آدامس و شکلات و دستمال کاغذی مخدر !
هر دم از این باغ بری میرسد. این ضربالمثل حالا شده حکایت ورود انواع مواد و خوراکیهایی که خطر اعتیاد را برای نوجوانان و جوانان بیشتر میکند.
هر دم از این باغ بری میرسد. این ضربالمثل حالا شده حکایت ورود انواع مواد و خوراکیهایی که خطر اعتیاد را برای نوجوانان و جوانان بیشتر میکند.
هر دم از این باغ بری میرسد. این ضربالمثل حالا شده حکایت ورود انواع مواد و خوراکیهایی که خطر اعتیاد را برای نوجوانان و جوانان بیشتر میکند.
زنگ خطر ورود این نوع اقلام مصرفی در قالبهای مختلف مانند دستمالهای اعتیادآور، برچسبهای روی زبان، آدامس، شکلات و... از چند سال پیش به صدا درآمد اما از آنجایی که خواب مسئولان دستگاههای مختلف در کشور مثل همیشه سنگین است، هیچکس صدای این زنگ خطر را نشنید یا اگر هم متوجه آن شد خودش را به نشنیدن زد تا به خواب خوش و سنگینشان لطمهای وارد نشود.
در حالی که مسئولان دستگاههای متولی همچنان در عالم بیخبری و در خواب کامل به سر میبرند، هر دم اخباری در خصوص خطر گرایش نوجوانان و جوانان به این اقلام اعتیادآور به گوش میرسد اما نکته تأسفبار اینجاست که هیچیک از مسئولان دستگاههای متولی به این اخبار واکنش نشان نمیدهند.
در این میان نه دستگاههای متولی فرهنگ و نه دستگاههایی که این آسیبهای مستقیم، جامعه هدف آنها را تهدید میکرد مانند آموزش و پرورش، هیچگونه واکنش یا راهکاری برای مقابله با این تهدید جدید اجتماعی ارائه ندادند و در این میان این نسل نوجوان و جوان پاک ما هستند که از روی ناآگاهی و عدم اطلاع دقیق از عوارض مصرف این اقلام ناخواسته به دامن اعتیاد و آسیبهای اجتماعی کشیده میشوند. در این میان خانواده مهمترین نقش را در پیشگیری از خطراتی که بچهها را تهدید میکند، دارد. امروز تمام فرزندان ما در معرض اعتیاد هستند، پس خیلی باید هوشیار باشیم.
از نگرانی درباره سیگار تا وحشت درباره آدامس مخدر
اگر تا همین چند سال پیش باید نگران بودیم که نوجوانان و جوانان سیگار را در سن پایین امتحان نکنند و به دخانیات گرایش پیدا نکنند این روزها اما باید از آلوده شدن فرزندانمان به آدامس و شکلاتهای آغشته به مواد مخدر هراس داشته باشیم.
سیگار شاید ارزانترین و سادهترین و سهلالوصولترین ماده دخانی است که یک نوجوان کم سن و سال را در سایه غفلت والدین، مدرسه، دستگاههای متولی و عدم اجرای قانون منع فروش سیگار به افراد زیر 18 سال، تهدید میکند و یک دانشآموز کم سن و سال با پرداخت تنها 200، 300 تومان میتواند یک نخ سیگار بخرد.
اما در کنار نگرانیها از شیوع مصرف سیگار بین نوجوانان و جوانان و دانشآموزان که از آن به عنوان دروازه ورود به اعتیاد نام برده میشود این روزها نگرانیهای جدی درباره شیوع مصرف مواد خطرناکی به نام بیت، آدامسها و شکلاتهای آغشته به مواد مخدر، دستمالهای مرطوبکننده اعتیادآور، برچسبهای اعتیادآور روی زبان و... وجود دارد و در حالی که اخبار ورود و توزیع این نوع اقلام و مواد مصرفی از سوی نهادهای رسمی تأیید شده اما تاکنون هیچ راهکاری برای جلوگیری از آلوده شدن نوجوانان و جوانان به این مواد ارائه نشده است.
شاید تنها راهکار برای جلوگیری از آلوده شدن نوجوانان و جوانان به این مواد و اقلام، هشدارهایی باشد که به خانوادهها داده میشود. حداقل کاری که در سکوت دستگاههای نظارتی میتوان انجام داد این است که خانوادهها را نسبت به مصرف و شیوع این نوع اقلام در بین دانشآموزان، نوجوانان و جوانان آگاه کرد.
