جایگاه زنان در اهدای خون جان می‌گیرد

افزایش 9 درصدی اهدا خون بانوان اصفهان

بالاخره فرهنگ‌سازی‌ها در مورد اهدای خون بانوان در اصفهان جواب داد تا جایی که به گفته مدیرکل انتقال خون اصفهان، اهدای خون توسط بانوان این استان در ۹ ماه امسال افزایش ۹ درصدی داشته است.

افزایش 9 درصدی اهدا خون بانوان اصفهان

به گفته کیان دهراب‌پور 140 هزار و ۱۹۷ نفر از ابتدای امسال تا پایان آذر به مراکز انتقال خون استان اصفهان مراجعه کردند که از بین آنها ۱۱۴ هزار و ۳۸۹ نفر موفق به اهدای خون شدند.

وی با بیان اینکه 65/3 درصد از اهداکنندگان خون استان در مدت مذکور را زنان تشکیل می‌دهند، اظهار کرد: چهار هزار و ۱۷۸ نفر از اهداکنندگان، زن و ۱۱۰ هزار و ۲۱۱ نفر مرد بودند. ضمن اینکه میزان خون‌گیری از مراجعه‌کنندگان به مراکز انتقال خون استان اصفهان در ۹ ماه امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال 41/0 درصد افزایش یافته است. همچنین ۱۶ هزار و ۹۵۳ نفر اهداکننده جدید خون در مدت مذکور در استان اصفهان داشتیم که در مقایسه با مدت مشابه پارسال با رشد 4/1 درصدی همراه بود. از بین اهداکنندگان خون استان، ۶۴ هزار و ۳۰۸ نفر اهداکننده مستمر هستند که تعداد آنها نسبت به مدت مشابه سال گذشته 43/0 درصد افزایش یافت.

به گفته دهراب‌پور ذخیره خون شهرستان اصفهان با بیش از ۲ میلیون نفر جمعیت در زمان حاضر ۲ هزار و ۲۶۲ واحد معادل 6/5 روز است و با توجه به کاهش شدید ذخایر همه گروه‌های خونی از مردم دعوت می‌شود در نخستین فرصت به یکی از مراکز اهدای خون مراجعه کنند.

-زنان به آگاهی نزدیک می‌شوند

مسئله اهدای خون در استان بزرگی همچون اصفهان هم از نظر میزان اهدا و هم از نظر تنوع اهداکنندگان از دیرباز محل بحث بوده و اینکه بانوان جامعه کوچکی از این گروه را تشکیل می‌دهند به‌نوعی هم تهدید و هم فرصت تلقی شده است؛ بنابراین سرمایه‌گذاری روی اهدای خون بانوان جزو برنامه‌ریزی‌های سازمان انتقال خون قرار داشته و زمان و هزینه زیادی صرف این کار شد تا امروز توانستیم به این عدد برسیم. البته هرچند کوچک به نظر برسد اما در ابعاد وسیع‌تر و با بررسی آمارها و شرایط جامعه درمیابیم که کار بزرگی صورت گرفته است.

-معجزه فرهنگ‌سازی

آمار اهدای خون در میان بانوان در بسیاری از کشورها پایین‌تر از مردان است و این مسئله نیازمند توجه و بررسی دقیق است. کارشناسان اعتقاد دارند که فرهنگ و نگرش‌های اجتماعی نقش تعیین‌کننده‌ای در این موضوع ایفا می‌کنند.

بر اساس مطالعات، تصورات فرهنگی درباره اهدای خون در جوامع مختلف متفاوت است. در برخی از فرهنگ‌ها، اهدای خون به عنوان یک عمل خیرخواهانه و نیکو شناخته می‌شود، درحالی‌که در دیگر فرهنگ‌ها، این عمل ممکن است به عنوان غیرمعمول یا حتی خطرناک به شمار رود. علاوه بر این، نقش‌های جنسیتی نیز می‌توانند بر نگرش بانوان تأثیرگذار باشند؛ به‌طوری‌که مسئولیت‌های خانوادگی و نگرانی‌های بهداشتی ممکن است آن‌ها را از اهدای خون منصرف کند.

کمبود اطلاعات و آگاهی درباره فرآیند اهدای خون و ایمنی آن نیز یکی از دلایل کاهش تمایل بانوان به این فعالیت است. تجربیات منفی برخی افراد در گذشته در مورد اهدای خون می‌تواند تأثیر منفی بر نگرش آن‌ها نسبت به این عمل داشته باشد.

کارشناسان بر این باورند که برگزاری برنامه‌های آموزشی و کمپین‌های تبلیغاتی می‌تواند در تغییر نگرش‌ها و افزایش آگاهی مؤثر باشد. نشان دادن فواید اهدای خون و تأکید بر نقش کلیدی آن در نجات جان انسان‌ها می‌تواند بانوان را به این فعالیت ترغیب کند.

همچنین، ایجاد حمایت اجتماعی و مشارکت در رویدادهای خاص می‌تواند به افزایش اهدای خون در میان زنان کمک کند. تغییر نگرش‌های اجتماعی و فرهنگی به زمان و تلاش مداوم نیاز دارد؛ اما با به اشتراک‌گذاری تجربیات مثبت و فراهم کردن فضایی برای بحث، می‌توان تمایل زنان به اهدای خون را افزایش داد.

 

ارسال نظر