این ۶نفر؛ تمام امید اصلاحطلبان در ۱۴۰۰
کم کم باید برای انتخابات ۱۴۰۰آماده شویم، شاید این چالشیترین انتخابات بعد از انقلاب باشد، از آن جهت که اصلاحطلبان تقریبا شانس چندانی ندارند و برای نجات آنها نیاز به چیزی شبیه به معجزه هست.
کم کم باید برای انتخابات ۱۴۰۰آماده شویم، شاید این چالشیترین انتخابات بعد از انقلاب باشد، از آن جهت که اصلاحطلبان تقریبا شانس چندانی ندارند و برای نجات آنها نیاز به چیزی شبیه به معجزه هست. روحانی تتمه اعتبار اصلاحطلبان را میان مردم از بین برد، از طرفی چالش تایید صلاحیتها هم گزینهها را محدود میکند، مگر این که مثلا چهرهای در حد حسن خمینی یا شاید هم ظریف، تا حدی ورق را برگردانند، این فهرست صرفا یک پیشبینی و مرور است از نفراتی که احتمالا میتوانند به عنوان کاندیدای اصلاحطلبان در ۱۴۰۰ معرفی شوند، تا خدا چه خواهد.
ظریف:
موافقان حضور او در 1400 باور دارند به دلیل محبوبیت این شخصیت سیاسی در میان نخبگان سیاسی و عموم مردم، او شخصا دارای سرمایه اجتماعی است. در واقع این حدس و گمان مبتنی بر آن است که او در عین حال که رسما در جریان اصلاحات تعریف نمیشود، وجوه مشترک زیادی با این جریان دارد و ممکن است اصلاحطلبان بتوانند با او به توافقی نهایی دست یابند.
چرا خواهد آمد؟
او که از سال 92 با روی کارآمدن دولت تدبیر و امید به ریاست حسن روحانی، به عنوان وزیر امور خارجه کشورمان در عرصههای مختلف فعالیت کرده؛ اکنون به باور بسیاری، یکی از کاندیداهای بی قید و شرط اصلاحطلبان در انتخابات 1400 است چون توان اجماع در جریان اصلاحات و حتی جبهه اصولگرایی را داراست و گرایشهای سیاسی - اصلاحطلبانه ظریف در وزارت امور خارجه از امتیازات او محسوب میشود که توان جذب آرا از سوی او را افزایش داده.
چرا نخواهد آمد؟
محمدجواد ظریف در گفتگو با روزنامه همدلی گفته است: «بهطور قطع نامزد انتخابات ریاستجمهوری نخواهم شد». در بیان دلیل این تصمیم نیز گفته: «سیاستمدار نیستم. من یک کارگزار دیپلماسی هستم، به غیر از این هیچ کاری در زندگیام نکردهام؛ یا درس دادم یا کار دیپلماتیک کردم».
اسحاق جهانگیری:
اسحاق جهانگیری شخصیتی اصلاحطلب و در عین حال عملگرا شناخته میشود که در برهههای مختلف در دولت یازدهم و دوازدهم، سعی کرد از این دو خصیصه دور نشود و شاید به چنین دلایلی باشد که نام او هم در میان نامزدهای احتمالی انتخابات ریاستجمهوری 1400 به چشم میخورد.
چرا خواهد آمد؟
گویا خود جهانگیری تمایل دارد که در انتخابات حاضر شود، جهانگیری میتواند گزینه خوبی برای اصلاحطلبان در انتخابات ریاستجمهوری سال آینده باشد؛ زیرا از یک سو احتمال تأیید صلاحیت او بسیار بالاست، به دلیل آنکه او اولا هیچگاه در تمام این سالها مواضع تندی اتخاذ نکرده، ثانیا بر اساس سخنان کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، مبنی بر آنکه معیار این شورا اصل استصحاب است، جهانگیری در سال 92 تأیید صلاحیت شده و بر اساس استصحاب، اصل بر تأییدصلاحیتشدنش است.
چرا نخواهد آمد؟
بار نارضایتیهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی از دولت روحانی و بار همه وعدههای گفته شده و به سرانجام نرسیده روی دوش جهانگیری نیز قرار دارد. علاوه بر این او نامش با یک موضوع تلخ نیز گره خورده است. دلار 4200 تومانی، تصمیم پرحاشیهای در جلسه دولت که جهانگیری آن را از صداوسیما اعلام کرد تا برای همیشه نام «دلار جهانگیری» را به خود بگیرد. به همین دلیل استنباط فعالان سیاسی این است که آقای جهانگیری برنامهای برای حضور در انتخابات ۱۴۰۰ ندارند.
محسن هاشمی:
محسن هاشمی رئیس کنونی شورای شهر تهران با اکثریت قابل توجهی از آرای حاضران برای نامزدی انتخابات ریاست جمهوری مطرح شده است.
چرا خواهد آمد؟
اولویت اول کارگزاران، محسن هاشمی است چراکه هم تجربه مدیریتی موفق دارد، هم رجل سیاسی است در مجموع هاشمی همه خصوصیات یک رییس جمهور خوب را دارد. او مدیر شایستهای است که با مقاماتِ بالای نظام، هیچ مشکلی ندارد و دارایِ محبوبیتِ عمومی است همانگونه که شاهد بودیم در انتخابات شوراها، یک میلیون و ۷۰۰ هزار رأی کسب کرد.
