هزار نفر بوده و ۱۷ درصد افزایش را در آمار دستگیرشدگان زن نسبت به مدت مشابه سال گذشته، شاهد بودهایم. فرمانده نیروی انتظامی استان اصفهان خاطرنشان کرد: توزیعکنندگان خرد پنج درصد و نگهداری مواد مخدر در استان اصفهان ۱۶ درصد افزایش یافته است، با ۷۲ باند مواد مخدر در پنجماهه نخست سال جاری برخورد شده و توقیف خودروهای قاچاقیان ۷۱۰ مورد بوده است. ۷۳۴ مرحله طرح پاکسازی محلات و مدارس در سطح استان اجراشده و در سال جاری تمرکز ویژهای بر کنترل مبادی ورودی استان اصفهان داشتهایم و یک محموله بیش از یکتن و ۷۵۰ کیلوگرم در یک عملیات انتظامی کشف شد که تقریبا در استان اصفهان بینظیر بوده است. سردار معصوم بیگی ادامه داد: در حوزه بازرسی منازل ۶۵ درصد افزایش عملیاتی داشتهایم و پلمپ مغازههایی که در حوزه توزیع مواد مخدر فعال بودهاند ۴۴ درصد افزایش یافته است. ۳۳ مرحله برای پیشگیری از ابتلا به مصرف مواد مخدر در محیطهای آموزشی اجراشده است و سمنها ۲۰ مرحله همکاری داشتهاند و ۲۰ مرحله در اصناف اجراشده است. ۲۳ هزار و ۴۵۰ نفر در طرح آموزش همگانی و پیشگیری شرکت کردهاند. طرح کام را در یکی از مناطق آلوده استان اجرا کردهایم و شهرداری نیز در این زمینه کمک شایانی به ما کرده است. ۵۰۰ نفر از دانشآموزان با هدف مدیریت زندگی و مبارزه با مواد مخدر با پلیس در سطح شهر اردوهای مختلف برگزار کردهاند و گروههای مشاور برای دانشآموزان روشهای پیشگیری از اعتیاد را تشریح کردهاند. افزایش تحرک نظامی استان اصفهان با در اختیار گذاشتن خودروهای شاسیبلند و موتورسیکلتهای قدرتمند برای حرکت در کویر موجب مبارزه جدیتر با مواد مخدر خواهد شد. فرمانده انتظامی استان اصفهان تصریح کرد: دوربینهای حرارتی و دستگاههای ایکس ری یکی دیگر از نیازهای اصلی نیروی انتظامی استان اصفهان است و مجاهدت شبانهروزی ناجا باعث این میزان از کشفیات شده است. تقویت شهرستانهای حاشیه کویر یکی از مهمترین راهکارهای مبارزه مؤثر و عملیاتی با باندهای مواد مخدر است و افزایش دستگاههای کانکس ایست و بازرسی سیار میتواند تأثیر قابلتوجهی در مدیریت و مهار وضعیت مواد مخدر استان اصفهان داشته باشد. برای تعقیب و گریز قاچاقیان نیاز به خودروهای تیزرو داریم زیرا اصفهان کمربند امنیتی مواد مخدر پایتخت کشور محسوب میشود و تشکیل یک قرارگاه واحد کشوری در سطح کویر میتواند تأثیر مهمی در مبارزه با مواد مخدر کشور و استان اصفهان داشته باشد.
