دغدغه‌های اصلاح‌طلبان و اصولگرایان در آستانه انتخابات

اصلاح طلبان و اصولگرایان با شرایط متفاوتی به استقبال ۲۸ خرداد می‌روند. اصلاحات به دو دسته حامیان مشارکت فعال و مخالفان آن تقسیم شده اند و اصولگرایان هم نگران رویای وحدتی هستند که عدم انصراف‌ها آن را به کابوس مبدل خواهد کرد. این میان دلسوزان هم مردم را به حضور در انتخابات تشویق می‌کنند.

دغدغه‌های اصلاح‌طلبان و اصولگرایان در آستانه انتخابات

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا؛ به فاصله سه روز تا برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، حضور و مشارکت مردم دغدغه بسیاری از مسئولان و چهره‌های سیاسی است. اصولگرایان چشم انتظار انصراف‌های دیگر نامزدها به نفع حجت الاسلام «ابراهیم رییسی» هستند و اصلاحات نتوانسته است به اجماعی درباره نحوه حضور در انتخابات پس از رد صلاحیت گزینه‌های مورد نظر خود دست یابد.
عقلای کشور و دعوت به مشارکت در انتخابات
در روزها و ساعات پایانی ماراتن انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم بسیاری از چهره‌های سیاسی و مسئولان از مردم خواستند در پای صندوق‌های رای حضور یافته و از حق خود برای انتخاب فردی اصلح استفاده کنند. «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه در پیامی ویدیویی که در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد، از مردم خواست در انتخابات حضور گسترده داشته باشند. ظریف با بیان اینکه ملت توسعه‌خواه ملتی است که هیچ فرصتی را - حتی ظاهرا کوچک - برای اصلاح و پیشرفت از دست نمی‌دهد، تصریح کرد: "مردم ما مؤثرترین ضامن آزادی، امنیت، سربلندی و پیشرفت کشورند. مشارکت هوشمندانه و گسترده مردم - در داخل و خارج - در تعیین سرنوشت خود قدرت ملی را رقم می‌زند، منافع ملی را در سطح جهانی پاسداری می‌کند و پشتوانه اصلی برای تعامل سازنده بین‌المللی است."
«بهزاد نبوی» رییس جبهه اصلاحات هم با اشاره به اینکه باید مانع تحقق سناریوی طراحی شده شویم؛ در پیامی ویدیویی گفت: " هدف ما از دعوت مردم برای حضور در پای صندوق های رای، پیروزی خودمان در انتخابات نیست بلکه ما برای نجات ایران می‌گوییم در انتخابات شرکت کنید؛ برای اینکه کشور دچار سرنوشتی نشود که بعدا هیچ کدام از ما راه برگشتی نداشته باشیم و افسوس بخوریم که چرا آن موقع که می‌شد جلوی خطر را گرفت، این کار را نکردیم."
«محمدباقر قالیباف» رییس مجلس هم در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «دیدگاه افرادی که با نگاه متحجرانه به حضور مردم قائل نیستند و یا کسانی که با مردم رفتار ابزارگونه دارند، با باورهای امام راحل و رهبر معظم انقلاب و مبانی انقلاب اسلامی همخوانی ندارد. جمهوریت در نظام اسلامی برخاسته از دین ماست و دعوت به مشارکت، مجاهدتی دوران‌ساز است.»
«محمدجواد آذری جهرمی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم در توییتر نوشت: «تیمی که بازی می‌کند زنده است، زندگی می‌کند و زندگی می‌بخشد. ممکن است شیوه رقابت، مثل مسابقه ایران و بحرین باشد، اما این دلیلی به کنار کشیدن نیست. ما زندگی می‌خواهیم و برای زندگی می‌جنگیم؛ حتی اگر داوری‌ها یک‌سویه باشد. به‌جای بازی نکردن، تسلیم شدن و مردن، بازی کنیم.»
رویای وحدت یا کابوس انشقاق
از نیمه دوم سال گذشته و با داغ شدن بحث انتخابات ریاست جمهوری برای اصولگرایان، تقریبا تمام آن‌ها معتقد و مطمئن بودند که با اقناع حجت الاسلام «ابراهیم رییسی» برای حضور در رقابت های انتخاباتی، گزینه اصلی خود را یافته و با توجه به خلوت شدن میدان از رقیب اصلاح طلب پیروز انتخابات خواهند شد. رویایی که با ثبت نام رییس قوه قضائیه در انتخابات آرام آرام به واقعیت تبدیل شد. هردو شورای وحدت و ائتلاف اصولگرایان به عنوان دو نهاد اجماع ساز اصولگرایان حجت الاسلام رییسی را به عنوان نامزد اصلی و نهایی خود معرفی کردند؛ حتی جبهه پایداری هم با وجود حضور «سعید جلیلی» در این دوره از انتخابات، رییس قوه قضائیه را به عنوان گزینه اصلح به هواداران خود معرفی کردند. در چنین طرحی؛ قرار نانوشته برآن بود که دیگر نامزدهای انتخابات به نفع حجت الاسلام رییسی از انتخابات کناره گیری کنند تا تمام رای اصولگرایی به سبد وی اضافه شود.
