حمله ایرانیها به «کافو» برای درآوردن قرعه ایران!
بیشک وقوع یک سلسله حملات اینچنینی در جریان جام جهانی، چهره مناسبی از ایرانیها به نمایش نمیگذارد و هرچند در رسانههای داخلی، این عده با لفظ «برخی از مردم» مورد خطاب قرار گیرند، در فضای بین المللی همین عده چهره ایران را نمایندگی میکنند و بدین ترتیب، نباید توقع داشت رسانههای جهان درباره عصبانیترین مردم، تعابیر جالبی به کار ببرند!
پس از آنکه کافو قرعه کشی جام جهانی را انجام داد و به این ترتیب، ایران در گروه مرگ قرار گرفت، گروهی از ایرانیها به صفحه رسمی این بازیکن سابق تیم ملی فوتبال برزیل حمله و بدین ترتیب، تلاش کردند از این بازیکن انتقام بگیرند. رویکردی که اگر قرار باشد در جام جهانی روسیه و با هر حادثه برای تیم ملی ایران، تکرار شود، به شدت چهره مردم ایران را مخدوش میسازد و عدهای که در چنین هجمههایی حضور مییابند، نزد افکارعمومی، فرهنگ ایران را نمایندگی خواهند کرد.
به گزارش تابناک با قرعه کشی جام جهانی و قرار گرفتن ایران در گروهی که اسپانیا و پرتغال در آن حضور دارند، احتمال صعود ایران صرفاً با شکست مراکش و به تساوی کشاندن دست کم یک بازی از دو بازی مقابل اسپانیا و پرتغال بسیار دشوار است. در این میان، عدهای، مقصر قرعه بد ایران را کافو، بازیکن سابق تیم ملی برزیل تلقی کردند که گوی ایران را از درون ظرف قرعه کشی بیرون آورد.
بدین ترتیب، از همان میانه مراسم قرعه کشی جام جهانی 2018 روسیه، حمله به صفحه این بازیکن تیم ملی روسیه آغاز و ده ها هزار کامنت زیر پستهای صفحه رسمی کافو در اینستاگرام ثبت شد؛ هرچند برخی از این کامنتها حاوی تعابیر توهین آمیز نبود و حجم پیامهای توهین آمیز خطاب به این بازیکن بسیار قابل توجه بود و رویه آنچنان گسترده بود که حساب کاربری این بازیکن در پیامی خواستار توقف این کامنتها شد!
آنچه درباره کافو رخ داده، تاکنون انعکاسی در رسانههای بین المللی نداشته؛ اما اگر بیم آن میرود که در جریان جام جهانی اتفاقات بدین شکل رقم بخورد که از قضا انعکاس گستردهای در رسانههای بین المللی نیز داشته باشد و نیز اگر قرار باشد هر بازیکنی که روی بازیکنهای ایران، خطای سرنوشت ساز انجام داد و هر داوری که در قبال ایران اشتباه داشت و هر بازیکن تیمهای رقیب که به ایران گل زد و یا مانع از گلزنی بازیکنان ایرانی شد، اینچنین مورد حمله قرار گیرد، باید نگران بود.
بیشک، وقوع یک سلسله حملات اینچنینی در جریان جام جهانی، چهره مناسبی از ایرانیها به نمایش نمیگذارد و هرچند در رسانههای داخلی، این عده با لفظ «برخی از مردم» مورد خطاب قرار گیرند، در فضای بین المللی همین عده، چهره ایران را نمایندگی میکنند؛ بنابراین، نباید توقع داشت رسانههای جهان درباره عصبانیترین مردم، تعابیر جالبی به کار ببرند!
در این میان، راهکار حاکمیتی یا دولتی برای مقابله با وندالیسم در فضای مجازی وجود ندارد و اگر ایجاد شود نیز کارآمدی ندارد. به نظر میرسد، راهکار واقعی برای مقابله با چنین رفتارهایی، برخورد عموم کاربران ایرانی با اشخاصی است که چنین رفتارهایی انجام می دهند. گزارش مکرر چنین کامنتهایی به اینستاگرام با حذف آن کامنت مواجه میشود و گزارش مکرر کامنتهای متعدد یک شخص فحاش، حتی برای حساب کاربری شخص فحاش نیز ایجاد اشکال میکند.
قطعاً همان گونه که اگر شخصی در خیابان اقدام به فحاشی با صدای بلند نمایند، ابتدا تذکر داده و سپس به پلیس اطلاع میدهیم، باید در فضای مجازی نیز به عنوان رویکرد فرهنگی به این اشخاص، رفتار زشتشان را متذکر شد و با توجه به سوابق طولانی چنین رفتارهایی، پیامهای حاوی توهین و حساب های کاربری شان را برای وندالیسم مجازی و نفرت پراکنی به اینستاگرام گزارش داد.
اگر چنین رفتارهایی با واکنشهای جدی تک تک کاربران فارسی زبان مواجه شود، در آیندهای نزدیک اساساً نگرانی درباره مخدوش ساختن چهره ایرانیها در فضای مجازی وجود نخواهد داشت و شمار این پیامها به شدت کاهش خواهد یافت؛ بنابراین، باید از هم اکنون دست به کار شد و برای حفظ اعتبار فرهنگی ایران ـ که تک تک ایرانیها در آن ذینفع هستند ـ اقدامی جدی انجام داد.