در وضعیتی که فاصله عاطفی بین والدین و فرزندان روز به روز بیشتر میشود و در شرایطی که شاهد کاهش محسوس حضور یک یا هر دوی والدین در منزل به خاطر مشغلههای کاری و تأمین مسائل معیشتی هستیم و با توجه به اینکه استفاده نوجوانان از دنیای مجازی بیشتر شده و باعث ایجاد فاصله رفتاری بین والدین و اعضای خانواده شده است باید بیش از پیش مراقب بود تا نوجوانان ما به این اقلام و مواد گرایش پیدا نکنند و زمینه اعتیاد آنها به انواع مواد مخدر فراهم نشود.
به طور حتم خانوادهها در این میان نقش بسیار مهمی دارند و پیگیریهای آنها و نظارتهایشان بر رفتارهای فرزندان و کنترل محسوس و نامحسوس هرچه بیشتر آنها میتواند اولین، بهترین و تأثیرگذارترین راهکار جلوگیری از گرایش نوجوانان به این مواد باشد.
دختران جوان در معرض خطر
نگرانیهایی که در این باره وجود دارد مختص نوجوانان پسر نیست بلکه آنهایی که به دنبال آلوده کردن جوانان ما هستند و با تولید و وارد کردن برخی اقلام خطرناک دختران نوجوان را نیز هدف قرار دادند.
یکی از این اقلام، دستمال کاغذی مرطوبکننده برای رفع خستگی پوست و جوانسازی آن است که توسط فروشندگان زن در اتوبوسها، مترو و اماکن پرتردد بانوان تبلیغ و عرضه میشود. بر اساس اعلام نیروی انتظامی، اولین گزارش از این ماده جدید در سال گذشته به پلیس ارائه شد. جنس این ماده که جزو مواد روانگردان محسوب میشود شبیه کاغذ خشککن یا پارچه است.
مجید ابهری آسیبشناس اجتماعی و استاد دانشگاه یکی از کسانی است که پیشتر درباره این ماده اعتیادآور هشدار داده و گفته بود: دستمالهای مرطوبکننده که با فعالیت چهره به چهره توسط فروشندگان عرضه میشود نه تنها موجب جوانسازی پوست نمیشود بلکه با ایجاد اعتیاد به مواد مخدر صنعتی باعث بروز بیماریهای متعدد نیز خواهد شد.
او از فروش دستمالهای مرطوبکننده اعتیادآور در بازار، اتوبوس و مترو خبر داده و گفته بود: زنان و دختران مراقب دام جدید مافیای مواد مخدر باشند. با توجه به گسترش فعالیت پلیس مبارزه با مواد مخدر با قاچاقچیان، مافیای مواد مخدر تاکتیکهای خود را عوض کرده و اقدام به تولید و عرضه اقلام جدید با تبلیغات کاذب کرده است.
به گفته وی دستمالهای مرطوبکننده که با فعالیت چهره به چهره توسط فروشندگان عرضه میشود نه تنها موجب جوانسازی پوست نمیشود بلکه با ایجاد اعتیاد به مواد مخدر صنعتی باعث بروز بیماریهای متعدد نیز میشود.
این آسیبشناس اجتماعی تأکید کرد: این دستمالها بعد از دو بار استفاده اعتیاد ایجاد میکند و دارای مواد مخدر «السیمن» از مشتقات آمفتامین هستند و در ابتدا دستمال مرطوبکننده با قیمت ارزان بین 12 تا 15 هزار تومان فروخته میشود و سپس بعد از ایجاد اعتیاد تا بستهای 200 هزار تومان نیز عرضه میشود.
به گفته ابهری، با توجه به خطرات و عوارض استفاده از اینگونه دستمالها اطلاعرسانی لازم به دختران و زنان جوان میتواند قدم مؤثری در پیشگیری و مقابله باشد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه در هر بسته 10 عدد دستمال مرطوبکننده اعتیادآور قرار دارد، گفت: در گذشته مافیای مواد مخدربه شکلهای آدامس و شکلات اقدام به عرضه مواد مخدر میکردند که شناسایی و معرفی شده و با شکست مواجه شدند ولی این بار با عرضه این دستمالها قصد آلودهسازی دختران و زنان جوان را دارند.