ورود روزانه 24 نفر به زندان اصفهان با جرم موادمخدر
استاندار اصفهان در این جلسه از وجود همراهی و همدلی بسیار خوبی برای مبارزه با پدیده شوم مواد مخدر در استان اصفهان سخن گفت و میزان تعامل و همافزایی مسئولان استانی در این زمینه را قابلتوجه دانست. عباس رضایی افزود: نیروی انتظامی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سربازان گمنام امام زمان (عج) و نیروهای قضایی همکاری مناسبی در حوزه مبارزه با مواد مخدر دارند. استان اصفهان در مدت چند سال گذشته بنا به دلایل مختلفی در این حوزه عقب افتاده و محروم و مظلوم واقع شده است. خیلی از مسئولان کشور گمان میکنند اصفهان یک منطقه برخوردار و عاری از مشکلات و معضلات است، درحالیکه اصلا اینطور نیست. در زندانهای استان اصفهان مشکلات و محدودیتهای زیادی داریم. باید با توجه به قابلیتهای استان اصفهان از ظرفیتهای اصفهان بهصورت کامل استفاده شود، شرکتهای دانشبنیان دستاوردهای خوبی در مورد ساخت دستگاههای تشخیص مواد مخدر در شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان داشتهاند. رضایی ادامه داد: زمانی که نیروی انتظامی یک کشف بینظیر را انجام میدهد مردم خوشحال میشوند و نیروهای قضایی همواره کمکهای زیادی در این زمینه انجام میدهند. فعالیتهای فرهنگی و درمانی سپاه صاحبالزمان استان در حوزه مواد مخدر و مبارزه با آن غیرقابلانکار است. او اضافه کرد: آمادگیهای خوبی برای مبارزه با مواد مخدر در سازمانها و نهادهای مختلف استان اصفهان وجود دارد و امیدواریم با سفر دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر طرحهای خوبی برای مبارزه با این پدیده شوم در نظر گرفته شود. هماهنگی مناسبی در قسمت بانوان و درمان و بهزیستی وجود دارد و امیدواریم به دستاوردهای خوبی در زمینه مبارزه با مواد مخدر برسیم. علت تماس تلفنی بنده با دبیر کل ستاد مبارزه تسریع در سفر به استان اصفهان بوده است. همچنین اسدا... گرجی زاده، مدیرکل اداره زندانهای استان اصفهان نیز در این نشست گفت: روزانه ۲۴ نفر به علت جرائم حوزه مواد مخدر به زندانهای اصفهان وارد میشوند و ۲۰ درصد از محکومان در این حوزه در زندانهای مختلف پراکنده هستند، مشکلات بهداشتی در زندانهای اصفهان یکی از معضلات اساسی استان است و اغلب تأسیسات زندانهای اصفهان فرسوده است.
لزوم افزایش صیانت از زنان معتاد
در این جلسه مدیرکل بهزیستی استان اصفهان مواردی همچون علت مصرف و استراتژیها در حوزه مبارزه با مواد مخدر، مشارکت اجتماعی و فعالیت در محیط آموزشی و خانواده و والدین در ارتباط با مواد مخدر را بسیار مهم دانست. مرضیه فرشاد گفت: اطلاعات مناسب و دقیقی در حوزه مواد مخدر وجود ندارد، دستگاههای مختلف باید در این حوزه وارد شوند و دغدغه داشته باشند. باید دانشآموزان و دانشجویان حداقل آموزشها در این زمینه را دریافت کنند، در سال ۹۸ یک رشد ۲۰ درصدی در حوزه آموزش داشتیم. مدیرکل بهزیستی استان اصفهان گفت: ۱۲ مدرسه تحت پوشش طرح نماد بهزیستی اصفهان قرارگرفته است، دانشآموزان به مجموعه کارشناسی اعتماد زیادی ندارند. ۱۰۳ گروه در حوزه مبارزه با مواد مخدر در زمینه آگاهی بخشی به دانشآموزان فعالیت میکنند. او خاطرنشان کرد: طرح کاج و کیان در اداره کل کار، تعاون و رفاه اجتماعی فعال است و در محیطهای اصناف و مشاغل فعالیت دارد. پیشگیری از اعتیاد در فرزند پروری و مراقبت اجتماعی بسیار حائز اهمیت است. آگاهسازی والدین یکی دیگر از مهمترین اموری است که میتوان در این زمینه به آن پرداخت. ارائه خدمات مشاوره در شبکه علیت موجب کاهش استقبال از مواد مخدر در سطح استان خواهد شد و سعی میکنیم فضای خانواده را برای پیشگیری از اعتیاد به یک فضای امن تبدیل کنیم. فرشاد ادامه داد: در حال حاضر ۲۰۹ محله شهری و ۱۷۰ محله را در زمینه مبارزه جدی با مواد مخدر و آگاهی سازی در نظر گرفتهایم. جشنواره دانشآموز سالم یکی از مهمترین اقدامات آموزشوپرورش در حوزه مبارزه با مواد مخدر است و تلاش میکنیم با افزایش مشارکت و سرمایههای اجتماعی، ظرفیت مشارکت اجتماعی و مسئولیتپذیری اجتماعی را بالا ببریم. او اضافه کرد: رویکرد علمی و هدفمند در مبارزه با مواد مخدر بسیار مهم است، در مبحث خانوادههای ورزش روستایی در مبارزه با مواد مخدر باید فعالیت شود. صیانت و درمان زنان معتاد باید جدیتر گرفته شود و نباید در مبحث درمان زنان کوتاه بیایم.