چرا نخواهد آمد؟
محسن هاشمی رییس شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران با تاکید بر علاقه اصلاحطلبان برای حضور انتخابات ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ سیزدهمین دوره ریاست جمهوری، گفت: قصد نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری را ندارم. این انتخابات برای ایران پیشرو بسیار مهم است و باید احزاب قوی با ارائه برنامه مشخص برای انتخابات ۱۴۰۰برنامه ریزی کنند. کاندیاهای شایسته زیاد هستند که توان ریاست جمهوری دارند.
سید حسن خمینی:
این طور که به نظر میرسد، سید حسن خمینی نیز با نزدیک شدن به انتخابات تصمیم خود را عوض کرده و قتصد کاندیداتوری دارد. یا حداقل اینکه به اندازه قبل در عدم کاندیداتوری مطمئن نیست.
چرا خواهد آمد؟
«سخنان سید حسن خمینی درباره ضروت شانه خالی نکردن از مسئولیت وقتی که جامعه به کسی احساس نیاز کند، این تصور را در بین جریان اصلاحات ایجاد کرده که او میل به کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری آتی دارد.» این مواضع وقتی قابل توجهتر میشود که به خاطر داشته باشیم، محمدزارع فومنی بر خبر نامزد شدن سید حسن خمینی صحه گذاشت و گفته بود: «اگر امروز با دقت مشاهده کنیم میبینیم که اصلاحطلبان به دو قسمت تقسیم شدند؛ یک گروه کارگزارانیها و احزاب و گروههایی که دوست دارند لاریجانی رییسجمهور شود و گروه دیگر که روی گزینه سید حسن خمینی مشغول فعالیتهای تبلیغاتی هستند.
چرا نخواهد آمد؟
فرزند سید حسن خمینی گفته است: فکر میکنم تصمیم پدرم مشخص است و در انتخابات ۱۴۰۰ کاندیدا نخواهند شد. او گفت: این روزها خیلی شایعات داغ است و اسم ایشان در محافل شنیده میشود که قرار است در انتخابات کاندیدا شوند. شنیدهام که برخی بزرگان و دوستان پیشنهاد کاندیداتوری در این انتخابات را به ایشان دادهاند اما مشورت در جایی لازم است که تردید و شکی برای انجام یک عمل وجود داشته باشد. در حالی که من هیچ ارادهای در شخص پدرم برای کاندیداتوری در انتخابات نمیبینیم که بخواهد منتهی به شک و تردید شود و حال بخواهند با مشورت گرفتن از دیگران به یک جمعبندی نهایی برسند.
عارف:
محمدرضا عارف شخصیتی است که اینروزها باز هم زمزمههایی مبنی بر کاندیداتوریاش در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ به گوش میرسد؛ اویی که در سال ۹۲ هم عزم جدی برای پاستور کرده بود، اما در نهایت با اجماع اصلاحطلبان بر حسن روحانی و البته توصیه محمد خاتمی از صحنه کنار کشید.
چرا خواهد آمد؟
حضور اصلاح طلبان در انتخابات ۱۴۰۰ با اما و اگرهایی روبروست، این جریان همچنان نگران تایید صلاحیت نشدن کاندیداهایش است و از سوی دیگر تصمیم خود برای نرفتن به سمت کاندیدای نیابتی را هم جزم کرده است و برای همین منظور عارف را در بین گزینه های خود قرار داده اند. گویا او بنا دارد یک بار دیگر شانس خود را امتحان کند. عارف در مهرماه همین امسال در میان خبرنگاران گفته بود: «من اگر باید بیایم میدان، راحت میآیم و اگر نباید بیایم تا بر اساس خرد جمعی شخص بهتری بیاید، نمیآیم.
چرا نخواهد آمد؟
محمدصادق جوادیحصار در گفتوگو با ایسنا، در پاسخ به این سوال که آیا استعفای عارف از ریاست شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان را میتوان گام نخست او برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری 1400 تلقی کرد، گفت: با توجه به شرایط کنونی تصور نمیکنم که محمدرضا عارف بخواهد برای کاندیداتوری ریاست جمهوری 1400 اقدام کند، اگر هم بخواهد برای ریاست جمهوری 1400 کاندیدا شود، باید منتظر بمانیم با چه کسانی مقایسه شده و به رقابت خواهد پرداخت.
آذری جهرمی:
برخی از فعالان رسانهای و شبکههای اجتماعی اصلاحطلب با آذری جهرمی وزیر ارتباطات دیدار کردند که صحبتهای مختلفی در خصوص وضعیت دولت و احتمال کاندیداتوری وی برای انتخابات ۱۴۰۰ مطرح شده است.
چرا خواهد آمد؟
آذری جهرمی در دوران حضور در وزارت ارتباطات تلاش کرده است تا در اقدامات خود بر شفافیت تاکید کرده و به عنوان مثال از اعلام صریح شکست پروژههای فضایی ابایی به مردم نداشته است. برخی بر این باور هستند که تیم رسانهای و تبلیغاتی «وزیر جوان» مدتی است که او را برای حضور در انتخابات ۱۴۰۰ آماده میکنند. اصلاح طلبان متعقدند محمدجواد آذری جهرمی وزیر جوان ارتباطات و فناوری دولت دوازدهم با اتکا به صحبتهای رهبری درباره اینکه دولت بعدی دولت جوان و انقلابی باشد میتواند در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند.
چرا نخواهد آمد؟
جهرمی برای چندمین بار اعلام کرد که کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری نمیشود. او در توضیح منظور خود گفته است: بنده قبلا در این باره صحبت کردم حتما در انتخابات شرکت میکنم و رای خواهم داد. (با خنده)!