مضرات دستمالهای اعتیادآور
مرتضی خوشگفتار، کارشناس درمان اعتیاد نیز چندی پیش در گفتوگو با یکی از روزنامهها در این باره گفته بود: بعد از هجمه زیاد نسبت به شیشه و حشیش و شفافسازی عوارض آنها، مافیای موادمخدر دستمالی را علم کرده که به نظر بیخطر میآید.
او میگوید: عوارض مصرف مواد صنعتی از خانواده ان.پی.اسها و کانابینوئیدهای صنعتی کاملاً روشن است که مختل کردن بخش تفکر و پردازش اطلاعات در مغز، از دست رفتن قدرت تصمیمگیری، ایجاد مشکل در یادگیری، مختل شدن حافظه کوتاهمدت، اختلال در درک احساسات، ایجاد ناهماهنگی حسی عصبی و از دست رفتن توان سیستم عصبی مرکزی در ایجاد واکنش نسبت به استرسها، انگیزهها و پاداشها از جمله آنهاست.
با کمی جستوجو در فضای مجازی میتوان به تصاویری از این دستمالها نیز دست یافت. تصاویری از ماده مخدر جدیدی در شبکههای اجتماعی منتشر شده است که دستمال نام دارد. ظاهر این ماده مخدر بسیار شبیه دستمال مرطوب میباشد. در تصاویری که از آن در فضای مجازی منتشر میشود میتوان مشاهده کرد که هر قطعه از دستمال بهصورت پارچه روغنی و مربعهای کوچک نیم سانتیمتر در نیم سانتیمتر است.
بررسیها نشان میدهد این مواد از دسته کانابینوئیدهای صنعتی است؛ موادی که از نظر ساختار شبیه ماریجوانا است، اما مانند ماریجوانا و علف و گرس و حشیش کاشتنی نیست، بلکه موادی است که در آزمایشگاه سنتز میشود و اثرات توهمزایی و تخریبش از حشیش خیلی بیشتر و شدیدتر است.
شواهدی در خصوص اینکه طی شش ماه یا یک سال فرد را از پا میاندازد وجود ندارد اما معمولاً این مواد اثرات توهمزایی شدید دارند و هرچه مقدار مصرفشان بیشتر باشد توهم بیشتر خواهد بود و در بلندمدت بدبینی را نیز به فرد اضافه میکند.
این مواد ممکن است حتی با یک بار مصرف، اعتیاد ایجاد کنند و مطلقاً باید از مصرف آن پرهیز شود. ان.پی.اسها ممکن است هر نوعی داشته باشد، خوراکی، تزریقی و... اما این نوع که تحت نام دستمال دیده شده بهوسیله سیگار مصرف میشود.
خارهایی به نام گل
از بیت، آدامس و شکلاتهای اعتیادآور و دستمالهای آغشته به مواد مخدر که بگذریم این روزها با ماده مخدر خطرناک دیگری به نام گل نیز روبهرو هستیم که چند سالی است دانشآموزان و دانشجویان را تهدید میکند.
همین ماه گذشته بود که محمدرضا قدیرزاده مدیرکل حوزه ریاست سازمان پزشکی قانونی کشور و دبیر کارگروه تحقیقات مواد مخدر این سازمان در گفتوگو با ایرنا از زنگ خطر و هشدار جدی در مورد ورود مواد مخدر سنتتیک صنعتی از دسته روانگردانها به کشور خبر داد و گفت: این ماده مخدر جدید با اسامی مختلف وارد کشور شده و موج جدیدی از مصرف این مواد را در صورت عدم مقابله مواجه خواهیم بود.
او به تعویض ذائقه مصرفکنندگان مواد مخدر از سنتی به صنعتی به ویژه روانگردانها، مواد توهمزا و محرکزا اشاره و تصریح کرد: بر اثر این تغییر متد، مصرف شیشه و گل در بین جوانان به ویژه تحصیلکردهها افزایش یافت.
قدیرزاده افزود: تبعات مصرف ماده روانگردان شیشه که در دهه 80 در کشور شیوع یافت هنوز پایان نگرفته بود که با ورود ماده گل در دهه 90 مواجه شدیم که این ماده روانگردان در حال حاضر بعد از تریاک و مشتقات آن بیشترین آمار مصرف را داراست و بیشتر، جوانان درگیر آن هستند.
به گفته وی در سال گذشته 450 نفر بر اثر مصرف روانگردانها در کشور جان خود را از دست دادند که بیشتر این افراد در رده سنی 18 تا 35 سال بودند.
منبع: روزنامه جوان