رویای وحدت با ثبت نام محسن رضایی آرام آرام از واقعیت یافتن دور شد زیرا دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام به هیچ یک از ائتلاف‌ها نپیوست و در ایام انتخابات هم بارها تاکید کرد که انصراف و کناره‌گیری در کار نخواهد بود. این رویای وحدت با تاکید «امیرحسن قاضی زاده هاشمی» بر حضور در انتخابات تا روز رای گیری و عدم انصراف به نفع کسی و نیز تاکید «علیرضا زاکانی» در مناظره‌ها بر پوششی نبودن خود؛ رفته رفته رنگ کابوس انشقاق به خود گرفته و اصولگرایان به ویژه اعضای شورای وحدت را نگران کرده است. «منوچهر متکی» سخنگوی شورای وحدت روز گذشته در یک نشست خبری درباره این نگرانی گفته است: «خطاب به قاضی زاده، جلیلی، زاکانی و رضایی به عنوان برادر کوچک نگرانی اقشار جامعه را از کثرت آرا اعلام می‌کنم و باید نشستی داشته باشیم و به تصمیم مشترک جمعی برسیم. این تصمیم رقابت ٥ نفره تا ته خط نیست.
سخنگوی شورای وحدت یادآور شد: ما هم از تعداد نامزدهای ریاست جمهوری متاثر هستم و امیدوارم امروز و فردا این معضل را حل کنند. دیروز پیامی آمد که قاضی‌زاده هاشمی انصراف داده است اما تصور کردم که درست نباشد و از او تشکر کردم. اگر سه نامزد انصراف دهند خوب است و حداکثر دو نفر در ادامه برنامه باشند.»
قاضی زاده هاشمی در واکنش به این بخش از سخنان متکی، خطاب به هوادارانش، تاکید کرده است: محکم و استوار باشید و نگران هم نباشید اگر چه متاسفانه شایعات زیادی مطرح می‌کنند و برخی آقایان جبهه انقلاب اخلاق را رعایت نمی‌کنند به همین علت است که کارهایشان برکت ندارد، نمی‌شود که انسان ادعای کار دینی کند اما روشش غیردینی باشد. این کاندیدای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، تاکید کرده است: محکم و استوار در سراسر کشور اعلام کنید که بنده محکم خواهم ماند و کنار رفتنی در کار نیست.
در برابر این اظهارات قاضی زاده اما به نظر می رسد زاکانی شیوه دیگری برای ادامه مسیر خود برگزیده باشد؛ وی در نشستی تصریح کرد: «اینکه مردم را به خود دعوت می‌کنند یا به انقلاب، هر پنج نفر جدی کار می‌کنند اما آیا باید تا پایان انتخابات بمانند؟ نباید اجازه داد سال ۹۲ تکرار شود.» در حالی که منابع خبری از انصراف زاکانی در شهر کاشان و به نفع حجت الاسلام رییسی خبر داده بودند اما هنوز این اتفاق نیفتاده است.
رویای وحدت اصولگرایان به معنای کنار کشیدن هر چهار نامزد دیگر به نفع حجت الاسلام رییسی است و کابوس انشقاق آن‌ها ماندن دو یا حتی یک نفر از آن ها تا پایان انتخابات. ساعت ها و روزهای آینده برای این جریان سیاسی حساس خواهد بود اما شنیده ها از بالا بودن احتمال انصراف نامزدهای دیگر تا ساعات پایانی امروز حکایت دارد.
اصلاحات و تصمیم دشوار انتخاباتی
از سوی دیگر خبرهای ضد و نقیض از جلسات جبهه اصلاحات برای تصمیم نهایی تا ساعات پایانی روز گذشته و حتی بامداد امروز در رسانه‌ها منتشر شد. در حالی که برخی خبرها از جلسه بامداد سه شنبه جبهه اصلاحات حکایت از تصمیم آن‌ها برای حمایت از «عبدالناصر همتی» داشت در نهایت رای‌گیری مشخص کرد که جبهه اصلاحات در این دشواری انتخاب، به دلیل رد صلاحیت همه گزینه‌های خود؛ از نامزدی حمایت نخواهد کرد. با این همه اما به نظر می‌رسد با توجه به حمایت حزب کارگزاران از همتی در این جبهه هم دو دستگی به وجود آمده است.
در کنار حمایت کارگزاران گروهی از تحلیلگران؛ پیام روز گذشته نبوی و دعوت به مشارکت را به نوعی حمایت غیرمستقیم از همتی تفسیر می‌کنند. بدنه اصلاحات هم طی روزهای گذشته اقبال خوبی نسبت به همتی نشان دادند. حمایت چهره‌هایی چون «علی مطهری» از وی هم نشان از احتمال حمایت‌های بیشتر در روزهای آینده از وی را می دهد. استراتژی آینده جبهه اصلاحات پس از انتخابات هم موضوع جالب توجهی است که در روزهای پس از برگزاری انتخابات بسیار مورد پرسش واقع خواهد شد.

ارسال نظر