روزانه ۲۴ نفر به علت جرائم حوزه مواد مخدر به زندانهای اصفهان وارد میشوند و ۲۰ درصد از محکومان در این حوزه در زندانهای مختلف پراکنده هستند
رویکردهای نوین برای درمان متکدیان معتاد
همچنین رئیس کمیسیون امور اجتماعی و محیطزیست شورای اسلامی شهر اصفهان از ساخت مرکزی با پوشش جمعیتی مناسب با ظرفیت ۶۰۰ نفر مرد و ۱۰۰ نفر زن برای مبارزه با مواد مخدر و صیانت از بهبودیافتگان حوزه مصرف مواد مخدر خبر داد که در مساحتی بیش از ۵ هزار مترمربع در حال آمادهسازی است. کوروش محمدی گفت: مرکز جامع کاهش آسیب اصفهان یکی از بینظیرترین مراکز در کشور خواهد بود، با راهاندازی این مرکز مبحث ماده ۱۶ در استان بهخوبی پیگیری خواهد شد. تأکید و حساسیت ویژهای در استانداری اصفهان برای مبارزه با مواد مخدر استان وجود دارد. رئیس کمیسیون امور اجتماعی و محیطزیست شورای اسلامی شهر اصفهان خاطرنشان کرد: اصفهان ۹ منطقه مهاجرپذیر، هزینههای حاشیهنشینی در این شهر بسیار پایین است، در اصفهان شاهد صدور ناهنجاریها به سمت مرکز شهر هستیم و کارتون خوابها هم چهره شهر را نامناسب میکنند و این امر یکی از معضلات اصلی شهرداری اصفهان و شورای شهر هستند. راهاندازی مرکز جامع آموزش و توانمندسازی افراد ناتوان یک امر بسیار مهم است و منابع و اعتبارات را نباید بدون برنامهریزی در این زمینه هزینه کنیم. نباید معتادان بدون حمایت اجتماعی در بستر جامعه رها شوند و رویکردهای اجتماعی ما در حوزه مبارزه با مواد مخدر نیاز به اصلاح دارند. برای متکدیانی که درگیر اعتیاد شدهاند به دنبال روشهای نوین کاربردی هستیم. اعتبارات ماده ۱۶ اصفهان بسیار اندک و ناچیز است و باید افزایش پیدا کند، در این زمینه مجبور هستیم از شهرداریها کمک بگیریم، باید اعتبارات ماده ۱۶ بهصورت متمرکز پیگیری شود. باید در مبحث درمان و صیانت از معتادان، حمایت استانی و کشوری صورت گیرد. بهمنظور بهرهبرداری از مرکز جامع کاهش آسیب در اصفهان سه میلیارد تومان اعتبار در سال جاری در نظر گرفتهشده و شهردار اصفهان در این زمینه کمک شایانی کرده است.